Enefit Green (EGR1T)

Järgmine nädal keskmisest külmem Lääneeuroopas kuni Hispaaniani seoses põhjatuultega. Siin aga keskmine temperatuur. Seejärel detsembris aasta lõpuni siinkandis soojad läänetuuled (praeguste prognooside järgi):

EC 30 Day Weather Forecast For UK & Europe: 2nd To 30th December 2024
https://www.youtube.com/watch?v=fbmVQp4X6bo

Täna siis üle hulga aja Eestis elektri börsihind praktiliselt sama mis Soomes ja 2-3x odavam kui Leedus.
Seda siis tänu EE-LV ühenduse suuremas osas rivist väljas olekule tänahomme (saadaval vaid 375-630MW).

Kuna siit Lätti jääb ülekandevõimsus osaliselt piiratuks terveks detsembriks (800MW'ga), mis on väiksem kui FI-EE ülekandevõimsus (1000MW), siis võib elektrihind aegajalt kukkuda Soome tasemele, nt tuulistel öötundidel.

Välisühenduste 300MW vahe korral Soome kasuks oleks mõju juba tuntav, aga 200MW vahe tõenäoliselt veel EG äritulusid ära ei kärbi. Võrdluseks - detsembri alguses on Eesti elektritarbimine olnud keskmiselt 287MW võrra suurem kui tootmine.

Nagu öeldud, Sõrve poolsaar sisuliselt ON meretuulepark.

Tuul idast, Sopi-Tootsi ei tooda peaaegu midagi. Sõrve poolsaar toodab.
12345

Avaldasime täna novembri toodanguinfo. Oktoobri ja novembri kokkuvõttes püsime jätkuvalt oma viimati avaldatud Q4 toodangu prognoosi graafikus.

Lisaks teatasime juhatuse liikme ja arenduste juhi Andres Maasingu lahkumisest ettevõttest 2025. aasta märtsi algusest. Andres suundub tagasi Austraaliasse ja liitub ühe sealse suurima energeetikaettevõttega.

4 Likes

Ütleme nii, et selle toodanguinfoga GWh pole midagi peale nakata. Investori vaatenurgast peaks toodanguinfo olema väljendatud eurodes.

1 Like

[mutionu]

Ütleme nii, et selle toodanguinfoga GWh pole midagi peale hakata. Investori vaatenurgast peaks toodanguinfo olema väljendatud eurodes.

Ma saan frustratsioonist aru, paraku on see praeguse seisuga info, mida me saame kuise taktiga avaldada. Mu enda eesmärk oleks jõuda kuise müügi- või veel parem äritulude info avaldamiseni umbes samas ajaraamis. Paraku on praeguste aruandluse protsesside juures see näiteks käesolevaks nädalaks (nagu meie börsikalender ette näeb) veel võimatu.

Palju taastuvenergia tootjaid keegi oskab nimetada, kes investoritele kuise taktiga üleüldse midagi ütlevad, veel enam finantsinfot jagavad? Ignitis näiteks saab oma kvartali vahearuanded kokku meist paar nädalat hiljem. Nad on muidugi ka suurem ettevõte - tuhanded töötajad vs Enefit Greeni umbes 130. See on samaaegselt nii hea kui halb - neil on oma tuhandetesse ulatuva töötajaskonna taustal ka kordades rohkem ressurssi panna kõikvõimalikule raporteerimisele. Peamiselt väljendub see kvantiteedis (a la 500 lk aastaaruanne - müstika! omavahel öeldes - kes seda päriselt kunagi lugada jõuab?), aga siiski mitte kiiruses ega raporteerimise sageduses. Ja mu isikliku arvamuse kohaselt tihti ka mitte raporteerimise selguses.

Või kui sellest tootmisinfost üdlse midagi kellelegi kasu ei ole, me võime selle avaldamise ka lõpetada. Väga ei tahaks aega raisata millelegi, mis kellelegi üldse korda ei lähe. Kindlasti suudame seda aega kuhugi mujale panustada, kus seda rohkem väärtustatakse.

5 Likes

Näen, et mu “12345” kommentaar üleval on ilmunud. Sellised tühi-postitused oli foorumis vahel vaja teha selleks, et muutusi originaalpostituses nähtavad oleksid. Olen neid “12345” kommentaare teinud ehk sadu (juhul kui keegi peaks mõtlema, mis on).

Mul omakorda on tunne, et siit foorumist on mingi osa viimaste päevade postitusi jalutama läinud seoses selle eilse versiooniuuendusega. Kui foorumi adminne või progejaid peaks huvitama kasutaja tagasiside, siis mitmed asjad on uues versioonis viletsamini lahendatud:

1. kas ma pean tõesti hakkama html vms kasutama, et postitusi loetavamaks muuta?
  2. Lingid pole tekstist arusaadavalt teistmoodi formaaditud. Miks ometi?
  3. Kogu see valge ruum postituste ümber ja vahel on täiesti mõttetu
  4. miks vastates ei tule automaatselt ette eelmise postituse tsitaat?
  5. Miks teksti paragrahvide vahele whitespace ei teki?

jne.

Jõudu tööle!

7 Likes

Alajaotise “Vaba teema” all on foorumiteemad “LHV uus Finantsportaal” ja “LHV foorumid paremaks”, kus on antud mõningast nõu teksti formaatimiseks uues keskkonnas.

Detsembris peaks tootmine prognoosi järgi olema 278GWh, tundub et tehtav. 2023 detsembri tootmine oli 135GWh. Oleneb muidugi tuulest)
Ostukoht.

Liivi meretuulepargi ettevalmistustööd käivad ka taustal:
https://www.youtube.com/watch?v=GzaRf4NrUHQ

1 Like

@Sander_Pikkel EGR1T teemasid on topelt.

Kolmanda kvartali aruandes leheküljel 28 oli meil selline pilt ja tekst:

Ehk siit nähtub, et kokku on Q4 toodangu prognoos 645GWh, millest kahe kuuga oleme teinud 200+226=426GWh. 645GWh prognoosist on seega "puudu" 219GWh, ma ei saa päris hästi aru kust see 278GWh tuleb?
2 Likes