Olen üsna veendunud, et LHV on parim investeerimispank eesti väikeinvestorile. Aga alati saab paremini, seetõttu teen ettepaneku uue teenuse osutamiseks, mille järgi ise tunnen puudust ja mis pikemas perspektiivis oleks ka LHVle väga kasulik.
Nimelt soovin oma tütart (arvatavasti kunagi ka poega) kurssi viia börsimaailmas toimuvaga ning õpetada teda varajases lapsepõlves tegelema investeerimisega. Soovisin talle avada väärtpaberikontot, kus koos temaga osta tema taskuraha eest aktsiaid, summad oleksid üsna väikesed, ei ületaks 500 krooni piiri. Paraku selliste summade investeerimisel on tehingutasud protsentuaalselt ääretult suured ja muudab kogu investeerimise mõttetuks. Eesmärk oleks, et laps saab ise otsustada milliseid Balti aktsiaid ta osta soovib, sõltuvalt vanusest kas koos vanema abiga või hiljem juba iseseisvalt. Tütar oli mõttest vaimustatud, enamus pankasid pakuvad lastele kogumishoiuseid, siis miks ei võiks pakkuda ka lastele investeerimiskontosid?
Kas LHV sooviks sellist teenust turule tuua? Minu silme läbi peaks teenus välja nägema nii:
Lapsekonto – raha saab kontole lisada kuni 500 krooni kuus, konto omanik peab olema 6-18 aasta vanune, tehingutasu on kuni ~2% summast (ilma praeguse 50 kroonise tehingutasuta). Kui laps saab 18 aasta vanuseks, muudetakse ta konto tavapäraseks investeerimiskontoks koos tavapärase hinnakirjaga.
Raha lisamise limiidi panemine on vajalik, kuna muidu hakkaksid paljud lapsevanemad lapsekontot ära kasutama, et kokku hoida tehingutasude pealt. Kindlasti on praegu terve hulk inimesi, kes tegelevad lapse nimel investeerimisega, kuid see on tehtud pigem maksude optimeerimiseks, kui lapse investeerimismaailma toomiseks. Seetõttu peaks olema võimalik lapse nimel avada kas lapsekontot või investeerimiskontot. Vajadusel võib kaaluda lisatingimust, et üks lapsevanem (või temaga seotud juriidiline isik) peab omama väärtpaberikontot LHV-s koos miinimum suurusega teatud perioodi jooksul.
LHV võidaks eelkõige pikemas perspektiivis kliente juurde õpetades juba lapsi investeerimisega tegelema. Kui lapsed alustaksid juba praegu investeerimisega, siis kindlasti jätkaksid nad sellega täiskasvanuks saades.
Sellised mõtted siis. Mida arvab sellisest teenuses foorumi ja LHV rahvas? Või kas keegi pakub Eestis sellist teenust?
Väga väärt idee.
Ma avaldan ka oma arvamuse.
Kunagi oli selline vahva, nimetame seda siis teatmeteosesarjaks, kogumik nimega "Eneke". Samuti on piiramatul hulgal (kusjuures isegi eesti keeles, uskumatu eksju) välja antud igas kaliibris lasteraamatuid - seiklusjuttudest luuletusteni. Huvialaringid. Arvutimängud. Lihtsalt sõpradega suhtlemine. Ma millegipärast kardan, et laps jõuab oma elus spekuleerimisega tegeleda veel küll ja küll, las ta soojenduseks vahetab koolis kommipabereid, mudelautosid või Yogi-kaarte ja tegeleb asjadega, mis on talle jõukohasemad. Lapsevanema mureks on leida tema tegevustele kate. 18 aastat ju seda klassikalist lapsepõlve meil tavaliselt on, miks üritada seda omalt poolt läbi lapsevanema silmade vaadatuna ära rikkuda.
Ei igasugustele lapse finantsinstrumentidele! Piisab täiesti oma taskurahast ja erakorralisest pangakaardist. Aktiivsemad võivad nädalavahetustel taararaha ka endale saada ja suvel töötegemist nuusutada.
Kunagi oli selline vahva, nimetame seda siis teatmeteosesarjaks, kogumik nimega "Eneke". Samuti on piiramatul hulgal (kusjuures isegi eesti keeles, uskumatu eksju) välja antud igas kaliibris lasteraamatuid - seiklusjuttudest luuletusteni. Huvialaringid. Arvutimängud. Lihtsalt sõpradega suhtlemine. Ma millegipärast kardan, et laps jõuab oma elus spekuleerimisega tegeleda veel küll ja küll, las ta soojenduseks vahetab koolis kommipabereid, mudelautosid või Yogi-kaarte ja tegeleb asjadega, mis on talle jõukohasemad. Lapsevanema mureks on leida tema tegevustele kate. 18 aastat ju seda klassikalist lapsepõlve meil tavaliselt on, miks üritada seda omalt poolt läbi lapsevanema silmade vaadatuna ära rikkuda.
