Küsimused ja vastused III samba maksutagastuse kohta — Pensionikeskus
description here
"CharlieF"
Lapsele LHV konto avamine on küll üsna piinarikas tegevus. Avasin ühele lapsele konto umbes kuu tagasi ja siis venis balti väärtpaberikonto avamine paari nädalani.
Nüüd pusin teisele lapsele kontot teha ja üldse ei lubata: "Kahjuks ei ole võimalik sinu poolt esitatud isikuandmete põhjal kliendilepingut mobiili- ja internetipangas sõlmida. Ootame sind kliendikontorisse Tallinnas või Tartus."
Kutsutakse LHV kontorisse, kuigi nagu ei peaks, sest dokumendid kõik olemas ja korras. Teise lapse konto avamiseks ma ei pidanud kuhugile minema. Kuidas ma sinna kontorisse üleüldse tulen, kui ei ela Eestis??
Tere,
Elustan selle väga vana teema. Kahjuks Sanderi ülal lisatud lingid ei tööta enam (oskab keegi äkki nendeni suunata? Üldiselt saan aru, et asjad on Pealiku kohtusaagast saati oluliselt paranenud, aga teatud piirangud on jäänud, eriti mis puudutab komandatelt isikutelt saadud vahendite investeerimist.
Samas peamine motivatsioon hetkel pisipõnnile väärtpaberikonto teha oleks just vanavanemate ja kõik-võimalike tädide onude kinkimisvajadus kuidagi mõistlikult ära kanaliseerida. Kuivõrd pisipõnni puhul on tegu on nii meie pere kui vanavanemate, kui ka paljude sugulaste ja tuttavate jaokse esimese oma generatsiooni väljalaskega, siis on meil juba väga lühikese ajaga tekkinud kõikvõimalike mänguasjade ja muu träni uputus millele on vaja kiirelt piir ette tõmmata. Kuivõrd jõulud ja muud tähtpäevad on tulemas ja nii mõnigi asjasse puutuv inimene lausa nõuab “kinginimekirja”, siis tundub selle kõige investeerimiskontole suunamine kõige mõistlikum lahendus. Lisaks saab kunagi tulevikus seda kontot muidugi finants- ja investeerimishariduse eesmärgil kasutada.
LHV kodulehel on kirjas:
Müügikeeld pole eriti suur probleem. Ilmselt paigutaks enamus raha nii ehk naa “buy and forget” stiilis fondidesse. Küsimus on, kuidas selline kinkimine välja näeks? Kas ainult otsese makseta väärtpaberi kande näol või saab ka kuidagi lihtsamini (arvestades, et suure enamus tõenäolisi kinkijaid ei ole LHV kliendid ja paljud ei paikne ka Eestis)? Kas toimib ka mitteametlik variant a’la, et raha kantakse minu kontole kirjaga “lapsele jõuludeks/sünnipäevaks/midaiganes” ja ma kannan selle lihtsalt lapse väärtpaberikontole / kasvukontole või on oodata, et pank või ametnikud sinna kontole laekunud raha algeid väga teraselt kontrollivad (isegi kui otsene ülekanne on lapsevanema kontolt)?
On kellegil hiljutisi kogemusi?
Abi võib olla meie KKK-st: Lapsele investeerimine · KKK · LHV ja blogipostitusest: Millega arvestada, kui tahad lapsele kooli lõpuks aktsiaid kinkida? · LHV
Kõigil kolmel lapsel kontod tehtud alates sellest kui riik neile IK määras.
Sünnipäeva jms raha tuleb tavaliselt ümbrikus ning vastavas summas teen enda kontolt lapse kontole ÜK ning saad osta. Investeerimiskonto, lihtsam maksuametis.
Positsioone olen ka müünud, raha pole välja võtnud.
Üks punkt on, mis tuleb selgeks mõelda (ma siiani veel mõtlen). Kui laps saab 18, siis on tal vaba ligipääs ja võib teha mida hing ihkab. Kui oled kindel, et sinu 18a. laps käitub mõistlikult pole probleemi. Kui ei ole kindel, on probleem
võib-olla isegi suur probleem.
Kas lapse väärtpaberikonto tuleb lapsevanema deklarisse lisada investeerimiskontona ja seda igal aastal deklareerida kuniks laps saab 18? Siinsamas lõimes on seda varem ka küsitud, aga kõik juhendid on tänaseks kustutatud.
