INVESTEERIMISPÄEVIK - Kuidas ma jõudsin miljonini.

iseliikur,
sorry, kaidokesel on 20K $
matk ja iseliikur, mitu aastat teil investeerimiskogemust on? Mina alustasin 97.ndal aastal.
Hea MSM,

mis on peamine, mis Sind sunnib uskuma, et 30% aastas on utoopia?
Kogemused ja tagasihoidlikud teadmised. Olen ise saavutanud üle 30% tootluseid, aga mitte pidevalt.
MSM,
2001 alustasin
Juba ainuüksi valuutakursi muutusest võib tulla 50% kahjum 2010-ks.
Samuti tehingutasud söövad mingil määral Sinu portut.
Kui võib arvata, siis 2010 on Sinu portu väärtus ca 250 000-seda juhul, kui iga aasta 50K juurde paned.
Kahjum pole sellisel juhul lihtsalt kahjum vaid pigem nö. kooliraha. Edu!
richard brandsonilt on kysitud: "kuidas saada miljonäriks?" Ta vastas: "Koigepealt pead olema miljardär ja siis asuta lennundusfirma".
MSM, tähtis küsimus. Kas alustasid 97 augustis või novembris. Oluline vahe ;-I
kaidoke,
vabandan enda ja teiste päevikut risustajate pärast. Ja edu.

Arvan, et pole õige teise tegusid ja plaane kritiseerida (seda enam, et seda kohe teema alguses paluti seda mitte teha) teadmata täpselt, mis strateegiaga, keskkonnaga (pean silmas nii teenusepakkujat, raud-, tarkvara) on tegu. Usun, et reipale investeerijale pole see eesmärk teostamatu.

Ise olen küll pigem kaupleja, tootluse eesmärk 0.3% kauplemispäevas kohta (hetkel küll ~0.4%, aga ma ei kurda)
psandpar,

kaua kauplemisega tegelenud oled?
investeerimisega viies aasta (konto Hansas, ca 80% mahust), kauplemisega al. 2005 (ca 20 % rahadest, kontod LHV-s ja IB-s).
To MSM: Kui keegi õpetab kuidas ma saan Wordist oma teksti siia copida nii et tabelid alles jääks oleks abiks. Mulle endale ka ei meeldi see sümbolite rodu. Oleks edaspidi kõigil kergem jälgida.
To martk: Kui leian sobiva alusvara ja hetke, müün optsioone. Siiani kõik selised tehingud lõppenud mulle positiivselt. Languse vastu saab end kaitsta lühikeste positsioonidega ja put'idega. Aga ma usun, et kui turud 4 aastat nüüd järjest langevad, siis 4 aastaga ma oma eesmärki ei saavuta.
To kristjan.lepik: 2 korda ehk 100%.
To ekv: Nagu alul kirjutasin, siis dollaririski olen maandanud.Tehingutasud muidugi söövad kasumit küll, aga ainult siis kui palju tehinguid teha. Lisaks veel Traderi teenustasu, mis on paar protsenti praeguse portfelli suuruse juures. Eesmärk on teenida 30% aastas net, ehk siis teenustasud sissearvestatud.
Kõigile: konstruktiivne kriitika on OK. Ega me muudest kommentaaridest (mis lugemist raskendavad) ka ei pääse, aga mind nad ei häiri.
Huvitav ettevõtmine igatahes. Edu! 20% on reaalne ootus, 30% on natuke palju. Aga kui see Sul pikaajaliselt õnnestub ja seda ka suuremate summade puhul, siis palju õnne. Sinu ukse taga on järjekord jõukaid inimesi, kes lausa põlvili paluvad, et Sa nende raha paigutama hakkaksid. Usun, et vähemalt sama suur tõenäosus on lõpetada nullis kui miljoni peal. Kahjuks. Statistika väidab, et 90% kauplejatest kaotab raha. Aga kindlasti on siin palju õpetliku teiste jaoks.
Kaidoke sa tegeled ju aktiivse kauplemisega. Mingi kandev strateegia peaks su tegevust siis toetama. Lihtsalt soovitus. Edu.

