Ma kahtlen, et EU ei kaitse meid venemaa vastu, ku usakad Gröönimaa ära võtavad. Ma ei usu, et venemaa ka sellest palju julgemaks muutuks, kuigi retoorika võib hullemaks minna. Aga see ei ole ka täna väga tagasihoidlik…
Ma küsin, mis muutuks sellest Gröönimaa põliselaniku jaoks? Mingi osa ilmselt eelistaks nagunii pigem USA käpa all olla
Olukord on kehva aga Euroopa olukorra võtab hästi kokku see, et väidetavalt pakib Saksamaa enda 15-t sõdurit juba kokku seal. Kui keegi siin väidab, et Euroopa peaks enda territooriumi kaitsma, siis küsin, et miks juba aastakümneid ei ole strateegiliselt olulise Gröönimaaga siis tegeletud. Eurooplasena on mul häbi vaadata kõike seda ja Euroopa poliitikud peavad endale aru andma, et kõik see on isetehtud (suhetes Venemaaga on aastakümneid oldud sinisilmsed ja lödipüksid, kaitsele rõhku pole pandud ka siis, kui USA eelnevate administratsioonide ajal märkuseid tegi jms).
Ma ei ole Trump’i pooldaja ja ei kiida heaks sellist käitumist ning liitlassuhete lõhkumist aga kahjuks meil eurooplastena ei ole kedagi teist peale iseenda süüdistada.
Aga kuidas sa hääletaks juhul, kui USA teeb Eestile ettepaneku asuda välja EU`st ja liituda USAga? Igale matsile 100K näkku. Siin vene külje all on palju parem USAt venelaste rünnaku eest kaitsta
Kes seda väidab, t!bla propamasin?
Gröönimaa on koguaeg olnud seniste liitlaste militaarkontrolli all ja keegi pole ka näidanud üles huvi seda maad rünnata st. see tähendaks minna lääne vastu. Nüüd oranž idikas lööb kirve sama kultuurilise taustaga liidu keskele ja iga tiblavärdi ja hiinlane näeb, et näe ühtset läänt pole enam ja hakkab mõtlema mida kõike kasulikku see neile võiks kaasa tuua.
Äkki nad ei tahagi eriti kellegi käpa all olla ? Kumb variant neile seda eesmärki rohkem toetab : Taani/Euroopa liit + NATO ühiskaitse või USA ?
Kui enamus on USA koosseisu minemise vastu, no eks kohalik siis saab aru, kumb variant nende ideaale rohkem toetab. Ja äkki 100k nimel veel neid ideaale maha müüma ei olda veel nõus.
No eks tulevik näitab. Kui panuseid tõstetakse ja laual oleva rahakoti kõrvale ka püstol pannakse, siis on kõik variandid võimalikud.
Mingit sõjalist konflikti USA ja Taani/EL vahel ei tule.
Euroopal puuduvad selleks
vahendid,
otsustavus,
põhjus.Infantiilsed fantaasiad lähimaa-õhutõrjega USA kopterite mahavõtmisest jäävad fantaasiateks.
Mingit Nuuki purukspommitamist ja linnalahinguid ka ei tule, las sellised jutud jäävad putinistidele.
USA-l puudub selleks
põhjus.
Isegi Taani poolt on viimaste kuude jooksul tulnud kinnitusi, et USA-l on kõik võimalused oma sõjalise kohaloleku suurendamiseks olemas ka praeguse lepingu raames.
Teine küsimus on, miks peab just Taani olema koloniaalimpeerium ja omama põhiterritooriumist 50 korda suuremat maa-ala teisel mandril? Ei tea. Võib-olla selleks, et jätkata inuiti tüdrukutele nende teadmata rasestumisvastaste seadmete sisestamist või inuiti laste küüditamist Taani emamaale assimileerimise eesmärgil. Pole eriti õilis ajalugu ühe nunnu sotsialistliku paradiisi poolt.
Gröönimaale lähetatud sõdurid olid ettevalmistav vägi. Mis need Euroopa riigid pidanuks saatma sinna btigaadi telkidesse magama?
USA väidab, et Gröönimaa on nende jaoks strateegiliselt oluline. Külma sõja ajal oli USAl seal üle 10 tuhande sõduri. Täna on seal üks kosmosevägede baas ca 200 sõduriga, st sisuliselt 0.
Jah tõsi, aga nad on siiski EUga Taani kaudu seotud, kodakondsus on neil Taani kui EU liikmesriigi oma jne. Pakun, et iseseisvudes saaksid ka suuremate probleemideta EU liikmeks , kui neil soovi on.
No vaata kes Euroopa Liitu juhivad. Intellektuaalselt vähevõimekas seltskond, kes on Euroopa majanduse ja energeetika mingi ideoloogilise roheuhuu pärast allavett lasknud. Mõni neist ei tulnud isegi Praha linna suuruse rahvaarvuga riigi juhtimisega toime. Nüüd aga korraldab EL kaitse- ja välispoliitikat.