Mida arvate teoreetilisest võimalusest, et kinnisvaraarendaja ise langetab nõudluse langemisel (näiteks euribori tõus) uute ehitatavate korterite hinda, mis hetkel on peamiselt nõudluse, mitte ehituskulude kallinemisest tõusnud? Kui kasumit on võimalik ka madalamate hindade juures teenida, siis vist poodi kinni ei panda?
Jaajaa fun, ega see statistika iseeneset veel midagi hullu ei tähenda, AGA hästi paljud on võtnud laenu tänä viimase piiri peal ja lootuses, et palk muudkui kasvab 10% aastas vähemalt ja edaspidi läheb kergemaks. Kujutad sa ette frustruatsiooni kui ei lähe ja paar planeeritud aastat "kartulikoori" muutub kümneks aastaks ning senise Avensise peab ka Yarise vastu vahetama... Kui paljud optimistid leiavad paari aasta sees, et tahaks vahest ka võid leivale määrida ja ainuke võimalus selleks on eluasemekulusid kärpida - vahetada senine pleiss odavama vastu. Tunned müügisurvet? Ära unusta ka seda, et paljudel majaomanikel sisaldub kohustusliku elemendina laenule ka kahe auto ülalpidamiskulud.
Mina saan aru kasumi ja omahinna suhtest nii.
On olemas õige hind millega müüa.
Kui müüd odavamini oled loll ja kui üritad kallimalt müüa siis ei õnnestu.
Omahind ei mängi mingit rolli.
Ostjale see korda ei lähe. Kui aga on korralik nõudlus siis seda kutsutakse juba nokijaks.
Sii võib kasum olla ka mitu sada %.
On olemas õige hind millega müüa.
Kui müüd odavamini oled loll ja kui üritad kallimalt müüa siis ei õnnestu.
Omahind ei mängi mingit rolli.
Ostjale see korda ei lähe. Kui aga on korralik nõudlus siis seda kutsutakse juba nokijaks.
Sii võib kasum olla ka mitu sada %.
minu jaoks on laenuga korteri ostmine olnud heaks investeerimise ning raha säästmise (akumuleerimise) võimaluseks
lähenen asjale lihtsalt:
- laenu tagasimakse osa annuiteedist on minu enda raha, mille ma hiljem müügi käigus tagasi saan
- kuluks jääb makstav intress mis kogusummas peab jääma alla kinnisvara väärtuse kasvule
vaadates 5a tagasi, siis meenub, et esimese korteri ostsin pannes 100K oma poolt ning ülejäänud sain pangalt. Tänase seisuga oleks praeguse korteri realiseerimisel ning laenu tagasimaksmisel kontol ca. 800K
ei vahetaks seda tulemust ükskõik millise muu spekuleerimise võimaluse vastu
mullidest on räägitud Eestis juba vähemalt viimased 3aastat, samuti kinnisvara hindade tõusu aeglustumisest.
mis tegelikult toimunud on, teate ise.
mind need mullijutud ei kõiguta, sest kinnisvaraga ei spekuleeri ning käesolev "investeering" on pika-ajaline - vähealt 5aastat
tarbimiseks laenu võtmist ma heaks ei kiida,
loodan, et ollakse selle võimaluse kasutusel mõistlikud
mis puutub euribori tõusu, siis kellele see probleeme hakkab teitama,
on alati võimalus pikendada laenumakse perioodi, et annuiteeti vähendada.
lähenen asjale lihtsalt:
- laenu tagasimakse osa annuiteedist on minu enda raha, mille ma hiljem müügi käigus tagasi saan
- kuluks jääb makstav intress mis kogusummas peab jääma alla kinnisvara väärtuse kasvule
vaadates 5a tagasi, siis meenub, et esimese korteri ostsin pannes 100K oma poolt ning ülejäänud sain pangalt. Tänase seisuga oleks praeguse korteri realiseerimisel ning laenu tagasimaksmisel kontol ca. 800K
ei vahetaks seda tulemust ükskõik millise muu spekuleerimise võimaluse vastu
mullidest on räägitud Eestis juba vähemalt viimased 3aastat, samuti kinnisvara hindade tõusu aeglustumisest.
mis tegelikult toimunud on, teate ise.
mind need mullijutud ei kõiguta, sest kinnisvaraga ei spekuleeri ning käesolev "investeering" on pika-ajaline - vähealt 5aastat
tarbimiseks laenu võtmist ma heaks ei kiida,
loodan, et ollakse selle võimaluse kasutusel mõistlikud
mis puutub euribori tõusu, siis kellele see probleeme hakkab teitama,
on alati võimalus pikendada laenumakse perioodi, et annuiteeti vähendada.
