Juhtusin vaatama Terevisiooni. Teema oli selles, et Eesti tööpuudus on 12%. Marko Reikop intervjueeris ühte naisterahvast, kelle nime ma ei mäleta. (vist oli Kadri Hindrikus). Igatahes oli jutt sellest, et tööpuudus on suur, paranemas asi ei ole, nutt ja hala, ootame Eurotsooni ja maailmamajanduse majanduskasvu taastumist…
Ma suisa vihastasin selle peale. No kamoon - proovige tegeleda ettevõtlusega. Lihtne näide: Oletame, et teed väikese ettevõtte, kus on üks töötaja, kes saab 7000kr kuus palka. Ettevõte esitab iga kuu ühe arve 15000kr. Vaatame, mis jääb ettevõtte laiendamiseks:
15000-18%=12712; 7000+33%=9310; Töötaja saab kätte (7000-1000)*74%+1000=5440; Seega, makstes kõik riigimaksud jääb rendi maksmiseks, kulude katteks 3402kr. Kui oled alustav ettevõte või lihtsalt väikeettevõte, siis 15000kr käibemarginaali teha ei ole väga lihtne. Samas 7000kr brutopalgaga väga palju tööjõudu saadaval pole; kontor kõige kuludega alla 3500kr tundub samuti utoopiline.
Kokkuvõte - Väga ebasõbralik ettevõtluskeskond on.
Tulumaksuvabastus ei puhu pilli, kui mingit tulu ei saagi tekkida.
Seega - enne kui me hakkame lootma tööjõuturul paranemist tänu EU majanduse kasvule võiks kõik ametnikud korra eraettevõtet pidada ja aimu saada, et kuidas asjad tegelikkuses käivad.
Kirjeldatud kuluarvestuses on üks oluline viga - vastavalt seadusele peab töötaja saama ka veel aastas vähemalt 28 päeva puhkust, seega tööjõu tegelik kulu on ca 12/11 korda 9310 ehk ca. 10156kr.
Uskumatult imeliku näite ja järeldused on robert suutnud tuua.
sama näide oleks veelgi drastilisem kui teha äriplaan kus käive on 3000.- ja kulud jäävad samaks. see tähendaks kahjumi teenimist, kuid roberti loogika järgi ei ole süüdi äriidee vms. vaid ebasõbralik ettevõtluskeskkond.
soovitus ettevõtjatele: tehke selline äri kus tulud ületavad kulusid. pole mõtet eelduseks võtta, et 15000.- kuukäibega peab megakasumit teenima ja investeerida saama.
sama näide oleks veelgi drastilisem kui teha äriplaan kus käive on 3000.- ja kulud jäävad samaks. see tähendaks kahjumi teenimist, kuid roberti loogika järgi ei ole süüdi äriidee vms. vaid ebasõbralik ettevõtluskeskkond.
soovitus ettevõtjatele: tehke selline äri kus tulud ületavad kulusid. pole mõtet eelduseks võtta, et 15000.- kuukäibega peab megakasumit teenima ja investeerida saama.
Ma juhiks tähelepanu sellele, et äri alustamiseks peab olema algkapital ja teadmised. Kui sa elad kuskil maakolkas - vanemad on töötud või heal juhul pensionärid, kust sa selle raha võtad? Raske saab olema, kuid mõned saavad siiski hakkama. Kui pole kaua maal käinud, siis ei kujuta ettegi, milline elu seal on. Käid korra ära ja siis mõtled, et endal on väga hästi läinud. Kauplen ise börsil ja olen sellega oluliselt oma raha kasvatanud, kuid kui ma paneksin end mõne maapoisi rolli, siis vaevalt ma nii kaugele oleks jõudnud.
ps. parandan natuke, kadri hindrikus loeb minu teada terevisoonis uudiseid:)
Tõepoolest - rightsaid, sry diktori nimi oli jah selline. nagu ma ka enne diskleimisin - ei mäletanud täpset nime.
Osama - üks mu tuttav ütles, et ühed leiavad kõigest uuest ainult vigu samal ajal, kui teised püüavad positiivset ära kasutades edasi liikuda.
