Keegi malet soovib mängida

Täna Eesti meeskonna vastaseks Serbia ja naiskonnal Kostariika
Meestelt väga raske võitu või isegi viiki loota, küsimus rohkem selles, mitu punkti suudetakse saada. Loodetavasti midagi ikka saadakse, punktide koguarv on tohutult tähtis
Naistel on reitingu järgi kõik vastased nati nõrgemad , kuid 1600 tüdrukuid seal seekord enam pole. Naistelt võib võitu loota, ka meie esinumber Mai Narva mängib seekord, isegi viigiga ei tahaks rahule jääda
Naised olid väga tublid ja võitsid 3,5-0,5

Mehed aga lasid aga meeldiva üllatuse käest. Seeman võitis, Timošin kaotas , seis oli 1-1 .Volodinil oli selge võiduseis vankrite lõppmängus enametturiga, kuid eksis ja lasi selle viigiks vajuda , Lauk lausa oigas seda hiljem kommenteerides. Külaots pidas tugeva Predke vastu väga kaua vastu võrdses seisus , kuid ajapuuduses läks välja ohtliku sidumise peale eksis, kuid arvestas seal midagi valesti ja kaotas.
Jälle oigamise koht.

Väga kahju sellest, siin oli väga hea võimalus tugeva Serbia vastu vähemalt matšiviik teha või isegi võita.
Nagu Tsernomõrdin ütles : tahtsime parimat, kuid läks nagu alati

Ainus positiiv, mida meestel tänasest pettumuse päevast võtta, et homme saadakse seetõttu pisut kergem vastane Guatemaala , kelle mehed enamasti 2000 , ühtegi suurmeistrit pole neil . Ühtki 2600 GM vastu ei tule

Naistel läheb aga karmiks, sest ollakse juba top20 hulgas ja siin tulevad rasked vastased Hollandist , puha 2200-2300 .
Veel pisut oigamist teemal: mIks võiduseis viigiks muutus
Volodini seis peale valge 64.käiku , meie mees mängib mustadega ja must on käigul . Tuleb valida plaan kuidas vähemalt üks kahest etturist lippu saada enne kui valge oma kuninga oma etturi eest ära koristab ja ka ise lipu peale saab. Variante pole miljon, kuid nati arvestamist see ikkagi vajab

FEN:
8/7R/K7/P4p2/8/5k1p/7r/8 b - - 5 64

Pange see seis arvutisse ja proovige stockfishi vm väga võimeka malemootori vastu seda võita .
Neil oli seal olümpial 30 sek increment, nii et päris blitz ei pea ajakontroll just olema

Kui võidate esimesel katsel ja ilma ühegi vihjeta, siis see ei tähenda, et olete parem kui 2474 GM vaid lihtsalt seda, et kodus rahulikus miljöös mängida on hoopis teine psühholoogiline pinge kui maleolümpial oma riigi eest , mees mehe vastu ja meekonnakaaslased juba vaatavad kõrvalt rõõmsate nägudega , et noh, siit tuleb meile veel üks partiivõit...

Mul läks see kah esimesel korral SF vastu viigiks, kuid teisel korral sain hakkama. Kuid ma olen üsna kehvake amatöörmängija, siin foorumis on kindlasti paremaid. Ja turniiripartiis kahte katset ei saa keegi...
Üle hulga aja võib Eesti meeskond maleolümpial tööpäevaga rahul olla . Trinidad ja Tobago alistati 3,5 -0, 5 .
Naised aga kaotasid Türgile 1-3
Hakkab pihta see keskmik-võistkondade yo -yo nagu maleolümpial tavaline.
Nõrgemat vastast võidetakse hea skooriga, saadakse järgmises vooru märksa tugevam, sellele kaotatakse , langetakse tabelis tunduvalt allapoole, saadakse jälle nõrgem vastane jne .
Lõppkoht sõltub palju sellest, kas viimases voorus tuleb võit või kaotus .

Kuid peamine, nagu Kuldne Trio laulis väga ammu oma Olümpiaküla laulus :

Kui ei tulegi võit, tulge tagasi kõik - teeme välja !

https://youtu.be/C1Ozl7ikZ7Q?si=fpj_gvXvlNpTNGxC
mälestus ühelt Eesti maleturniirilt.
Valgetega mängis üks 2000 reitinguga maletaja , mustadega üks suurmeister . Nimesid nimetama ei hakka . Hulk maletajaid, kes olid oma partii lõpetanud, seisid laua kõrval , sealhulgas mina

Tuli umbes niisugune seis
FEN
8/pq6/k5p1/5pP1/5P2/K6p/Pp5P/4Q3 b - - 36
Musta käik.
Valge ei suuda takistada, et must viib etturi lippu ja 2 lippu ühe vastu on suurmeistri jaoks kindel võit . Ilma pikemalt mõtlemata ta panigi teise lipu peale. Kuid järgnes külm dušš

1...b1=Q 2.Qa5+ Kxa5
Mustal on koguni 2 lippu, valgel mitte ühtegi, kuid see on viik.

Suurmeister oli juhtunust nii nördinud, et pühkis malendid hooga laualt põrandale, kargas püsti ja "unustas" isegi vastasel kätt suruda . Hetk hiljem ta siiski tuli tagasi, surus kätt ja koos sättisid mehed ka malendid lauale tagasi algseisu järgmise vooru jaoks..

