kas nasdaq on kullaauk ka tulevikus?

Paljud kalduvad arvama, et enamus aktsiaid nasdaq-il on sellised, millesse tasub investeerida. Aga samas tekkib, vähemalt minul, suur küsimus. Yahoo teenis eelmine aasta 65 miljonit dollarit kasumit, mis tegi aktsia kohta umbes 10 senti, seega 1,6 krooni. Aktsia ise maksis vist eilse seisuga 130 dollarit. siis ca 2100 krooni ja 1,6 krooni dividende. Kõik panevad panuse tulevikule, aga samas kiputakse unustama, et on olemas altavista, infoseek jne jne. Ma ei usu, et need firmad (ka kasumit tootvad) on nii ideaalsed investeeringud. Üks ameerikas elav investor ütles mulle, et ta ei usu nasdaq-i firmade tulevikku, aga ta investeerib vaid selleks, et “kaasas käia”. Samas ütles ta, et kui ta midagi märkab või tema ringkonnast keegi midagi märkab kahtlevat tormavad nad kõik müüma. tegu on inimestega, kes investeerivad miljoneid dollareid ja nemad ei usugi sellesse. Võrdluseks veel yahooga, mis maksis ca 2100 krooni siis maksab norma eestis 45 krooni ja maksab dividende 3 krooni. tulevik jääb, ma usun, kindlalt kinni traditsioonidesse. Õhupall võib kergelt lõhkeda kui teda torgata, aga ta võib veel aastaid üleval püsida kui keegi “olemusele” ligi pole pääsenud.
Aga spekulantidele soovin siiski edu. See ei ole halb valik riskimiseks.

Piisavate teadmistega inimesele on ja jääb NASDAQ kullaauguks. Praegusel hetkel soovitaks kindlasti lühikesi positsioone. Lihtsalt "ajaga kaasas käies" IT-sektorit või biotechi ostes oled kindlasti kullaaugust väga kaugel.
to niion...
kullaauk on suhteline mõiste, inimestele kes on viimase 2-4 aasta jooksul näiteks Nasdaq'i indeksisse investeerinud ei peaks "Aprilli-Kolks" just erilise katastroofina tunduma.... usun et lõppkokkuvõttes ei vaidlusta keegi tehnoloogia sektori olulisuse kasvu, olgu see siis "uues"- vqi "vanas"- majanduses.... asja vqib ka nii vaadata et konsolideerumis/majandus tsükklid on lihtsalt lühemaks ja intensiivsemaks muutunud...
no optimistid loodavada suisa maailma majanduskasvu sünkroniseerumist juu...et USA ei maandu suure pauguga stokiturul, vaid pehmelt...ja Euroopa ja lõpuks ka Jaapan hakkavad kasvama ning emerging marketid kaa...ja siis on vägev
see on kahtlemata yks võimalik põhjendus mitte osta aktsiaid investeerimiseesmärgil. enamikule toodud väidetest on võimalik ka vastu väita. Näiteks, et Nasdaq tervikuna on midagi muud kui üksikud aktsiad, või ka ülaltoodud vastused teema algatajale. Samamoodi ei saa tingimata võrrelda ka dividende, dividendide maksmine on ühest küljest kindlasti positiivne, kuid teisest küljest märk sellest, et ettevõttel ei ole seda raha arenguks ja laiendamiseks tarvis. Norma ja Yahoo laienemisvõimaluste erinevus on kindlasti kordades. Riskiastmelt on erinevus aga samuti kordades- ja norma on siin aktsiahinna osas vähem riskantne (kusjuures ei pruugi see sugugi nii olla äri püsimise osas). Et Yahoo dividende maksab võiks olla märk sellest, et ettevõte on jõudnud oma arengus etappi, kus midagi võib hakata aktsionäridele tagasi andma (agresiivne kasvufaas hakkab otsa saama (?)).
Kokkuvõtvalt võiks öelda, et diskusioon on vajalik ja õigel teemal, arvamuste paljusus peaks andma investorile võimaluse teha põhjendatud valik.
nonii, Nonii...:) Isiklikult kipun arvama, et börs, juba oma esiaegadest peale pole olnud miskit muud kui vaid üks suur mull. psühholoogilist laadi. Oleks Su vanavanemad ostnud sajandi alguses pisikese rahakese eest ühe coca cola aktsia ning seda edasi müümata Sulle pärandanud oleksid miljonär dollarites. Nii, et oleks ju suur mull olnud, kui vanaisa oleks kommi asemel aktsia ostnud:) Üldiselt pööraksin mina suurt tähelepanu aktsiatele, mis teevad splitte (varsti ebay). Hea näide sellest oleks just hiljutine Nokia split. Aktsia ei liigu üles pelgalt mitte ainult suurepärastele majandustulemustele vaid ka sellepärast, et rohkematel inimestel on nüüd võimalus osta odavamat aktsiat.
Olen selle teema kohta leidnud ajakirjast "Luup" paar kuldaväärt
artiklit:
http://www.postimees.ee/luup/00/02/maja4.shtm
(selle artikli juures oli ajakirjas ka üks hea graafik kust oli näha erinevate tööstusharude tõusude tsüklilisus läbi aegade)

