Kas

Vaadake aasta vanuseid teemasid......
Uus majandus on olemas küll, aga seda peab näha oskama.
Kahjuks on Sul, Muidumees, tuline õigus! Kahjuks!
Kui kõik ei näe, aga olemas on, aitab vahest Igor Volke asja seletada...?
Huvitav küll, pitsat, kas Sa telekat vaatad? Pilt tuleb sisse, aga raadiolaineid ei näe... Ja nii musttuhat näidet kogu maailmast.

Tõsi, Uus majandus kui termin "the New Economy" ei ole telco-internet-media kompott. Vaatamata asjaolule, et eelpoolmainitud sektorites on seda viimaste aastate jooksul enim kasutatud.

Ironiseerid täiesti ilmaasjata.

Aga Kevin Kelly on küll bullshit. Väga mitmelgi põhjusel. Peamiselt seetõttu, et ta räägib Uue Majanduse nime all tont-teab-millest (täpsemini teab küll, aga mitte NE-st)!
Eks ma kirjutan ja naljatan nii nagu oskan. Lihtsalt pole kombeks iga lause või lõigu lõppu kõveratest märkidest, koolonitest ja kriipsudest sigrimigri teha. Kui sattusin konnasilmale, kannata ära.

Tegelikult on Sul, pitsat, ses osas muidugi õigus. Eks ole neid konnasilma peale astumisi ka siin foorumis varemgi ette tulnud nii mõnelegi mehele.

Sina mulle muidugi antud hetkel konnasilma peale ei astunud, no problems. Ma lihtsalt ei tabanud nalja ära - ja see on juba minu problem!

Leidub muidugi ka neid oinaid, kes kipuvad foorumis isiklikuks minema - aga olgu neil endil ise häbi!

peace!
Leidsin veel kaks suurepärast saiti, mis jälgivad dotcom'ide hävingut, nagu kuulus Layoff Meter. Lisavõimalusena saavad kasutajad "kes-kukub-järgmisena" ennustusvõistlust pidada ja skaalal "NOT 0...10 FUCKED" erinevaid halbu uudiseid hinnata.

Ühesõnaga, kellel aega üle meelelahutuseks:
* FuckedCompany
* Am I FUCKED or NOT?

:)

sC
Aasta tagasi ma siin oponeerisin tegelastega selle NE koha peal. Eks see NE on ikka (aktsia)müügimehe jutt. Võrk iseenest on tore - eriti veel see, et ta tasuta on . siin siis teenivad põhiliselt liinide ja muu sellise stafi omanikud. Üks millest ma siiani ei ole aru saanud on portaali business. OK kopid miskit uudist - paar vana on palgal ja ok saan aru. Aga DELFi ? Räige papp läheb magama ja kust see tagasi tuleb - reklaami müügist???
Kurat võtku! Help! Uus Majandus EI OLE mingi Kevin Kelly väljamõeldud võrk, millele ta oma haiges fantaasias elusorganismi võimeid omistab. APPIIII! Ärge ometi lugege seda nõmedust! Sel pole midagi pistmist uue majandusega!

