USAs võtavad mõistusega olendid tõenäoliselt mõne aja pärast revanši, aga kas sel ajal on Eesti veel iseseisev riik, see on küsimus.
"matis111"
Vanaema, Ausi ja Tervist Teile kuidagi vaikseks jäänud. Mine võta kinni kas umbjoobes võidu tähistamisel või masenduses oodates edasisi Kremli jutupunkte.
Aga hui snimi, trollid taastuvad kuni lõpuks hääbuvad.
Kremli jutupunkte ootad sa vant ise
"Vanaema"
USAs võtavad mõistusega olendid tõenäoliselt mõne aja pärast revanši, aga kas sel ajal on Eesti veel iseseisev riik, see on küsimus.
Et äkki kuri Zelenski võtab vahepeal Eesti üle?
Kui sul päriselt Eesti pärast mure oleks, oleks sul Rahe kodus ja seljakott alati pakitud.
Kas see ainus positiivne aspekt on tõesti vähetähtis? Minumeelest on see meile elu ja surma küsimus, et sellest võimalikult kiiresti aru saadaks Euroopas.
"k525"
Ainus positiivne aspekt on see, et äkki ka Euroopas hakatakse aru saama, et kogu selle woke jura ja kommunismi jaoks puudub tegelikult demokraatlik mandaat ning tegu on väikese, aga valju vähemusega, kes on kogu seadusloome ja riigijuhtimise keeranud totaalselt üle võlli. Ja inimestel on pehmelt öeldes kopp ees.
Nii palju kui ma siin paari päeva jooksul uurisin, siis teooria on lihtne : viimase 4 aasta jooksul oli räme inflatsioon, asjade hinnad läksid ülesse. Stiilis, et mingid sellid võisid mu kodukandi kohta öelda, island of garbage aga toiduhind läks ülesse, seega ma valin selle, kes minu lootuses toidu hinda ülesse ei aja. Sama teema turvalisuse ja muuga. Ehk siis päeva lõpus otsustavad olmemured. Muidugi see, et bitcoin ja muud varaklassid kohe kappama hakkasid, tollitariifid ja muu, ilmselt tähendab et inflatsioon jätkab oma võidukäiku. Such is life.
Seal oli ikka ka muid põhjuseid kui inflatsioon, mis USA-s võrreldes Eestiga näiteks on olnud tagasihoidlik, oma kaks korda väiksem viimaste aastate jooksul. Tohutu ebaseaduslik immigratsioon, mis oluliselt mõjutab ameeriklaste turvalisust, tööhõivet, palkasid, sotsiaalkaitset, tervishoidu ja seda just madalama sissetulekuga ameeriklaste osas.
Trumpi trump ei olnud mitte need jõukad kolledžiharidusega valged eeslinnakodanikud, meeleheitel koduperenaised, arstid, advokaadid, riigiametnikud vaid töölisklass, sinikraed, sealhulgas latiinod, kes seekord rekordilise protsendina hääletasid vabariiklaste poolt.
Latiinode seas 2020.a. hääletas Trumpi poolt 36 %, nüüd koguni 54 %
Kolledzihariduseta ameeriklased 2020. Trumpi poolt 54 %, nüüd 62 %. Need on NBC numbrid, mida pole põhjust kahtlustada, et Trump neile väga meeldiks
See on tohutu kasv. Ning asjaolu, et Biden sõimas neid rämpsuks ja Harrise kampaania fašistideks, rassistideks ei aidanud demokraatide üritusele sugugi kaasa. Kõige suuremat toetajate kasvu ei saavutanud Trump mitte kaalukeeleosariikides ( mis olid meedia tulipunktis ) vaid näiteks Floridas, Texases, kus neid on tohutult palju.
2020 võitis Trump Florida 3 punktiga, nüüd 13 punktiga !
2020.a. võitis Trump Texase 6.5 punktiga, nüüd 12 punktiga
jne, jne .
Sealjuures ei teinud ta seal üldse kampaaniaüritusi .
Kaalukeeleosariikides parandas Trump tulemust vaid 2-3 punkti võrra, millest piisas võiduks, kuid edenemine oli ikkagi napp .
