AloV Kui kasvukonto teha lapsele kohe peale sündi kooliraha kogumiseks (PS toreda seaduse tõttu ema/isa nime alt), siis 18 aastaseks saamisel on seda võimalik müüa, ilma et peaks pead vaevama maksutagastuste tagasimaksmisega.
Kuidas ikkagi lastele koguda saaksin? Pealiku viidatud täiendus jõustub 1.maist 2015. Kas lastele kontot saab avada LHV-s? Danskes mu lastel on kontod, aga säästmiseks ei sobi.
Hetkel on variant, et teha eraldi alamkonto enda konto alla. Alates 01.05.2015 on asjaolud muutumas, kuid alles uurime, mis võimalusi see loob ning kas saame erinevad tooted taas avada ka lapsinvestoritele.
aikapoiss, saab ka praegu lapsele konto avada ja (sinu kingitud raha eest) talle väärtpabereid osta. Kui keegi hakkab vastu plõksuma, viita Riigikohtu otsusele nr 3-2-1-68-12
Tõlgendades PKS § 131 lg 1 esimest lauset ja § 188 lg 1 p 8 koostoimes PKS §-ga 130 leiab kolleegium, et seadus ei keela vanemal siiski kohtu nõusolekuta oma lapsele väärtpabereid kinkida ning esindada teda seejuures kinkelepingu sõlmimisel ja väärtpaberite vastuvõtmisel. Kolleegiumi arvates on perekonnseaduse mõtteks piirata vanema kergekäelist tegutsemist alaealise lapse raha paigutamisel, mitte aga olukorras, kus laps omandab väärtpabereid tasuta ja sellest ei tulene talle kohustusi. /.../ Eeltoodut arvestades leiab kolleegium, et ka väärtpaberite (v.a PKS § 186 lg-s 2 nimetatud väärtpaberite) omandamiseks (nii kohustus- kui ka käsutustehingu tegemiseks) on vaja kohtu nõusolekut üksnes siis, kui laps omandab väärtpabereid tasu eest, s.o oma raha eest.
AloV, PKS §186 lausa kohustab paigutama lapse vara vanema varast eraldi ja igasugused "oma konto alla" panemise soovitused pole sellega kooskõlas:
§ 186. Eestkostetava raha paigutamine (1) Kui eestkostetava raha ei ole vaja tema ülalpidamiseks, vara valitsemiseks või muude jooksvate kulude katmiseks, peab eestkostja selle paigutama Eesti või mõne teise lepinguriigi krediidiasutuses oma varast eraldi.
See pole mitte ainult formaalne küsimus, vaid täiesti sisuline erinevus, vältimaks olukordi, kus eestkostetava vara võiks minna eeskostja kohustuste katteks ja lapse huvid seeläbi kahjustatud saaksid.
To PeaLiK Antud hetkel ei räägi ma pärandist, vaid eestkostetavale kingitud rahast. Mis hetkel see raha eestkostetavale üle antakse (kingitakse), kas 3 aastaselt või täisealiseks saamisel, võib olla ikkagi vanema otsustada?
aikapoiss Danskes mu lastel on kontod, aga säästmiseks ei sobi.
Võimalusi peaks olema küll. Danskes on pangasisese väärtpaberikonto avamine ja sulgemine tasuta ja selle Danske Invest Rahastoyhtiö ja Danske Bank Internationali fondide osakute hoidmine samuti haldustasudeta. Ka on tehingutasudeta nimetatud fondiosakute püsimärkimine. Rakenduvad vaid fondi enda tasud. Raha saab Danskes teenustasudeta säästa Kasvukonto nimelisele kogumishoiusele.
Väga sarnaste võimaluste ja hinnastamisega tooted on olemas ka SEB-il. Iseasi on muidugi see, kas ja kuidas need fondid plaanitud investeerimisstrateegiaga haakuvad.
Minu jaoks on hetkel peamine küsimus, kes vastutab selle eest, et oleksid täidetud tingimused: 1) raha on pärit eestkostjalt (ja kas ainult temalt?) 2) müügist saadu jääb eestkostetava omandisse
Kui see on eestkostja vastutada, siis ei näe tooteuuendusel probleemi, kui panga vastutada, siis on hea lahenduse leidmine keeruline.
AloV To PeaLiK Antud hetkel ei räägi ma pärandist, vaid eestkostetavale kingitud rahast. Mis hetkel see raha eestkostetavale üle antakse (kingitakse), kas 3 aastaselt või täisealiseks saamisel, võib olla ikkagi vanema otsustada?