Veel seda ,et siin keegi ei paku et sissetulekud võiksid ka suureneda,minu arust ei ole mõeldav et liidus olles jäävad siin palgad järgmise 5-20 aasta jooksul nii madalaks võrreldes teistega.
Mulle meeldib Velikij mõte et hinnad lihtsalt tulevikus stabiliseeruvad,ei mingit hirmsat langust.
PS
keegi on uurinud palju Euro kasutuselevõtt mõjutas nendes riikides hindasid ?
Mulle meeldib Velikij mõte et hinnad lihtsalt tulevikus stabiliseeruvad,ei mingit hirmsat langust.
PS
keegi on uurinud palju Euro kasutuselevõtt mõjutas nendes riikides hindasid ?
Carlos, küsimus ongi selles, mida Sa lähituleviku (kuni 5 aastat) osas usud. Mina olin aastatel 1999-2004 korteri omanik, kuna pidasin seda mõistlikuks. Täna ma leian, et see ei ole mõistlik, vähemalt minu jaoks ja järgmise mõne aasta perspektiivis. Kuna ma siiski usun, et järgmise 20-30 aasta jooksul ma elan valdavalt Eestis, siis ma loomulikult jälgin turu arenguid ning sobiva turuseisu korral olen valmis kinnisvara siin soetama.
Nagu siin varem öeldud oli, ajalooline kasv ei pruugi olla piisavalt hea indikaator, et tulevikus toimuvaid muutusi prognoosida.
Mis puudutab laenuperioodi pikendamist, siis tuleks ikkagi mainida, et sellistel juhtudel on olemas ka teine pool, kellest see otsus sõltub. Minu jaoks on ülioluline, et mul on piisav puhver, et ma saan ise vajadusel sammu tagasi asutuda. Mitte kunagi ei tohi sõltuda kellegi teise otsusest.
Nagu siin varem öeldud oli, ajalooline kasv ei pruugi olla piisavalt hea indikaator, et tulevikus toimuvaid muutusi prognoosida.
Mis puudutab laenuperioodi pikendamist, siis tuleks ikkagi mainida, et sellistel juhtudel on olemas ka teine pool, kellest see otsus sõltub. Minu jaoks on ülioluline, et mul on piisav puhver, et ma saan ise vajadusel sammu tagasi asutuda. Mitte kunagi ei tohi sõltuda kellegi teise otsusest.
iFc,
kasvavad tulud, kasvavad ka kulud. Heaks näiteks on Soome, kus minu tähelepaneku järgi vahetult enne euro kasutususelevõttu olid kõik kohalikud ehk riigisisesed kulud-tulud numbriliselt 1:1 võrdsed Tallinna omadega. Suvaline näide takso - 6kr/6mk.
kasvavad tulud, kasvavad ka kulud. Heaks näiteks on Soome, kus minu tähelepaneku järgi vahetult enne euro kasutususelevõttu olid kõik kohalikud ehk riigisisesed kulud-tulud numbriliselt 1:1 võrdsed Tallinna omadega. Suvaline näide takso - 6kr/6mk.
Ja natuke veel ajaloo kohta. Muidu jääbki mulje, et ma olen mingi põhimõtteline omamise vastane. Vastupidi. Eesti kinnisvaraturu (ja üldse sisetarbimisest sõltuvate sektorite) suhtes suuremat optimisti aastatel 1999-2002 I pool tõenäoliselt ei olnudki. Samas poleks ma uskunud, et see puhver, mis oli, võetakse sisuliselt 3-4 aastaga täis. Jaekaubandus kasvas keskmiselt 15% aastas ja kinnisvaraturg veel kiiremini. Ma oleks uskunud, et see muutus toimub pigem 6-7 aastaga.
