Kahjuks ei ole julgenud Invegole ühisrahastuse kaudu kunagi laenu anda, kuna Eesti üksus viimased 4 aastat kahjumis.
Invego Latvia OÜ kes võlakirju pakub on loodud vaid mõned kuud tagasi ja arusaamatuks jääb kuidas on ettevõttel aktsiaid 1 536 316 tk mille nimiväärtus on 1 eur/tk ehk siis 1 536 316 eurot.
Triniti advokaadibüroo on loonud tagatisagendi kes siis peaks neid aktsiaid hoidma – minu silmis endiselt tagamata võlakirjad kuna ei näe et need oleks tagatud konkreetse kinnisvaraga.
Kaasa on pandud Meb Trust OÜ 2023 aasta majandusaasta aruanne, mitte 2024 numbrid.
On kellelgi mida positiivset selle pakkumise kohta öelda, sest minu käsi kuidagi ei tõuse investeerima antud ettevõttesse. Spidi sense is tingling.
Ausalt ei ole ka härra Kristjan-Thor Vähi-sse usku, et ta 4 aastat sellise võlakoormaga toime tuleb ja kõik päeva lõpuks võtjatena lahkuvad aga samas ei ole ma ka mingi kinnisvara ekspert.
Arusaadavad küsimused tulnud Invego võlakirja osas, püüan neile siinjuures Invego poolt vastata.
Esmalt suurest pildist.
a. Kinnisvaraarenduses, aga eriti just mahukate elurajoonide puhul, mis on üks Invego tugevusi, ületavad projektide arendamisperioodil kulud mitu esimest aastat tulusid. Osta tuleb maa, teostada arhitektuurikonkurs, projekteerimine, teha turundust jmt. Raamatupidamislikult tulevad tulud projekti mitte kodude esimestele klientidele VÕL müümisel, vaid hoonete valmimise järgselt, kui valmis kodud ostjatele AÕL üle antakse. Projektide äriplaane uuendame jooksvalt ja nägemus projektide kasumlikkusest on meil olemas ka enne kinnistute oste. Lätis on äritegevus senisele kogemusele ja prognoosidele tuginedes valdkonna riske arvestades piisavalt kasumlik ja seetõttu oleme ka seni juba koos kaasinvestoritega 25 miljonit arendusportfelli loomisesse investeerinud.
Milliseks võib kujuneda ühe või teise projekti lõpptulem, selle kohta leiate paar näidet meie investorpresentatsioonist, mille leiab siit: Võlakiri - Invego
b. Invego kaubamärk ei tähenda üksnes ühte ettevõtet, vaid grupis on üle 60 ettevõtte ja Invego OÜ on üksnes Eesti äritegevuse projektijuhtimisettevõte. Invego OÜ tulemusi üksi analüüsida ei ole mõtet, neid peab vaatama koos projektidega.
Invegol on grupina üle 10-aastane kogemus kinnisvaraarenduses. Invego on aastatel 2020-2024 olnud Eesti suuruselt teine elamuarendaja müüdud kodude arvu järgi.
Mõistame, et meie ajalooliselt kujundatud grupi struktuur on väga hea riskide maandamise jaoks, kuid pole nii lihtne kõrvalseisjatele analüüsimiseks. Seetõttu oleme ka grupi struktuuri nii 2024. a., kui 2025. a. lihtsustanud ja tänaseks oma arendusprojektide nimedele Invego liited lisanud. Nt Luccaranna OÜ → Invego Luccaranna OÜ.
c. Invego Latvia OÜ on tõepoolest hiljuti loodud Eesti ettevõte, mis sai tehtud Eestis võlakirja pakkumiseks. Me arvame, et eestlastena on meil valdavalt Eesti investoritele lihtsam pakkuda võlakirja, mida reguleerivad Eesti seadused, kui Läti seadused. OÜ omandas võlakirja eelselt ka kogu meie Läti äritegevuse, mis on võlakirja tagatiseks seatud. Tagatiseks on esimese järjekoha kommertspant 100% Invego Latvia SIA (Läti ettevõte) aktsiatele. See SIA omab omakorda osalusi 12 erinevas arendusprojektis Riias ja selle ümbruses. Võlakirjade tagatis ei ole konkreetne kinnisvara, vaid juurdepääs ettevõtte osalusele projektides läbi aktsiate pandi. Tulubaas on märksa laiem, kui ühe vaid ühe projekti võimalik müügitulu.
d. Turupraktika on anda konkreetse projekti hüpoteek vaid projektipõhiselt äritegevust finantseerides, eelkõige ehitust finantseerivatele pankadele. Üksikutel juhtudel (nt Leedus ärihoone arendajal) on kinnisvara ehituslaenu jaoks antud hüpoteeke ka võlakirja investoritele, kuid meil on kõikide pankadega väga head suhted ja saame alati pankadest madalama intressiga ehituslaene.