Ei igasugustele lapse finantsinstrumentidele! Piisab täiesti oma taskurahast ja erakorralisest pangakaardist. Aktiivsemad võivad nädalavahetustel taararaha ka endale saada ja suvel töötegemist nuusutada.
Väga väärt mõte. Olen ise ka sellepeale mõelnud endamisi. Olen kasutanud alternatiive, et lastele investeerida. Aga see ei nakata lapsi iseseisvalt investeerima. Loodan väga, et LHV selle kiiresti ära teeb.
kris12 - mina pooldan mõtet, samas sarnase ideega toode on LHVl täiesti olemas "Lapsekonto" nime all. Balti aktsiatesse investeerimiseks võib ju avada tavalise konto, kanda sinna iga kuu 500 krooni ning võtta juba varajases lapsepõlves arvesse ka reaalsed tehingutasud. Milleks teha eeliseid tehingutasude ning piiranguid investeeritava summa suhtes.
ruuki - ka õige. Mäletan, et tenisin oma esimese 50 rubla Montana kella ostmiseks välja kapsapõllul kõblates. Kõigepealt peaks õppima aru saama, kuskohast tuleb raha ning hiljem, kuidas seda investeerida.
ruuki - ka õige. Mäletan, et tenisin oma esimese 50 rubla Montana kella ostmiseks välja kapsapõllul kõblates. Kõigepealt peaks õppima aru saama, kuskohast tuleb raha ning hiljem, kuidas seda investeerida.
Hakkame aga kasvatama uusi mängusõltlasi!
Vanal hallil ajal Norma müüs mänguruletti, pätakatel oli hea kätt harjutada.
Ühinen ruukiga!
Lapsed käivad suviti tööl, viivad taarat, koguvad raha. Mõlemal on rahakogumises kindel siht, üks tahab hobust, teine autot. Äritsevad mingite kaartide ja nänniga - ma ei tea kui pikk maa on sealt varastatud asjade ostmise-müümiseni või narkotsiga hangeldamiseni, aga tunduvalt parem mõte oleks aktsiatega kauplemine/investeerimine. Kasvukontolt ei ole võimalik eesti/baltikumi aktsiaid osta. Kris12 idee on hea, aga mulle sobiks ka see, kui kasvukontolt oleks võimalik Tallinna põhinimekirja aktsiaid osta.
Iauplemine 500 krooniga balti turgudel? Investeerimine ainult balti turgudele? Ehk oleks mõistlik siiski paigutada väikesed summad paremini hajutatud instrumentidesse, et võsukese 18. aastaseks oleks midagi, millest alustada.
Kui kellelegi antud teenus ei meeldiks siis ta ei pea ka seda kasutama. Sama moodi ei pea avama oma lastele erinevates pankades lastekontosid jne. Ma isiklikult ei tahaks hakata lapse nimel olevale kontole regulaarselt raha üle kandma vaid anda talle võimaluse ise otsustada mida oma rahaga teeb. Praegu on tema töö taarat viia ja lisaks lähevad kõik sendid ta valduses olevatesse rahakassadesse. Ning ta käib oma rahakotiga mööda maja ringi ja mõtleb mida rahaga teha ja kuidas seda juurde saada. Ning mida kõike osta saaks, kui suurem summa koos on.
Lapse investeerimiskonto on alternatiiv aktiivseks säästmiseks ja konkureeriks eelkõige jaepankade poolt pakutavate lastele suunatud toodetega.
Lapse investeerimiskonto on alternatiiv aktiivseks säästmiseks ja konkureeriks eelkõige jaepankade poolt pakutavate lastele suunatud toodetega.
...ja Jaan Tatika nimeline papist kuldauraha läheb seekorda jagamisele, ühe saab dumb & teise dumbow,
vanadel headel aegadel sai äritsetud igasugu arvutijuppidega, oleks ma tollal teadnud, kui lühike maa mul oli minna varastatud asjade müümiseni või lausa narkotsiga hangeldamiseni. Aga näed, ei teadnu, ilmselt Jumal hoidis mind. Enam ma ei äritse millegagi, sest mine tea. Aktsiatega ma kauplesin ka, aga siis sai mängitud pokkerit ja aktsiad nagu sai panuseks pandud. Jumal tänatud, et aktsiad olid (mitte raha), sest selleks ajaks, kui ma need realiseerida sain, oli nende hind tõusnud ja millist jäi 10K üle, puhast, sai õlut selle eest ostetud.