Viidatud paragrahv ei erista kuidagi pärandina saadud vara kinkena saadust. Kinkida võivad lisaks lapsevanemale endale näiteks ka teised sugulased. Kui nüüd peaks juhtuma, et vanem enne lapse täisealiseks saamist sureb, selgub "oma konto all" hoidmise korral ühtäkki, et kogu lapsele kingitud raha kuulub juriidiliselt siiski lapsevanemale ja läheb kehval juhul eluasemelaenu vms. kohustuse katteks kohtutäiturile, mida teine, üksi jäänud lapsevanem enam tasuda ei suuda.
On ikkagi elementaarne, et lapse vara hoitakse enda varast lahus ja vastupidiseid soovitusi ei tohiks kergekäeliselt, asjaolusid teadmata anda.
AloV Kui see on eestkostja vastutada, siis ei näe tooteuuendusel probleemi, kui panga vastutada, siis on hea lahenduse leidmine keeruline.
Minu arust on mõeldamatu panna see panga kohustuseks. Hetkel midagi sellist kuskilt ka välja ei loe. Pank ei ole uurimis- ega järelevalve asutus ega oma selleks ka vastavaid õigusi.
To PeaLiK: Tookisn selle punkti täies mahus - (1) Kui eestkostetava raha ei ole vaja tema ülalpidamiseks, vara valitsemiseks või muude jooksvate kulude katmiseks, peab eestkostja selle paigutama Eesti või mõne teise lepinguriigi krediidiasutuses oma varast eraldi. Paigutamisel tuleb teha märge, et konto käsutamiseks on vaja kohtu nõusolekut.
Kui ostmise puhul vaieldi lõpuks selgeks, et kohtu luba siiski vaja ei lähe, kuid müügi puhul on seda kuni 01.05 siiski vaja. Ütleksin, et valida oligi seni ainult halbade valikute vahel.
...njah, hea küsimus on muidugi see, et kui näiteks lapsevanem (või hoopis vanaema) kingib lapsele loteriipileti ja laps võidab sellega paar milli, siis millega meil siin tegu on ja kas eestkostja tohib selle raha investeerida või peabki selle lapse täisealiseks saamiseni jätma kontole inflatsiooni kätte mädanema?
...või läheks see juhtum üldse Hasartmänguseaduse vanusepiirangu rikkumise §83 alla ja pileti kinkinud vanaema pistetakse "alla 16-aastasele isikule loterii mängimise võimaldamise eest" 20 päevaks aresti ja ebaseaduslikust hasartmängust teenitud tulu kuulub konfiskeerimisele? :P
Vaatasin, et eile ei ole toimunud tehingut indeksfondi LYY2.DE-ga. Raha on justkui selleks otstarbeks vastavalt minu valitud osakaalule kontolt broneeritud, ülejäänud tehingud tehtud, teenustasugi võetud, kuid indeksfondi osakuid ei ole. Milles võib olla probleem?
phunt Vaatasin, et eile ei ole toimunud tehingut indeksfondi LYY2.DE-ga. Raha on justkui selleks otstarbeks vastavalt minu valitud osakaalule kontolt broneeritud, ülejäänud tehingud tehtud, teenustasugi võetud, kuid indeksfondi osakuid ei ole. Milles võib olla probleem?
Tegemist oli meiepoolse tehnilise veaga, mis korrigeeritakse täna hiljemalt kella kümneks. Tehingud selle indeksfondiga tehti eile turul ära, kuid nende kajastamine portfellis viibis. Vabandame viivituse pärast.
Miks ei kuvata enam LYY2.DE õiget turuhinda, isegi päevase nihkega nagu varem? Mingist hetkest uuendus vähemalt minu kontol peatus. Ma saan selle muidugi mujalt ka vaadata, aga ikkagi veidi imelik, et portfellis kuvatakse turuhinnana mingit nädalate tagust numbrit.
Vaatasime üle ka teised Kasvukonto portfellis olevad fondid. Hinnainfo automaatne uuendamine lakkas europõhistel fondidel töötamast, kuna sümbolid hinnainfo teenusepakkuja juures olid muutunud. Hetkel saime hinnainfo uuendamise uuesti tööle kõigi instrumentide puhul välja arvatud IBCQ. Proovime ka selle lähiajal automaatselt tööle saada.