No mis seal salata - tõepoolest oleks hea teha äri, kus tulud ületavad kulusid. Kohe esimesel silmapilgul omada ... PLAKS, algkapitali miljon krooni ning äriplaani, kuidas paekivist sealiha toota. Kui oled Urmas Sõõrumaa, Hannes Tamjärv või Tarmo Sumberg, siis võiks eeldada, et näide ei puuduta neid. Paraku on neid mehi väga vähe. VÄGA VÄHE.
Mida ma oma näitega teha tahtsin oli näidata, kuidas üle poole ettevõtte poolt teenitavast rahast läheb enne töötasusid riigile. Minu näide oli mõeldud illustratsiooniks, kuidas 15000kr kuukäibega EI OLE VÕIMALIK mingit äri teha. Samas olen ma veendunud, et 180000kr aastakäivet ei ole 50% elanikkonnast võimelised genereerima.
Osama - üks mu tuttav ütles, et ühed leiavad kõigest uuest ainult vigu samal ajal, kui teised püüavad positiivset ära kasutades edasi liikuda.
No mis seal salata - tõepoolest oleks hea teha äri, kus tulud ületavad kulusid. Kohe esimesel silmapilgul omada ... PLAKS, algkapitali miljon krooni ning äriplaani, kuidas paekivist sealiha toota. Kui oled Urmas Sõõrumaa, Hannes Tamjärv või Tarmo Sumberg, siis võiks eeldada, et näide ei puuduta neid. Paraku on neid mehi väga vähe. VÄGA VÄHE.
Mida ma oma näitega teha tahtsin oli näidata, kuidas üle poole ettevõtte poolt teenitavast rahast läheb enne töötasusid riigile. Minu näide oli mõeldud illustratsiooniks, kuidas 15000kr kuukäibega EI OLE VÕIMALIK mingit äri teha. Samas olen ma veendunud, et 180000kr aastakäivet ei ole 50% elanikkonnast võimelised genereerima.
Osama, Roberti näitel pole viga midagi. 15 000kr mille alusel arvutusi tehti ei tähenda veel firma käivet vaid teenitud raha. Käive võiks sama olla ehk ainult konsultatsioonifirma puhul. Uue firmana turule tulles tuleb tihti konkureerida vanade tegijatega. Algajal firmal 15000kr kuus ühe töötajaga teenida ei ole sugugi imelikult vähe. Aasta käive võib samas olla ka umbes 1 000 000kr.
ikka ei saa pointist aru. kas tahad öelda, et maksukoormus on liiga suur? miks peaks 50% elanikkonnast 180000.- aastakäivet genereerima? miks peaks üldse pooled elanikest käivet genereerima? kui palju see 50% on võimeline käivet genereerima? kas ettevõtluskeskkond on süüdi et tamjärvesuguseid on liiga vähe?
olen su tuttavaga nõus, st. ei ole mõtet ettevõtluskeskkonnast vigu otsida ja viriseda vaid äri teha. ettevõtja maksukoormus võiks antud näites olla 0%, ka käibemaksu ei käse keegi maksta. ülejäänud raha jääb üle ja ise otsustad kas üürid kontori või ei, kas palkad kedagi ja ise ei tööta. või registreerid end FIE-ks.
olen su tuttavaga nõus, st. ei ole mõtet ettevõtluskeskkonnast vigu otsida ja viriseda vaid äri teha. ettevõtja maksukoormus võiks antud näites olla 0%, ka käibemaksu ei käse keegi maksta. ülejäänud raha jääb üle ja ise otsustad kas üürid kontori või ei, kas palkad kedagi ja ise ei tööta. või registreerid end FIE-ks.
Sa väitsid Osama, et 15000kr käivet pole mõtet teha. No ja mina väitsin, et pooled inimesed ei olegi selleks võimelised. Ja lisasin, et loomulikult oleks hea teha projekt a la Hansapank, aga selleks on võimelised väga vähesed.
