Kabinetis sündinud e. Kantseliitlik Eesti

"Salapärane ettevõtja tõusis mullu Äripäeva rikaste edetabelis 66,5 miljoni euroga 78. kohale, kohe autoärimehe Viktor Siilatsi järel ja kuus kohta eespool kütusemüüja Olerexi ühest omanikust Antti Moppelist. Äriregister ja avalik aruandlus näitavad, et Hõbeoja kaasas osavalt riiklikke taastuvenergia toetusi, kuigi kasutas selleks kavalat JOKK-skeemi.

“Paratamatult on toetustega niimoodi, et leidub inimesi, leidub ettevõtteid, kes otsivad ka natuke halle alasid ja tihti ei ole võimalik kogu selle protsessi jooksul kõiki neid adresseerida,” lausus kliimaministeeriumi energeetikaosakonna juht Rein Vaks.

Nimelt maksis riik 2020. aastani väikestele, alla 50-kilovatistele päikeseparkidele suuremaid toetusi. Hõbeojal oli sel perioodil kolm peamist ettevõtet, aga nende all omakorda sadu juriidilisi kehasid, mis jagasid hiidpargid kuni 50-kilovatisteks juppideks ja taotlesid seda toetust igale mõttelisele pargiosale. Registrid näitavad, et Hõbeoja firmadega on seotud 57 krunti, kus tegutseb kokku 1140 eraldi päikesejaama. Selle eest taotlesid temaga seotud juriidilised kehad üle Eesti aastatel 2013-2022 peamiselt Eleringi kaudu 27,2 miljonit eurot toetusi, millest maksti välja 15,2 miljonit. Kliimaministeeriumi energeetikaosakonna juht möönab JOKK-skeemi, aga leiab teisalt, et toetustest sündis ka ühiskondlikku kasu.

“Tänu nendele toetusskeemidele, tänu nendele toetusmeetmetele on meil olemas täna piisavalt palju päikesest taastuvenergiatootmist. Suvel saamegi öelda, et kogu tarbimine, mis meil elektris on, kaetakse päikesega ja on taastuvat päritolu ning toob tarbijatel börsihinna nullilähedaseks või lausa negatiivseks. See on see kasu, mis me kogu sellest toetusest oleme tervikuna ühiskonnale saanud. Ma arvan, et me peame vaatama seda suurt pilti tervikuna,” ütles Vaks."

Non-plus-ultra. Kui osav elukunstnik toetuse välja sebib ja seda enam-vähem sihipäraselt kasutab, siis on ju kõik korras. ÜHSIKONDLIK KASU ju sündis. “victimless crime”.
Müstika!

10 Likes

Kusjuures sellise olukorra kus sa saad hiidpargi jaga juriidiliselt väikesteks juppideks ja ikka kõrgemat toetust saada kasutati pikka aega ja ministeerium ei teinud ühtegi katset seda seadusandlikult piirata. Võib vaid arvata, et see oli mõjukate oma äri ka.

6 Likes

Jagan Rain Nahkuri (petrolhead) kommentaari FBst:
" Ma tahan ka seda kraami, mida need laua taga istuvad kliimaministeeriumi ametnikud tarbivad. Äkki teeb ka olemise heaks ning hakkan maailma nägema värvides, mida viimati ilmselt kirjeldada LSD uimas Jimi Hendrix suutis. Kuidas muud moodi on võimalik selgitada neid määrusi, mis sealt kontoris heade mõtete pähe avaldatakse.

Avastasin järjekordse toreda leiutise, nimega PROTO. Tegu siis uuest jäätmekäitlusseadusest tuleneva registriga, kus on kohustus ennast arvele võtta, kõigil (juriidilistel?) isikutel, kes lahterduvad kategooriasse “Probleemse toodangu tootja”. Kusjuures, kui sinna määrusesse süveneda, läheb asi kohati ikka tragikoomiliseks juba.

