Tundes asja natuke seespoollt, julgen väita, et börsile ei jõuta niipea. Nagu ka EPL kirjutab, on vaja enne Põhivõrk muust Eesti Energiast lahutada, seda aga mahus, mis ei jookse praeguseid piire pidi. Seetõttu on vaja kõigepealt uued piirid paika saada ja teha restruktueerimine. Positiivne on see, et selleteemalised arutelud Eesti Energia sees ja sellega seotud riigiasutustes on alanud. On palju vaieldavaid kohti, mille suhtes erinevatel osapooltel on oma arvamus. Lisaks käib vaidlemine ka Brüsselis, sest probleeme euroseadustega põhivõrgu sõltumatuse osas on ka paljudel teistel riikidel, eesotsas selliste suurriikidega, nagu Saksamaa ja Prantsusmaa. Ja ei Eesti Energia ega meie riigiaparaat ei taha asjadega aktiivselt enne tegutsema hakata, kui Brüsselist on saabunud selgus.
EE 1Q10 tulemused (apr-jun)
http://www.kalev.ee/est/?news=988346
http://www.kalev.ee/est/?news=988346
7.-9. septembril viibis peaminister Ansip koos Eesti ärimeestega visiidil Kasahstanis.
Kasahstani president Nazarbajevi sõnum oli, et suurimaid väljavaateid Eestiga koostööd teha on energeetika, info- ja telekommunikatsiooni tehnoloogia, ehitustööstuse, puidutöötlemise ja logistika valdkondades.
Peaminister Karim Massimov tõstis esiplaanile koostöö energeetika valdkonnas. Kuna Kasahstan kuulub maailma suurimate uraanitootjate hulka, on ta huvitatud tuumakütuse müügist Eestisse kavandatavale tuumajaamale. Eesti Energia seevastu kuulub maailma juhtivate põlevkivitootjate hulka ja on huvitatud Kasahstani rikkalikest põlevkivivarudest.
Ei saa välistada, et Eesti Energia teeb kunagi oma põlevkivi-know-how eksporditegevuste spin-off-i.
Kasahstani president Nazarbajevi sõnum oli, et suurimaid väljavaateid Eestiga koostööd teha on energeetika, info- ja telekommunikatsiooni tehnoloogia, ehitustööstuse, puidutöötlemise ja logistika valdkondades.
Peaminister Karim Massimov tõstis esiplaanile koostöö energeetika valdkonnas. Kuna Kasahstan kuulub maailma suurimate uraanitootjate hulka, on ta huvitatud tuumakütuse müügist Eestisse kavandatavale tuumajaamale. Eesti Energia seevastu kuulub maailma juhtivate põlevkivitootjate hulka ja on huvitatud Kasahstani rikkalikest põlevkivivarudest.
Ei saa välistada, et Eesti Energia teeb kunagi oma põlevkivi-know-how eksporditegevuste spin-off-i.
Kasahstan on nii rikas erinevate konventsionaalsete energiakandjate poolest, et seal maad surkida tundub kahtlane ettevõtmine. Pigem tasuks fokusseerida sinna, kus potentsiaal kõige suurem, mis võiks olla Jordaania, kuna alternatiive palju pole.
EE ei ole globaaltasandil oma suuruses ning eriti rahvusvahelises äris selline tegija, kes saaks lõdva randmega projekte kokku kühveldada. Aga loodame siiski, et julge pealehakkamine on pool võitu ja umbmäärastest memorandumitest ka kaugemale jõutakse. Jordaaniast ei ole nagu avalikkusele mõnda aega enam kommunikeeritud.
EE ei ole globaaltasandil oma suuruses ning eriti rahvusvahelises äris selline tegija, kes saaks lõdva randmega projekte kokku kühveldada. Aga loodame siiski, et julge pealehakkamine on pool võitu ja umbmäärastest memorandumitest ka kaugemale jõutakse. Jordaaniast ei ole nagu avalikkusele mõnda aega enam kommunikeeritud.
