HUUM Funderbeamis

Kahe Eesti kerisetootja areng ja käibekasv on olnud muljetavaldavad, aastatagusega võrreldes on käive mõlemal kasvanud kordades. Kuidas nad omavahelises võrdluses välja paistavad?

Käive I kvartalis (HUUM vs Saunum):
1,165m (283k+420k+462k) vs 234,2k (56,7k+77,3k+100,2k). HUUM on 4,97x suurema käibega.

Ehk on kasvukiirus erinev ja ühe potentsiaal suurem? Kuude lõikes on vahe: 4,99x; 5,43x; 4,61x. Seega on omavaheline kasvukiirus üsna sarnane kuust kuusse. Kiigata tasub ka ettevõtte elueale: HUUM on küpsemas faasis ja stabiilsem, Saunum on noorem ja sestap käive volatiilsem: vahel kasv kiirem, siis jälle aeglasem.

Ettevõtete väärtus on viimase hinna alusel HUUMil 22,4 mln (@8.01) ja Saunumil 12,1 mln (@12,1) -> HUUM 1,85x suurema turukapitalisatsiooniga.

Käivet aluseks võttes on HUUM-i ja Saunumi omavahelises võrdluses HUUM 2,7x alahinnatud.

P.S. Osaliselt ülaltoodud mõttekäigu tõttu Saunumit enam ei oma ja olen suurendanud HUUM-i osakaalu. Suure perspektiiviga on mõlemad ettevõtted, küsimus on hetkeväärtuses.
HUUM-i turuväärtus täna 23,3 mln, Saunumil täpselt sama, vahepeal oli 25 mln.
Ma ei imestaks, kui HUUMi selle aasta kasum oleks samas suurusjärgus Saunumi selle aasta käibega.
"jahe"
HUUM-i turuväärtus täna 23,3 mln, Saunumil täpselt sama, oli vahepeal 25 mln.
Ma ei imestaks, kui HUUMi selle aasta kasum oleks samas suurusjärgus Saunumi selle aasta käibega.

Turunduslikult oli "ametlikule" börsile minek (mis sest, et alternatiivnimekiri) parem samm kui Funderbeam. Kauplemine on lihtsalt nii palju lihtsam, et tee osakuni leiavad kordades enamad. Ja eks nad võimendavad siis neid protsesse. Pakuks nt LHV võimendust Funderbeamis (või vähemalt saaks orderi üles panna ilma sinna raha kandmata), lendaks ka Huum ja seda ilma igasuguste tiivikute abita :)

Täna müüsin viimased Saunumi osakud. IPO-st võtsin võimendusega nii palju kui sain ja otsin esimesel päeval ka juurde, aga enam ei suuda kuidagi leida õigustust sellisele valuatsioonile. Huumis ka algusest peale sees olnud ja müüa ei plaani. Tilk tõrva ses Huumi-tarus on nende USA bisnis. Segased omandisuhted ei mõju kuvandile kuidagi hästi.
HUUM-lt uudis Funderbeamis:

"HUUM received Red Dot award. UKU sauna controller ha won the world most exclusive product design award Red Dot Award 2021."
btw ma ostsin ka natuke HUUMi kuna müüa oskavad hästi ja iseenesest on ilus keris. Ja neil on pult.

Probleem on Fundebeami platvorm ise kuna seal peale spekulantide ja first time pakkumistes osalejate keegi pikaajalisi positsioone väga ei taha võtta.
Börs on ikkagi börs.

Teine asi on see tegelt, et otseselt ei saa HUUMi ja Saunumit võrrelda.
Huum on kerisetootja ja Saunum disruptive saunalahendus.
"abesiki"
btw ma ostsin ka natuke HUUMi kuna müüa oskavad hästi ja iseenesest on ilus keris. Ja neil on pult.

Probleem on Fundebeami platvorm ise kuna seal peale spekulantide ja first time pakkumistes osalejate keegi pikaajalisi positsioone väga ei taha võtta.

Kas need kaks väidet on omavahel seotud?
jah, pärast kui müüa tahad pole turgu kuhu müüa. Ehk investorite vaatest kahtlema, kõhklema panev probleem.

"abesiki"
jah, pärast kui müüa tahad pole turgu kuhu müüa. Ehk investorite vaatest kahtlema, kõhklema panev probleem.