Seis oli võiduseis tegelikult, kuid ei oleks pidanud panema lauale teist lippu.Üks teine malend oli vaja panna .
Missugune ?
Seisu vaatamata ütleks, et sellele küsimusele on tavaliselt õige vastus: ratsu.
Milline teine vigur suudab seda, mida lipp ei suuda? Draax ütles vastuse juba ära.
Kuidas seda stagna pakutud seisu lauale saab?
"MSM"
Kuidas seda stagna pakutud seisu lauale saab?

http://www.ee.unb.ca/cgi-bin/tervo/fen.pl
Oeh, kui stagna oleks osanud-viitsinud screenshoti panna, siis näeks kohe ära, et valge saab peale musta 2. lipu peale panemist kohe stalemate tekitada oma lipu ohverdusega.

Ja edutamine ratsuks on loomulikult õige vastus.
jim, puht harimise huvides, eesti keeles on selle nimi patt.
jah, mina pole ka varem näinud, et patt tekib nii suure materiaalse ülekaalu juures ja lippu ohverdades. Muidugi paremad mehed kui see suurmeister on lõppmängus kiirustades patiseisu tekitanud, esimesena tuleb meelde Kasparov, kus vusserdas seisu ära matistades lipu ja odaga vastase paljast kuningat . Kui tema pidi sellal väga kiiresti mängima 1988.a. , nende vanade analoogkelladega polnud igal käigul lisanduvat ajalisa ja eks tõenäoselt viimased sekundid tiksusid. Ja ikkagi oli ta ise ka
imestunud / nördinud , et kuidas siis niiviisi läks see lõpp....

https://youtu.be/vtTkfmaiI4I?si=_36g9v2HapytKOgI
Lõbus on mängida chess.com bottidega. Raske teada nende tegelik rating (eks mõtlemisaeg on võimatu mõiste), aga lõbus ikka. Mängisin eile pidevalt valge, ilma kellata, aga andsin endale äkki 10-15 minutit mõtlemisaega igas partiis.

Bottid mis ei vaja registreerimist:

Wendy (1500) - võitsin
Isabel (1600) - võitsin
Wally (1800) - võitsin
Li (2000) - võitsin
Nora (2200) - võitsin
Francis (2300) - kaotasin - kaotasin - kaotasin - kaotasin .... (eelneval päeval õnnestus kord võita)
Luk.AI (2500) - pole kunagi võitnud

Kas siin on teised foorumlased kellel sama huvi, kuidas läheb, mida arvate nende bottide kvaliteedist? Kahtlemata nad teevad vahel suuri vigu.

https://www.chess.com/play/computer
Kui juba "endgame" ja seis on tasakaalus, siis computer (2000+) on päris alistamatu, ehk kalkuleerib "kõik" ära. Seevastu mängude alguses kui on rohkem positsioonimõtlemist on tunduvalt suuremad võimalused olla parem, tundub mulle.
:-) Ehee, võitsin kah ühte!
"stefan"
Luk.AI (2500) - pole kunagi võitnud

Nüüd korra võitsin (palju mõtlemisaega). Aga jah, sisuliselt on ehk nii, et kui mingi hea avamine on pähe õpitud, ja bott ei tea kuidas kõige paremini vastata, siis võimalik saada väikset ülekaalu, ja seejärel sellega edasi mängida.

Nüüd hakkan tõsiselt kahtlema nende bottide võimsuses. Võitsin Danya (2650) ka :-) Bott (must) saavutas endale ülekaalu, aga kaotas sellisest positsioonist:

Ma olen võitnud Li-d (2000) ja Luk.AI-d.
Kui piisavalt palju mängida, siis need botid ikka keskmängus mõne apsu teevad. Lihtsalt ise ei tohi oma edu siis lõppmänguga ära käkkida.

Tegelikult mu tase on ehk 1500-1600.
Seda oleks ju lihtne kontrollida . Ainus reiting, mis tegelikult loeb, on FIDE rating. Tuleb mängida lihtsalt mõned turniirid, kus seda arvestatakse ja seal mängida . Kõige parem muidugi kiirmalet, seal saab turniiri ühele poole ühe päevaga.

Tartus lõppes just üks niisugune turniir äsja

https://chess-results.com/tnr1051484.aspx?lan=1&art=1&rd=7

Ma olen sellest seltskonnast mänginud mõnega seal võistluspartiisid, mitte küll sel aastal . Juba FIDE 1800-1900 on ikka päris kõvad maletajad, ei ole kerge nende vastu. Oma 30-35 käiguga surusid ära kui juba hakkas ajapuudus tekkima .
Volodini, Rõtšagovi, Šiškovi vastu pole mingit shanssi amatööril-klubimängijal - nemad on juba profid / poolprofid. Kuid neid pole (seni) ka vastaseks veel tulnud.
FIDE 2600 võita ei ole harrastajal sisuliselt võimalik. See oli niisugune peak Ehlvesti tase kui ta võitis Anandi ja Kramnikut
Stagna, on küll võimalik, eriti välkmales, ajahändicäpist rääkimata. Malleaud pole sul 100m jooks, malelaud on konarlik ja krutskeid täis.
Mängin kord aastas ehk, vaatasin järgi, FIDE reiting on 1809