Kristen Michali valitsus - head ja vead

Minu teadmiste järgi tuleks sellest nn august 15 mln t graniidilaadset toodet. Teadmata, kuidas seal 500 m sügavusel seda õhatakse-välja tuuakse, mis fraktsioon, siis esimesed lingid andisid müügihinnaks a 40-200 eur tonn. Pealegi tuleb see Paldiskist vedada tarbimiskohta.

:slight_smile: võin küll eksida, kuid kas just ei öeldud maha, et see auk saab valmimisel ka toetust, või seda andmist ja vajadust juba analüüsitakse:

Jätkuvalt, me püstitasime ISE endale raskused, et neid siis kangelaslikult ületada…

2 Likes

Suur osa inimesi ei hooma absoluutselt, kui jurakas auk või “lomp” see peab olema. Proovime piltlikustada:

Alustame sellest, et džaul (J) on töö, mis tuleb teha ühe kilogrammi raskuse keha tõstmiseks 10 cm kõrgemale ning 1 kWh = 3 600 000 J.

Kui uskuda entsüklopeediat, on Ülemiste järve veehulk 32,87 miljonit m3 = 32 870 000 000 kg. Lastes sellel kogusel voolata meeter madalamale vabaneks (kadudeta arvutatuna): 328 700 000 000 / 3 600 000 = 91 306 kWh = 91,3 mWh energiat.

Eesti tiputarbimine 4. jaanuaril 2024 oli 1599 MW. Pidamaks sellisele valule tund aega vastu, peaks meil olema pumbatud 1599 / 91,3 = 17,5 Ülemiste järve meeter kõrgemale (või kui soovite, siis 1 Ülemiste järv 17,5 meetrit kõrgemale või kümnendik Ülemiste järve vett 175m kõrgemale.)

8 Likes

Nad ise vähemalt väidavad, et nende auk mahutab 4,5 miljonit m3 vett, suudavad 6GWh elektrit toota 12h jooksul (500MW igas tunnis) ja maa sisse lähevad 6 toru mis on 10m diameetriga. Ja see pole veel kõik, kui Sa tegid arvutusi 1m juures, siis nad ise väidavad, et teevad 750m sügavuse augu, ehk polegi väga palju seda Ülemiste vett merre lasta :slight_smile:

PS - ma pole kuskilt otsast selle projektiga seotud ega julge lubada mingit mütsi ära süüa, et keegi sinna mingi augu kunagi ka teeb. Paberil lihtsalt tundub see toimivat ja “mujal ju töötab” :slight_smile:

Minu meelest 2 peamist küsimust selle projekti puhul on:

• Kas enamus on juba unustanud kui “ladusalt” toimis antud ettevõtte ja riigi koostöö LNG kai ehitamisel Paldiskisse? Ja milline tramburai ja kammaijaa seal ühe teatava “käpa” osas käis. Muidugi, seekord on asjad täiesti teisiti, seekord ei saa midagi lappama minna :slight_smile:
  • Miks on antud projekti elluviimiseks vaja järjekordselt riiklikku (loe: maksumaksja) toetust? Tegelikult kehtib see samuti ka uute plaanitavate mere- ja maismaatuuleparkida ja muude taoliste projektide puhul. Mille kuradi pärast peab sinna sisse sellisel tohutul hulgal maksumaksja raha tampima? Kui tegemist oleks hullult kasumlike positiivset rahavoogu genereerivate projektidega, jookseksid pangad ja finantsinvestorid neile tormi.

Ma saan muidugi aru, et regulatsioonid ja EL-i nõuded ja meie poliitikute ning ametnike poolt eesti maksumaksjatele võetud kohustused sunnivad. Samas järjekordselt soovin, et meie otsustajad-juhid võiksid endas leida üles otsustusjulguse ja riigimehelikkuse ja sellest NordPooli ja CO2-kvootide süsteemist välja astuda. Ja kui keegi tuleb rääkima, et seda ei saa või et siis peaksime ka EL-ist välja astuma, siis see inimene on lihtsalt rumal. EL ongi üks suur läbirääkimiste ja erandite projekt, küsimus on lihtsalt selles, kes ja kui palju suudab endale erandeid välja kaubelda. Meie otsustajad lihtslat peaksid ELis selgeks tegema, et me oleme siin üks väike praktiliselt sõjaohus olev piiririik ja me lihtsalt ei saa, ei taha ega tohi oma inimesi kunstlikult kalliks aetud elektrienergia hindadega surnuks maksustada.

