"raulir" Lisaks ma pole nõus, et 20 aastastel mingit meeletut potentsiaali oleks ainuüksi selle pärast, et nad noored on.
Kõrvalt näen, hoopis muus valdkonnas, et näiteks nullist pilliõpe käib just vanematel inimestel kiiremini ja väiksema pingutusega. Laste puhul lihtsalt unustatakse need aastad, mis nad sellesse panevad, ja väiksem hulk segavaid faktoreid.
Rauliril on mingi uudne huvitav teooria, kus aju plastilisus ajas kasvab.
Muuseas, olles 20 aastat pilli mänginud, siis kui lapsena muusikaga kokku ei puutunud, on vanemas eas üsna lootusetu kuhugi eriti jõuda. Sõrmi võib igatpidi painutada, aga rütmitunnetus, kuulmine ja üldine musikaalsus arenevad suuresti nooremas eas ja kui see ajajärk vahele jääb, võib tehnilisi harjutusi söögi alla ja söögi peale teha, aga resultaat jääb kehvaks.
Ma ei tea teooriat, aga praktika näitab, et täiskasvanud keskmiselt õpivad pilli pigem rutem ära. Eelduseks sama hulk tööd.
Üldine musikaalsus on eraldi teema, aga ka seda on võimalik täiskasvanuna arendada.
Täiskasvanute suurimateks probleemideks on a) halb suhtumine ("olen vana") ja b) vähene harjutamine. Kellel neid probleeme pole, õpivad kiiresti.
Allikaks on hulk aastaid kõrvalt nähtud pilliõpetamist.
Jäme vastus on ikkagi see, et jää oma liistude juurde. Ise olen sattunud töötama ka suurte kombinaatide juurde, nt IBM. IT ei ole kaugeltki enam patsimeeste huvitav töö. Kui Sul ei ole just väga spetsiifilist huvi ega vastavat ametiuhkust nagu Offfil või Rauliri-l ja tunnistad, et ei oluline teada mingeid spetsiifilisi arvutitehnika omadusi 80.ndaist või arendusmeetoeid 2000-st, siis saad endale lihtsalt igava töö.
Oskus algoritme paberile panna, elik programmeerimine ei ole väga raske. Me loomulikult tahaksime kõik olla tugevad Dynamic AX või SQL alal. Aga lõppeks on need asjad, mille juures nö suurte ajudega inimesed on aastaid mõttetult oma andeid kulutanud.
Ära õpi midagi selleks, et muutuda liinitööliseks. Tunne oma eriala ja mõtle sellele, kas tehnoloogia, ükskõik milline, saab sind aidata.
Ma soovitaks nüüd vaadata millest teema alguse sai. Ta peab konkureerima 20-aastaste meeletu arenemispotentsiaali ja 40 aastaste 20-aastase kogemuse vastu.
Teate, näidake mulle ka neid "meeletu potentsiaaliga 20-aastasi". Krt. no ei näe. Meil on "skunkworks" pundis (uute tehnoloogiate R&D juurutamise planeerimine, testimine, POCimine jne.) kodanikud 197x... üks on 198x aga tema vabandus on see, et see on 1981. Väga Suurt Pilti vaatab (ka väga "bleeding edge" tehnoloogiate kontekstis) üle 50+ kodanik. Nooremad on käinud, kätt proovinud ja "ree pealt maha pudisenud". No ei näe neid 20 ringis tüüpe, kes tulevad ja tapavad nagu "hevi". Ei näe. Isegi kõrgemates koolides, millega ma olen kokku puutunud, on 90% Kõige Teravamatest Kriitidest, kellega on ühes või teises kontekstis kokku satutud, sinna umbes 30 kanti. Pean veel mainima, et kui pungikontserdil käia (jah, ka rontsikutel peab mingi lõbustus olema), siis võib suitsunurgas kuulata Siniste Juuste ja Paljude Metallneetidega "murdjate noorte" hüperboolseid tulevikuplaane "kui saaks 3.5 / h pizzakeerajast 5 E/h+tip ettekandjaks, oi küll siis oleks alles vägev elu". Või .. "saaks Euroopasse ehitusele tööle". Kus te neid superandekaid noori mehi, kes vasaku käega kompileerivad kernelit, paremaga kirjutavad terraformi YAMLi ja varbaga tõmmavad Ansible automaatikaga 100 serverit tunnis püsti, õige hoiate? Näidake mulle ka.
