HELEK muutub likviidseks

12.maist on igal HELEK-i aktsionäril ühe aktsia asemel 3 aktsiat. Aktsia hind tuleb pärast splitti tõenäoliselt 3x allapoole.

Split peaks tegema aktsia investoritele taskukohasemaks s.o. tõstma kauplemisaktiivsust.

Paistab nii jah. Tavaliselt kaasneb ka umbes 3% tõus, seoses psühholoogiliste teguritega.
Mõned analüütikud püüavad püüavad võrrelda HELEKi turuväärtust(248M) ja PKC Groupi aktsiate väärtust HELEKi bilansis(210M) ja teevad järelduse justkui peaks HELEK rohkem maksma.
Mulle selline lähenemine ei sobi. Kasumi ja aktsiahinna tõusu peaks ikka genereerima HELEKi majandustegevus, mitte aktsiate hoidmine. Pealekauba pole teada milistel tingimustel liiguvad aktsiad bilansist välja, ma ei näe põhjust miks nad seda peaks tegema turuhinnaga.
Lõpuks, kes tahab HELEK-it PKC Group´i aktsiate pärast osta, ostku parem PKC Groupi aktsiaid.
selles jutus on oma iva, kui välja arvata see, et Heleki bilansis on PKC aktsiad kõigest 1M eeguga üleval ja siis veel see, et mõned analüütikud arvestavad ka võimaliku PKC aktsiate hinna langusega ja siis veel tulumaksuga, mis tekib nende realiseerimisel...

Aga tõepoolest, (finants)investoritele sobiks paremini variant, mille korral neid aktsiaid Helekiga kaasa ei saadaks - ilmselt oleks Heleki enda bisnes siis palju kõrgemalt hinnatud. See teeb Helekist ka investment case'i minu arust - just see, et millalgi see PKC tükk maha tõstetakse. Lähiajal (paar aastat?) vähetõenäoline, aga tulevikus? kes teab...
Investorid on asunud realiseerima nägemust, et aktsiate splitt tekitab positiivse hinnaefekti.