Natuke arusaamatuks jäi, et kuidas seda käibemaksu ei käse keegi maksta. Vahest selgitaksid, kuidas see legaalselt võimalik on? Eeldused siis, et esitatud/saadud arvete vahe annab 12712kr+18%km. Kuidas sa jätad järgmise kuu 20nendaks kuupäevaks 2288kr maksuametile kandmata?
Natuke arusaamatuks jäi, et kuidas seda käibemaksu ei käse keegi maksta. Vahest selgitaksid, kuidas see legaalselt võimalik on? Eeldused siis, et esitatud/saadud arvete vahe annab 12712kr+18%km. Kuidas sa jätad järgmise kuu 20nendaks kuupäevaks 2288kr maksuametile kandmata?
maksustatav käive aata algusest peab ületama 250000.-, et sul tekiks kohustus end käibemaksukohustuslaseks registreerida
Küsimus, kas kõik, kes te olete siin sõna võtnud, omate (või olete osanik) või olete omanud oma äri?
Mina olen, tänaseks on ettevõtte küll alles, kuid majandustegevust ei toimu. Lugu ise järgmine. 1999 aastal otsustasid 4 sõpra teha oma ettevõtte, otsustati
OÜ kasuks. Äriideeks oli õnnitluskaartide, jõulukaartide jmt saatmine, st. meie saatsime ettevõtte eest kaarte, meie asi oli seda teha õigeaegselt. Tellija valis
välja kaardi ja teksti. Asi toimis, st tekkisid reaalsed tellijad. Saime aru, et see on aastate pikkune äri. Põhjus, 4-st 3 (k.a. mina) ei loobunud palgatööst. Osanikul, kes
üksi tööd rapsis, sai kõrini. KUID põhiline põhjus oli alt minekul see, et keegi meist ei võtnud seda 100% pühendumisega, 3-l oli tagala. Ühel oli aga hirm ebamäärase
tuleviku ees. Selliine ilus kurb lugu :). Ja keskkonda ma süüdistada küll ei saa.
Mina olen, tänaseks on ettevõtte küll alles, kuid majandustegevust ei toimu. Lugu ise järgmine. 1999 aastal otsustasid 4 sõpra teha oma ettevõtte, otsustati
OÜ kasuks. Äriideeks oli õnnitluskaartide, jõulukaartide jmt saatmine, st. meie saatsime ettevõtte eest kaarte, meie asi oli seda teha õigeaegselt. Tellija valis
välja kaardi ja teksti. Asi toimis, st tekkisid reaalsed tellijad. Saime aru, et see on aastate pikkune äri. Põhjus, 4-st 3 (k.a. mina) ei loobunud palgatööst. Osanikul, kes
üksi tööd rapsis, sai kõrini. KUID põhiline põhjus oli alt minekul see, et keegi meist ei võtnud seda 100% pühendumisega, 3-l oli tagala. Ühel oli aga hirm ebamäärase
tuleviku ees. Selliine ilus kurb lugu :). Ja keskkonda ma süüdistada küll ei saa.
oman oma äri
good point getraja - ei saa keskkonda süüdistada, kui ise 100% pühendunud pole. Isegi kui pühendumust piirab (üli)kool, teine töökoht vms. Üleüldse pole vaja süüdistada. Tänase jutu alustus tuli aga veendumusest, et euroliidu majanduskasv on kyll viimane, mis töötust parandab
Ma arvan, et EL-i tulemusena võib töötus kohati isegi suureneda, kuna paljud ettevõtted ei tule toime ajuvabade normide täitmisega.
ma ka kunagi tegin firmat s6beritega :)
pisifirmade puudused:
1)kui yks teeb ja teised on osanikud on n6me. pyhendumine on vajalik.
