Comtrade - gaas, Eesti Telefon - pidur. Või vastupidi

To Sander: Lugesin Su mure just läbi ja oskaks ainult nõu anda selles, et nendel, kes turul olnud juba ammu (nagu Esdata, Uninet) ei ole neid väikseid probleeme aga hinnad kallid. Need, kes nyyd tyrule trygivad on hinnad odavad ja probleemid.

Veiko
Nii, nüüd on mul peaaegu kuu aega ET ADSLi ühendus olnud ja töötab LAITMATULT.
Mul on siin mõlemad.

Tundub nii, et ADSL klientide sideprobleemid enamaltjaolt koos montööri tulekuga lõpevad, kuid Comtrade klientide probleemid algavad ("montööri tulek" on siin lauses väga oluline fraas).

ET-l on peamiselt administratiivseid probleeme, krdid on ikka väga laisad oma töömehi kohale saatma, viga detectima jne. Näiteks soovin tõsta adsl-i ühe numbri pealt teise peale ja selle peale üksba nädala keskel ET serveriga enam ühendust ei saanud. Helpdeski näpunäidete järgi ma võtsin oma arvuti koost lahti ja panin kokku tagasi, kulutasin terve päeva, miski ei aidanud. Reedese päeva õhtul tuli kõva pressingu peale kohale montöör, vaatas arvutit ja modemit, ütles "stranno, otshen stranno" ja et viga on obshaja sistemas, läheb tund aega ja kadus (mingeid seadmeid tal signaali tugevuse mõõtmiseks või minu arvuti korrasoleku hindamiseks muideks ei olnud). Nädalavahetus oli ilma ADSLta, esmaspäeva lõunaks oli ühendus jälle püsti ja on sellest ajast alates jälle stabiilne olnud.

Muidu on ADSL ennast heast küljest näidanud. Kui ET-ga tundub olevat nii, et kui lõpuks on sul montöör ära käinud ja oled oma ühenduse sisse saanud ja edaspidi piirduvad mured peamiselt arvete maksmisega, siis Comtrade sellist stabiilsust ei paku (läbi stv võrgu vähemasti tundub see nii olevat, starmani kaudu olijatest ei tea rääkida), ette tuleb igasugust tehnilist laadi teenusepakkujast põhjustatud probleeme. Peaaegu iga päev on hetki, mil ühendus kukub sigaaeglaseks või kaob mingiks ajaks, eestisisesel pingimisel tuleb ette 50-100% pakettide kadu jne. Pikapeale muutub selline teenus tüütuks.

Comtrade reaalseks eeliseks on minuarust see, et klienditeeninduses on noored tütarlapsed ET rikete telefoni tädide asemel ;)

Kuivõrd ühenduse kiirus sõltub teatavasti aeglaseimast lülist siis minu hinnangul ADSL selleks pudelikaelaks 95% juhtudest ei ole. Kuskil karu p....s asuvast, nimeserveritele suht tundmatust ja ülekooramtud serverist ei saa mitte keegi mitte mingi valemiga infot kiiremini kätte, kui dial-upiga, niiet "aeglast välisühendust" ei saa alati teenusepakkuja süüks ajada. Eestisisene ühendus on ADSL-l võrreldes Comtradega ilma cacheta.

Veel ja veel. ADSL on "ametlikult" lubatud jagada nii mitme arvuti vahel, kui klient soovib. Comtradel käivad asjad kuidagi kummaliselt, ametlikult on lubatud vist "ühendus per arvuti". Seega tegeletakse tuuleveskitega võitlemisega, comtrade on pistnud pea liiva alla ja seda, mis vajadused võivad ühe või teise ukse taga olla tegelikult- linux, hubid, mitme võrgukaardiga ja jumal_ise_teab_mis_funktsioonides masinad...ise ka ei tea mida siin "arvutiks" pidada- nad ei arvesta üldse.
Endal sai lõpuks ka suure ootamise peale ADSL veebruarist sisse. Tellimuse esitasin juba eelmise aasta detsembri alguses. Suur osa ootamisest oli muidugi tingitud sellest, et alguses väideti mulle, et firma raha eest koju (ehk siis teise kliendi tel. numbri peale) ADSLi ei saa. Hiljem tuli välja, et siiski saab ka selle puhul maksukilpi kasutada ning siis sai veidi peale oodata.

Lõppkokkuvõttes olen asjaga igati rahul. Eriti tore oli muidugi see, et see Nokia ADSL bridge omab ka 4-port HUBi funktsionaalsust. Nii sai lihtsalt kodus kaks arvutit taha lükata - ei mingeid kahte võrgukaarti ega midagi. Muidugi üks arvuti on võrgus läbi teise Sygate softi kasutades. Aga asi töötab probleemideta ja kiirusega olen ka igati rahul.

Ja tegelikult poleks mul ka eriti alternatiivi, sest Tartus ju Comtrade üldse ei tegutsegi.