Fredegunde täiesti õigele jutule kommentaariks, et kõige targem olekski mitte liikuda uude valdkonda, vaid laieneda. Hoia oma erialast kinni, aga täienda ennast uute suunda.
See protsess algas juba ammu, aga praegu ongi kesktaseme kahte eriala ühendada oskavad inimesed vähemalt sama hinnas kui kõrgtaseme ühe eriala omad.
Kui aga asja vastu sisuline huvi puudub, siis IT-s pole sind kellelegi vaja. Sa lihtsalt ei suuda vabast ajast asjaga tegelejate vastu turul konkureerida.
Kusjuures autor Fred Brooks on lõpuks ära surnud. Mõned aastad taagsi oli mul pisike vaidlus sellel teemal, kus opponent väitis, et asjad on muutunud ja paremaks läinud ja see, mis 60.tel toimus pole enam oluline (umbes nagu siin mõned postitused tagasi keegi väitis 2000. kohta) ja et "kui autor oleks elus siis ta arvaks ka nii!" Päris hea oli öelda, et ta on elus ja just andis välja järjekordse trüki sellest raamatust :D
Ma olen 3 korda seda raamatut ostnud, kuna kaks on jalutama läinud.
Teemaalgataja võiks mõtelda veel selliste huvitavate küsimuste peale: "Kuidas saab arvutisse programm, kui arvutis ei ole ühtegi programmi?" "Kuidas kompileeriti esimene kompilaator, kui veel polnud kompilaatorit?" "Kuidas tarindaksid half-adderi loogiliselt täielike singletonide baasil?" Kui need küsimused tunduvad intrigeerivad, põnevad ja süvenemist väärt, siis on täitsa lootust ITs miskit teha :)
"raulir" Kusjuures autor Fred Brooks on lõpuks ära surnud. Mõned aastad taagsi oli mul pisike vaidlus sellel teemal, kus opponent väitis, et asjad on muutunud ja paremaks läinud ja see, mis 60.tel toimus pole enam oluline (umbes nagu siin mõned postitused tagasi keegi väitis 2000. kohta) ja et "kui autor oleks elus siis ta arvaks ka nii!" Päris hea oli öelda, et ta on elus ja just andis välja järjekordse trüki sellest raamatust :D
Ma olen 3 korda seda raamatut ostnud, kuna kaks on jalutama läinud.
"... sest maailmas pole midagi uut - kõik, mis on, on juba olnud, ja tuleb kord uuesti" ütles Mika Waltari oma raamatus Sinuhe suu läbi. Ning ta ei mõelnud seda ise välja, vaid pigem parafraseeris Koguja raamatut.
Inimloomus pole viimase paarikümne tuhande aasta jooksul oluliselt muutunud - miks peaks siis arvama, et paarikümne aastaga on midagi oluliselt muutunud valdkonnas, mille probleemid taanduvad suuremalt jaolt inimestevahelise kommunikatsiooni ka koostöö korraldamisele kõigil juhtudel, kus lahendatav õlesanne enam ühe pea sisse ära ei mahu?
Nagu Vana-Egiptuse dokumendid näitavad, siis projektijuhtimine, finantsjuhtimine ja HR leiutati juba 5000 aastat tagasi. Isegi tööliste tulemustasu skeemid olid olemas. Mesopotaamia piirkonnas tegeleti samal ajal aga kõvasti lepingu- ja asjaõigusseaduse uusimate trendidega. Päris hämmastav, kuidas tolleaegsed ühiskonnad tegelesid sarnaste asjadega nagu meie praegu.
Lisaks olid ka näiteks Uue-Maailma kultuuridel, kes eriti Vana-Maailmaga sidet ei omanud, sarnased probleemid ja sarnased lahendused.