e. Invego Latvia SIA aktsiate väärtus 1,536,316 eurot on antud ettevõtte osakapitali päriselt pandud raha. Lisaks oleme Läti äritegevust finantseerinud Eestist läbi grupi siseste laenude.
f. Nagu ka võlakirja teabedokumendis välja tõime, Meb Trust OÜ 2024. aasta auditeeritud aruanne valmib 30. septembril 2025. Audiitorite töögraafikud on kiired ja kokkulepped grupi auditite jaoks tehtud juba pea aasta tagasi. Otsus võlakiri teha oli hilisem.
g. Me ise vaatame asju nii, et ühe arendusprojekti riski võtmise asemel pakume võlakirjaga võimalust hajutatud riskiga Invego Läti arendusportfelli 12 projekti pealt tulu teenida. Projektid on erinevates arendusfaasides, erinevates asukohtades ja mõeldud erinevatele kliendigruppidele, mis tähendab, et raha ei ole ühe projekti edust sõltuv taga. Läti arenduste prognoositav kogumüügitulu võlakirjaperioodil on üle 300 miljoni euro.
Aga loomulikult on iga investeerimisotsus individuaalne ja siinkohal ma ühtegi soovitust investeerida ei anna. Kogu viidatud informatsioon on ka avalikult kättesaadav, sh väga põhjalikult lahti kirjutatud võlakirja pakkumise jaoks tehtud presentatsioonis. Soovitan selle infoga huvilistel tutvuda: Tutvustus - Invego
Kui kellelgi on küsimusi Invego täna alanud 11% võlakirjade avaliku pakkumise vastu, siis võimalus on osaleda homme üritusel. Lisan siia täpsema info:
Kutse Invego võlakirjapakkumise infoüritusele Kutsume kõiki Eesti investoreid teisipäeval, 13. mail 2025 kell 17.00 kinnisvaraarendaja Invego võlakirjapakkumise infoüritusele, mis toimub Krulli kvartalis Invego poolt arendatud Wise Eesti peakorteri majas, restoranis Sadu (aadress: Kopli 68a, Tallinn). Üritusel räägivad pakkumisest lähemalt ning on avatud küsimustele:
Invego juht Kristjan-Thor Vähi
LHV panga võlakirjade valdkonna juht Silver Kalmus
Invego finantsjuht Tõnis Teinemaa
Modereerib Äripäeva investeerimisvaldkonna juht Juhan Lang
Üritusel osalemiseks palume end registreerida SIIN.
Üritust saab veebiülekandena jälgida SIIN.
Invego on viimase 5 aasta jooksul projektide finantseerimisel teinud edukalt koostööd LHV, Coopi, Swedbanki, Luminori, kui Bigbankiga ning ka täna aktiivselt töös olevaid projekte finantseerivad 4 erinevat panka. Teie väide on vale.
Päris tühi jutt ei ole, kellel huvi võib googeldada Delfi artiklit Kristina - Šmigun-Vähi mehel kõrbeb Kaspia mere ääres 60 miljonit krooni.
Läti pidi ka lollikindel äri olema, päris palju sarnaseid jooni. Ühisnimetaja - kalastame võõra rahaga.
Ehituses on vist tavapärane, et igaks arenduseks tehakse eraldi ja uus OÜ, et kui probleeme tekib, siis see ei vea kogu ettevõtet põhja, mis on igati mõistetav. Aga kui kaasata võlakirjadega avalikku kapitali, siis on natuke kõhe investori vaates kui raha peab andma just loodud OÜle millel puudub igasugune vara ja vastutus.
Invego üldiselt tuntud ja hea arendaja ja 11% on selline piiri peal minu jaoks et isegi vastuvõetav, aga just see väike jur keha, mis vajadusel põhja lastakse paneb muretsema. Ehk emaettevõttele kus suuromanikul ka nahk mängus annaks küll, sinna Latvia OÜle isiklikult ei julge.
egas võlakirjade emiteerimine siin midag ei muuda … see arendusfaasi/kinnistu põhine OÜ-tamine on jätkuvalt väga hea riskide maandamise jaoks … iseasi kelle riskide maandamise
isiklikult minu jaoks oleks 11% vastuvõetav, tingimusel kui ei oleks projektipõhist OÜ-tamist.
täna kasutusel oleva riskide maandamise oü-tamise struktuuri juures, mina siia oma raha ei anna. Aga
igaüks peab oma otsuse ikka ise tegema, nii et minu praegune seisukoht ei ole (mitte-)investeerimise soovitus. ja võibolla õhtuses presentatsioonis näidakse sellist kuldmune munevat kana(karja) (=oü-de struktuuri), et võtab kõik sõnatuks ja teeb rahakraanid valla
Nõus, kõik tahavad madalamat riski ja suuremat tootlust, mina ka, aga võlakiri loomult peaks ikkagi olema turvalisem instrument kui näiteks aktsia, antud kaasuses mulle tundub et tegemist on rohkem “crowd fundingu” mitte võlakirjaga.
Puhtalt minu arvamus.