HUUM Funderbeamis

HUUM-i raha kaasamise kampaania on avatud, siin on link Funderbeami kampaaniale.

HUUM on saunakeriste ja -tarvikute tootja, kes on mõne aastaga suutnud saavutada korraliku käibe: 2018. a 608 000 eurot, sellel aastal on oodata miljoni piiri ületamist.

Tartust pärit ettevõte on suutnud igava saunaturu seostada innovaatilisusega. Sauna juhtpult UKU on maailmas ainulaadse mobiililahendusega pult, mille abil saab kerist juhtida ja mis on varustatud uksesensori, ülekuumenemise kaitse ja lapselukuga. Samuti pakub ettevõte Wi-Fi lahendusega pulti, kus kerise töö juhtimiseks pole vajadust olla seotud kohaliku Wi-Fi võrguga, vaid saab sauna enne koju naasmist rahumeeli töö juures kütte panna.

HUUM müüb suurima heameelega oma pulte ka teiste tootjate keriste tarbeks. Puldid on suure marginaaliga ja ettevõte plaanibki osa kaasatavast rahast suunata käibekapitali suurendamiseks, eelkõige püüdmaks käia sammu nõudlusega pultide järele.

Kampaania miinimumeesmärk märgiti täis esimese tunniga.

NB! Olen seotud kampaania korraldamisega, mistõttu on minu arvamused vähemal või rohkemal määral kallutatud. Tuletan meelde, et HUUM-i investeerimine on seotud riskiga!

Kuidas on jõutud sellise, päris kalli valuatsioonini?
Valuatsiooni määramisel on kasutatud Grant Thorntoni antud diskonteeritud rahavoogudel põhinevat hinnangut.
Mis need prognoositud rahavood aastate kaupa on ja mis diskontomääraga on diskonteeritud?
Kuna ka maksimum eesmärk on praeguseks hetkeks huviliste poolt üle märgitud, siis kuidas see olukord selle kampaania puhul lahendatakse? Kes ees, see mees? Või et midagigi saada peab kõvasti üle pakkuma? Ala tuhande eest tahan saada , siis kümne tuhande eest pean soovi avaldama?
maidre
Kuna ka maksimum eesmärk on praeguseks hetkeks huviliste poolt üle märgitud, siis kuidas see olukord selle kampaania puhul lahendatakse? Kes ees, see mees? Või et midagigi saada peab kõvasti üle pakkuma? Ala tuhande eest tahan saada , siis kümne tuhande eest pean soovi avaldama?

Selgitav teade avaldatakse Funderbeamis tänase päeva jooksul.
We have reached the maximum target!

Dear investors,

Once again, we would like to thank you for the interest that you have shown towards our campaign. We have now reach our maximum goal of €300,000. With this, we want to provide further information about the next steps.

After discussing our future plans internally, we have decided to increase the
amount of funds that we are willing to accept to €500,000.

From an extra €200,000 euros €120,000 we want to invest into product development and €80,000 in current assets.

If we are able to reach and surpass this goal, our intention is to provide all investors an equal opportunity to invest. Therefore, in the event of oversubscription (past €500,000), we intend to offer proposal to all investors with an amount that is calculated on a pro-rata basis.

Additionally, we may consider closing the campaign ahead of the current indication deadline. Should we deem this to be necessary, we will inform investors ahead of time.

Sincerely,
Siim Nellis
Taavi
Mis need prognoositud rahavood aastate kaupa on ja mis diskontomääraga on diskonteeritud?

HUUM-i juhtkonna ja Grant Thorntoni koostöös koostatud hindamismudeli kohaselt kasvab vaba rahavoog perioodil 2019 – 2023 juhtkonna eelduste kohaselt 127 tuhandelt eurolt 2059 tuhande euroni. Vaba rahavoo diskonteerimisel on kasutatud kapitali kaalutud keskmist hinda (WACC) määraga 23,3%.
Kas see DCF analüüs ka Funderbeami üles laetakse? Kas olete teinud mingit analüüsi ka võrdlusmeetodil? Kas võiksite vähemalt Funderbeami üles laadida majandusaasta aruande?

Kindlasti arvamusi erinevaid aga mulle jääb mulje, et sellise hinnataseme pealt on hinda arvestatud best case scenario (vaba rahavoog kasvab nelja aastaga 16-kordseks, mis ilmselt eeldab ka päris märkimisväärset marginaalide kasvu) ja isegi kui Huumil läheb väga hästi, siis on raske neid lootuseid täita. Samas praeguseks 420 investorit (sh nii mõnigi tuntud tegija) arvab teisiti, ju ma lihtsalt ei taju selle pakkumise headust. Ehk proovib keegi mind veenda, et mis on Huum ikkagi nii hea asi, et sellised lootused on põhjendatud?
Vaatan, et selline kerisemaailma suurnimi nagu Harvia teeb mh. silindri-, kera- ja koonusekujulisi. link
invictus
Kas võiksite vähemalt Funderbeami üles laadida majandusaasta aruande?