Esimene probleem tekkis mul eramute hindadega 2002. aasta hilissuvel. See oli esimene kord, kui minu hinnangul olid hinnad ülehinnatud. 2003. aasta sügisel olid sellesse seisu jõudnud korterite hinnad. 2004. aasta suve alguses panin oma korteri müüki ja kuskil septembris 2004 müüsin.
Esimene probleem tekkis mul eramute hindadega 2002. aasta hilissuvel. See oli esimene kord, kui minu hinnangul olid hinnad ülehinnatud. 2003. aasta sügisel olid sellesse seisu jõudnud korterite hinnad. 2004. aasta suve alguses panin oma korteri müüki ja kuskil septembris 2004 müüsin.
priitp:
Nõus et ka kulud kasvavad.Aga ma arvan et paar tuhhi suurem laenu tagasimakse 5 aasta pärast ei ole tappev Eesti elanikele.
Kogesin 2 päeva tagasi esimest korda "taksojuhid turul" sündroomi.
Taksojuht ütles:
"Kinnisvara tõuseb ,see on fakt"
"Võta laenu igal juhul. Isegi kui vaja ei ole siis võta ikka ja üüri välja.Saad tasuta kinnisvara omanikuks ja see on ka fakt."
Mul tekkis hetkeks tunne et taksojuhid on targemad kui arvatakse ,jutt oli nii stereotüüpne
et kahtlustan et kõik taksojuhid ajavad seda juttu et mingi plaan B käiku lasta ;)
Nõus et ka kulud kasvavad.Aga ma arvan et paar tuhhi suurem laenu tagasimakse 5 aasta pärast ei ole tappev Eesti elanikele.
Kogesin 2 päeva tagasi esimest korda "taksojuhid turul" sündroomi.
Taksojuht ütles:
"Kinnisvara tõuseb ,see on fakt"
"Võta laenu igal juhul. Isegi kui vaja ei ole siis võta ikka ja üüri välja.Saad tasuta kinnisvara omanikuks ja see on ka fakt."
Mul tekkis hetkeks tunne et taksojuhid on targemad kui arvatakse ,jutt oli nii stereotüüpne
et kahtlustan et kõik taksojuhid ajavad seda juttu et mingi plaan B käiku lasta ;)
priitp eelviimane kommentaar on nagu rusikas silmaauku selles osas, et mulle meeldib tarbimises vaba olla. See ei tähenda suurt tarbimist, aga vabaduse tunne on omaette väärtus. Mulle lihtsalt ei mahu pähe, kuidas minust kõrgema sissetulekuga inimesed kalkuleerivad 50-100 krooni kulutamisel 10 korda rohkem kui mina. Kui siin keegi ütles, et eluase on kõige olulisem ja inimene sööb kasvõi kartulikoori, et seda laenu maksta, siis mina olen vastupidises seisus. Ma olen vabalt nõus oma korteri eest maksma ca 30% vähem ja andma ka eluaseme kvaliteedis või asukohas nii palju järele, et aga minu igapäevaste ja harjumuspäraste kulutuste tase ei peaks langema.
fire, ma olen ehitamiskulude osas sama meelt, et Tallinnas on ruumi ehitada küll ning ma ei näe, et järgmise 5 aasta jooksul ehitamise kulud nii palju kallineksid, et tänaste turuhindade juures ei oleks võimalik igal aastal 3000-4000 korterit turule juurde ehitada ja kindlalt ka ehitusega kasumit teenida.