vanadel headel aegadel sai äritsetud igasugu arvutijuppidega, oleks ma tollal teadnud, kui lühike maa mul oli minna varastatud asjade müümiseni või lausa narkotsiga hangeldamiseni. Aga näed, ei teadnu, ilmselt Jumal hoidis mind. Enam ma ei äritse millegagi, sest mine tea. Aktsiatega ma kauplesin ka, aga siis sai mängitud pokkerit ja aktsiad nagu sai panuseks pandud. Jumal tänatud, et aktsiad olid (mitte raha), sest selleks ajaks, kui ma need realiseerida sain, oli nende hind tõusnud ja millist jäi 10K üle, puhast, sai õlut selle eest ostetud.
to Dubow: Läbi Kasvukonto ei saa Tallinna börsil noteeritud aktsiaid osta seetõttu, et Eesti aktsiad peavad olema selle omaniku nimelisel EVK kontol, mis tähendab, et me ei saa neid poolitada. USA aktsiate puhul kogume klientide orderid kokku, ostame täisarvu aktsiaid oma kontole ning siis jagame sealt juba klientidele edasi vastavalt nende investeeritud summale aktsiad x.xxx täpsusega.
kris12,
loomulikult.
ja mul on rahakotiga mööda maja ringikäivast lapsest, kes mõtleb mida kõike veel osta saaks siiralt kahju.
side lõpp.
loomulikult.
ja mul on rahakotiga mööda maja ringikäivast lapsest, kes mõtleb mida kõike veel osta saaks siiralt kahju.
side lõpp.
Õppimiseks on lastele virtuaalportfell piisav.
Sten Pisang,
aga lõppkokkuvõttes on ka Kasvukonto USA aktsiad ikkagi ju kliendi nimel?
Et see esialgne ühisost on lihtsalt tehingutasude jagamiseks vms?
Nii mulle teie klienditugi vähemalt kunagi ütles. Kas midagi on selles osas muutunud?
aga lõppkokkuvõttes on ka Kasvukonto USA aktsiad ikkagi ju kliendi nimel?
Et see esialgne ühisost on lihtsalt tehingutasude jagamiseks vms?
Nii mulle teie klienditugi vähemalt kunagi ütles. Kas midagi on selles osas muutunud?
veidi teemast välja
"Meie portaal - LHV " oleks vist õigem koht selliste teemade jaoks?
"Meie portaal - LHV " oleks vist õigem koht selliste teemade jaoks?
Hetkel pakub LHV lapsekontot, ühelt poolt on võimalik teha lapsele kasvukonto, mis on lapse nimel aga sellele kannab raha ja toimetab (muudab näiteks valikuid) lapsevanem. Teise võimalusena on teha lapsele investeerimiskonto, mis oleks lapse nimel.
Lastele eraldi hinnakirja rakendamist ei poolda - õppida saab virtuaalportfelli kasutades ning vanemad saavad raha koguda lapsele vastavate toodete raames.
Lastele eraldi hinnakirja rakendamist ei poolda - õppida saab virtuaalportfelli kasutades ning vanemad saavad raha koguda lapsele vastavate toodete raames.
Lisaks võiks mõelda, mis avalikul börsil toimuma hakkab, kui kunstlikult madaldatud teenustasuga 2 või 3 aktsia ostud toimuma hakkavad!
vastaspool peab ju ikka kohe tehingu eest maksma, mis ei teinud muud kui kraapis müüki pandud pakist vaid puru küljest.
vastaspool peab ju ikka kohe tehingu eest maksma, mis ei teinud muud kui kraapis müüki pandud pakist vaid puru küljest.
kris12 - tee lastele virtuaalportfellid ja lepi nendega nt. kokku, millise virtuaalse tootluse naitamisel saavad nad sult reaalset raha, mille kannad kasvoi LHV Lapsekontole (voi osa Lapsekontole ja osa taskurahaks). Siis oled saavutad ka selle, et nad sulle aru annavad ja nou kysivad. Ja kui nad ara tydinevad vms. pole teab mis traagiline.
Ise lasin umbes samal (st. harival) eesmargil enda oepoja ligi oma kihlveokontodele. Eeldasin, et kuna spordiuudistega on ta niigi kursis, peaks ta hakkama saama. Laias laastus oli diil, et kasumist 1/3 talle, teist samapalju jaaks kontole ja kolmandik mulle.
Ise lasin umbes samal (st. harival) eesmargil enda oepoja ligi oma kihlveokontodele. Eeldasin, et kuna spordiuudistega on ta niigi kursis, peaks ta hakkama saama. Laias laastus oli diil, et kasumist 1/3 talle, teist samapalju jaaks kontole ja kolmandik mulle.