Miks alles pärast 2030?
2025 Q4 peaks Kiisal valmima 100MW/200MWh.
2026 Aruküla 100MW/200MWh.
2027 Ignitise 291MW/582MWh
Ainuüksi Eestisse prognoositakse aastaks 2030 1000MW jagu akuparke.
Miks alles pärast 2030?
2025 Q4 peaks Kiisal valmima 100MW/200MWh.
2026 Aruküla 100MW/200MWh.
2027 Ignitise 291MW/582MWh
Ainuüksi Eestisse prognoositakse aastaks 2030 1000MW jagu akuparke.
sest tuleks maksa (oluliselt) üle praeguse börsihinna.
vast ikka leiavad mooduse kuidas alla praeguse börsihinna maksta
Päris korralik käive on tekkinud. Keegi targeteid ka julgeb pakkuda?
Mainitud akupangad võimsused töötada suudavad? 2 minutit? 3 minutit?
Kruonisel on minu teada 12h jagu vett töötada 900 MW võimsusel. Nii siit ka see 150 MW juurdeehitus. Juurdeehitus tehti eelkõige paremate/kaasaegset pumpade pärast, mis pumpavad kiiremini vett reservi üles. Muu on kõik optimeerimise küsimus, kas see 150 MEUR investeering tasub ära, sest saab suurema võimsusega rohkem vett energiaks teha kiiremini. Ilmselt tasub, sest arvutused on tehtud. Aga siit ka põhjus, miks ilmselt ei tehta suuremaid investeeringuid (võimalus on kuni 1800MW). Sest vee hulk üleval reservis/energia jääb samaks, saad lihtsalt kiiremini suurema hulga energiat turule paisata…
Mina olen nii aru saanud, et akupanku tehakse Baltikumi sagedusturu jaoks 2-3 minutit töös hoidimiseks, peale mida saavad gaasi/Kruonis jms jaamad käivituda - minu teada läheb neil 2-3 minutit aega, et täisvõimsusel tööle hakata. Akupangad odavamad, kui teha vanal tehnoloogial “mehaanilisi energiasalvestusi”.
AI ütles mulle nii (olgu öeldud, et hind millega kokkuleppele saadi oli sisuliselt turuhind ja said dividendi “preemiaks”, mis nad oleks niikuinii pidanud saama). Sisuliselt on ikkagi alust arvata, et Leedu ***** ei tasu osta:
Leedu riiklik energiafirma Ignitis Group jõudis 2020. aastal väikeaktsionäridega kokkuleppele, et viia oma tütarettevõtted Ignitis Gamyba ja Energijos Skirstymo Operatorius (ESO) börsilt välja.
Kokkuleppe tulemusena:
Mina ostan Ignitist kogu aeg juurde ja olen dividendiga rahul. Kasvuks on mul teised kohad. Mida väiksem hind, seda odavamalt saan. Tehke aga rohkem Ignitist maha!
Investor Toomase kollektiivi raadio-arvamusavalduses jäi mulle kõlama, et tagasiostu teema on tõstatatud tähelepanu saamiseks ja ei ole tõsine plaan. Saab näha.
Lühikokkuvõte: AB “Ignitis grupė” aktsionäride üldkoosoleku peamised otsused (10. september 2025)
Dividendide väljamaksmine:
Tähtajad:
tänased müüjad saavad eilsetest rohkem - dividend 0,683 € samas hinnakukkumine ainult 0,51 € ning tõenäoliselt taastub päeva peale veel isegi rohkem …
kas keegi teab, mis saab sellest meretuulepargi ettemaksust, kui riik nüüd peaks mingil hetkel ütlema, et see projekt jääb mõneks ajaks kalevi alla, kas siis
tagastatakse maksutud summa ? ja kas makstakse ka mingit lisa kompi?
või sissemakstud summa jääbki aastateks ootele?
Ma kahtlustasin ka, et see kukkumine on dividendiga seotud, aga ei leidnud absoluutselt ühtki viidet börsiteadetes sellele. Antud firma kommunikatsioon lonkab ikka kahte jalga.
Ka Nasdaq -i kodulehel oli selle kohta täielik info:
Ignitis grupė - General meeting of shareholders
Hommikul ma vaatasin siia:
https://view.news.eu.nasdaq.com/view?id=b70bcb6a9232313e6a36b72090c9073e1&lang=et&src=notices
Siia:
Ja ka siia:
Ma olen kindel, et enne kella 10:00 ei olnud siin neid dividendi uudiseid, sest neid kupongiasju ja vahearuannet mäletan selgesti.
Näpud küll sügelesid aga õnneks ei ostnud.
10 sept. börsiteade aktsionäride üldkoosoleku otsuste kohta ju täitsa olemas, kus isegi caps lockiga välja toodud:
“Additional information on allocated dividends
The Group notes that the persons entitled to receive dividends are those who are the owners of the Group’s ORS at the end of the record date , i.e., at the end of 24 September 2025 . The ex-date , from which the Group’s ORS acquired on the stock exchange with settlement cycle of T+2 do not qualify for dividends for the first half of 2025, is 23 September 2025 .”
Elektri hinnad 2024 vs 2025 Q3 (Eestis), Läti ja Leedu on sarnase rütmiga.
| Month | 2024 | 2025 | Δ YoY |
|---|---|---|---|
| Jul | ≈97.97 | ≈36.84 | ≈−62% |
| Aug | ≈106.95 | ≈75.80 | ≈−29% |
| Sep | 84.30 | 81.20 | −3.7% |
Mis on hinnalanguse põhjus(ed)?
Odavam gaas, rohkem taastuvat?
Rohkem taastuvat kindlasti turul.
See suvel päästab palju.
September oli vähemalt Eestis pigem tuulevaikne, sellest kallimad hinnad. Oktoobri teises pooles peaks päikeseenergia sisuliselt turult kadunud olema. Talvel hinnaerinevused ilmselt väiksemad kui suvel.
Gaasi hind on ka odavam olnud ja see pisut mõjutab hinatippe, aga gaasi hind ei suuda minu meelest selgitada üle 20% erinevust. Suurem vahe suvekuudel tuleb ikka eelkõige taastuvast.
TÜ lehel mingi EMHI andmetle tuginev Eesti kliimanäitajate koond väidab, et: Tuuled puhuvad Eestis valdavalt lõuna- ja läänekaartest, kõige levinum on edelatuul. Tuule keskmine aastane kiirus on 2,4-2,6 meetrist sekundis Kagu-Eestis kuni 6,3 meetrini sekundis saarte läänerannikul (joonis 3). Kõige tuulisemad on hilissügis ja talv oktoobrist veebruarini, kõige vaiksemad aga kevad- ja suvekuud maist augustini.
Septembri tuulisusega seonduvad ennekõike igasugused “septembritormide” nime all tuntuks saanud ilmastikunähtused.
Estlink 2 on ilmselt see peamine tegur.
Estlink2 läks sõideti puruks 2024. aasta lõpus ja sai korda augustis 2025.
August-oktoober yoy võrdluses ei tohiks see liiga suurt mõju omada.