eesti üks enimkasutatud/funktsionaalsemaid interneti site on hanza.net. vaadates, kuidas on hinnatud mõndasid eesti nn. tehnoloogiafirmasid, tekib küsimus, kas hansa aktsionärid võidaksid, kui hanza.net -ile spin-off teha? mis võiks olla ligi 130,000 kasutajaga hanza.net -i väärtus?
Suur põhjus miks on hanza.net-il täna need 130K kasutajat on just nimelt see, et tegemist ei ole Eesti nn. tehnoloogiafirmaga. Ma jugeksin pakkuda, et vähemalt 90% nendest kasutajatest pole hanza.net-is (või endises hansapanga internetipangas) kunagi midagi muud teinud, kui maksekaid sisestanud ja arveseisu/väljavõtet vaadanud. Volüümide lõikes vaadatuna on pilt ilmselt veelgi veenvam.
Kui nüüd vaadata neid kahte tegevust, siis minu mõistuse järgi on nende puhul value creation jäme ots selgelt panga käes, s.t. maksekaid saab teha suhteliselt lihtsalt ilma interneti interface-ita, aga ei saa teha ilma pangata.
Kui nüüd ette kujutada, et hanza.net spinnitaks, ja pank hakkaks sellist interface-i teenust ostma "väljastpoolt", on selline asjade seis hanza.net-i jaoks suhteliselt shaky, kui just Hansapank suuremeelselt ei otsustaks järgmiseks x aastaks tehingupõhiselt hanza.net-ile makstavaid teenustasusid mingil kõrgel tasemel fikseerida.
Lühidalt öeldes olen mina arvamusel, et kui hanza.net Hansapangast lahutada, siis saaksimegi ühe panga, ja ühe "eesti nn. tehnoloogiafirma" nimega hanza.net.
Kui nüüd vaadata neid kahte tegevust, siis minu mõistuse järgi on nende puhul value creation jäme ots selgelt panga käes, s.t. maksekaid saab teha suhteliselt lihtsalt ilma interneti interface-ita, aga ei saa teha ilma pangata.
Kui nüüd ette kujutada, et hanza.net spinnitaks, ja pank hakkaks sellist interface-i teenust ostma "väljastpoolt", on selline asjade seis hanza.net-i jaoks suhteliselt shaky, kui just Hansapank suuremeelselt ei otsustaks järgmiseks x aastaks tehingupõhiselt hanza.net-ile makstavaid teenustasusid mingil kõrgel tasemel fikseerida.
Lühidalt öeldes olen mina arvamusel, et kui hanza.net Hansapangast lahutada, siis saaksimegi ühe panga, ja ühe "eesti nn. tehnoloogiafirma" nimega hanza.net.
huvitav idee, isenesest, kui hanza.net'i tegev team areneks/spin'ks millekski Lab60 taoliseks projektiks( hetkel juba LabMorgan'i nimeall tegutsevaks), keskendudes rahandusega seotud new economylahenduste arendamiseks ja nö. HP vana-ärimudeli redesign'le.... sellsel juhul oleks see 100% tuleviku-projekt baltikumis mida teha ja parim mis võiks HP'ga juhtuda.... ja ühtlasi vingem väljakutse tegijatele mis rahandussektoris üldse tekkida saaks... eeldused on 75% in place...
kuna on märkimisväärne in-house knowledge toodetest ja turgudest, kliendid kelle peal uusi ideid test'da(mitte ainult 130tuh.), enne kui kuhugi investeerima hakkata, parem või nigelam klientide track-record, pluss kapital ei ole kitsenduseks....
Minu arusaamise järgi on spinnimise põhjusteks üldiselt arusaam, et kas aktsionärid ei väärtusta piisavalt vastavat üksust või pole see üksus strateegiliselt vajalik või loodetakse osalisest spinnimisest paremat sünergiat grupi ettevõtete vahel.
Kui eeldada, et peamine põhjus Hanza.neti spinnimiseks saaks olla hidden value, siis probleem tundub olevat selles, et Hanza.net'i ei vaadelda autonoomse üksusena vaid pigem ühe programmijupina ja mida sellest ikka niiväga hinnata.
Ehk aitaks siin katsetamine väikese kontsernisisese ümbemängimisega, kus Hanza.net'ist moodustuks mingilgi määral iseseisvana kirjeldatav struktuur nagu Liising või Markets vms, mille käekäiku ka aktsionäril võimalik jälgida oleks.
Praegu on Hanza.net siiski ainult üks meetod arveldamiseks ja tema ärimudeli kohta info puudub.
Võiks ju parem kontorid spinnida ja anda frantsiisi peale nagu McDonalds:)
Tulles tagasi vana teema juurde võiks lisada, et Abbey National, üks inglise juhtivaid jaepanku, otsustaski pilootprojektina alustada oma kontorite lahtispinnimist andes need kohalikele manageridele frantsiisi peale.
Kui projekt on edukas, opereerib lähitulevikus enamik jaepankadest kiirtoitlustuskettidega sarnastel printsiipidel.
Kui projekt on edukas, opereerib lähitulevikus enamik jaepankadest kiirtoitlustuskettidega sarnastel printsiipidel.
Tegelikult täiesti loomulik areng, sest jaepangandustoodete müük, et olla edukas, peab olema küllaltki standardiseeritud ja rajaneb pigem marketingi- kui rahandusteadmistel. Lisaks suudab pank, kes litsenseerib oma nime, jätta suurema osa loodavast väärtusest endale, tõstes suurte kuludega seotud kontorite administreerimise endast välja.
Kas Eesti mahtude juures oleks asi mõeldav? Millist tootlust võiks edukas kontori-omanik oodata?
Kas Eesti mahtude juures oleks asi mõeldav? Millist tootlust võiks edukas kontori-omanik oodata?
Mulle tundub, et hanza.net on HP müügikanal ja ei oma iseseisvalt mingit väärtust. Samuti võiks HP telefonivõrgu spinnida.