EKRE arutelu

jahe
Fake, juba Sinu võsajänkide nimi viitab sellele, et rahvusliku tõupuhtuse teemadel peaksid Sa lombi taga kaasa rääkima. Igatahes mitte siin, kus eesti keel au sees on.

Ma näen, et sa ise oled oma nime mingil hetkel ära eestistanud, pool punkti sulle selle eest! Fake McCoy kahjuks on tõlkimatu.
vabastiil, ema võib olla rahvuselt venelanna JA Eesti kodanik. Sel juhul on Marina sünnijärgne Eesti kodanik.
vabastiil
Tundub, et aetakse midagi segamini.

https://www.riigiteataja.ee/akt/25096
§ 2. Vabariigi Presidendi kandidaat
(1) Vabariigi Presidendi kandidaadiks võib üles seada sünnilt Eesti kodaniku, kes on vähemalt 40 aastat vana.

http://www.pohiseadus.ee/ptk-2/pg-8/
13. PS § 8 lg 1 sätestab kodakondsuse omandamise alusprintsiibina ius sanguinis’e põhimõtte. Vastavalt sellele lõikele on igal lapsel õigus kodakondsusele sünnilt, kui vähemalt üks tema vanematest on Eesti kodanik.

Kui ema on venelane ja isa lätlane, siis selle järgi ütleks, et Kaljurand ei ole paraku sünnilt Eesti kodanik.
MOTT

Sa vist ei tea sõna kodanik tähendust?
nexus
vabastiil, ema võib olla rahvuselt venelanna JA Eesti kodanik. Sel juhul on Marina sünnijärgne Eesti kodanik.

Võib, aga ei pruugi. Mida kauem refid selle küsimuse ümber hämavad, seda suurem on tõenäosus, et ta ei ole sünnijärgne EV kodanik.
No näe, plätu laseb lihtlabast demagoogiat
Fake McCoy
jahe
Fake, juba Sinu võsajänkide nimi viitab sellele, et rahvusliku tõupuhtuse teemadel peaksid Sa lombi taga kaasa rääkima. Igatahes mitte siin, kus eesti keel au sees on.

Ma näen, et sa ise oled oma nime mingil hetkel ära eestistanud, pool punkti sulle selle eest! Fake McCoy kahjuks on tõlkimatu.

Fake McCoy, "jahe" on lihtlabane akronüüm. Inglispärase "cool"-ga pole sellel vähimatki pistmist.
ema võib olla rahvuselt venelanna JA Eesti kodanik. Sel juhul on Marina sünnijärgne Eesti kodanik.

1938. aasta kodanokondsusseadus kehtis de jure kuni 1990. aastateni ja selle kohaselt pärandus kodakondsus vaid isaliini pidi. Nii et isegi kui ema oli EW kodanik või selle järglane, ei aita see juriidiliselt midagi. Moraalne aspekt on teine asi: kuna me tänapäeval ei tee isa- ja emaliini vahet, siis võiksime ju vanema soole läbi sõrmede vaadata. Aga põhiseadus on juriidiline dokument...
Ma tuletan meelde, kust asi algas - Martin Helme ei küsinud, kas Marina Kaljurand on sünnijärgne Eesti kodanik? Oleks ta seda küsinud, poleks mingit probleemi - peabki küsima kui on kahtlusi. Martin Helme rääkis paraku hoopis midagi muud.
See hakkab mulle vaikselt meenutama "kas Obama sündis Keenias" teemat.
Mina olen alati olnud teadmises, et Kaljurand ei ole sünnijärgne EV kodanik; mitte, et mul midagi tema vastu oleks, mulle lihtsalt meeldib ratsionaalne maailmapilt rohkem, kui emotsionaalne. Aga ma olen alati nõus tunnistama, et ma eksin; miks siis lihtsalt ei võiks seda lihtsalt küsida, et "ou, Marina, kas sa üldse kvalifitseerud?". Niisama kuskil foorumis üksteise kallal nokkimine ei muuda ju fakte.

Aga presidendiks ei ole ma võimeline tunnustama ühtegi inimest, vahet siis pole mis värvi või rahvusest, kes ei tunnista okupatsiooni.
Siinohal sooviks tervitada kõiki 2016 registreerunud kasutajaid, kes aktiivselt poliitteemadel sõna võtavad.
Idiootidele ei ole võimalik midagi tõestada.

Kas nexuse käest keegi küsis, kas ta on eestlane või mitte ? Kas ta üldse on võimeline hoomama fakti , et Eesti kodanik EI VÕRDU eestlasega ?! Et need pole võrdsed kategooriad ? Et meil on hulk Eesti sünnijärgseid kodanikke, kes pole eestlased ja on hulk eestlasi , kes pole Eesti kodanikud ?

