nojh, graafik mdgi ei anna infot, mida need esmaostjad pärast akupaki tervise lõppemist oma autovahetusotsuses teevad, kas pigem jäävad truuks elektrikale vöi kuidas oma valikuid TCO kaalul hindavad… Kindsigo, sul vast ju ka suht kogemus nüüd elektrikaga ja selle kuludega mis olnud mis tulemas - mis sisetunne räägib eesootava valiku suhtes?!! taas aitäh ette…
Et siis näiteks uus auto maksab suurusjärgus umbes 55000 eur ja kui akut vahetama hakata siis uus aku ka sama palju või? ja veermik ka kohe läbi? Ja kui auto kaalu arvestada siis peaks kõik üle 10 aasta vanad kastikad ka kohe minema viskama või sest neil kaaalu rohkem kui elektrikal.? krt. kuidas sellised juhmid mõtted inimestele pähe hiilivad???
€3k pekkis akuga 200k km Leafi eest. Aku? USAs $10k kasut. orig. eest, Eestis odavam/kallim? Oletame €10k, st auto kokku 13k. Sama raha eest saab 1/3 läbisõiduga uuema Leafi.
Kui uus elektriauto maksab 55000, siis 10 aasta vanusena sama auto ka uue akuga vbl. 10000, sest vana mudel ja väsinud ka igast otsast juba. Nii kere, veeremik kui sisu. Akuvahetus maksab rohkem. Nii-et väärtus null.
Kastikatel reeglina tugevdatud veeremik ja kui midagi häda 10 aasta pärast, siis remont ehk tuhande ringi ja sõidab edasi.
USA selles töökojas maksab selline 24 kWh aku alates $4k. Ülal on 40 kWh aku hind.
https://rrr.lt/en/used-part/ddo13601-295b05sh0a-nissan-leaf-ii-ze1-hybrid-electric-car-battery
Aku alates 4500€
Elektriautole üleminejatest 90% jäävadki sinna sh ma ise ka. Mul on nüüd värskelt teine elektrikas, mõlemad Skodad. Pidamiskulud on väga madalad. Hooldusvälp on pikk ja hooldus ise 2-3x odavam kui tavaautol. Rehvid ei kulu kiiremini kui tavaautol, see kaaluvahe on ju tegelikult 10-15% ainult. Mul eelmine auto kaalus 2000 kg ja praegune 2200 kg (suurem aku).
Kütusekulu on ülimadal, kui elad eramajas või saad töö juures laadida. Ja noh, peamine argument, miks inimesed elektriauto pealt tagasi ei liigu, on ikkagi vaikne sõit maanteel, ei väsita ära, jaksad kauem sõita ja peale sõitu ka tööd teha. Ja teiseks asjaolu, et sul on kõik kilovatid koheselt käes, kui sisepõlemisautol sa ootad pöörete jõudmist sinna 4000-5000 kanti, et max pöördemoment ja võimsus tekiks. Närvilises linnaliikluses on seda igapäevaselt vaja, et mitte kellelegi jalgu jääda ja oma manööver kiiremini ära lõpetada. Tallinnas hädavajalik, ma ütleks.
Aga täna räägib elektriauto soetamise kahjuks TCO mõistes just jääkväärtus, kuna autot pole kuhugi väga müüa. Järelturgu pole või siis pead hinnas järgi andma. Ma pidin ka korraliku ale tegema, et eelmine maha müüa, no vähemalt sain liisingu jäägi ära makstud ja jäi natuke üle ka. Loodetavasti järelturg aktiveerub ja akude osas kaob see hirm ka ära, et 5 a vanune aku enam ei kõlba kasutada.
Korralik hinnasõda on Hiinas lahti läinud.
möistan, et müügi tegid siis 5a pealt… TCO möttes saaks leida, kui kalliks vöi mitte omamise osas km kujunes… nii, kirvega lüües… oskad hinnata ?! aitäh jälle…
(hilisem müük saan aru et on pigem kahjulikum)…
kas pigem oli teine elektrikas upgrade körgemale varustatusele vöi ei ?!