Soome TV 1-s räägib just samast teemast
Põhimõtteliselt on Eesti laenuvaba riik, mis annab uuel valitsusele võimaluse laenata ca 65-75 miljardit krooni. Seda tehakse järgmise kahe aasta jooksul, sest nii pikk on hetkevalitsuse oodatav eluiga. Umbes 35 miljardi krooniga aastas suudetakse majandust buustida päris korralikult, see loob ilusa kõrge taseme, kust alla kukkuda. Kuid see pole enam küüslauguliidu probleem, sest krahhi ajal pole nemad võimul ja seega pole nad ka süüdi. Krahh saabub 2007a., kinnisvarahindadest säilib kohati ainult 20%, riigil on raskusi võla teenendamisega, tööpuudus tõuseb 25%le. Riik on võlgu ja raha on läinud pensiokate taskusse. Investeeringuid, mis raha tagasi tooks, ei tehtud. Võimule saab uus valitsus, mis koosneb ühest praegu tegutsevast erakonnast ja kahest uuest erakonnast, kuid näod on samad, mis praegusel poliitmaastikul. Pärast 3-4 aastat kestnud säästukuuri on suutnud Eesti vähendama hakata võlga ja majandus hakkab loksuma taas rööbastele, kuid tekkinud on uus probleem. Pensionäride hordid ründavad üle nädala Toompead, nõudes kõrgemaid pensione, imepärast elu ja muidu 500 krooni, mida "vanadel headel aegadel sai."
Pärast järjekordseid valimisi saab taas võimule Keskerakond, mida endiselt hoiab oma raudse rusika all Edgar Suur. Uudse lahendusena pakub Edgar välja idee, kuidas pensinireformi edasi lükata: võõrtööjõu sissetoomise. Selleks lükatakse Eesti piiriväravad valla ja riiki hakkavad sisenema asiaatide, neegrite ja muude tsurkade hordid. Kuna eestlased on rassistid (nagu selgub hiljuti korraldatud uuringust), põhjustab see rassivägivalda. Selle rahustamiseks korraldatakse integratsiooniteemaline reklaamkampaania AS Unicomi bussipaviljoni reklaampinnal: "Ahmedit ja Kristiinat tead?"
Kuna Ahmed ja Kristiina ning nende kolm last Muhammed, Ali ja Mahmud vajavad elamispinda, siis ostavad nad Lasnamäel kolmetoalise korteri, mille endised asunikud Volodja ja Nadeda on kolinud äsjavalminud eramusse 14 km kaugusel kesklinnast. Üldiselt on kinnisvarahinand taas tõusma hakanud, kuna magalarajoonides lükatakse 9 kordsed pikali ja asemele ehitatakse 3 korruselised ridaelamud. Ka börsil on aktsiahinnad taas tõusma hakanud, mis on loonud LHV foorumis elava diskussiooni. LHV Staarmaakler Henno Viires püüab foorumlastele pähe panna kainet mõistust, kuid see ei kõiguta noori tulipäiseid investoreid, kes said just kätte oma 3000 eurose õppelaenu ja tahavad sellega aluse panna oma esimesele miljonile.
Pärast järjekordseid valimisi saab taas võimule Keskerakond, mida endiselt hoiab oma raudse rusika all Edgar Suur. Uudse lahendusena pakub Edgar välja idee, kuidas pensinireformi edasi lükata: võõrtööjõu sissetoomise. Selleks lükatakse Eesti piiriväravad valla ja riiki hakkavad sisenema asiaatide, neegrite ja muude tsurkade hordid. Kuna eestlased on rassistid (nagu selgub hiljuti korraldatud uuringust), põhjustab see rassivägivalda. Selle rahustamiseks korraldatakse integratsiooniteemaline reklaamkampaania AS Unicomi bussipaviljoni reklaampinnal: "Ahmedit ja Kristiinat tead?"
Kuna Ahmed ja Kristiina ning nende kolm last Muhammed, Ali ja Mahmud vajavad elamispinda, siis ostavad nad Lasnamäel kolmetoalise korteri, mille endised asunikud Volodja ja Nadeda on kolinud äsjavalminud eramusse 14 km kaugusel kesklinnast. Üldiselt on kinnisvarahinand taas tõusma hakanud, kuna magalarajoonides lükatakse 9 kordsed pikali ja asemele ehitatakse 3 korruselised ridaelamud. Ka börsil on aktsiahinnad taas tõusma hakanud, mis on loonud LHV foorumis elava diskussiooni. LHV Staarmaakler Henno Viires püüab foorumlastele pähe panna kainet mõistust, kuid see ei kõiguta noori tulipäiseid investoreid, kes said just kätte oma 3000 eurose õppelaenu ja tahavad sellega aluse panna oma esimesele miljonile.