"Offf" Teemaalgataja võiks mõtelda veel selliste huvitavate küsimuste peale: "Kuidas saab arvutisse programm, kui arvutis ei ole ühtegi programmi?" "Kuidas kompileeriti esimene kompilaator, kui veel polnud kompilaatorit?" "Kuidas tarindaksid half-adderi loogiliselt täielike singletonide baasil?" Kui need küsimused tunduvad intrigeerivad, põnevad ja süvenemist väärt, siis on täitsa lootust ITs miskit teha :)
Siin teemas mingid mehed on läinud ikka väga diipi. Aga eks me kõik vaatamegi seda oma mätta otsast. Näiteks minu isiklik arvamus - ja ma ei ütle, et postitaja arvamus kuidagi vale või kogenematu oleks - on see, et küsimused nagu "Kuidas tarindaksid half-adderi loogiliselt täielike singletonide baasil?" ei ole väga põnev ega süvenemist väärt. Kui inimesi passion saab olema FE veebiarendus siis mis tal ikka sellest. Aga äkki Off ei mõelnudki sõnasõnalt neid küsimusi just -äkki point oli see, et mingid oma ala küsimused peavad huvi tekitama. Ja sellega olen ma täiesti nõus. Aga see ilmselt on aplikeeruv iga valdkonna juurde. Kui tahad heaks saada pead olema huvitatud teemast.
Teate, näidake mulle ka neid "meeletu potentsiaaliga 20-aastasi". Krt. no ei näe. Meil on "skunkworks" pundis (uute tehnoloogiate R&D juurutamise planeerimine, testimine, POCimine jne.) kodanikud 197x... üks on 198x aga tema vabandus on see, et see on 1981. Väga Suurt Pilti vaatab (ka väga "bleeding edge" tehnoloogiate kontekstis) üle 50+ kodanik. Nooremad on käinud, kätt proovinud ja "ree pealt maha pudisenud". No ei näe neid 20 ringis tüüpe, kes tulevad ja tapavad nagu "hevi". Ei näe. Isegi kõrgemates koolides, millega ma olen kokku puutunud, on 90% Kõige Teravamatest Kriitidest, kellega on ühes või teises kontekstis kokku satutud, sinna umbes 30 kanti. Pean veel mainima, et kui pungikontserdil käia (jah, ka rontsikutel peab mingi lõbustus olema), siis võib suitsunurgas kuulata Siniste Juuste ja Paljude Metallneetidega "murdjate noorte" hüperboolseid tulevikuplaane "kui saaks 3.5 / h pizzakeerajast 5 E/h+tip ettekandjaks, oi küll siis oleks alles vägev elu". Või .. "saaks Euroopasse ehitusele tööle". Kus te neid superandekaid noori mehi, kes vasaku käega kompileerivad kernelit, paremaga kirjutavad terraformi YAMLi ja varbaga tõmmavad Ansible automaatikaga 100 serverit tunnis püsti, õige hoiate? Näidake mulle ka.
Ma olin kunagi FLLi juhendaja ja osalesin ka Robotexil. Neid särava silmaga noori, kes tahtsid meeletult asju õppida ja teha oli ikka päris palju. Pealegi "potentsiaal" ei tähenda sama, mis "realiseerunud potentsiaal". Oluline on, mida värbaja oma vaimusilmas näeb. P.S Sa oled õel inimene. :) Selle singletonide jutu eest.
Lisaks võib kaaluda ka startupi tegemist antud valdkonnas või siis liikuda kliendi juures valdkonnaga seotud tarkvara konsulteerimisse/kohendamisse.
Startupi tegemine alal, mida hästi ei valda ning kus konkurents on meeletud ja kui oskusi ka napib... Ma ei ütle, et läbilöök täiesti võimatu oleks, aga siiski vähetõenäoline.
"raulir" Lisaks võib kaaluda ka startupi tegemist antud valdkonnas või siis liikuda kliendi juures valdkonnaga seotud tarkvara konsulteerimisse/kohendamisse.
Startupi tegemine alal, mida hästi ei valda ning kus konkurents on meeletud ja kui oskusi ka napib... Ma ei ütle, et läbilöök täiesti võimatu oleks, aga siiski vähetõenäoline.
"Olevipoeg" YAMLi ja varbaga tõmmavad Ansible automaatikaga 100 serverit tunnis püsti, õige hoiate? Näidake mulle ka.