Sorry, läksin liiga emotsionaalseks! Aga asi on seda väärt!
Seda ikka seostatakse sellesama võrguga, mis annab uued võimalused klientidega suhtlemiseks jne....
Aga mis ikka on uus majandus ja mis vahe siis on uule majandusel vanaga?
Kas portaali bisness on tänasest vana ja kloonimine jne uus?
Velikij, kusjuures nyyd just loengi! :) Ma ei julge valja kaia kuupaeva, millal labi saan, aga aratan siis selle threadi uuesti ellu. (hakkas huvitama, mis ta seal siis "nii valesti" kirjutab)
Velikij, oskad Sa välja tuua midagi Kevin Kelly raamatust, mis ei toimi üheski taustsüsteemis?
Kevin Kelly on põhimõtteliselt neoreligioosset kapitalistlik-realistilist laadi viljelev kirjanik. Religiooses kirjanduses ei pruugi olla midagi valesti ega mittetoimivat (vt. tuntumatest ja olulisematest religioosse kirjanduse näidetest ka Piibel, Koraan, Kapital, Vahitorn jt). Samuti ei ole usuline kirjandus halb kui Ding an Sich.
Halb on siis, kui religioosse kirjanduse põhjal tekib äärmuslikke (uus)usundeid. Selline usulahk osutub tavaliselt populaarseks keskmisest piiratuma silmaringiga või keskmisest suurema stressi all kannatavate inimeste hulgas. Teatud tingimuste kokkulangemisel võib uususund üle minna usuhullustuseks (kollektiivsed enesetapud) :(
Uususundi tüüpiliseks tunnuseks on aluskirjanduse dogmaatiline käsitlemine. Teose autorit peetakse tihti ilmeksimatuks ja tema lähenemisviisi universaalseks. Universaalse ja ilmeksimatu tunnetuse järele janulevad eelkõige ühiskonna nooremad ja aktiivsemad liikmed, mis jällegi on üsna loomulik. Noored oma dünaamilisuses peavadki nõudma muutusi, viimastele vastuseismisel tekkiv stagnatsioon oleks igal juhul halvim võimalikest arenguteedest.
Aga nüüd filosoofia off, "uue majanduse uued inimesed" on ju niikuinii out. Ise olen tehnoloogia arengu fänn, hoian end pikalt sees firmades, mis hetkel koos Nas-iga langevad ja olen kindel, et kuigi 98% "netifirmadest" ja Ameerika majandusmullist on saast, jääb, ütleme, 5 aasta perspektiivis mõndagi toredate sõelale.
Üldiselt on Rx mu mõtted paljuski ära öelnud. Mida täienduseks?

Kelly kirjutab paljuski tegelikult uue majanduse sildi all triviaalsetest turundusnõksudest, mis on olnud tuntud juba enne meie ajaarvamist ja jäävad ilmselt kehtima senikaua, kui kaubalis-rahalised suhtedki (näit. jagage tasuta). Keegi ei mõtlegi neid vaidlustada, ega väita, et nad mingis taustsüsteemis ei toimi, vastupidi, nad on liigagi superuniversaalsed.

Samas, rääkida sellest, kuidas mingi võrk omandab elusorganismi omadused ... siin on tegu lihtsalt lauslollusega, mida on võimalik heal juhul pähe määrida ainult neile, kes keskkooli bioloogiatunnist poppi tegid.

Ahjaa, ma pole absoluutselt nõus väitega, et uus majandus sünnitab uusi inimesi. Pigem pooldan Sinuhed, kes oma elule tagasi vaadates teab, nähes ümbritseva maailma igavikulist ringkäiku, et aastatuhandetega "inimene ei muutu". Miks peaks ta muutuma nüüd, viimase 5 aastaga?
Kas jagage tasuta on tõesti väga triviaalne ja tuntud juba enne meie ajaarvamist? Ei kujuta ette, et keegi näiteks maju ja autosid tasuta jagades kuigi kaugele jõuaks. Küssa on ikkagi selles, et info näol on tegemist natuke traditsioonilisest erineva kaubaga ning ka reeglid ja seaduspärasused selle müümiseks on natuke tavapärasest erinevad.

Miks ei võiks võrk omandada elusorganismi omadusi? Võrdleme näiteks arvutivõrku inimajuga. Inimaju koosneb omavahel ühenduses olevatest neuronitest, mis omavahel on võimelised signaale vahetama. Üksikult võttes on neuronid väga dummied. See omavahel ühenduses olevate neuronite mass suudab aga kuidagi genereerida mõtteid. Arvutivõrguks liidetud arvutid on kah üks suur aju, mis suudab koostöös samuti üüratult enam, kui mistahes üksik arvuti seal võrgus.
Vaidlen vastu!