Eks selliste projektide edukaks läbiviimiseks on lisaks tehnilistele oskustele, tahtmisele ja rahale vaja ka sidemeid ja väga tugevat kogemust kuidas niisugustes riikides asju ajada. Muidu läheb nii nagu Armeenia kullakaevandusega.
Absoluutselt. Tegelikult siin ma näen Outoteci suurt potentsiaali kui energeetikaalast välistegevust (peale oma toodetud elektrienergia müügi) plaanitakse peamiselt läbi loodud ettevõtte teostama hakata. Neil on väga suuri (miljardi krooni ringis) projekte olnud pea igas maailma otsas.
*loodud ühisettevõtte
Ouna Ants "Ei saa välistada, et Eesti Energia teeb kunagi oma põlevkivi-know-how eksporditegevuste spin-off-i. "
TaivoS "Tegelikult siin ma näen Outoteci suurt potentsiaali"
täiega nõus, ja südamest loodan, et sellest kujuneks siinsele paljukannatanud rahvale korralik edulugu.
Tõesti ei sooviks näha kunagi värske Ekspressi reklaami "loe selle nädala lehest skandaalset paljastust: kuidas mängiti maha Eesti aastakümnetega loodud põlevkivialane know-how, kes on selle taga ja kes lihtsalt laiutavad käsi .."
TaivoS "Tegelikult siin ma näen Outoteci suurt potentsiaali"
täiega nõus, ja südamest loodan, et sellest kujuneks siinsele paljukannatanud rahvale korralik edulugu.
Tõesti ei sooviks näha kunagi värske Ekspressi reklaami "loe selle nädala lehest skandaalset paljastust: kuidas mängiti maha Eesti aastakümnetega loodud põlevkivialane know-how, kes on selle taga ja kes lihtsalt laiutavad käsi .."
Rainer.i, Sa ei loe seda värske Ekspressi reklaami juba käesoleval aastal ainult sel lihtsal põhjusel, et ükski piisavalt terane ajakirjanik pole seda üsna mitteseksikat teemat ette võtnud ning end sealt läbi närinud.
kas sarnase teemaga ekspress ei ilmunud juba paar aastat tagasi.
Lihtsalt suurem osa lugejaid ja ajakirjanikke ei jagandu skeemi lahti.
Kas polnud selle Jordaania äriga mitte mingi selline lugu, et Eesti Energia teeb seal miljarditesse ulatuvad uuringud ja arvutused, et kuidas peaks seal hakkama põlevkivi kasutama.
Ning põlevkivi hakkab seal kasutama üks teine ettevõte, kus oli VÕIBOLLA ka pisike osalus Eesti Energial, aga suurem osalus kohalike ning suurim osalus Eesti Energia juhtkonnal.
Äkki ma nägin seda unes, aga millegipärast olen ma seda paratamatuseks pidanud juba mõnda aega.
Lihtsalt suurem osa lugejaid ja ajakirjanikke ei jagandu skeemi lahti.
Kas polnud selle Jordaania äriga mitte mingi selline lugu, et Eesti Energia teeb seal miljarditesse ulatuvad uuringud ja arvutused, et kuidas peaks seal hakkama põlevkivi kasutama.
Ning põlevkivi hakkab seal kasutama üks teine ettevõte, kus oli VÕIBOLLA ka pisike osalus Eesti Energial, aga suurem osalus kohalike ning suurim osalus Eesti Energia juhtkonnal.
Äkki ma nägin seda unes, aga millegipärast olen ma seda paratamatuseks pidanud juba mõnda aega.
järgmine käik on siis valitsuselt see, et uue aasta alguses tuuakse eesti energia börsile ja taas miljardid nagu maast leitud. Euro on tunduvalt lähemale tulnud
seda ootan ma väga väga
Keeruline lugu on see EE börsile. Ekspordilugu on nagu veel vara investoritele müüa. Ka Eesti-siseselt pole ju rohkem kui makro taktis võimalik eriti kasvada. Jääb rahavoogude lubadus, millega võib kaasneda lõpptarbijale võib olla mitte kõige soodsam leping.