2)normaalseks töötamiseks on vaja raha ja seda yle 40 000 eegu
3)spetsialistide tehtud firmadel on rohkem community kui firma maitse kyljes..
nyyd on mul uus plaan!
tunduvalt suurejoonelisem..
teha riistvara MIDI sekvenser Live esinemiste jaoks & jammimiseks.
siis oleks konkreetselt ekspordiartikkel ja saaks laari vastuv6tule :)
praegu pungestan end asja manuali kirjutamisega.. siis tuleb demolaite.
selleks et niikaua vastu pidada peab varsti vist tööle minema, kui nasdaq ei kuku :)
eesti ettev6tluskeskkonna puudused on:
riskiv6tmise julguse puudumine, nii töötegijate kui ka finantsasutuste poolt!
k6ik muu on jama. ma v6in ju obinitsas ka r&d teha
v6i narvas asja kokku panna.. maksud on normaalne osa elust..
igasugu maksusoodustused toovad kahjuks maksupettureid, seega
on eestis eelkoige inimesed ise syydi et ettev6tlust ei teki.
pisifirmade puudused:
1)kui yks teeb ja teised on osanikud on n6me. pyhendumine on vajalik.
2)normaalseks töötamiseks on vaja raha ja seda yle 40 000 eegu
3)spetsialistide tehtud firmadel on rohkem community kui firma maitse kyljes..
nyyd on mul uus plaan!
tunduvalt suurejoonelisem..
teha riistvara MIDI sekvenser Live esinemiste jaoks & jammimiseks.
siis oleks konkreetselt ekspordiartikkel ja saaks laari vastuv6tule :)
praegu pungestan end asja manuali kirjutamisega.. siis tuleb demolaite.
selleks et niikaua vastu pidada peab varsti vist tööle minema, kui nasdaq ei kuku :)
eesti ettev6tluskeskkonna puudused on:
riskiv6tmise julguse puudumine, nii töötegijate kui ka finantsasutuste poolt!
k6ik muu on jama. ma v6in ju obinitsas ka r&d teha
v6i narvas asja kokku panna.. maksud on normaalne osa elust..
igasugu maksusoodustused toovad kahjuks maksupettureid, seega
on eestis eelkoige inimesed ise syydi et ettev6tlust ei teki.
hea tahtmise korral leiab virisemiseks põhjust alati. hea põhjuse on andnud WTC ründamine. paljud börsiettevõtted on oma nõrku majandustulemusi sellega põhjendanud. võib muidugi kurta selle üle, et pole stardiraha ja pole seda ja teist. mulle tundub et kõige olulisemad on isiksuse omadused. miskipärast suudavad ettevõtjad, kes on võlgadesse sattunud, pankrotti läinud jms. täiesti nullist korduvalt uuesti alustada.
Elus on vaid 2 kindlat asja: surm ja maksud.
Maksud ei ole kindlad. Maksud on muutuvad sõltuvalt ajastust, sissetulekutasemest ja geograafilisest asendist.
Surma puhul om korrelatsioon väiksem.
Surma puhul om korrelatsioon väiksem.
minuarust on surevus aafrikas suurem kui meil on maksud :p
riq: väga 6ige, finantsinstitutsioonid ei taha kuidagi riski v6tta, kui tahad ettev6tluslaenu, isiklik vara panti jne. no vaatame, hansapank on läinud nii konservatiivseks ja kui inimesed 6pivad natuke intressi ja värki tundma, siis järelmaksukaardid ka enam ei lähe...
aga ettev6tluskeskkond on kyll jube (loe yksk6ik millist seadust v6i topi nina yksk6ik millisesse riigiasutusse), seadused on absurdsed ja aina absurdsemaks läheb (vaadake kuidas neid välja töötatakse - vahel kolmapäeviti menuseriaal Riigikogust). ja mis puutub maksuvabastusse, siis liiguvad juba sahinad... tundub, et head tegijad m6tlevad siit lahkumisele v6i on juba lahkumas ja siia jäävad ainult... mart laarid.
aga ettev6tluskeskkond on kyll jube (loe yksk6ik millist seadust v6i topi nina yksk6ik millisesse riigiasutusse), seadused on absurdsed ja aina absurdsemaks läheb (vaadake kuidas neid välja töötatakse - vahel kolmapäeviti menuseriaal Riigikogust). ja mis puutub maksuvabastusse, siis liiguvad juba sahinad... tundub, et head tegijad m6tlevad siit lahkumisele v6i on juba lahkumas ja siia jäävad ainult... mart laarid.