EfTEN Real Estate Fund (EFT1T)

wise
Kõik, kes märkisid vähem kui 714 said 75. Neid, kes märkisid rohkem kui 714, oli kokku 300. Ning nemad said oma märgitud kogusele 10% märgitud kogusest juurde. Kui märkisid 1000, said 100 ühikut juurde.

Lisaks mulle tundub, et need, kes täpselt 714 märkisid, saavad samuti 75 aktsiat.
Mu arust on nii:

Kõik, kes märkisid kuni 75 said 75 või niipalju, kui nad märkisid.

Neid, kes märkisid rohkem kui 714, said oma märgitud kogusele 10% märgitud kogusest juurde.

Mui märkisid 1000, saad 75+100.
Ehk selle sõnastuse järgi 714 märkija saab 75tk ning 715 märkija saab 75+72=147tk. Pole paha hüpe.
mina loen sellest sõnastusest välja, et kes märkis üle 714 so alates 715 saab 75+10% märgitust st 715 puhul 75+71,5=146,5
Sõnastusest peab saama välja lugeda ainult üht moodi - selgus ja arusaadavus on investorsuhtluse üks printsiipe. Andsin probleemist teada, ehk tuleb ka korrektne, parandatud teade.
ToivoT
mina loen sellest sõnastusest välja, et kes märkis üle 714 so alates 715 saab 75+10% märgitust st 715 puhul 75+71,5=146,5

Ei ole õige, sest 75 aktsiat ei ole mitte märgitud kogus vaid jaotatud kogus. Märgitud kogus on see, mille investor märkimiskorraldusse sisestas.
jahe
Segane teade tõesti, ka inglise keeles on sama sisu. Milline on jaotus 76-714 aktsiat märkinutele?

Mina saan sõnastusest küll ainult ühtmoodi aru ehk nii nagu mrk ja ToivoT seda tegid. 76-714 aktsiat märkinud saavad 75 aktsiat. Mis koht siin arusaamatu on või parandamist vajab?
Börsiteadet võib tõlgendada ka nii, et kõigile, kes märkisid rohkem kui 714 aktsiat, neile jaotatakse täiendavalt 10% kogu märgitud aktsiatest (sõnastuses on "kes märkisid rohkem kui 714 aktsiat, jaotati täiendavalt 10% märgitud aktsiatest").

Kuna märkida oli võimalik kokku 337 272 aktsiat, siis 10% on sellest 33 727 aktsiat. 333 investorile tähendab see lisaks 101 aktsiat.

See on tegelikult ka loogilisem jaotus, sest siis on kogus fikseeritud. Kui oleks lisakoguse jaotamine sõltuvuses sellest, kui palju iga investor ise kokku märkis, siis lõppkogus jaotuks nende kasuks, kes märkis rohkem.
wise
See on tegelikult ka loogilisem jaotus, sest siis on kogus fikseeritud. Kui oleks lisakoguse jaotamine sõltuvuses sellest, kui palju iga investor ise kokku märkis, siis lõppkogus jaotuks nende kasuks, kes märkis rohkem.

Kõlaks igati loogiliselt, et kes rohkem soovib see rohkem saab. LHV jaotus oli samuti, et said % soovitust, lisaks oli ülemine koguseline lagi millest rohkem ei saanud.
mgs
wise

Kõlaks igati loogiliselt, et kes rohkem soovib see rohkem saab. LHV jaotus oli samuti, et said % soovitust, lisaks oli ülemine koguseline lagi millest rohkem ei saanud.

Mulle sobiks.
wise
Börsiteadet võib tõlgendada ka nii, et kõigile, kes märkisid rohkem kui 714 aktsiat, neile jaotatakse täiendavalt 10% kogu märgitud aktsiatest (sõnastuses on "kes märkisid rohkem kui 714 aktsiat, jaotati täiendavalt 10% märgitud aktsiatest").

Kuna märkida oli võimalik kokku 337 272 aktsiat, siis 10% on sellest 33 727 aktsiat. 333 investorile tähendab see lisaks 101 aktsiat.

Hetkel saan ka aru, et ülemärkijad said 75+ süsteemi alusel. Sest "wise", mis juhtuks kui märkija soov oli nt. 800 tk, siis läheks ta "lõhki" ju. Kui oleks 714+ süsteem, ehk 714+101 nt.