Hästi öeldud, harakiri, küllaltki loogiline stsenaarium.
Tehniline märkus.
Eeldades, et 2007 läheb käiku Schengen, ei ole ei Edgar ega ka keegi teine eestis oluliseks otsustajaks, kuidas piiriväravaid lahti tehakse.
Kui aga eeldada, et Schengenit ei tule, oleks see ilus ka stsenaariumisse sisse kirjutada.
Eeldades, et 2007 läheb käiku Schengen, ei ole ei Edgar ega ka keegi teine eestis oluliseks otsustajaks, kuidas piiriväravaid lahti tehakse.
Kui aga eeldada, et Schengenit ei tule, oleks see ilus ka stsenaariumisse sisse kirjutada.
unustate ära, et penskarid ei ole eriti laristajad.
voi noh, selle asemel et uurida laenuv6tjaid voiks uurida penskareid. et mida nad siis selle rahaga teeksid? pakun et enamus annaks raha lastele, lastelastele. ja kui laps/lapselaps juba vanavanematelt raha v6tab, siis ilmselt ei oska ta rahaga ringi käia.
saate poindist aru? raha penskaritele on justkui stabilisatsioonireserv,
aga kui penskarid selle raha edasi annavad, tarbitakse see raha ära.
seega pole kysimus kas penskaritele anda, vaid kas nad annavad selle edasi..
voi noh, selle asemel et uurida laenuv6tjaid voiks uurida penskareid. et mida nad siis selle rahaga teeksid? pakun et enamus annaks raha lastele, lastelastele. ja kui laps/lapselaps juba vanavanematelt raha v6tab, siis ilmselt ei oska ta rahaga ringi käia.
saate poindist aru? raha penskaritele on justkui stabilisatsioonireserv,
aga kui penskarid selle raha edasi annavad, tarbitakse see raha ära.
seega pole kysimus kas penskaritele anda, vaid kas nad annavad selle edasi..
tulles tagasi teema juurde omamine vs. üürimine
kui ma tahaks hetkel oma praegust korterit kelleltki üürida,
peaksin maksma 2x rohkem kui mis laenu maksmiseks iga kuu kulub
tuleks elukvaliteedis järeleandmisi teha ilma, et kulutused väheneksid
kui ma tahaks hetkel oma praegust korterit kelleltki üürida,
peaksin maksma 2x rohkem kui mis laenu maksmiseks iga kuu kulub
tuleks elukvaliteedis järeleandmisi teha ilma, et kulutused väheneksid
carlos ma ei ole sinuga eriti nõus. suhe on umbes 1:1 le olenevalt kinnisvarast ja laenuperioodi pikkusest loomulikult, aga seoses lenuralliga üürihinnad järjest kukuvad. Nagu keegi varem märkis ,et 30-40 aastane laen on sisulisel korteri üürimene.
carlos, millise laenuperioodiga arvestad? Ma ei ole sellist varianti Tallinna piires veel tuvastanud, kus selline seis oleks.
eks see sõltub loomulikult perioodist
10a-sega oleks suhe tõesti 1/1
mul ca. 20a, mis andis võimaluse oluliselt kallim eluase soetada
ning ma ei ütleks, et tegemist oleks sisuliselt "üürimisega",
sest üürija jääb ilma kinnisvara potensiaalsest väärtuse kasvust ning tõenäoliselt tõstetakse ka perioodiliselt üüri.
Lisaks risk, et omanik lepingu üles ütleb ning võimalus iga paari aasta tagant kolida väga tõenäoline.
10a-sega oleks suhe tõesti 1/1
mul ca. 20a, mis andis võimaluse oluliselt kallim eluase soetada
ning ma ei ütleks, et tegemist oleks sisuliselt "üürimisega",
sest üürija jääb ilma kinnisvara potensiaalsest väärtuse kasvust ning tõenäoliselt tõstetakse ka perioodiliselt üüri.
Lisaks risk, et omanik lepingu üles ütleb ning võimalus iga paari aasta tagant kolida väga tõenäoline.