Vt. Tallinna Vee kaasus.
Vt. Tallinna Vee kaasus.
riik tõmbab dividendid firmast välja, samas on investeeringuteks vaja suuri summasid, pole muud varianti, kui see, et varsti kuuleme IPO-st. Lisaks on turul taas piisavalt ostuvõimelist raha ja ka maailmaturgude sentiment on tugev. Eesti energia tooks ka veelgi enam välisraha ka teistesse eesti aktsiatesse
See on kõik arusaadav, aga tekib küsimus, miks panna investorit EE aktsiat ostma? Sellele pole keegi vastust pakkunud.
*kuidas panna
suur ja tugev ettevõte, hea juhtkond, ka head kasvuvõimalused, ilmselt suht korralik dividend - argumente jagub. Välisinvestoritele meeldiks väga ka selle aktsia likviidsus
Millised on kasvuvõimalused?
Ühesõnaga mu point on see - praegu veel ekspordistoorit müüa ei saa, seega tuleb müüa head ja kasvavat dividendi. Siit tekib küsimus, mis saab edaspidi elektri hinnaga.
EE ei ole ilmselt selline cash cow nagu ETL, seal on investeerida kõvasti ja tuumajaam pole digiboks. Ühesõnaga mõte seisneb selles, et konkreetsemat arutelu, kuidas ja millega müüa, pole ma üldse näinud. On vaid kas müüa ja võib olla kui palju müüa. Aga olgu sellega kuidas on, vaevalt, et ETL müügi valguses EE suunas midagi lähemal ajal juhtub.
Ühesõnaga mu point on see - praegu veel ekspordistoorit müüa ei saa, seega tuleb müüa head ja kasvavat dividendi. Siit tekib küsimus, mis saab edaspidi elektri hinnaga.
EE ei ole ilmselt selline cash cow nagu ETL, seal on investeerida kõvasti ja tuumajaam pole digiboks. Ühesõnaga mõte seisneb selles, et konkreetsemat arutelu, kuidas ja millega müüa, pole ma üldse näinud. On vaid kas müüa ja võib olla kui palju müüa. Aga olgu sellega kuidas on, vaevalt, et ETL müügi valguses EE suunas midagi lähemal ajal juhtub.
Poliitiliselt on juba raske. Üks kergendav asjaolu võiks olla väga konkreetne investeerimisplaan, mis võiks sisaldada midagi suupärast teiselpool piiri, mõni suurem tööstus Jordaanias näiteks. Sellega oleks võimalik see ka valijale suupäraselt maha müüa.
Jah, ma toetan ka mõttekäiku mille alusel Tallinna Börsi ei ole mõtet veel maha kanda. Hansapanga lahkumine tõi lausa väikese IPO-buumi. Samas potentsiaalne IPO pipeline ülitugev ei ole, vähemalt suurt mcap-i pole tulemas. Peamine mcap-i potentsiaal ongi just riigiettevõtetes. (Arvamus põhineb igaastasest nt ÄP poolt koostatud Eesti ettevõtete edetabelist kiirelt silmadgae üle laskmisest tekkinud tundel. Edetabeli tipp nimelt kas: a) kuulub välisomanikele, b) kuulub välisomanikele kes on börsil c) on juba ise börsil d) omanike struktuur viitab vähesele IPO-potentsiaalile). Eks need mõned ettevõtted mida vihjati buumi ajal saavad nüüd turule tulla. Investoritel oleks huvi uutesse ettevõtetesse raha paigutada küll. Loodetvasti on ettevõtetel pakkuda ka mingit reaalset kasvulugu või investeerimisvajadust kui lihtsat põhiomanike kergendatud exiti soovi.