Tervist, olen 21a Hannes. Suudan iga kuu järjepidevalt panna palgast 500 eurot kõrvale ning soovin pikajaliselt investeerima hakata ilma liiga suurt riski võtmata. Tekkis idee panna 15% brutopalgast 3 sambasse LHV indeksisse ning ülejäänud panna iga kuu S&P500. Kas alustuseks oleks see mõistlik, mis oleksid veel head varjandid?

Roheline on Hiina. Sinine S&P500

Mida tahan öelda on see, et turg võib kõikuda ka kümneid aastaid ühel kohal.
Variant kirjutatakse tähega i.
Ma eirasin puruvanakest LHV-st, kes kuulutas uut masu juba enneilma ja jäi olulisest tootlikkusest eemale. Paraku hulljulgus tõi mind eelmise aastaga ca samale tasemele, mille oleks saanud rahulikult kulgedes nagu taadu. Paljugi sõltub ajastusest, hetkel võiksid teoorias end arendada ja tabada põhja- mida paljud ootavad.
praegune tähtajaline hoius 4% on hea algus riski võtmata.
"iTake"
praegune tähtajaline hoius 4% on hea algus riski võtmata.
Miks peaks 21a noor investeerima hoiusesse? Üks asi, kui soov on paari aasta pärast kodu osta aga kui seda lähitulevikus veel plaanis pole, siis aktsiad ikkagi märksa parem plaan.
"liiga suur risk" on vaja esmalt deffineerida, sest see võib olla vääga erinev, näiteks kas peaLIKuga LUNR kaasategemine oli/on liiga suur risk ? investeerimine see muidugi ei ole, aga jällegi, kas börsil mängimine siis ei olegi "investeerimine" ? kui inime on 21, siis tõenäoliselt kellegi eest veel ei vastuta, seega börsiga sina peale saamine (ja aru saamine, kas see mind päriselt huvitab või ei) on minu arust ka parem perspektiiv kui tähtajaline hoius
jou, Tervist, ma tean, et defineerima on 1 f-ga ja vääga on 1 ä-ga, lihtsalt sõrm vääratas ;-)
"H-Lehiste"
Tervist, olen 21a Hannes. Suudan iga kuu järjepidevalt panna palgast 500 eurot kõrvale ning soovin pikajaliselt investeerima hakata ilma liiga suurt riski võtmata. Tekkis idee panna 15% brutopalgast 3 sambasse LHV indeksisse ning ülejäänud panna iga kuu S&P500. Kas alustuseks oleks see mõistlik, mis oleksid veel head varjandid?
Minu arvates üldjoontes mõistlik (eriti kui ei taha liiga palju aega kulutada). Uuri LHV Kasvukonto võimalusi - nt võibolla hajutada 2-3 indeksi vahel. Aja jooksul, kui portfell kasvab ja börsi jälgimisest kogemusi rohkem võid ka üksikaktsiate poole piiluda, kui huvi on.
Kas SP500 on mõtekaim osta LHV kasvukontoga või on veel häid varjante?
"Hannes02"
Kas SP500 on mõtekaim osta LHV kasvukontoga või on veel häid varjante?
Kasvukonto on lihtne ja turvaline, aga liiga kallis. 1% ostu teenustasu on tegelt ikka jõhker. Aga samas, nurisen küll, kuid kasutan ise ka :)
Üks variant on veel näiteks Lightyear, seal on ETF-idesse investeerimine teenustasuta, vähemalt siiani...
21sena tasub investeerida ainult iseendasse, suhetesse ja naistesse. Parem 5 sõpra, kui 500 eurot, või kuidas see vanasõna oligi.
Kindlasti tasub praegu ja eriti sellises vanuses reisida. On ainult aja küsimus, mil lendamine ja autoga sõitmine tavainimese jaoks lukku pannakse.
"H-Lehiste"
Mina läheksin natuke teist teed ja võtaksin eesmärgiks soetada esimene kodu järgmise 3-5 aasta jooksul (ja tänu sellele panustaksin rohkem tähtajalisele hoiusele). Lühiajaliselt on väga okei üürida, aga pikaajaliselt on üürimine ikka kulu. Kodulaen annab sulle võimaluse saada osa kinnisvara pikaajalisest hinnatõusust.

Kui jutt investeerimisest (ning selles võtmes kinnisvaraostmisest), siis minu meelest võimalikult kiiresti punnida endale korterit osta ei pruugi üldse olla hea mõte. Kui rahvastikupüramiidi (https://www.stat.ee/rahvastikupyramiid/) vaadata, siis praegused 21 aastased on kõige väiksem vanuserühm üldse. Ehk tulevikus konkurents oma vanusegrupis korteritele just kõige suurem pole. Samas teiselt poolt saab hulk inimesi vanaks ning kinnisvara vabaneb üsna omajagu. Ehk pikaajaline panustamine kinnisvarale - ei tea kas on kõige parem strateegia siin eestis praegu.
Ühe investeerimise uitmõttena vaataksin ma ise näiteks mõnda India ettevõtete fondi, kuhu osa rahast paigutaks. Nende rahvastikupüramiid on selline, et sealt peaks pikalt kasvu tulema.
Ühe investeerimise uitmõttena vaataksin ma ise näiteks mõnda India ettevõtete fondi, kuhu osa rahast paigutaks. Nende rahvastikupüramiid on selline, et sealt peaks pikalt kasvu tulema.
"decibel"
Kindlasti tasub praegu ja eriti sellises vanuses reisida. On ainult aja küsimus, mil lendamine ja autoga sõitmine tavainimese jaoks lukku pannakse.
pean seekord decibeliga nõustuma, reisi kuni veel saab, tulevikus saab sed enamus teha ainult virtuaalselt:D
"pahurik""decibel"
pean seekord decibeliga nõustuma, reisi kuni veel saab, tulevikus saab sed enamus teha ainult virtuaalselt:D
Tulevikus on inimesed nii ülekaalulised ja haiged, et ei ole võimelised reisima? IT generatsioon
Ma soovitasin just hiljuti oma tütrel, kes on vaid veits noorem, selles vanuses mitte säästmisega üle pingutada vaid end harida nii palju kui jaksab ja kasvõi korralikult pidu panna vahel. See raha mille noor inimene säästa suudab ei oma 40ndates suurt tähtsust. Kui väike hariduslik ja säästmisharjumuse kujundamine välja jätta aga seda viimast võiks teha pigem vanuses 30+.
Peost suhu elades või suisa laenude peal purjetades jääb tegelikult vähem võimalusi reisida, ennast harida, pidu panna, kui rahastada neid tegevusi positiivset tootlust teeninud säästudest/investeeringutest.
"decibel"
21sena tasub investeerida ainult iseendasse, suhetesse ja naistesse. Parem 5 sõpra, kui 500 eurot, või kuidas see vanasõna oligi.
minu kooliajal oli see vanasõna käibel vene keeles ja kõlas järgmiselt:
" ne imei sto rublei a imei sto drusei "
toortõlge ja lihtne selgitus - "saja rubla (/rahaühiku) asemel on kasulikum omada 100 sõpra" ehk kui sul on 100 sõpra ja igaüks annab sulle 1 raha, siis on sul nii 100 sõpra kui ka 100 raha