Jagage tasuta on väga vana printsiip. Tasuta jagamine ei pea olema sugugi majade ja autode tasuta jagamine. Tasuta jagada võib põhimõtteliselt kõike, peaasi, et klienti kinnistada. Pealtnäha tasuta lõuna (millest siin ühes teises foorumis väga palju juttu on olnud) tegelikult aga...

Ja võrk ei või omandada elusorganismi omadusi pelgalt seetõttu, et ta lihtsalt ei saa seda teha ja kogu lugu. Nojah, asja annab muidugi absurdi pöörata ja seda nõksu ongi Kelly kavalasti teinud. Tema loogika:
inimene liigub, inimene on elus, auto liigub, järelikult auto on ka elus. Ja ongi eluta organism omandanud elusorganismi omadused...

Ükski arvutivõrk ei omanda iseseisva mõlemise omadusi ainuüksi tänu sellele, et võrk on. Ja ammugi ei suuda ta ise end reprodutseerida ja sisemiselt optimeerida ja reguleerida, mis on tegelikult elu kui sellise olulisimad omadused...

P.S. see on minu isiklik seisukoht, mis
a) ei pretendeeri absoluutsele tõele
b) ei oma mingit seost "Uue Majanduse" kui majandusterminiga
mis elu yldse on?
kas orgaaniline paljunev stuff?
v6i m6te, inteligents?
seda pole defineeritud, seega voib ka v6rk elu olla, s6ltuvalt definitsioonist. aju on t6esti nagu internet, ja inimesed on nagu osad sellest.
ajud on osa superajust. vaga loogiline. valjastpoolt vaadeldes voib mulje ju jaada et internet ongi mingi aju, ja inimesed kes vorku kasutavad on neuronid vms ajuollus mis on osa netist. internet kui kogum rauda ja softi ei ole internet egaju? internet on ta ainult seeparast et inimesed seda kasutavad?
Elusorganismi teemal: siin üleval oleval väide
"Ja võrk ei või omandada elusorganismi omadusi pelgalt seetõttu, et ta lihtsalt ei saa seda teha ja kogu lugu." on samasugune tühi lihtsustus kui Kelly arvamus, et võrk on nagu aju ja miks siis mitte elus.

Mina kaldun küll arvama, et arvutivõrk võib kunagi omandada elusorganimi omadusi. Küsimus rohkem selles, et millal ja missugune võrk. Kindlasti mitte internet sellisena, nagu me teda praegu tunneme.

Elusorganismide arengus toimuvad vahel suured hüpped:
- geen ja viirused
- ainuraksed organismid
- hulkraksed organismid
- Mina-tunnetus ja selge omaette
ajutegevus kõrgematel loomadel,
kui seda võib suureks hüppeks pidada.

Iga järgmine tase on eelmise taseme organismide jaoks mugav sümbiootiline keskkond. Ise nad järgmist taset ei taju. Samuti ei hooli järgmine
tase eelmise taseme üksikutest olenditest. Mind
ei huvita eriti minu üksikud rakud. Kaudselt nad
mind aga minu ehituse kaudu mõjutavad.

Ei oleks üldsegi mõeldamatu, et tehnotsivilisatsioon tervikuna kujuneb järgmiseks tasemeks arengus. Tehnotsivilisatsiooni ei pruugi otse huvitada inimeste tegevus ning inimene ei pruugi üldse tajuda mingi tema kohal oleva tehnotsivilisatsiooni oma huvisid. Ma ei näe põhimõttelist vahet näiteks ainuraksetest hulkraksetele liikumisel ja ahvist tehnotsivilisatsiooni liikumisel.

Samas on küll päris kindel, et mingisse "tehnotsivilisatsiooni aktsiasse" investeeringult pole meilt oma eluajal kasu loota :)

Braavo, tammet!