Loom kirjutab
...ET-ga tundub olevat nii, et kui lõpuks on sul montöör ära käinud ja oled oma ühenduse sisse saanud ja edaspidi piirduvad mured peamiselt arvete maksmisega

Vastab 100% tõele,

sain esimese arve ja pidin pikali kukkuma (olin justkui 60tundi jaanuaris kõnesid võtnud), aga praegu rohkem öelda ei saa, sest ET vastab pretensioonidele 1 kuu jooksul
Tänane ÄP Püsiühenduste buumist

Noppisin mõned numbrid välja:

Praegu:
Eesti Telefon (ET) praegu 4000(1600 eraklienti) ADSL-klienti(koos järjekorras olevatega).
Uninetil 500 püsiühenduse klienti (250 ADSL)
Comtrade 500-1000 kaabelühendust

Aasta lõpuks:
ET 12 000 ADSL-ühendust
Tele2 5000 püsiühenduse klienti(aasta lõpuks).
Uninet 1000 ADSL klienti
Starman Internet 3000 kaabliühendust

Avalehel on küsitlus: "Millist Internetiühendust Sa kasutad kodus?"
Väheke statistikat:

Märtsi lõpu seisuga on Eesti Telefonil:
79% püsiühenduste turust ja
53,4% interneti sissehelistamisteenuse turust

Märtsi lõpuks oli Eesti Telefonil üle 6800 ADSL-püsiühenduse kasutaja ja
Eesti Telefoni interneti sissehelistamisteenust
kasutas üle 50 000 inimese.

ET tänasest pressikast
6.juuni ET 10000 ADSL ühendust olemas.

Praegu paistab ET-l olevat ADSL paigaldamise tempo ca. 1500 ühendust kuus,
tundub, et ET üksi saab aasta lõpuks 20tuhat ADSL klienti.
Comtrade ühendus on inimesele, kes teenib oma raha läbi Interneti(eriti reaalajas) laostav. Jääb vaid oodata esimest kohtupretsedenti...:)
Väike kokkuvõte broadbandi arengust:
ET 13800(ADSL)
Starman 1800(kaabel)
Microlink 800(püsiühendust)
Uninet(400) ADSL
TELE2 ?
Kas ma ikka ET viimastest pakkumistest on aru saanud?

Kui ma helistan 165 ja apgreidin oma kodu adsl, siis saan sama raha eest - 600EEKu - kiirema yhenduse,
aga kui ma ei apgreidi, siis saan sügisest sama kiiruse 300 EEKuga

short speed, long cost control

Graafik, räägi lähemalt.......

Polegi sellisest pakkumisest midagi kuulnud

vaatan ringi ET saidil ja ei leia midagi
sry, leidsin
http://www.atlas.et.ee/

ega nad vanu kliente ei saa kallimalt maksustada
Oli endal täpselt sama küsimus meelel ning seega võtsin nüüd ette kõne numbril 165 ja tõin küsimuse ka keelele. Öeldi, et paketivalik tuleb kindlasti endal teha ja praegu ei maksa see midagi ning ET helistab ADSL Lighti kliente läbi selles osas. Kui aasta lõpuks ei ole paketivalikut teinud, siis läheb see tasuliseks (st maksad siis ilmselt 500 raha vahetuse eest). Seega automaatselt ei toimu ADSL Lightiga ilmselt mingit muutust.
ET - lubadus:
Kaotame ära punktisüsteemi - (mis oli paras nöök) ja kasutamata
punktide arvel teeme personaalseid pakkumisi ...

enne sai adsl liitumise 3000 punktiga tasuta...

nyyd augusti uue paketi tellimisel antakse liitumine 500eeku
ja punktid pista põske..

Niipalju siis personaalsetest pakkumistest :(
uuriks, et millise ühendusepakkuja teenuseid keegi kasutab ja milline on rahulolu?
Tunnen huvi seepärast, kuna ise kasutan ET adsl-i, ning tihti on mingid katkestused. Uurisin klienditoelt, kas on neil olemas mõni pakett kus katkestusi ei esine, sain vastuseks, et katkematut internetiühendust maailmas pole olemas. Vabandati viisakalt, et sry eile venis katkestus kahe tunni pikkuseks, aga muidu saame ikka poole tunniga serverid jälle püsti.
Krt, poole tunniga võib teinekord turul palju juhtuda.
Oskab keegi ehk soovitada, millist teenuspakkujat valida või ongi see kauplemisel lisarisk, et internetiühendus kukub ära?
Ise kasutan samuti ET adsli ja asi töötab ideaalselt viimasel ajal... kiirus on stabiilne ja ühendus on ainult 1 korra kukkunund viimase 4-5 kuu jooksul...
Kui tahad suuremat kindlust katkestuste vastu, siis võta parem väikse raha eest mõne muu teenusepakkuja miinimumpakett juurde. Häda korral aitab isegi tavaline dial-up.
Enne oli ET ADSL light, kui paketivahetust pakuti, võtsin kodutöö (512 kB) ja ei kurda.
Mõnikord server kaotab ühenduse, või on side hangumine mõneks minutiks, aga ei hullu.
Minu meelest normaalne ühendus (kuutasu võiks loomulikult väiksem olla, aga ET peab ka millestki elama...)
Igatahes soovitan küll seda Kodutöö paketti.