Enamusele valijaskonnast ei lähe sugugi korda DEI, LGBT+ õigused, abordiõigused ega rohepöörased luulud.
Kuid neile lähevad korda asjad, mis puudutavad neid endid ja nende pere . Kas mul on tööd, kas mu palk on piisav, et katta mu kulutusi ? Kas ma suudan maksta kodulaenu ? Kas mu kodukant on turvaline, kas sinna pole tekkinud mingid Tren de Aragua või MS-13 gängid , kes mu lastele müüvad narkootikume, varastavad, röövivad, vägistavad?
Kas mu lastele koolis surutakse peale mingit woke ideoloogilist jampsi kui mina püüan neid kasvatada heas kristlikus vaimus ja räägin neile Jeesusest ?
Kui ma võtan oma autole paagitäie bensiini, kas siis jääb üle ka toidu jaoks veel ? 5 aastat tagasi ma ei vaadanud üldse numbrit bentsujaama posti otsas ja ladusin toidupoes käru täis, krediitkaart ei läinud lõhki, miks ma nüüd pean senti pooleks saagima ?
Lihtsad asjad otsustasid need valimised
Trumpi trump ei olnud mitte need jõukad kolledžiharidusega valged eeslinnakodanikud, meeleheitel koduperenaised, arstid, advokaadid, riigiametnikud vaid töölisklass, sinikraed, sealhulgas latiinod, kes seekord rekordilise protsendina hääletasid vabariiklaste poolt.
Kolledzihariduseta ameeriklased 2020. Trumpi poolt 54 %, nüüd 62 %. Need on NBC numbrid, mida pole põhjust kahtlustada, et Trump neile väga meeldiks
See on tohutu kasv. Ning asjaolu, et Biden sõimas neid rämpsuks ja Harrise kampaania fašistideks, rassistideks ei aidanud demokraatide üritusele sugugi kaasa. Kõige suuremat toetajate kasvu ei saavutanud Trump mitte kaalukeeleosariikides ( mis olid meedia tulipunktis ) vaid näiteks Floridas, Texases, kus neid on tohutult palju.
jne, jne .
Kaalukeeleosariikides parandas Trump tulemust vaid 2-3 punkti võrra, millest piisas võiduks, kuid edenemine oli ikkagi napp .
Enamusele valijaskonnast ei lähe sugugi korda DEI, LGBT+ õigused, abordiõigused ega rohepöörased luulud.
Kuid neile lähevad korda asjad, mis puudutavad neid endid ja nende pere . Kas mul on tööd, kas mu palk on piisav, et katta mu kulutusi ? Kas ma suudan maksta kodulaenu ? Kas mu kodukant on turvaline, kas sinna pole tekkinud mingid Tren de Aragua või MS-13 gängid , kes mu lastele müüvad narkootikume, varastavad, röövivad, vägistavad?
Kas mu lastele koolis surutakse peale mingit woke ideoloogilist jampsi kui mina püüan neid kasvatada heas kristlikus vaimus ja räägin neile Jeesusest ?
Kui ma võtan oma autole paagitäie bensiini, kas siis jääb üle ka toidu jaoks veel ? 5 aastat tagasi ma ei vaadanud üldse numbrit bentsujaama posti otsas ja ladusin toidupoes käru täis, krediitkaart ei läinud lõhki, miks ma nüüd pean senti pooleks saagima ?
"Reinumag""Murzilka"
Lihtsalt vahemärkusena: USA presidendivalimiste tulemused on Eesti ja Euroopa jaoks muidugi väga olulised. Eks lähitulevik näitab, millised saavad olema muutused ja millises suunas mõned meie jaoks olulised protsessid kulgema hakkavad. Samas pakun, et meie jaoks veelgi olulisemad saavad olema järgmise aasta septembris toimuvad Saksamaa Bundestagi valimised - ehk kes saab Olaf Scholtzi asemel Saksamaa järgmiseks kantsleriks. Tõenäoliselt mõjutab see valik nii Eestit kui Euroopat oluliselt rohkem kui eilsed USA presidendi valimised.
Offtopic, aga see eskaleerus nüüd küll kiiresti: Scholz andis rahandusministrile kinga, koalitsioon ragiseb.