Nimelt, oled automaatselt “probleemse toodangu” tootja ka juhul, kui tegeled selle impordiga. Gearheadi seisukohast ajab ilgelt närvi see, et otseloomulikult on selektiivselt sinna “probleemse toodangu” hulka arvatud ka mootorsõidukid. Just, selektiivselt. Ehk määrus räägib ainult M1, N1 ja L2e kategooria sõidukitest. Ehk ideeliselt, kuigi ma arvan, et on olemas teine regulatsioon, mis seda juba reguleerib, võin ma tuua riiki rahulikult rekka või suurema kaubiku ja ei pea end seal PROTO süsteemis registreerima, küll aga pean ma seda tegema juhul, kui toon müügieesmärgil riiki näiteks kasutatud haruldase vanasõiduki varuosa. Okei, võtan end arvele, väidetavalt ju pidada see kaks minutit ja mõni hiireklikk olema. Nüüd aga läheb asi veel huvitavamaks, lisaks sellele, et keegi sulle kui importijale on meelevaldselt omistanud tootja tiitli, pead hakkama kliimaministeeriumile tõestama oma jätkusuutlikkust, ehk näiteks pead edastama andmed pangakonto kohta, millel hoitakse ainult jäätmekäitluse tarbeks rahareservi, kusjuures lisaks panga nimele ning kontonumbrile tuleb deklareerida ka kontol olev summa (???).

Lisaks on määruse KKK osas veel eraldi ära toodud punkt, mis puudutab vanasõidukite ennistamist. Ehk küsimus, et kui ma näiteks kohtan vanametalli kokkuostus endale huvi pakkuvat üle 35 aasta vanust sõidukit, mis tundub olevat taastatavas olukorras, siis kas ma saan selle sealt välja osta, taastada ning vanasõidukina tunnustada. Pika keerutamise tulemina tuleb välja, et reaalselt ei saa, kuna ilmselt on sellele väljastatud lammutustõend, see aga on püha ning eranditult kogu EU ei tohi väljastatud lammutustõendiga sõidukit isegi vanasõidukina uuesti registreerida. Vanasti põhimõtteliselt vanasõidukina tunnustamiseks piisas sellest, et sul oli sõiduk, mis tunnustamise nõuetele komisjoni arvates vastas ja kedagi ei kottinud, kas olid selle pressi alt päästnud või siis koduaias maa seest välja kaevanud…

Mul on päris hea meel, et hetkel ma ei tohiks majandustegevuse registri järgi enam sinna PROTO kohustuse alla käia, kuna tegevusalade nimekirjast on kadunud elektroonikaseadmete tootmine. Kui see veel oleks tegevusalana kirjas, peaksin ilmselt kliimaministeeriumi arvates pillid kotti pakkima, kuna peost suhu elades ei suudaks ma ettevõtjana nagunii tagada seda kohustuslikku jäätmekäitlusreservi.

Üllatusena võib aga põhimõtteliselt iga ettevõtja korraga avastada end sealt registreerimiskohuslaste nimekirjast, sest “probleemsete toodete” hulka kuuluvad muu hulgas näiteks ka niisked salvrätid, õhupallid või plasti sisaldavad kalastusvahendid…"

Kõlab nagu “Tüüpiline Kliimaministeerium”

9 Likes

Viskasin “totalitaarse” alla, aga eks sobi siia ka…
Juba esimene “aga”… aga koolid, lasteaiad… ? Nagu tavaliselt… mõte on justkui hea, aga teostus… khm-khm… omapärane.

Nõmme linnaosavalitsus juba kurdab, et selle libauudise levitajate tõttu on neil telefonid punased. Trollidel on tänapäeval lihtsameelseid imelihtne trigerdada ja siis imestatakse, kui inimesed petukõnede õnge lähevad.

1 Like

Jah, ühte paljudest “mitteametlikest” nõmme gruppidest on tekkinud ka “ümberlüõkkamine” aga Nõmme Linnaosavalitsuse “ametlikul” FB lehel pole veel ei piiksu ei prääksu.
Vahva troll sellegipoolest. Nii kaugele oleme siis jõudnud… et “See on NII IDIOOTLIK, et see saab ja peabki tulema ainult Ametnike töölaualt”. Palju Õnne kallid suured ja väikesed riigi-isad. Oletegi oma tegevusega jõudnud nii kaugele, et kui homme tuleb pressiteade “iga 10nes kodanik lastakse maha” siis muud ei mõtle kui “ahah, no seda oligi oodata”

2 Likes

Ühes kastiratturite grupis juba kiideti seda libauudist, et sinnapoole peabki elu minema, autodele liikluse sulgemine.