Lugemist kah, kui kauplemise kõrvalt aega üle jääb.
N.Taleb "Fooled by randomness"
Peter L.Bernstein "Against the Gods"
Keskmiselt 30% tootlust peetakse ikka nii utoopiliseks, et foorumi autoriteedid isegi ei kipu kommenteerima.
Võta reaalsem eesmärk ja mingi strateegia, mida siin arutada. Strateegiaga "kõhutunne" küll turgu, näiteks Nasdaqi, eriti ei löö. Äkki on su strateegiaks tehnilise analüüsi mustrite jälgimine?

to mutionu
Kevadel, varasuvel ostsin pankasid nii odavalt, et peale krahhi jäin plussi. Miinusesse jäin peale Vene turu kukkumist.
Portfell 8. veebruar 2007
Vabandan ette korralike tabelite puudumise pärast. Keegi pole osanud nõu anda, kuidas neid teha, isegi mitte LHV helpdesk :(
Väärtpaber Kogus
AMD 100
BRNC 200
CYNO 100
FNSR 2550
SCSS 150
CLX -50
CLX PUT65FEB07 2
FDX PUT110APR07 -1
MMM PUT70JAN08 -2
IDTI PUT17,5MAR07 1
Kokku (EEK) 212000.-

Tehingud 8.02.
SCSS put – sulgesin positsiooni, kasum tehingust $67. Aktsiaid hoian rahulikult edasi.
IDTI put –Minu arvates see äkiline tõus oli põhjendamatu ja ma arvan, et näeme aktsiat enne 16.märtsi ka allpool 16$ taset.

Selgitan täna oma mõttekäiku seoses optsioonide lühikeseks müügiga. On küsitud, et mida teevad sellised instrumendid pikaajalise investeerija porftfellis.
Kuigi võib näida, et need sobivad pigem päevakauplejatele ja on äärmiselt riskantsed asjad vaatan mina sellele pisut teisiti. Minu jaoks on need tehingud seotud pikemaajalise visiooniga firmadest. Arusaadavam on selgitada näite põhjal:
FDX on firma, mis mulle meeldib ja pikas perspektiivis võtaks selle portfelli. Muidugi võiksin ju osta FDX aktsiaid hinnaga 114$, aga porfellis hetkel vaba raha eriti ei ole ja lühiajaliselt olen kiire tõusu osas natuke skeptiline ka, nii et siis oodata. Aga milleks oodata käed rüpes, alternatiiv minu jaoks on PUTi müük (hind oli tol hetkel 2.35). Vaatame kolme erinevat lihtsat stsenaariumit sellest mis võiks juhtuda 2 kuu jooksul 3 erineva positsiooniga (lihtsuse mõttes teenustasud välja jäetud):
100 FDX aktsiat 20 FDX aktsiat -1 APR PUT110
FDX langeb 10% - 102.60 Kahjum $1140 Kahjum $228 Kahjum $505
FDX tõuseb 10% - 125.40 Kasum $1140 Kasum $228 Kasum $235
FDX püsib paigal – 114.00 Kasum 0 Kasum 0 Kasum $235

Kuna olen skeptiline äkiliste lühiajaliste liikumiste osas, siis otsustan PUTi müümise kasuks (selline PUT tekitab portfellis võimendust ca 2500$ ulatuses). Muidugi ma jälgin pidevalt mis toimub ja kui on sobiv hetk ostan optsiooni odavamalt tagasi. Aprilli lõpus hindan olukorda uuesti ja otsustan kas osta aktsiat või müüa jälle optsioon.
Tabel võiks välja näha selline (kui siin töötab html)?:

AMD 100
BRNC 200
CYNO 100

...