Kuld

Nonii, tehti ära https://pood.omniva.ee/et/kroonimeenemuendid/11-100-kr-eesti-inimene-2010.html

1 Like

Keegi seal loeb foorumit? Need olid ka eile veel 290

Ilmselt siiski suht tavapärane tegevus - kvartal hakkas läbi saama ja vaadati (kulla)hinnale otsa. Kui nad kohe reageeriksid, siis oleks hinnatõus pidanud olema juba vähemalt kuu tagasi. Aga jah - teema võtsin ju alles eelmisel nädalal ülesse :blush:

LHV foorum, koht kuhu uudised jõuavad esimesena…

2 Likes

Tegelikult oli samuti enne eelmist tõstmist. Olid ka siis mõnda aega mündid odavamad võrreldes kulla turuhinnaga.

Eesti Pank ilmselt plaanibki neid meenemünte müüma jääda. Kui kulla hind tõuseb, siis nad hoolega tõstavad müntide hindu, aga kui langeb, siis neid see ei huvita ning nii need mündid müümata jäävadki. Kahjumiga nad neid nii kui nii ei müüks, aga neil on vaja ikka viimane välja pigistada.

2 Likes

Aga huvitav, miks peakski meenemüntide hinda korrigeerima igapäevaselt (või tunnis?) kulla maailmaturu hinna järgi? Samas hästi võiks ju korrigeerida ka kuldehete hindu kulla väärtuse põhjal, mis tundub veits absurdne, kas pole?

1 Like

Kui ehte ostmise hind on madalam kui kulla kokkuostu hind tavidis, siis mis on absurdset hinna korrigeerimises?

Selles osas ei ole midagi halba loomulikult, et krudigu oma hinnad kulla sisalduse järgi üles, kui ostjaid leidub, on kõik hästi. Ma ei taha oponeerida, inimesed teevad mis tahavad. Aga eespool ma juba esitasin küsimuse, et kellele neid hiljem müüa, kes neid tagasi ostab? Sorry, ma ei ole kursis, kui keegi teab, siis öelge, kas Tavid ostab sõrmuseid ja meenemünte kokku kulla maailmaturu hinnaga miinus spread?

Ma seda momenti kommenteeriks veel, et ma saan aru, et Eesti Pank pole oma meenemümnte seni odavama hinnaga suutnud maha müüa, kui nad hinda kergitavad, siis veelgi ebatõenäolisem. Ju neil on need sisse ostetud mingi oluliselt soodsama hinnaga kui need täna kulla sisalduse järgi maksaks, ja nemad saavad oma noosi kätte niikuinii. Ei usu, et Eesti Pank kullahangeldajaks kehastuks. Võibolla kuskilt Osta.ee-st saab neid samu münte käest-kätte veel odavamalt.

Loomulikult ostab. Kogu see teema ju sellepärast kerkiski, et meenemündi ostuhind oli nii madal, et Tavidisse viies oleks saanud lihtsalt kulla kaalu eest rohkem raha. See oleks olnud sama absurdne kui pidada ehtepoodi, maksta poepinna renti ja müüjate palka, kui oleks võimalik viia kõik ehted kokkuostu kaalu alusel ja saada rohkem raha.

1 Like

See on teooria, mis muutub praktikaks alles siis kui ostjaid leidub.

Ostja on ju olemas, Tavid. Müüja oli ka olemas, Eesti Pank, kuni eilseni.

2 Likes

Tuleb tõdeda, et ega mul ei ole ülevaadet, palju neid münte EP-l on ja kui kaua nad neid müünud juba on. Eelnevatest postitustest, nt Salomoni oma, jäi silma ja tekkis mulje, et see müük ei lähe neid sugugi hästi.

Omnival lehel müügisolevate kroonimeenemüntide pealkirjades sisalduv aastaarv annab info, millal need emiteeritud on. Ehk siis ühte müntidest on vähemalt 17-18 aastat müüdud (emiteeritud 2007. aastal), mis annab tegelikult aimduse milliste mõttetusega Eesti Pank tegeleb. Selle asemel, et realiseerida igivana laovaru, nemad hoopis tõstavad hindu, et mõnikümmend eurot mündi pealt rohkem teenida, olgugi et nad kahjumiga ei müüks.

1 Like

Loomulikult on nende omahind väljalaskmise ajast lähtuvalt märkimisväärselt madalam. Samas, kuna kaup nö “hapuks” ei lähe ja münte müüakse teisigi, siis pole eeldatavalt ka survet laovarust vabanemiseks. Euromeenemündid (kullast) on vist väiksema tiraažiga olnud ja võibolla mõne muu numismaatikule olulise parameetri kohaselt atraktiivsemad, ning need on suhteliselt kiirelt maha müüdud. Hinnad olid samad, lähtudes kaalust.

Algtiraaz oli 7500, ei tea ju, palju neid järgi on. Uus hind 135 eurot kallim - kui 1000 on laos alles, siis see on 135000 lisa, miks mitte.

Miks mitte? Kui keegi pole neid siiani ostnud, siis suure tõenäosusega ei osta ka tulevikus sama hinnastmispoliitikat kasutades.

seda ennemgi juhtunud

https://www.err.ee/420935/eesti-pank-toob-muugile-kullast-olumpiamundi

oli 1/4 oz münt 2004 hinnaga 1985 eek (ehk siis veidi ümardatult 500 eur / oz).

sai isegi neid sellise hinnaga ostetud mõned aastad hiljem, kui kulla hind sellest üle läks ja siiani seisavad 10tk seifis.

aga Eesti Panga jaoks need nii marginaalsed summad.

Retooriline küsimus - mis äris Omniva on, kas postiteenuste äris, või kulda investeerimise äris? Mina maksumaksjana olen seisukohal, et tegelegu Omniva asjadega, milleks ta ellu kutsutud on ja kui raha jääb üle ja tekib kiusatus hangeldama hakata sellega, siis selline üleliigne raha mida äriks vaja ei ole tuleb Omnivalt riigile tagasi võtta ja kasutada seda mõistlikumalt, kasvõi tulumaksu alandamiseks ja me investeerime palgast kättejääva summa ise nutikamalt.