"As President, I will set a national goal of ensuring that America has the number one "lowest cost" of energy."
Sakslased hakkavad murduma lõpuks, väga positiivne.
"stagna"
Seal oli ikka ka muid põhjuseid kui inflatsioon, mis USA-s võrreldes Eestiga näiteks on olnud tagasihoidlik, oma kaks korda väiksem viimaste aastate jooksul. Tohutu ebaseaduslik immigratsioon, mis oluliselt mõjutab ameeriklaste turvalisust, tööhõivet, palkasid, sotsiaalkaitset, tervishoidu ja seda just madalama sissetulekuga ameeriklaste osas.
jne, jne .
Aplaus ja kummardus! Lühike ja tabav kokkuvõte. Ilma irooniata. Samas olen nõus kasti õlut vahele panema, et järgmine president on Gavin Newsom. (Arvasin, aasta tagasi, et demmid pole nii lollid, Harrise valivad, aga näed - olin loll)
https://x.com/_ROB_29/status/1854272815693987990
Kamala kõne toetajatele. AI versioon.
"Fish"
https://x.com/_ROB_29/status/1854272815693987990
See on liiga hea, et seda siia lõime jätta. Võiks olla ikka paavsti jt klassikute seas.
Trumpi kampaanias oli Polymarketi järgi kaks olulist jõnksatust, mis kokkuvõttes kallutasid rahva poolehoiu lõplikult Trumpi kasuks:
1. 2. oktoober Vance Walzi debatt.
2. 7. oktoober Muski osalemine Trumpi rallil Butleris.
https://youtu.be/RJ5pB0QXm64
1. 2. oktoober Vance Walzi debatt.
2. 7. oktoober Muski osalemine Trumpi rallil Butleris.
https://youtu.be/RJ5pB0QXm64
"stagna"
Sellest loetelust on poliitiline mõõde kahjuks ainult sisserände ja turvalisuse teemadel (eeldusel, et Keskpanga poliitika jääb puutumata). Kõik majanduslikult kaalutlused on inimlikust vaatest mõistetavad kuid ükski policy ei suurenda selliselt inimeste sissetulekuid või elukvaliteeti, selleks tuleb ise vaeva näha. Selles mõttes on tema valijad suuresti tema enda moodi - Trump ei saavutanud eelmise kabinetisoleku ajal mitte midagi, sest ta on klassikalises mõttes underachiever. Ei viitsi ja ei oska ja ei taha.
Viha "Establishment'i" vastu on tõesti tuntav ja demokraadid on ka ise selles süüdi, kuid kui see päädib teistele valu põhjustamisega, pannes küsimuse alla elementaarsed inimõigused, siis on perse majas. Kui päriselt olulised teemad ei hakka enam külge, sest 1/3 populatsioonist on funktsionaalse lugemisoskuseta, siis ongi poliitika tase "minu arust abort vale".
Tõenäolist ei muutu ka ameeriklaste elus selle nelja aastaga mitte midagi. Raha on vaja trükkida ja inflatsioon kestab. Trump ei ole mingi liider, sealt ei ole oodata ühtegi ideed või tegevusplaani. Küll aga saame teda iga päev videopildis näha.
See on aga märgiline, et presidendiks valiti isik kes on mitukümmend korda süüdimõistetud ning varasemalt vilistanud demokraatlikele protsessidele. Poliitika poliitikaks, kuid see fakt peaks nullima minu silmis igasuguse tõsiseltvõetavuse kandidaadi osas ning on täiesti arusaamatu, kuidas selline asi võimalikuks sai.
on täiesti arusaamatu, kuidas selline asi võimalikuks sai
Kirjutada pikk jutt selle kohta, kuidas lugupeetav mitte millestki aru ei saa, et milleks? Miks mitte kirjutada asjadest, millest vähemalt iseenda arvates midagigi taipab?
"toonik"on täiesti arusaamatu, kuidas selline asi võimalikuks sai
Kirjutada pikk jutt selle kohta, kuidas lugupeetav mitte millestki aru ei saa, et milleks? Miks mitte kirjutada asjadest, millest vähemalt iseenda arvates midagigi taipab?
tao pihku, ajukääbik
Tüüpiline
"toonik"on täiesti arusaamatu, kuidas selline asi võimalikuks sai
selle debiiliku kohta, kes fakepealkirjadega youtube videosid siia topib, viitsid ka midagi arvata?