Ma olin kunagi FLLi juhendaja ja osalesin ka Robotexil. Neid särava silmaga noori, kes tahtsid meeletult asju õppida ja teha oli ikka päris palju. Pealegi "potentsiaal" ei tähenda sama, mis "realiseerunud potentsiaal". Oluline on, mida värbaja oma vaimusilmas näeb. P.S Sa oled õel inimene. :) Selle singletonide jutu eest. [/quote]
Nad kipuvad kuidagi selle "massi" sisse ära haihtuma. Mul oli kunagi kursus 25 in. Linuxi adminni õppeaine. Seal oli ÜKS tõesti SÄRAV tüüp. Mitte lihsalt "viieline" vaid "särav". Huvi oli, kõike oli. Hiljem juhendiasin tema lõputööd, mis sai ka loomulikult "suurepärane" + "päeva parim töö". Aga see oli 1/25le suhe. Naljakas lugu veel. Noorhärra elas ühes väikeses eesti linnas ja kohe kuidagi ei tahtnud kallist kodulinnast lahkuda. Ilmselgelt oli see Väike Eesti Linn liiga kitsas tema võimete ja oskuste jaoks. Õnneks võttis noormees siiski aru pähe ja liikus Tallinnasse, kus on teinud "püstloodis karjääri" Ühes Suures IT Ettevõttes. Loo moraal -- mitte ainult KES sa oled, vaid ka KUS sa oled, loeb üsna palju. (Mitte, et see poleks midagi nii triviaalset, mida igaüks siin isegi ei taipaks). Kas sõprade-kolleegide pealt on näha, et nt. Tartus on sul valida Playtech või Nortal ja väljaspool seda lähed lihsalt "hallitama" -- ei ole kohta kus ennast 100% rakendada.
"trammnr6" Kui kõik nö säraksid, siis oleks see standard, mitte sära. Ajasite siin oma jutuga IT isu pealt ära, kuigi nn oma ala on mõnevõrra tüütuks muutunud.
Kui oma ala on juba olemas ja hästi selge, siis mõtle, kuidas seda saaks IT abil paremini korraldada.
Kui tahta karjäärivahetus teha ja ilma eelneva asjaga kokkupuutumiseta ükskõik mis puhta IT senior-ala peale liikuda, siis tuleb arvestada 5-10 aastat õpiperioodiga, et läbi lüüa.
"Offf" Kas sõprade-kolleegide pealt on näha, et nt. Tartus on sul valida Playtech või Nortal ja väljaspool seda lähed lihsalt "hallitama" -- ei ole kohta kus ennast 100% rakendada.
Täpsustaks seda pisut. Noorel on väga kasulik alustada sellistest majadest, sest nendes nähakse vaeva tooriku voolimisega. Mid/senior tasemel on Tartus juba valida ka muid kohti, kus arenemisvõimeline võib leida väljakutseid. Mõnest väikekontorist alustades aga võib tõesti hallitusemaik manu tulla.
EST ehk Ebasoovitava Ilmingu leidmine Protsessis on teadus omaette. Edasi tuleb otsustada, kas ESTst vabanetakse Infotehnoloogilise Lahenduse v. mõne muu lahenduse (näiteks töökorralduse muutmise) abil. IT lahenduse korral suunatakse juba IT Spetsid seda implementeerima. Aga see on puhas Juhtimise töö. IT-ga süvitsi pole sellel suuremat pistmist. Muidugi peab olema ülevaade, mida IT üldse võimaldab ja "kas tasub". Selle otsuse peab tegema juht, seda ei saa delegeerida inseneridele. Miks. Sest isegi kui insenerid on ettevõtte patrioodid yadda-yadda-yadda, nad TAHAVAD implementeeerida uusi huvitavaid keerukaid lahendusi. Neile meeldib see võimalus. Isegi siis, kui ettevõttele tervikuna sellest suuremat kasu ei ole. Ei ole ilus inimesi kiusatusse viia. Selleks, et mõtelda "väljaspool kasti" peab neid "kaste" vähemalt baastasemel tundma. Teadma mis võimalused seal on. Näide elust: Insener A plaanis kole keerulise madaltaseme "wrapperi" kirjutamist, sest üks oluline signaal oli vajaka. Insener B lahendas sama probleemi jupi juhtme, kondeka ja takisti abil 5 minutiga. Moraal -- väljaspool kasti lahendamiseks on vaja laia silmaringi ja teadmistebaasi. Ehk siis ülal soovitatud -- hakka ESTsid logistikas IT abil välja rookima -- see on arhitekti+ level. Spetsialist, kes tunneb nii Protsessi kui sügavuti IT võimalusi. Sinna päris nullist peale ei lenda.