Lapse kontodel on piirang - investeerimiskontolt ei saa väljamakset teha lapsevanema kontole.
Tavakontole kandes, mis on samuti lapse oma, ei ole piiranguid.
Minu eesmärk oligi koguda lapsele kooli lõpetamiseks seeme. Raha on temale mõeldud.
Sellega kaasneb ka hariv aspekt ja esimesed sammud investeerimise maailma.
Optimeerimine muutus loogiliseks, kuna investeering on tänaseks korralikult tootnud ning tal on võimalik juba täna riigi poolt pakutavate soodustuste najal oma õigusi rakendada - neid tehinguid ja maksuaruandeid me teeme koos.
Täpsustuse mõttes: nii lõbus on elu ainult LHV-s. Swedbank on oma ülimas tarkuses määranud alaealistele maksimaalseks kuu ülekandelimiidiks €4000, mida muuta ei anna st investeerimiskonto süsteemis ei pruugi lapse maksuvaba tulu õiguse realiseerimine natukegi suuremate summade korral õnnestuda.
Kahtlustan, et
- sama isiku omaenda kontode vahel saab ülekandeid teha limiidivabalt
ja - 4000 piirang kehtib vaid netipangas iseseisvalt limiidi suurendamisele ja kui pangale sõnum saata või helistada, siis on võimalik ka muid numbreid paika saada.
mis see vaesuse pärilikkus siia puutub? ilmselt sellel lapsevanemal, kes siin teemas kaasa räägib jätkub vahendeid enamaks kui peost suhu. ja sel juhul pole vahet millistes varades tema vahendid on. mina räägin sellest, et kas väärtpaberid on üldse õige varaklass hilisteismelisele lapsele. milliste teadmiste alusel hakkab see nooruke inimene tegema väärtpaberite otsuseid?! kas ta vaatab AK-d, loeb äripäeva, tunneb huvi maailmas ja majanduses toimuvate protsesside vastu, kõik muu säärane. tal pole isegi haridust, või veel - ta isegi ei tea millist haridust ta endale soovib. nagu? kus see point on? ok, ma saan aru, kui üritatakse makse optimeerida, uurige pangast detaile, selle peale on ammu mõeldud, see on tehtud keeruliseks. kas hakkad notarite ja kohtute kaudu mõnede tuhandete pärast jamama. absurdne! nii, et seda pole mõtet teha ei lapse pärast ega ka optimeerimise pärast. investeeri lapse haridusse ja küll ta siis ise leiab endale sobiva ja huvitava ala, mis viib ta ükskord ehk ka haljale oksale.
Ma ei nõustu sellega, et vaesus on pärilik, kuid olen nõus, et vanemad mängivad selles suurt rolli, milline laps isikuomadustelt on. Olen hetkel 17-aastane ja mulle avati LHV’s investeerimiskonto olles 13/14. Vanemate soovitustel ostsin algselt aktsiaid ja nüüdseks tegelen ostu/müügiga iseseisvalt. Kui vanemad mulle kontot poleks avanud siis vaevalt ma ka investeerimisega tegeleks.
Kui vanemad ei jaga raha asjadest siis ei oska nad neid asju ka oma järglastele selgitada ega eeskuju näidata. Õpetavad tegema samu vigu mis nad isegi tegid - seega selles valguses on pärilikkus täiesti olemas. Hell, näiteid on isegi selliseid kus ise oldi finantsilises mõttes kehvas seisus siis saadi kunagi rikkamaks aga keeldutakse oma lapsele seda oskust edasi andmast - sest ta peab ka kannatama nagu see lapsevanem kunagi. Norm, eksole?
Ma olin alaealisena küll finants ja börsimaailmast huvitatud. Vanemad ei olnud, siiani kardavad börsi. Mina koguaeg jälgisin kuidas nt Hansapanga aktsia kasvab ja hea meelega oleks selle valdkonnaga tegelenud kui keegi oleks veidigi toetanud ja selgitanud. Potentsiaalselt palju paremas seisus oleksin praeguseks olnud ja seega ka minu pere (sh vanemad). Aga no mis ikka, vähkidena hoiame üksteist selles ämbris kinni.
Selles valguses kaalunud oma õe lastele investeerimiskontot teha. Isegi kui finants neid ei huvita, on neile vähemalt see võimalus antud et valdkonnaga tutvuda ja rahatarkust omandada.
Milline siis oleks see õigem varaklass lapsele 18 aasta pikkusel perioodil kapitali kogumiseks?
- Kui lapsevanem hakkas 18 aastat tagasi lapsele vara koguma, pannes iga kuu selleks €150 rahas kõrvale, oleks lapsel täna €32 400.
- Kui lapsevanem hakkas 18 aastat tagasi lapsele vara koguma, pannes iga kuu selleks €150 S&P 500 tootlusega väärtpaberitesse, oleks lapsel täna €135 804 väärtuses väärtpaberiportfell.
(Leitud selle kalkulaatoriga.)
Maksuvaba tulu on hetkel €8400. Isegi kui see edaspidi ei tõuseks, tekiks 18 aasta jooksul lapse tulumaksuvabastuse ära kasutamisest €8400 x 18 = €151 200 lisatulu. Võib-olla ikka tasub sellega jamada.
olgu nende arvutuste ja oletustega kuidas on, ma pigem küsin, et mis takistab lapsevanemal kõike seda sama teha enda kontol? kusjuures väga paindlikult. teha oste/müüke kasvõi 10-neid kordi päevas. ja õigel hetkel siis see oma maimukesele edasi käsutamiseks anda. näiteks börsivälise tehinguga, kus müügihind on sama, mis ostuhind.
Kõige põhilisem põhjus olekski see, et enda kontol lapse jaoks raha kogumise korral ei saa kasutada ära lapse tulumaksuvabastust. Kui lapsevanem oleks selle €150 kandnud enda investeerimiskontole, tuleks tal selle summa välja kandmisel oma investeerimiskontolt tasuda riigile (€135 804 - €32 400) * 0,22 = €22 749 tulumaksu.
Teine põhjus oleks seotud varalise vastutusega. Kui peaks tulema ette selline olukord, kus lapsevanem saab suure varalise nõude (nt. sõidab kindlustuseta autoga kellegi Bugatti Veyroni risuks / põhjustab hooletusest tulekahju / jääb laenude tasumisega hätta vms.) siis saab kohtutäitur ka lapsele kogutud väärtpaberitele käpa peale panna. Kui need aga on lapse omandis, ei saa.
Kolmas põhjus on seotud Eesti pärandimaksudega. Kui peaks juhtuma see kõige halvem, et lapsevanem sureb enne lapse täisealiseks saamist ja laps omandab talle kogutud väärtpaberid vanemalt pärimismenetluse kaudu, loetakse lapse jaoks nende soetamismaksumuseks 0 ja ta peab kogu summalt tulumaksu tasuma. €135 804 väärtuses väärtpaberiportfelli pealt tähendaks see riigile €29 877 ära andmist
Ma ei näe siia vastu panna ühtegi head põhjust, miks lapsele mõeldud väärtpabereid enda kontole koguda.
Laps on maun ja tahad ta kõigest ilma jätta
mina ei oska nii keeruliselt mõelda, on lihtsamaid lahendusi, aga peaasi, et sa ise rahul oled ![]()