"pahurik" no ma ei tea@raulir Äkki on probleem sinus ja selles, et elad mujal. Mind häirib hoopis see, et aastavaehtusel õue minnes oli kuulda ainult vene keelt ja putinistidest tiblad kukkusid paugutama kell 23.
Püstijalakoomik A-M Mustonen avaldas ühes enda etenduses ka selle nähtuse üle imestust et sa oled oodanud seda saluudilaskmise momenti 365 päeva ja nüüd kui aeg käes, ei kannata seda viimast ühte tundi oodata vaid ikka peab vahelduva eduga paugutama alates 21-22st nagu viimnepäev oleks tulemas. Kiire on kusagile v ?
ERR-i aastavahetuseprogrammi kohta ma ei virise. Oli saateid-filme igale maitsele(uuemaid, vanemaid).
"ttrust" Kui Euroopa Liit kella enam ei keera ja vastavalt "rahva soovile" Eestis stabiilselt suveajale jääme, siis hakkab aastavahetusel kehtima moskva aeg ja putinistidest venkud hakkavad laskma oma rakette taevasse "õigel kellaajal".
vabandust, aga talveajale jäämine oleks suurim idiootsus, mida teha saab. Kogu kevade ja sügise kaotaks õhtusest ajast terve tunni valget aega. PS miks rahva soovil jutumärkides? Just talveaeg oleks " rahva soovil", sest enamus seda ei soovi.
Õhtut tuleb varem alustada, samuti tuleb hommikut varem alustada, kaasa arvatud varem ärkamisega.
Vaadakem kasvõi Soomet, kus kõik tänapäeval algab varem kui Eestis algab, see on tingitud sellest, et meil kehtis siin nõukaajal moskva aeg, me olime soomest tund ees ning seega rahvas harjus ära, et tööle tuleb tulla kella 09 paiku, mitte 08 paiku, sest loodus elas tol ajal ikka omasoodu elu ja lihtsalt loodus tingis seda. Sest moskva aja järgi kella 08-ks tööle tulek oleks loodusliku kella aja järgi tööletulek olnud juba kella 07 ajal. Nüüd kus me läksime oma õigele ajavööndile tagasi, siis inimesed olid juba ära harjunud kellaaja järgi hiljem päeva alustama ja nüüd alustamegi harjumusest hiljem, mis sest et saaks nüüd varem alustada ja varem ka õhtale minna.
"ttrust" Kui Euroopa Liit kella enam ei keera ja vastavalt "rahva soovile" Eestis stabiilselt suveajale jääme, siis hakkab aastavahetusel kehtima moskva aeg ja putinistidest venkud hakkavad laskma oma rakette taevasse "õigel kellaajal".
vabandust, aga talveajale jäämine oleks suurim idiootsus, mida teha saab. Kogu kevade ja sügise kaotaks õhtusest ajast terve tunni valget aega. PS miks rahva soovil jutumärkides? Just talveaeg oleks " rahva soovil", sest enamus seda ei soovi.
Kõik need idiootsed vaidlused "moskva ajast" lõpetaks see, kui ükskord ometi mindaks ka ajaarvamises kümnendsüsteemi peale üle... :)
sa võid alati varem õhtale minna, aga enne tööd sa ei tee paljusi asju, aga õhtul teed. Kui on suveaeg, mine siis lihtsalt varem magama kui sulle ei meeldi, aga sinusuguste pärast ei pea kogu ülejäänud rahvas kannatama.
"ttrust" Nüüd kus me läksime oma õigele ajavööndile tagasi, siis inimesed olid juba ära harjunud kellaaja järgi hiljem päeva alustama ja nüüd alustamegi harjumusest hiljem, mis sest et saaks nüüd varem alustada ja varem ka õhtale minna.
Ajaarvamine ning eriti ajavööndid on kokkuleppeline asi (sotsiaalne konstruktsioon). Saaks sellest krdi fetiśist juba ükskord üle ja kehtestaks üle kogu maailma GMT -- suur hulk probleeme kaoks paugust ära.