Kui ma oma Hiluxiga sõidan 10 aastat ära siis olen bensukasse tassinud sama hunniku raha kui ma hiluxi ostsin ja hooldused ka veel otsa siis veel pealegi. See imeb oma 10l sajale ära nagu nalja. Kõige hullem, et nüüd on veel lisatud see nõme tahmafilter ka ja see on üks tülikas asi külge poogitud. Vanematel mudelitel seda tahmafiltrit ei olnud. Eelmisel aastal ma kusagilt lugesin, et pidid uut elektrilist Hiluxit kusagil testima.
Mis sa arvad, et elektriline kastikas töötaks õhust ja armastusest? Kui suur peaks see akupakk olema, millega saaks Hiluxiga tööd ka teha… Lisaks Hilux hoiab päris hästi hinda ning ütle mõni auto, millega sa 10 aasta lõikes plussis oleks? NB! minu arvates on ka Hilux täna liiga kallis, tavalise töömehe auto hinnastus on selline, et mitte väga kaua aega tagasi sai selle raha eest suhteliselt luksusliku maasturi… aga Hiluxi sõidumugavus on kõike muud kui mugav…
Ei ma müüsin 2,5 a pealt. Laias laastus arvutaks nii, et auto maksis 45k, müük oli 25k, seega 20k jagada 2,5 aastaga, see teeb 666 EUR kuus, pank sai kuutasudena 510 EUR kuus (sissemakse ca 10kEUR). 40 000 km läbisõitu, selleks vaja ca 8000 kWh elektrit osta. Enamik laadimist öisel ajal kodus tehes kWh hind koos võrgutasuga 10 senti/kWh, siis laias laastus kütuse kulu kokku läks 1000 EUR. Üks jooks talverehve ostsin, 1000 EUR. Üks hooldus esinduses, 200 EUR. Kasko oli mingi 50 EUR kuus. Kojamehed, klaasipesuvedelik, autopesula. Kõik.
Siit võib-olla annaks kuidagi 5a TCO interpoleerida, aga eitea, mis see auto 5 aastasena maksaks.
Piisab teadmisest, et lähiaastatel prognoositakse elektrikate 5a TCO võrdsustumist SP-masinatega. Ehk siis hinnavahe käriseb ja jääkväärtuste vahe käriseb ka EV vs SP.
P.S. See uus elektrikas on parema varustuse ja suurema akuga. Oleks selle vanaga ka edasi kärutanud, aga vahel harva tahaks ilma laadimata üle 400 km sõita, sellest siis see otsus. Elroq 85 siis praegu. Mõtlesin vahepeal et ootaks XPengi tuleku ära, aga ei jaksanud oodata. Nüüd ta siis tuleb Eestisse.
XPengil tuleb kolmapäeval järjekordne uus auto tootmisse.
https://cnevpost.com/2025/06/30/xpeng-to-launch-g7-jul-3/
Eriline teistest on see selle poolest, et seal on nüüd NVidia Drive ORIN kiipide asemel XPengi enda väljatöötatud kiip Turing AI. Ja seda on plaanis ka teistele autotootjatele tarnima hakata. NVidia kiibid on siiani autotööstuses laialt levinud, aga kuna Trump ei saa Hiinaga läbi ja kiipide eksporti piiratakse, on viimasel juba ammu olnud soov USA kiipide sõltuvusest vabaneda ja siit nüüd siis üks pääsuke pesast välja lendaski.
Sel kuul algab tootmine ka XPengi esimeses tehases väljaspool Hiinat. See asub Indoneesias ja hakab tootma mudelit X9, mis on oma olemuselt 7-kohaline minibuss.
XPeng AeroHT sai hiljuti uue CFO. Lendavate autode tehas alustab tootmist 2026. aastal ja tundub, et enne seda või sellega umbes samale ajale plaanitakse ka tütarettevõtte IPO.
Aga põhjus miks XPEV hind börsil allapoole on vajunud, peitub selles, et Xiaomi lasi äsja välja uue sportliku mudeli YU7
ja nüüd kardetakse jälle hinnasõda tulevat Hiina turul. Juuni müük oli siiski endiselt kõrgel - XPeng on nüüd 8 kuud järjest üle 30 000 auto müünud. Kasumisse loodetakse jõuda selle aasta lõpuks.