Vaatame kauplemiskeskkondade käibe trendi (märts 2020 vs märts 2021):
Nasdaqi Balti turg: 76,6 mln vs 60,47 mln -> kasv -26,06%
FB: 0,23m vs 1,32 mln - > kasv +474%
Abesiki, kas natuke veider pole Huumi muudkui kerisetootjaks tembeldada? Huumist räägitakse ilmselt rohkem just tema puldi pärast, mitte kerise tõttu. Huumi pult annab ka Saunumile väärtust juurde, seda mainitakse vaid moka otsast.

Ka Saunumil on oma isikupäraga kerised pakkumises - järelikult kerisetootja?
Saunum on vendika tootja, puhuvad seal mingit õhku kuhugi.
ma Huumi suhtes positiivne mitte negatiivne. olen ostnud nende osakuid.
üks paremaid asju Funderbeamis arvan.

HUUM received 3. Red Dot award

Also Cliff heater has won the world most exclusive product design award Red Dot Award 2021.

Now HUUM has 3 of Estonian 10 Red Dot awards.
Käige ikka inimese tegude, mitte sõnade järgi. Abesiki on kõik endale kuuluvad Saunumi aktsiad pantinud ja vähemalt osaliselt margin laenu eest HUUM-i ostnud. Suuremat komplimenti oma konkurendile ei saa keegi teha.
See on suur Eesti häda, et oma ettevõtteid, kelle fookus on rahvusvahelised turud, kohe konkurentideks peetakse ja siis hakatakse omaette nurgas nokitsema. Sorry, aga mulle tundub, et Saunumi konkurent ei ole HUUM, vaid made in Finland või made in Sweden saunakultuur ja need ettevõtted, kes seda trendmarki esindavad. Saunum ega HUUM ei ole nii suur, et siin Pepsi VS Coca vastandumist tekitada ning mõlemad võivad rahulikult käsikäes veel sadu ja sadu protsente kasvada. Tõsi, Eesti siseturul võiks neid konkurentideks nagu pidada, aga turg on marginaalne ja nende toote disain ning filosoofia on ju päris erinev: terav vs mahe leil. Ma saaks aru, kui Abesiki oleks ostnud Harvia aktsiaid.
UKU Glass on nüüd saadaval EL-s ja Põhja-Ameerikas.

We are glad to introduce you our new UKU Glass sauna controller!

The uniqueness of UKU Glass sauna controller lies in its elegant appearance and functionality. It is made of genuine glass and is completely dark black in colour. UKU Glass sauna controller forms part of the sauna, as it can be inte- grated into the environment and the Glass sauna controller can be installed both recessed and surface-mounted.
With UKU you can heat your sauna on the spot or do it from your phone through HUUM mobile app. UKU comes also in wooden and different colored plastic cases.
Näeb kujul välja, nagu Huawei P20 ehk päris OK, nice kumerused asjad.
Õiges suunas liiguvad, kuskil saates tutvustasid ka õhukest kerist, mis hea mõte, paljudel see leiliruum jääb aina väiksemaks siis ei pea seda nurga koletist projekteerima.

Jälgin , aga ei oma.
Aga see ei ole ka ju mingi elu, kui saad sauna vaid mingi puldiga soojaks ajada. Saunas käimise juures on ju selle kütmine pool mõnust - omaette vaimuteraapia :)
"tauts"
Aga see ei ole ka ju mingi elu, kui saad sauna vaid mingi puldiga soojaks ajada. Saunas käimise juures on ju selle kütmine pool mõnust - omaette vaimuteraapia :)

Unustad, et nad on ka turgudel, kus kätega millegi tegemine ei ole enam in ;)
Teadlased on kinnitanud, et kätega millegi tegemine on stiimul aju arenguks.
Aprilli raporti järgi +550% kasv võrreldes eelmise aastaga, ning 2021 prognoosi edestas aprill 150% võrra.

Sain UKU Glass-i kätte. Olles mujal vana pulti kasutanud ja üleüldse hea UX-iga harjunud, ei tundu see just eriti suur edasiminek. Samas pannes konteksti ja võrreldes näiteks Harvia/Narvi/SaunaLogic pultidega võib kindel olla, siit on veel mõned disainiauhinnad ja kasvu tulemas.