http://www.postimees.ee/luup/00/02/maja3.shtm

Mis te nendes artiklites välja toodud seisukohtadest arvate ?

to thera: huvitav teooria sul selle mulli kohta. Ma nõustun toodud näitega kokakoolast ning ka spliti-teooriaga.
Millega ma ei nõustu on see, et seda asja mulliks nimetada. Kui siis mingiks tsementeeritud keraks:) USA majandus on kasvanud viimase 100 aasta jooksul keskmiselt 3,2% aastas. Kui natuke arvutada saame, et majandus on ajalooliselt kahekordistunud 22-e aastaga. Senikaua, kuni majanduses on positiivsed intressimäärad peaks ka üle (pika perioodi) säilima majanduskasv - majanduse kasvades kasvavad ka selle agendid ja vastupidi. Seega ei näe siin mingit mulli.
Mis puutub splittidesse, siis ma nõustun, kui sa väidaksid, et tegemist on lühiperioodi mõjudega. Ma arvan, et pikas perspektiivis ei ole suurt vahet, kas tehakse splitte või mitte. Ja seda ma ka ei usu, et peale splitti on võimalik rohkematel inimestel aktsiaid osta.
to karu. Mina usun küll, et kui aktsia 200 asemel 50 maksab, siis ma jõuan rohkem aktsiaid osta:) Tervelt neli ühe asemel. Kuigi on tõsi, et see 4 on põhimõtteliselt (turg ei käitu alati põhimõtete järgi) sama väärtusega, mida oli esialgne üks. Aga ma võin nüüd osta ka ainult ühe aktsia, mida poleks ma suutnud teha nt. enne splitti. Seda ma silmas pidasingi siin, et rohkematel inimestel on võimalus aktsiaid osta.
Mullist aga - tsementeeritud, sellega olen täiesti nõus. Ta on "tühi" südamik, mida kaitseb tugev koor ja milleta tänapäeva majandus enam elada ei saa
to niion:
mõned meenutused yahoost:
1. kui goldman sachs neile paar aastat tagasi ipo korraldas tahtis vanem polvkond gs-i inv.pankureid mõtte tappa. kuidas võtta tõsiselt firmat kes töötab 50% kahjumimarginaaliga, tunnistab et ei tea millal kasumisse jouab ja mille eesotsas on kaks noorukit kes oma tõsimeeli oma ametinimetuseks "chief yahoo-d" kirjutab?
2. 2 aastat tagasi edastas yahoo altavistat ja infoseeki külastatavuselt paarikümne protsendiga, vahe on kvartalist kvartalisse suurenenud ja kasvanud täna ligi kümnekordseks
3. kui yahoo moni aeg tagasi otsustas et tarvilik teenus on kalender kulus ideest teostuseni 3 nädalat. mõni teine suurfirma kes sama kiire?
4. yahoo täna: 145 mio unikaalset külastajat kuus,
125 miljonit registreerunud kasutajat, 625 mio lk vaatamist päevas,22 website 12 keeles maailma suurimatel turgudel, 10500 kaupmeest, 3565 reklaamiandjat.
5. meile tundmatu yahoo: B2B exchange, Yahoo Broadcasting mida kasutavad oma kommunikatsiooniks firmad GM-st ja IBM-st Victorias Secretini, Yahoo Roadshow mida kasutavad IPOdel koik suurimad inv. pangad, Corporate Yahoo, st. Yahoo co-branditud suurfirmade intranetid.

Lõpetuseks Yahoo missioon: Yahoo is the only place that anyone has to go to find and get connected to anything or anybody.
Do you Yahoo?
sa kur.., beats norma i think! asi läheb põnevaks!
Nasdaq pole ju ainult dot.com. Kuigi ETL pole seal, lubab ta normaalseid dividende...,äkki ka edaspidi. Ehk on ka Nasdaqil normaalsema P/E suhtega firmasid?