Kolme viimase aasta majandusaasta aruanded on Funderbeamis saadaval (nägemiseks peab olema sisse logitud).
Tänud. See, et Swedbank ja Luminor annavad laenu soodsamalt kui mõni börsiettevõte laenu võtab, on julgustav. Vaatasin, et 2018 vs 2017 käibekasv on tulnud lõviosas Eestist, kuidas on käesoleva aastaga?

Ühtlasi, endiselt on küsimus marginaalide kohta. Tööjõukulud on hetkel 813 eurot kuus töötaja kohta ehk asutajad õhust ja armastusest teevad asja aga skaleerida nii madalate kuludega ei saa. Samas brutomarginaal 2018 vs 2017 langes päris tublisti madalamale. Mille arvelt näete, et 2024 peaks netomarginaal 20% peale tõusma (ma nüüd tegin selle lihtsustatud eelduse, et 2024 rahavood = kasum)? Milline on sama aasta eeldatav brutomarginaal?

NB! Videos on ära toodud tabel prognooskäivetega, mis kampaania tekstiosas ei ole. See on ilmselt paljude jaoks oluline infokild, võiks olla ka tekstis esile toodud.
invictus
Kindlasti arvamusi erinevaid aga mulle jääb mulje, et sellise hinnataseme pealt on hinda arvestatud best case scenario (vaba rahavoog kasvab nelja aastaga 16-kordseks, mis ilmselt eeldab ka päris märkimisväärset marginaalide kasvu) ja isegi kui Huumil läheb väga hästi, siis on raske neid lootuseid täita. Samas praeguseks 420 investorit (sh nii mõnigi tuntud tegija) arvab teisiti, ju ma lihtsalt ei taju selle pakkumise headust. Ehk proovib keegi mind veenda, et mis on Huum ikkagi nii hea asi, et sellised lootused on põhjendatud?

Mõned selgitavad punktid:
- HUUM-i keristel on kaitstud tööstusdisaini lahendus.
- kerised on roostevabast terasest ja toodetud täielikult (ka küttelemendid) Euroopas.
- juhtimissüsteem on ainulaadne: ühendub iseseisvalt üle GSMi või üle WiFi võrgu (ka väljaspool kodust võrku). Olemas on kaasaegne serversüsteem ja mobiilirakendused iOS ja Android platvormidele, millega saab sauna kaugelt juhtida.
- hinnad on konkurentsivõimelised. HUUM-i disainkerised on hinnastatud nõnda, et need oleks kättesaadavad laiemale tarbijaskonnale.
- ettevõtte struktuur ja tootmisloogika on kergelt skaleeritav. 2018a toimus järsk personali ja muude püsikulude kasv. Loodud süsteem võimaldab ilma hüppeliste lisakuludeta tootmist mitmekordistada. Kõik võtmefunktsioonid on kaetud ning pole olulist vahet, kas toota aastas 1000 või 10000 pulti.
Ma olen vist ajast lootusetult maha jäänud. Mulle meeldib sauna kerist endiselt suht lähedalt veega reguleerida. Kuigi võib jah olla soe tunne hinges kui kusagil maakera teisel küljel lebotades saad kodus sauna juhtida.
Cynic, inimesed kasutavad seda võimalust tööl olles sauna kütmise sisse lülitamiseks ja temperatuuri reguleerimiseks, koju jõudes on saun juba kuum.
jahe

- juhtimissüsteem on ainulaadne: ühendub iseseisvalt üle GSMi...

See annab juurde selle, et puldiga saab suhelda otse SMSi teel või on GSM siiski vaid andmevahetuseks ning pult käib seadeid pollimas HUUMi serverist? Ehk, et kas mu pult/app töötaks tulevikus ka ilma HUUMi serverita?
Jah, vanasti töötas ka Huumi serverita, app saadab moodulile sms-e ja moodul saadab appile sms-e, piisab 2g levist puldil. Kõnekaartid ei pidavat sobima, sest aeguvad inaktiivsusel, lepinguga sim on parem.
Äpiga kontrolli pakub ka Tylö. www.tylohelo.com/control-panel-tylo-elite
Sarnaseid üle WiFi (interneti) töötavaid kontrollereid saab ka ehk Aliexpressist 25$ eest, aga nad vajavad töötamiseks tootja serverit ning töötavad vaid senikaua, kuni seda serverit elus hoitakse.
Kui HUUMi kontroller suhtleb ka otse SMSi teel, siis on see minu jaoks küll oluline funktsioon, millega sellist puldi hinda põhjendada.
opex
Äpiga kontrolli pakub ka Tylö. www.tylohelo.com/control-panel-tylo-elite

Sealtsamalt lehelt: "...WiFi controlling only works on local network." Ehk toimetada saab sellega ainus kodus, mis teeb selle vähemõttekaks.