Ei, lapsel on täiesti omaenda tuludeklaratsioon. Samuti on lapsel omaenda tulumaksuvaba miinimum (järgmisest aastast €8400). Lapse kontol on seega mõistlik üritada igal aastal see maksusoodustus võimalikult maksimaalses määras ära kasutada (kasvõi aasta lõpus plusspositsioone müües ja kohe tagasi ostes). Kuni summad ja tulud pole veel suured, tasub seega lapse puhul eelistada konto deklareerimist tavalise väärtpaberikontona, mitte investeerimiskontona, kus tulu maksustamine edasi lükkub.
PS. Lisaks saab lapse puhul muuseas samuti kasutada III samba soodustust. Maksuvaba summa €8400 väärtuses tulu korral saab seega lapsele osta €1260 osakuid ja järgmisel aastal nende pealt 22% tulumaksu tagasi.
Kui 2026 aastatulu ei ületa €8400, siis maksustatavat tulu ei ole, ja III samba sissemaksetelt siis midagi tagasi ka ei saa.
Müügikeeldu enam pole (kuni müügist saadu jääb lapse omandusse). See jaburus kaotati juba ammu. Kuni raha sisse kannad, pole mingit muret ja ei näe ka põhjust, miks teised sugulased otse sinna kandma ei peaks. Ka välja kandmisel ei teki probleeme, kuni saajaks on lapse teine konto mõnes muus finantsasutuses. Erandiks on raha kandmine sellistele platvormidele, kus personaalset kontot pole. Näiteks Crowdestate puhul olen pidanud kannet põhjendama, aga kui ära seletasin lubati ka see. Ülekannetega tasub veel silmas pidada ülekande limiite. Näiteks Swedis on alaealistele max päevalimiit €1000 ja kuulimiidi lagi €4000 st ühe mõistlikus suuruses positsiooni ümber kantimiseks teise panka võib kuluda kuid. SEB-st hoia kaarega eemale sest need turakad nõuavad, et lapse kontol mistahes tehingu tegemiseks peab lapsevanem füüsiliselt kontrorisse kohale minema - jah 21. sajandil!
Paraku eksid. III samba maksed lähevad tulust tehtavate mahaarvamiste alla, mis liidetakse maksuvaba tulu määrale.
Panen vahepeal kadunud lingid ka tagasi:
Võin eksida, aga tundub ebareaalne, et kui maksustatavat tulu ei ole, siis saaks maksukohustust veelgi vähendada, s.t. negatiivseks tulumaks ei lähe mingil juhul. Ja nii kindlasti ei ole, et III samba sissemaksete summa liidetaks maksuvaba tulu määrale.
description here
“Tulumaks tagastatakse juhul, kui oled aasta jooksul Eestis tulumaksu maksnud ja Sa pole seda kõike juba tagasi saanud mõne muu mahaarvamise (näiteks koolituskulude) alusel.”
Ja nii kindlasti ei ole, et III samba sissemaksete summa liidetaks maksuvaba tulu määrale.
Ma tean millest räägin. Siin on ühe lapse eelmise aasta reaalne tulumaksu arvutuskäik. III samba maksed on läinud arvesse kõige saba ja karvadega, mitte ainult maksuvaba tulu ületavalt osalt. III samba sissemaksete summa just nimelt liidetakse maksuvaba tulu määrale:
mul on siuke küsimus, et kas saab ja kuidas toimida, kui on lapsele tehtud investeerimiskonto aga tahaks seda ilma positsiooni realiseerimata hakata nüüd deklareerima tavalise kontona?
küsimus -
kas saab lihtsalt ümber defineerida a’la et kui 2024. oli investeerimiskonto, siis kas 2025 võin öelda, et on tavaline ning kui kogu tulu konto algusest st. kõigi sissemaksete ja müükide vahe jääb maksuvaba tulu piiresse, siis kas kõik on ok?
või see ei ole nii üks-ühele tehtav? a’la pean kogu positsiooni realiseerima / ümber kandma uuele väärtpaberikontole a’la kindla vastaspoolega tehing ilma raha makseta vms? et siis tekiks investeerimiskonto tühjaks saamine , selge tulu arvestus ning edasi läheks tavakonto deklareerimisega ?
muutmise vajadus lihtne ‘laps’ pole enam meie riigi maksuresident, on rohkem kui 180 päeva teises riigis aga kuuldavasti saab investeerimiskontot kasutada ainult Eesti maksuresident.