Farma: kas kuulsusetu lõpp või kullaauk investoritele?

Andke nõu keegi helgem pia. Hakkab tunduma, et oleks aeg omale Farma positsioon luua.
Kuna ma olen ju “algaja” siis öelge mulle sea ka veel, et mille poolest erinevad lisa- ja põhinimekirja aktsiad ehk mille alusel nad sinna paigutatakse?

Oman FARMAs positsiooni ja praegu korjan neid 20.7-ga kokku. Lausa uskumatu on, et nii odavalt saan. Soovitan kaubelda soovitud hinnaga, sest muidu tuleb sul turutegijale (mina) lõivu maksta. Lisanimekirjas on ebalikviidsemad aktsiad, st nendega kaubeldakse vähem.
Sa pead silmas piirhinnaga kauplemist eksole?!
Aitäh vastamast.
Seda veel et see likviidsuse küsimus minus veidi kõhedust tekitabki. Oletame, et mingi ajal on soov neist lahti saada ja pole soovijaid? Üldse, ehkseletad, mis trikiga n. sellesama FARMA hinnad muutuvad, kui tehinguid tehakse 2 tk päevas? Natuke segaseks jääb see lisanimekirja aktsiate hinnaliikumine.
Hind sõltub suurel määral sellest, kas viimaseks jääb ostu- või müügitehing. Näiteks praegu ma pakun 20.7 ja 25. Kui nüüd keegi ostab 25ga, siis tuleb megatõus, homme jälle kõva mats, kui keegi müüb 20.7ga ja see on ühtlasi ka viimane tehing (sulgemishind).
S.t. kui keegi nüüd ostab 25-ga, siis sinu ostupiirhind (20.7) muutub ka kõrgemaks? Kui palju konkreetse näite puhul või millest see veel sõltub?
Päris lahe ühemeheteater:-)
See kas mina oma ostunoteeringut (20.7) tõstan, on täitsa oma asi, olen nimelt turutegija. St ma ei mängi niivõrd aktsia tõusu peale, vaid ostu- ja müügihinna vahele ehk spreadile. Minu teenistus on spread. Näide: Ostan kokku 300 Farmat 20.7-ga (lisandub teenustasu 50 EEK - see on Ühispanga U-Net) 20.7*300+50=6260. Ning siis õnnestub müüs 300 tk 25-ga (miinus kulud) 300*25-50=7450. Nüüd tuleb kasumi arvutamiseks 7450 lahutada 6260, see on 1190 krooni, millest 26% tuleb hiljem maksuametile deklareerida, st kinkida.
kalamees : ma ei tee sugugi mitte teatrit, vaid üritan törts targemaks saada jälle :)
Aitäh Alvar.
Börsi reglement, nõuded börsi liikmetele, punkt 1.1.17 "turutegija" on ametlik maakler.
Kuigi mõisted on defineerimise küsimus, ei usu, et üldjuhul peetakse "turutegijast" rääkides silmas väikeinvestoreid...
ALVAR:

Aga mis see on ?
"igale maaklerituru väärtpaberile on määratud maksimaalse ostu- ja müüginoteeringu vahe (spread), mis on 10%. Selle eesmärgiks on tagada, et turutegijad ostaksid ja müüksid väärtpabereid mõistlikus hinnavahes."

http://www.tse.ee/borsiinfo/borsiinfo.php?lk=turutegijad.html

ostan 20,7 ja siis paneb suuromanik Farma kinni ja lõpetab tegevuse ja siis ei saagi maha müüa
ja siis on raha targasti kasutatud
mnjah. Mis sellistel puhkudel üldse toimub ? Aktsionärid jäävadki oma "pataka" otsa!?
Ei mõista millest selline poleemika Farma ümber, enne Farma ostmist võiks meelde tuletada kõik meeldivad uudised mis selle rohutehase kohta viimasel paarl aastal on välja ujunud.Tänan, ei.
Alvar meelitab teisi ka ostama, et hinda ülespushida... Mis kogustega sa siis Farmas "turutegija" oled herr Alvar?
mina 0saks saaga
mudu ei julgeks..............,
see oli murdes
Osja bin laden
laadis oma kahuri
laskis taevast alla
vaenuliku meloni.
Parim bid/ask oli Farmas minu oma. Täna ostan jälle kokku. Panen tavaliselt 0.5K ostuorderi. Müüa eriti suurt kogust ei raatsi. Alla 30 ei tahaks tegelikult loobuda. Head luuletamist!
Seega Alvar sa polo siiski ametlik turutegija ju?
30 on küll optimistlik number, aga noh...Kuidas sa saad kindel olla, et need farma aktsiad sulle üldse kätte ei jää? Mõni teine "turutegija" voib ju seada oma noteeringud 20.8 ja24.9 peale ja laseb aktsiab oma käest läbi.