No hakkab pihta - Trump võttis rõõmuga vastu Putini kutse arutada sõja lõpetamist Ukrainas üle ukrainlaste pea.
Jimmy Kimmelil oli õigus.
“Let me tell you, that was the worst Taco Tuesday of my whole life,” said Jimmy Kimmel on Wednesday evening. “We had the choice between a prosecutor and a criminal and we chose the criminal to be president of the United States. More than half of this country voted for the criminal who’s planning to pardon himself for his crimes. I guess this election wasn’t rigged.”
"It was a terrible night for everyone who voted against him and guess what? It was a bad night for everyone who voted for him, too. You just don’t realize it yet.”
It was a good night, however, for Putin, polio and “lovable billionaires like Elon Musk and the bros up in Silicon Valley and all the wriggling brain worms who sold what was left of their souls to bow down to Donald Trump”.
https://www.theguardian.com/culture/2024/nov/07/stephen-colbert-trump-election-win
Jimmy Kimmelil oli õigus.
“Let me tell you, that was the worst Taco Tuesday of my whole life,” said Jimmy Kimmel on Wednesday evening. “We had the choice between a prosecutor and a criminal and we chose the criminal to be president of the United States. More than half of this country voted for the criminal who’s planning to pardon himself for his crimes. I guess this election wasn’t rigged.”
"It was a terrible night for everyone who voted against him and guess what? It was a bad night for everyone who voted for him, too. You just don’t realize it yet.”
It was a good night, however, for Putin, polio and “lovable billionaires like Elon Musk and the bros up in Silicon Valley and all the wriggling brain worms who sold what was left of their souls to bow down to Donald Trump”.
https://www.theguardian.com/culture/2024/nov/07/stephen-colbert-trump-election-win
Trump alustas kohe inflatsiooni tõstmisega. S&P500 üle 3% kõrgemal, kuidas keskklassist pärit inimene peaks niimoodi jõudma oma igapäevaseid aktsiaid osta?
https://arileht.delfi.ee/artikkel/120334976/usa-foderaalreservi-juht-trump-ei-saa-mind-vallandada
Samuti küsiti Powellilt, kas ta on mures selle osas, milline mõju võiks olla Trumpil Föderaalreservi autonoomiale. „Ma ei kavatse kaevuda sisse ühessegi poliitilisse asja täna, aga aitäh,“ sõnas Powell.
Samuti ei meeldinud Trumpile, et Föderaalreserv otsustas tänavu septembris kärpida intresse oodatust rohkem, 0,5%, nimetades, et see oli poliitiliselt motiveeritud.
Powell on kindlalt seisnud aga põhimõtte eest, et Föderaalreserv on sõltumatu organisatsioon, mis lähtub oma otsustes andmetest ja majanduses toimuvast, mitte poliitikast. Nii on Powell üha enam viidanud, et kavatseb kaitsta ka edaspidi institutsiooni iseseisvust.
Jah muidugi, laseme poliitikud intresside kallale, mis saaks küll valesti minna
Samuti küsiti Powellilt, kas ta on mures selle osas, milline mõju võiks olla Trumpil Föderaalreservi autonoomiale. „Ma ei kavatse kaevuda sisse ühessegi poliitilisse asja täna, aga aitäh,“ sõnas Powell.
Samuti ei meeldinud Trumpile, et Föderaalreserv otsustas tänavu septembris kärpida intresse oodatust rohkem, 0,5%, nimetades, et see oli poliitiliselt motiveeritud.
Powell on kindlalt seisnud aga põhimõtte eest, et Föderaalreserv on sõltumatu organisatsioon, mis lähtub oma otsustes andmetest ja majanduses toimuvast, mitte poliitikast. Nii on Powell üha enam viidanud, et kavatseb kaitsta ka edaspidi institutsiooni iseseisvust.
Jah muidugi, laseme poliitikud intresside kallale, mis saaks küll valesti minna