8 Likes

Selle idee on saada mingi juhitav võimsus selleks ajaks, kui Narvas on kivi põletavad jaamad päris vanaks saanud - ajajoon on ju päris pikk ehitamiseks. Kui me siin ainult öko elektriga peaksime hakkama saama siis pilves tuulevaiksel ööl on vahelduvvoolul käes see aeg, kui teda lihtsalt pole?

Sõna! Ausõna, See Kord läheb kõik teisiti! Sotsialism hakkab tööle! Kaitsetollide ja subsiidiumidega poputatud majandusharu hakkab õitsema, selmet kiratseda. Ja riigi osaluse ja toetusega ärid saavad olema päriselt kasumlikud! Ausõna! Ma ei valeta. Mulle tuli eile Nõmme metsa vahel vastu vikerkaarevärviline ükssarvik ja lubas selges inimkelees!

2 Likes

Murz
Kõik jummala õige ja arukas seisukoht.
Aga pobeem on selles, et hetke esikohal olevad … poeks kasvõi …, et EL Emandale meelepärane olla. Eestlus, eesti riigi suveräänsus ning majanduslik konkurentsivõime pole juba ammu nende prioriteet. Nad ei sea meid enam esikohale.

Kui teed vastupidist ning kaupled, nõuad erandeid, keeldud - ei ole enam soosivas nimekirjas ja pead ütlema ka aidaa kõrgetele kohtadele ja mega palgale. von Kaja ostis endile osavalt selle koha. Väga osavalt … tasub natuke mõelda, mida tema ajal tehti/otsustati ja kuidas need ta isiklikku karjääri ambitsioone toetasid väga kõrge korrelatsiooni koefitsiendiga. Mihhailil sama plaan ilmselt
3:0

3 Likes

Meil on olemas suurepärane näide, mis juhtub, kui riiklik ettevõte visata vaba turu vette – upu või uju – Omniva. Igasugu Itellad, Venipakid, DPDd – you-name-it lähevad nii hinnalt, hinna-kvaliteedi suhtelt, teenuse kiiruselt ja mugavuselt mööda nagu magavast teost. Kui riik oma käpi kusagile sisse pistab, siis peab hoidma nagu s…tta pilpa peal … kaitsetollid, riiklikud dotasioonid, turumoonutused konkurentide tõrjumiseks, kunstlikud *-polid. Kogu see tants ja trall energia üle ja ümber. Järjekordne Estonian Air, Reanult Riiklikud Tehased, British Leyland on sündimas. Palju õnne meile!

6 Likes

Tegelikult Alexela on ju korra juba näidanud, et nad suudavad lubatu valmis teha, meie kalli riigi osalus selles gaasikais on omaette teema. Ehk teevad augu ja veetorud ka valmis ja ongi osa plaanist tehtud.
Mul kodune “hiina AI” ja 10KW akupank juba tegelevad “tipu silumisega” ja teenin parematel päevadel ± euro juba. Kasutades siin eeltoodud Ülemiste järve näidet ja kasvatades oma 10KWh akupank 10MWh akupanga peale (ja ilusasti unustades kogu liitumiste ja kaabelduste jama, sest pole popp ja noortepärane) teeniks juba tonni päevas :slight_smile:
Oleks tädil m***. oleks onu rehkendus on ju lahe:)

3 Likes

Mardike, Kuidas see “teenin parematel päevadel ± euro” arvutuskäik välja näeb? kas kõik juba tehtud ja tulevased kulud on sisse arvestatud?

1 Like

Arvutamine on nõrkadele - mina vaatan ikka äpist seda värki:) Päriselt on nii, et Growatt päikesepargi inverter vaatab börsihinda, mina ütlesin talle ette ostu ja müügi kulud ( Elektrilevi ülekandetasud) ja siis ta muudkui teeb businessi: Tänase päeva aku laadimine, ise kasutamine ja müük on graafikul sedasi:

