Eesti Telekom: Dividendi palju või vähe?

Tänane Postimees kirjutab, et Eesti Telekomi oodatust suuremad dividendid rõõmustavad väikeinvestorit ja riiki. Riik saab ETL dividendi näol lapitud EP poolt laekumata jäänud 130M.

Päevaleht seevastu kirjutab ,et ETL dividendid on oodatust väiksemad. ETL plaanib selle asemel, et maksta dividende hoopis firmaostu. Spekulatsioonid käivad selle ümber justkui ETL kavatseks osta Microlingi.

Kas makstavaid dividende on palju või vähe? Kus on tõde?

Minu meelest tahab Microlinki osta hoopis Helenius, kes ostmisega soovib luua võimsat firmat koos Helmese ja veel muuga, et see siis börsile viia.
Aga dividende ETL-il? vähe või palju? Arvan, et ega ETL mingi majandusime nüüd pole ja pakuks, et normaalne.
Tõde sõltub sellest paraku, kuhu nad oma liigse kapitali panevad...kui nad oleksid ka kogu 99. aasta kasumi välja maksnud, siis oleks neil ikkagi nii palju laenuvõtmisruumi jäänud, et üsnagi mahukaid ülevõtmisi finantseerida Eestis...ilma Sonera või Telia nõusolekuta ETL Eestist väljas ei tee küll midagi arvan...et üldiselt nende tegevuse efektiivsus sõltub sellest, mida ja mis hinnaga nad ostma hakkavad...väikeaktsionäril ei ole siin midagi muud teha kui loota ja ma olen short-term natuke skeptiline upside'i suhtes...sest taoline ooteseisund ei pruugi praeguse turusentimendi juures mõnele vist sobida
Küsimus on ka selles, kas neil on piisavalt moderne organisatsioon, et nad suudaksid normaalseid acquisitione teha ning ka neist sünergiaid luua? IT sektor on selles suhtes veel eriliselt keeruline - ei kujuta just eriti ette, et nad suudaksi luua õigeid motivatsiooni skeeme. Pealegi, miks nad lasid oma IT meeskonna minema, kui nüüd jälle vaja ostma hakata? BEHEMOT'i nõuanne - jäägu outsource'mise juurde ning andku papp investoritele tagasi!!! See on cash rich ettevõtete suurim miinus, et neil tekib tunne nagu oleksid nad eriti kõvad bizmenid, eriti sellistes ettevõtetes nagu ET, Tallinna Sadam etc. etc. Caveat emptor.
IT inimesed on ev peale laiali jagatud ...