Tegelikult me, Tallinnas, oleks isegi oma õiges ajavööndis olles, tegelikult õigest ajast pool umbes tundi ees, vales ajas. Päike ei oleks mitte kell 12 seniidis vaid kella 12.30 paiku. Seega praegu suvejal on looduslik keskpäev kella 13:30 paiku ja talveajal kella 12:30 paiku.
"ttrust" Tegelikult me, Tallinnas, oleks isegi oma õiges ajavööndis olles, tegelikult õigest ajast pool umbes tundi ees, vales ajas. Päike ei oleks mitte kell 12 seniidis vaid kella 12.30 paiku. Seega praegu suvejal on looduslik keskpäev kella 13:30 paiku ja talveajal kella 12:30 paiku.
Anna andeks, aga keda see "looduslik keskpäev" üleüldse huvitama peaks? Inimesi huvitab eelkõige see, mis kellaks nad tööle lähevad ning mis ajaks koju jõuavad. Ning kui palju peale tööpäeva lõppu veel looduslikku valgust näha saab.
"ttrust" Nüüd kus me läksime oma õigele ajavööndile tagasi, siis inimesed olid juba ära harjunud kellaaja järgi hiljem päeva alustama ja nüüd alustamegi harjumusest hiljem, mis sest et saaks nüüd varem alustada ja varem ka õhtale minna.
Ajaarvamine ning eriti ajavööndid on kokkuleppeline asi (sotsiaalne konstruktsioon). Saaks sellest krdi fetiśist juba ükskord üle ja kehtestaks üle kogu maailma GMT -- suur hulk probleeme kaoks paugust ära.
Aja arvestamine igasugustes infosüsteemides muutuks igatahes tunduvalt lihtsamaks.
Suvisel ajal võib iga huviline oma päeva tund aega varem alustada, k.a. tööpäeva varem alustada, et päevavalgust püüda. Selleks ei peaks kella keerama ega suveajale minema.
"ttrust" Tegelikult me, Tallinnas, oleks isegi oma õiges ajavööndis olles, tegelikult õigest ajast pool umbes tundi ees, vales ajas. Päike ei oleks mitte kell 12 seniidis vaid kella 12.30 paiku. Seega praegu suvejal on looduslik keskpäev kella 13:30 paiku ja talveajal kella 12:30 paiku.
Anna andeks, aga keda see "looduslik keskpäev" üleüldse huvitama peaks? Inimesi huvitab eelkõige see, mis kellaks nad tööle lähevad ning mis ajaks koju jõuavad. Ning kui palju peale tööpäeva lõppu veel looduslikku valgust näha saab.
Põhimõtteliselt ei peakski huvitama, küsimus on pigem selles, et mitu tundi enne looduslikku keskpäeva võiks normaaljuhul tööpäev alata ja mitu tundi pärast sea lõppeda ja kas keskpäevale eelnev tööpäeva osa pikkus võiks olla pikem kui keskpäevale järgnev tööpäeva osa pikkus. Miks ei võiks tööpäev alata kell 08:00, suvisel ajal juba kell 07:00 (kui meil oleks vööndiaeg), kellele see huvi pakub.
"ttrust" Miks ei võiks tööpäev alata kell 08:00, suvisel ajal juba kell 07:00 (kui meil oleks vööndiaeg), kellele see huvi pakub.
Muidugi võiks -- eeldusel, et kogu inimeste ja ettevõtete vaheline suhtlus käib ainult meie konnatiigi sees. Paraku aga peame mingil määral arvestama ka naabrite ning kaubanduspartneritega, mis teeb selle kübeke keerulisemaks...
"ttrust" Miks ei võiks tööpäev alata kell 08:00, suvisel ajal juba kell 07:00 (kui meil oleks vööndiaeg), kellele see huvi pakub.
Muidugi võiks -- eeldusel, et kogu inimeste ja ettevõtete vaheline suhtlus käib ainult meie konnatiigi sees. Paraku aga peame mingil määral arvestama ka naabrite ning kaubanduspartneritega, mis teeb selle kübeke keerulisemaks...