Loomulikult ei ole siia sisse arvutatud pargi paigaldust jms. Park sai ostetud selleks, et suvel oleks enda tarbimine kaetud, elektrikatkestuse korral offgrid võimekus oleks olemas ja lootus oli ka veidi tagasi müües kulutust tagasi teenida. See viimane 2024 vaates ei toiminud - 2023 aasta sügisel oli mul EE ettemaks müüdud elektri eest, siis 2024 seda ei juhtunud, hind ilusa ilmaga oli 0 ja kuna siis veel Hiina AI ei toiminud ja ise olin ka laisk, et müüki kinni-lahti teha, siis maksin peale elektri müügile. See sügisest turule lastud asi teeb seda kõike minu eest ja teoreetiliselt teenib see park euro kaupa ennast tagasi. Tänase päeva päikese energia tootmine on 0 lähedal, siis sellega, et kallimad tunnid olen akul elanud ja 01:00 kuni 02:00 ka midagi müünud, on päikesepargi omamise kulu vähenenud.
Mina omast kogemusest ei soovita kellegile seda parki panna, kuna päikese paistel on meil alati elekter lähedale 0 hinnale. Kui suveläbi on korralik endatarbimine, siis säästad ülekandetasudes ainult.
PS - ei suuda leida seda raportit, kus Growatt kuvas teenitud eurosi, kui suudan ta tuvastada, siis lisan “rahamasina” ülevaate hiljem.

2 Likes

Ambitsiooni taset tuleb siin selgelt tõsta. Eesti peab olema ikkagi teenäitaja innovatiivsete rohetehnoloogiate juurutamisel. 750m asemel tuleb kaevata lihtsalt 7500m sügavusele. Seal on temperatuur juba 100+C. Nii et ühest august lased aga merevett peale ja teisest august pahiseb mõnus soolalõhnaline aur välja. Sellega käitad siis ketrusmasinaid, DeepThroat AI-d või igamidanes. Loodetavasti kliimaminister loeb seda foorumit ja valitsusjuhid teevad homme hommikuks vajalikud otsused ära!

10 Likes

See 7500m sügavuselt maa alt tulev aur tuleb suunata hooga Paldiski tuulegeneraatorite pargi peale, siis saab teha rohelist tuuleelektrit ka tuulevaiksel ajal.

6 Likes

Eh, ei nii küll ei tohi! Kui sa hakkad maa seest kuuma auru välja laskma, siis ju kliima soojeneb veelgi!
Samas on kohe lahendus - elektrituulikud tuleb ehitada ka maa alla nii, et nendele juhitud soe aur maa seest välja ei tule. Selline maa-alune suletud ringsüsteem, kus nii langeva vee augud, vee reservuaar, vee soojendamine ja tuulikud elektri tootmiseks on maa all. Ja põhimõtteliselt on üldine win-win-win olukord.
Maksumus? Pole oluline, sest kindlasti saab leiutada mingi täiendava maksu, mille kaudu maksumaksja need kinni maksab. :smiley:

4 Likes

Murzilka, “evaporatori” unustasid süsteemist välja. Soolast merevett ei tohi boilerisse lasta. St. tohib, aga siis on üks konstante ladestunud soolade kraapimine. Enne süsteemi laskmist toimub vee magestamine läbi aurustamise ja kondenseerimise.
Ja “läbiöötatud” magevesi läheb ringlusesse tagasi muidugi. Kaod maha arvata. Need kompenseeritakse siis uue magevee süsteemi lisamisega läbi magestaja.

2 Likes

Offf, kui temperatuuri tõsta, siis saab sulasoolaboileri :slight_smile:

Kui meie peaminister ei suuda vastata elementaarsetele küsimustele kokkuleppest, mis hõlmavad miljardeid. See ei ole enam lollus. See on puhas laiskus! Võta kurat paber ette ja tee see endale selgeks.

https://www.err.ee/1609590722/energiakokkuleppe-teinud-michal-arvutuste-kohta-kusige-kliimaministeeriumist

Iga nädal tuleb artikkel, et indekseerimine tuleb pausile panna paariks aastaks. Pool Eestit karjub näkku meie valitsusmökudele õigeid lahendusi riigi korda tegemiseks.

Mis ma oskan öelda. Meid juhivad MÖKUD!

9 Likes

Kui reformipartei võimule tuli, koos kesikutega, siis keerati juba enne kesikute ja EKRE poolt pekki keeratud riik veelgi rohkem pekki. Reform on ka praegu võimul – kas peaministri vahetus sama partei sees muudab midagi? Tegu on siiski partei poliitikaga, mitte Kaja Kallase või Michali isiksustega seotud kapriisidega.
Lihtsalt, see partei ei ole enam see partei, mis see oli 1990-datel. See partei on teinud 180-kraadise pöörde.

6 Likes