Üks on aga selge - börsiteade ei ole kõige selgemalt ja üheselt mõistetavalt koostatud.
Näen, et aktsiate jagamise osas on palju segadusttekitavat arutelu olnud ning lisan siia seetõttu 250 000 aktsia jaotamise matemaatilise loogika.
1) 75 aktsiat jagati kõikidele, kes märkisid kuni 714 aktsiat
2) Kui märgiti vähem kui 75 aktsiat, saadi täpselt nii palju kui märgiti
3) Kui märgiti rohkem kui 714 aktsiat, jagasime ülejäänud märgitud summast 10%, s.t näiteks kui märgiti 715 aktsiat, sai aktsionär kokku 139 aktsiat, s.o 75+(715-75)*10%

Marilin Hein
See on vist küll kõige ebaloogilisem aktsiate jaotuse süsteem läbi ajaloo kui 714 aktsiat märkinu saab 75tk ning 715 aktsiat märkinu saab 139tk. Korralik lotomäng ikka.

Poleks üldse keeruline jagada aktsiaid "sujuvalt", selliselt, et iga ülemärgitud aktsia tõstaks reaalselt saadavate aktsiate arvu proportsionaalselt, järk-järgult, nagu mistahes muu IPO puhul tehtud on. Praegune kunstlikult tekitatud jõnks aktsiate jaotamisel jätab küll õhku huvitavaid küsimusi, kelle huvides?
Siin see absurd ka graafilisel kujul:

Graafik meenutab hämmastavalt palju uut suurepärast tulumaksuvaba miinimumi süsteemi, kus "keskklass" saab kõige rohkem lüpsta :)
Elu ongi loto. Selle iseloomustamiseks lugu elust enesest:
1) otsustasin märkida;
2) tahtsin märkida 800 aktsiat (11200 eurot);
3) selgus, et VPK-ga seotud kontol on 10835 eurot ehk saanuks märkida ~773 aktsiat;
4) tundus "kole number" ja lisaraha ei tahtnud tekitada (oli juba hilisõhtune aeg ka, uni oli);
5) + prospektis oli üsna selge vihje, et >75 aktsiat väga ei ole mõtet loota ("jätab õiguse" >75 osas "eelistada olemasolevaid aktsionäre" on tavaliselt üsna selge vihje)
6) märkisin siis 700 (ilus ümmargune number).
Hommikul uudist nägin, siis algul ärritusin kergelt, aga siis (üsna ruttu) leebusin, naersin ja viskasin käega. Tühjast tüli, see 72 aktsiat sinna-tänna ei muuda midagi. Kui väga kriipima jääb, siis ostan börsilt juurde (loodetavasti siis juba üle märkimishinna). #NotACabDriver
Mina võrdustaks selle mitte loteriiga, vaid spordivõistlusega, kus alguses on teada, et kõikidele antakse diplom, kuid tegeliku auhinna jagamine toimub peale seda, kui kõik on ära jooksnud. Ühesõnaga, ei tea isegi seda, kuidas sellise võistluse jaoks ennast treenida.
Mina võrdustaks selle mitte loteriiga, vaid spordivõistlusega, kus alguses on teada, et kõikidele antakse diplom, kuid tegeliku auhinna jagamine toimub peale seda, kui kõik on ära jooksnud. Ühesõnaga, ei tea isegi seda, kuidas sellise võistluse jaoks ennast treenida.
Eks see IPOs osalemine ongi parajalt riskantne ettevõtmine kuigi inimesed seda tihti ei teadvusta. Kehtib omapärane "võitja needus". Kui märgitud kogus on märkimisväärne siis saad soovitud koguse vaid juhul kui emissioon peeti läheb. Ehk siis kui sa tegelikult ei tahaks midagi saada saad palju. Teine lugu on muidugi siis kui sa mingil põhjusel emitendile "meeldid" kuna siis on lootust ka kuumast IPOst mõistlik kogus saada.
Ma mäletan kui oli Eesti Ekspressi IPO. Siis tuli kah, et rohkem aktsiaid saada, igasugu asju teha - tellida ajalehti, jne. Tegin midagi valesti, sain vähe aktsiaid ja nüüd tagantjärele olen jumala õnnelik.
Minu tegevused IPO eel:
1) kandsin investeerimiskontole viimase söögiraha
2) rippusin pikalt LHV klienditoe telefoni otsas, sest võimenduse kasutamisega olid tehnilised probleemid
3) märkisin nii palju, kui oli võimalik
Sain ikkagi ainult 10%.