Head nalja tõsistele finants-geek'idele :-)

Laiendades enda tagasihoidlikke juura teadmisi, siis näen tegelikult 3 võimalust:

1. FI ja investorid ühendavad jõud ja võtame üheskoos ESMA rajalt maha, mis oleks ideaalne variant. Kui mõni teravam pliiats seda loeb, siis sooviksin teada, kas see on üldse võimalik?

Selle asemel, et Eestis omavahel jageleda, ühendavad investorid ja FI jõud ja võtavad selle mõistusevastaseid regulatsioone koostava ESMA rajalt maha. Minu juura teadmised on tagasihoidlikud, kuid ma siiski tõsiselt loodan, et see on kuidagi juriidiliselt võimalik. Kui selline võimalus on tekib, siis ma vannun, et mina olen nõus sinna oma raha panustama.

1. Võtame ESMA maha, tegelikult võiks isegi tõsiselt mõelda.

Üritan välja tuua plussid, kui selline stsenaarium on võimalik:

1. Lõppeb ära meie oma inimeste vaheline mõttetu kemplus. Usun, et kui eristada jurist ja inimene, siis inimesena saab ka seda jaburust ellu rakendav jurist aru, et see mida ta peab tegema on täielik jama.

2. Turud tõusevad pikaajaliselt, võlakirjad maksavad intresse, staarinvestorid saavad jälle koolitusi, raamatuid ja muid materjale jagada ja ka nende eest raha teenida. Saadud tulu saab panustada omakorda juriidilise keha rahavoo tugevdamiseks. Kui on oht, et raha hakkab otsa lõppema, siis olen üsna veendunud, et paljud ja sealhulgas ka mina olen nõus täiendavalt panustama.

3. Luuakse kohtupretsedent, kui Euroopa Liit on ikka täiesti ülemõistuse regulatsiooni täide viimas, siis on olemas reaalne võimalus nende regulatsioonide tühistamiseks.

Investorid on praegu nii vihased, et käigus on “probleem ei ole rahas, vaid põhimõttes” stsenaarium. Oma laialdase kogemuse põhjal ja lisaks tundes ka investorite hingeelu, siis ma ei näe probleemi, isegi kui selle vaidluse hinnaks on 100 miljonit eurot.

1. Loodan, et FI ei ürita ennast investorite vastu kaitsta, see rikuks paljulubava käsikirja ära, mida ilmselt õnnestub väga hea raha eest pakkuda Netflixile või teistele tegijatele. Kuigi see tooks juurde piinlikult koomilisi elemente.