Need kes peavad oma tööpäeva sättima Lääne-Euroopa või isegi veel -- USA-ga sobivaks, need ei saagi niipea õhtule, vaatamata sellele, mis ajavöönd meil siin kehtib. Mis õhtupäikest tööline siis ikka püüab sedasi?
Need kes peavad oma tööpäeva sättima Lääne-Euroopa või isegi veel -- USA-ga sobivaks, need ei saagi niipea õhtule, vaatamata sellele, mis ajavöönd meil siin kehtib. Mis õhtupäikest tööline siis ikka püüab sedasi?
võta või lihtne näide, kas saad tennist augustis mängida kella 21 või 20 i? Tenniseharrastajate jaoks suur vahe, sest aeg töö lõpust kuni pimedani on ikkagi piiratud. Sama ka aias jne. Kui sa oled unetu ja tõused hommikul kell 6, siis on see sinu probleem ja võid rahulikult kell 10 magama õhtul minna, milles küsimus, õhtul aga valget aega juurde ei saa nii.
Peate end varasema ärkamise peale ümber harjutama.
Mõni hakkab nõudma, et kella veel paar tundi vööndiajast eemale lükataks, kuna ärkab alles kell 12, siis teeb täistööpäeva ja isegi suvel ei jõua enam õhtul tennist mängima.
Nõuame, et kella keerataks alatiseks nii, et päike oleks kõige kõrgemal kell 5 õhtul!
"raulir" Peate end varasema ärkamise peale ümber harjutama.
Mõni hakkab nõudma, et kella veel paar tundi vööndiajast eemale lükataks, kuna ärkab alles kell 12, siis teeb täistööpäeva ja isegi suvel ei jõua enam õhtul tennist mängima.
Nõuame, et kella keerataks alatiseks nii, et päike oleks kõige kõrgemal kell 5 õhtul!
mis see minu ärkamine loeb, kui enamusel löpeb tööpäev ikka samal ajal. Ärka kui vara tahes, õhtul peale tööd kaob lihtsalt sel juhul 1 tund ära. Aga mõttetu vaidlus, tuleks panna rahvahääletusele ja nagu rahvas arvab, nii ongi. St. mina kellast kellani tööl ei käi ja mul on kama, aga näenn seda tööinimeste pealt.
"pahurik" mis see minu ärkamine loeb, kui enamusel löpeb tööpäev ikka samal ajal. Ärka kui vara tahes, õhtul peale tööd kaob lihtsalt sel juhul 1 tund ära. Aga mõttetu vaidlus, tuleks panna rahvahääletusele ja nagu rahvas arvab, nii ongi. St. mina kellast kellani tööl ei käi ja mul on kama, aga näenn seda tööinimeste pealt.
Just nimelt, see on ühiskondliku kokkuleppe küsimus. Nagu ma juba märkisin -- aeg on sotsiaalne konstruktsioon :) Raulir võib oma ärkamist harjutada ja tuunida kuidas süda lustib, suurt pilti see tegelikult ei muuda..
"Stealth" ERR-i aastavahetuseprogrammi kohta ma ei virise. Oli saateid-filme igale maitsele(uuemaid, vanemaid).
Ma siin emaga suhtlesin eile ja ta ise esimesena arvas, et mitte midagi pole vaadata. Umbes, et varsti algab järgmine muusikasaade, aga samast valikust lauljad laulavad veel vähemaid laule.
Muusikaline pool oli nii, et kõige rohkem oli saateid, siis lauljaid ja siis laule. Ehk siis samu laule lauldi vanade esitajate poolt vanasti, vanade esitajate poolt nüüd ja uue põlvkonna poolt nüüd. Vahepeale meenutati "vana hea vene aja" ja värskelt iseseisvunud Eesti aja teemadel.
2023 viktoriin isegi ei pääsenud. Kusjuures see trend pole mitte ainult eilsega seotud, vaid pikem. Minu arvates on tegemist teatava stagnatsiooniga.