Eesti kodanik ( ja isegi sünnijärgne kodanik ) võib olla ka soomlane, tatarlane, venelane ja türklane. See pole siiski sama mis eestlane.

Miks ei või eestlane olla Eesti president, miks peab Eesti president olema venelane, kas oskate sellele küsimusele vastata ? Keegi ei oska mitte midagi mökitada selle peale, ainult piinlik vaikus.

Miks ei või Eesti poliitik öelda, et tema arvates peaks Eesti president olema eestlane ? Tooge esile see põhjus, miks ta ei tohi seda teha !

Ma ütlen veelgi rohkem : minu arust ei tohiks Eesti president olla välisriigi mõjupikendus, ta ei tohiks olla promiskuiteetne ringiaeleja, ta ei tohiks olla valelik joodik, ta ei tohiks olla oma rahvast vihkav ja põlgav mõisahärra.

Kas see toob kedagi esile ?

Meil just äsja oli üks selline ja on veel praegugi. Võib olla aitab juba neist võõraste võimude käpikutest ?

stagna

Miks ei või eestlane olla Eesti president, miks peab Eesti president olema venelane, kas oskate sellele küsimusele vastata ? Keegi ei oska mitte midagi mökitada selle peale, ainult piinlik vaikus.

See on selline demagoogiline kaamliila, et sellele ei viitsi ükski normaalne inime vastama hakata.
Homemaker
ema võib olla rahvuselt venelanna JA Eesti kodanik. Sel juhul on Marina sünnijärgne Eesti kodanik.

1938. aasta kodanokondsusseadus kehtis de jure kuni 1990. aastateni ja selle kohaselt pärandus kodakondsus vaid isaliini pidi. Nii et isegi kui ema oli EW kodanik või selle järglane, ei aita see juriidiliselt midagi. Moraalne aspekt on teine asi: kuna me tänapäeval ei tee isa- ja emaliini vahet, siis võiksime ju vanema soole läbi sõrmede vaadata. Aga põhiseadus on juriidiline dokument...

Tänapäeval ei suudeta isasid normaalselt ülesse leida ka parima tahtmise juures, see ongi uus normaalsus.
maailm on hukas, pidin stagnale plussi panema. Ei tea, kas olen nüüd ka Kremli käpik:D
Tin,. aga miks sa tahad, et Eesti president oleks venelane , mitte eestlane ?
Mis krdi kiiks see on ? ´Kas sa ise oled venelane, see võiks olla üks põhjus ?

Kui ma oleks venelane, võib-olla ma tahaks Jana Toomi /Tsernogorovat presidendiks.

Kuid ma olen eestlane, seega ma ei taha ei Tsernogorovat ega Rajevskajat ega Edgar Bureshinit ega Metlevit ega Ossinovskit.

Lööge mind kividega surnuks nüüd selle eest.
Stagna minujaoks on Eestlane igaüks kes ennast sellena deklareerib. Ja kui sa geneetiliselt täpsemalt uurima hakkad siis siinpool uuralit pesitsevad venelased põlvnevad enamasti Soomlastest ja Eestlastest. Eestlane olemine on pigem mentaliteedi küsimus mitte rassiküsimus.

Ja demagoogilne kaamliila on sellepärast, et sa paned juba kõigile mõtted pähe nagu kõik tahaksid venelasest presidenti ning eestlasest president on välistatud. Ma olen põhimõtteliselt meritokraat, ning arvan, et asju tuleks mõõta sisu mitte vormi järgi.
Ja ei ole ma venelane, eestlane olen.

PS. maailma ajaloos on paljude riikide pealikud olnud teisest rahvusest, näiteks prantslastel oli Napoleon, Sakslastel Hitler ja venelastel Stalin.

pahurik
Ei tea, kas olen nüüd ka Kremli käpik

Kindlasti oled, toetama peab ideaale, mitte reaalsust ;), küünik ühesõnaga.

Tuletan ka definitsiooni meelde (Ambrose Bierce):
a blackguard whose faulty vision sees things as they are, not as they ought to be. Hence the custom among the Scythians of plucking out a cynic's eyes to improve his vision.
Tin
PS. maailma ajaloos on paljude riikide pealikud olnud teisest rahvusest, näiteks prantslastel oli Napoleon, Sakslastel Hitler ja venelastel Stalin.

Just selliseid juhuseid stagna arvatavasti kardabki. Kui aus olla, siis mina ka.
Fredegunde
Tin

Just selliseid juhuseid stagna ilmselt kardabki.

No Napoleoni üle on Prantslased väga uhked. Hitleri üle on jälle meie õdede parteilased väga uhked. Ja stalini üle on pooled venlased päris uhked. Seega whats the problem ? Pigem üritatakse sellega tekitada kära ja plära et valijate hääli ligi meelitada, tüüpilised poliitikud.
Muide 150 aastat tagasi oli Napoleon samasugune paaria nagu praegu on Hitler.