Võibolla tuleneb see sellest, et Reform on suutnud elu psse keerata ja nüüd põgenetakse nostalgiasse.
Palju venekeelseid tänaval - just veeti miski ~100k uut sisse.
Milles probleem? Nõukogude ajal keerasime kella varasemaks, seoses moskva aja kehtestamisega Eestis. Tulemus oli see, et inimesed kolisid kella 08 pealt kella 09 peale. Keerame kella edaspidi jäädavalt valeks, hakkavad tööpäevad edaspidi mitte kell 09 vaid kell 10. Loodus teeb ikka oma töö. Seega, kellel see huvi, see peab hakkama tegema ühiskondlikku "nügimist" (nagu moesõna hetkel on), et kõik alustaks tööpäeva varasemal ajal, juba siis kui päike alles tõuseb.
"raulir" Peate end varasema ärkamise peale ümber harjutama.
mis see minu ärkamine loeb, kui enamusel löpeb tööpäev ikka samal ajal. Ärka kui vara tahes, õhtul peale tööd kaob lihtsalt sel juhul 1 tund ära. Aga mõttetu vaidlus, tuleks panna rahvahääletusele ja nagu rahvas arvab, nii ongi. St. mina kellast kellani tööl ei käi ja mul on kama, aga näenn seda tööinimeste pealt.
Rohkem võiks hoopis olla nn core-hours kokkulepet, just kontoritöö puhul. Näiteks kohal peab olema 11-16 (koostööd nõudvate asjade jaoks) ja igaüks teab, kuhu poole tunde lisab. Samas ma olen näinud, kuhu see viib - enne ikka ära ei saa kui ülemus lõpetab, ja kui liiga sageli 11ks tulla, siis hakkab see ülemus ka virisema :)
Üks nö. "päris" argument vööndiaja kasuks ja suveaja vastu on laste koolitee ohutus. Seda märkis ka haridusministeerium ära kui siin mõni aeg tagasi kõigi riigiasutuste vahel see kellakeeramise lõpetamise ettepanek ringile saadeti.
Praegu on ametlik päikesetõus veidi pärast kella 9:00. Valgeks hakkab vaikselt minema kella 8 paiku hommikul. Kool algab umbes 8:15-9:00, sõltuvalt koolist ja klassist.
Kusagil maapiirkonnas elades on päris suur vahe, kas saata oma junsu bussipeatusesse ja kooli aovalges või kottpimedas. Kottpimedas maantee servas bussiepeatuseni kõmpimine on selgelt ohtlik, ükskõik kas helkur on või mitte. Eriti ohtlik ka siis kui tuleb nt. maantee ületada.
Praegu aitab seda kõiige pimedama aja koolitee probleemi veidi leevendada see, et kohe pärast pööripäeva on jõuluvaheaeg ja jaanuarist läheb juba tasapisi üha varem valgemaks. Aastaringse suveaja puhul aga oleks kottpime kella 9-ni ja päikesetõus oleks alles pärast 10.00 - mis see ettepanek siis oleks - alustada kooliga kell 10? See jälle ei sobi lapsevanematele, kes peaks mõistlikul ajal tööle jõudma. Ja kui hiljem alustada, siis tuleb ka hiljem lõpetada (nii töö kui kooliga) nii et sellest õhtusest valgest ajast poleks nagunii suurt midagi kasu.
"Talvel õhtul tund aega kauem valget aega" on selline vahva soov, aga südatalvel loojub päike nagunii enne kella 16:00. Kella 17-ni tööl käiv ja umbes 17-18 vahel koju jõudva inimese jaoks pole nagunii erilist vahet kas see päikeseloojang on tund varem või hiljem - koju jõudes on pime nagunii. Erinevus võib olla ehk ainult novembris algul või märtsikuus, aga see on üsna lühike periood.
Draax, mina isiklikult mõtlesin ikka sooja aega, ehk mai-september. ehk just see aeg millal hetkel kehtib sobiv suveaeg. St. minupoolest võiks seepärast kella edasi keerata.