BÖRSIRALLI 2009

Kuna teised teemad on oma aja ära elanud, siis alustame uue teemaga.
Pealkiri on kohane, kuna börsid vaatavad ette.

Hetkel valitseb Tallinna börsil olukord, kus lõviosa ostjatest on ära hirmutatud ja müüma on jäänud mõned üksikud hädas fondid. Pluss margin callid. Börsiindeks on kukkunud tipust 68,5% ja mõned aktsiad koguni üle 90%. Minu arvates on hetkel pikaajalisel investorilaeg ostmiseks ja olen ise ka seda teinud. Vajadusel kannan raha juurde. Lühiajaliselt võib see madness edasi kesta, kuid mitte pikalt. Kui fondid lõpetavad oma müügi, siis jäävad askid nii hõredaks, et sealt pole enam midagi võtta.
enamus investoreid jäävad nagunii rongist maha, sinna pole midagi parata:

Kus oled sina?

Sellel nädalal alandas S&P Läti ja Leedu reitinguid, kuid jättis Eesti reitingu muutmata A tasemele.
Üpris positiivsed kommentaarid Eesti kohta S&P analüütikult

Börsi põhjas on alati rohkem argumente languse jätkumiseks, kui tõusuks. Sellest ka masside müügisurve. Kui indikaatorid juba näitama hakkavad, et põhi on käes, siis on hilja aktsiaid osta. Selleks tuleb teha mingil hetkle Leap of faith - ja minu jaoks on see hetk käes.

Ma kahtlustan, et kõigepealt saab see teema üksjagu mustamist - noh, ehk aasta lõpuni. Ja siis, kui paljud avastavad, et rong on kiirust üles võtmas, tekitatakse aasta alguse ralli ehk mingi 50-100% esimese kuuga. Kui jätkusuutlik see on, eks saab näha.
Laske siis kriitikanooltel lennata!
Fikseeriga siin uue foorumi alguses mõningate tähtsamate indeksite tasemed, hiljem selle järgi hea vaadata
mina olen üheksanda punkti juures praegu ilmselt (irwitan)
Ilmselt enamik on number 13 juures.
Hea teema-algatus SideKick ja vaieldamatult hea graafik!
SK , kas sa oled marutaudi vastu vaktsineeritud ? Arvata on et pead seda tegema sest karud kukuvad sind kohe purema ! (:
krt pasten siia enda 2008 börsikrahhi teemast kommi (loodan et ei pahandata topeltposti eest). pärast tulevikus siit teema algusest hea vaadata kas sai õieti mõeldud:

Sisuliselt jah, igasugune analüüs tundub mõttetu (no krt KUHU JÄI EILNE PÕRGE?????).

Ise omxt-l lähenen pokkerimängijana. Ostan järjest madalametelt tasemetelt juurde ja loodan et varem või hiljem joppan põhjale - langevad noad meeldivad:). Hakkasin sisenema mingi kuu-poolteist tagasi, hetkel portu omxt peal ca 7% miinuses (varasemad ostud rohkem hilisemad vähem).

POT kisub muidugi päris pirakaks juba :/

Miks ma seda teen on:
Kes pikemalt sees ja pole siiamaani väljunud, peavad mängima praegu juba All In-i.
Paljud on ilmselt rahas, kuid ei julge langevat nuga püüda - seega nende näol nii nädalase (kuuse?) tõusu järgselt lisavõimendust oodata.
Hinnatasemed on nii mõnelgi ettevõttel ju tegelikult üliatraktiivsed. Kui otsest pankrotiohtu pole, peaks nii 3-5 aasta pespektiivis siiski suht kindel bet olema.

Eks näis. Laenurahaga ei mängi, seega isiklikud riskid üleliia suured pole.
OMXT 328.27
OMXR 380.48
OMXV 228.94
TEO 1.43
BLT 1.15
EEH 1.67
ETL 4.9
MRK 3.81
NRM 3.4
OEG 0.89
TAL 0.29
TKM 2.76
TVE 9.75
DOW 9066
S&P 942
Nasdaq 1675
HAE 1.60
SFGA 0.79
VSN 1.01
ma pole küll suurem asi tehnik ega TA austaja, kuid kas S&P500 ei meenuta natuke double bottomit:
Fine, aga kõik on suhteline. Milleks valida konkreetselt Eesti, mitte aga samuti odavad USA, Euroopa, Aasia, Vene, arenevate turgude aktsiad?
you always see, what you want to see, not what you have to see
aga miks ei või see olla kruusi kõrvake ehk selle algus ja kruusi põhjas alles käimata ja kruus on hästi lameda põhjaga:( ?
see kes on täna enda arvates number 9 juures küsib just seda varsti mis on number 16 juures kirjas:)
sigakoer,

loomulikult võib investeerida ükskõik kuhu. aga ma arvan, et situatsioon on igalpool sama ja kõik maailma turud liiguvad enamvähem käsikäes. Ma ise olen samuti diversifitseerinud ja ostnud euroopa aktsiaid. USAt ei osta, kuna ei taha võtta dollari riski ja Aasiast ei tea ma suurt midagi.
Krahhi - ja päevafoorumid kubisevad meestest, kes räägivad pos.14 "told you so" juttu :)
Seda graafikut otsisin alles hiljuti siit foorumitest taga. Hea, et nüüd on konkreetselt teada, kust seda leida.
Ise arvan samuti, et liigume 13-ne suunas. Ehk mõne ajapärast uuesti alla ja uut põhja tegema. Kuna eeldatavasti on paljud jõudnud igasugustest aktsiatest ja fondidest raha välja võtta ning cash käes, siis saavada nad rõõmsalt tõdeda "Told you so" ja kes ei ole veel jõudnud, siis need müüvad meeleheitest, misjärel võiksime konstanteerida, et põhi on saavutatud. Praegu veel seda tunnet ei ole. Samas, kuna majandusuudiste pealkirjad alles hakkavad tumedamat tooni võtma (eelarved miinuses, töötuse kasv), siis ei saa välistada, et oleme alles punktis 9. Nägemus on selline, et kui turud lõpetavad täna +7% või üle, siis liigume punkti 13 suunas (võib-olla isegi paar kuud), kui miinuses, siis oleme ehk alles punktis 9.
Hiljuti kasutaja Velikij riputas selle üles. Vot ei mäleta, kas Börsikrahhi teemas või kusagil mujal. Minu jaoks see igatahes uus asi poel.
Kuna see teema on nagunii paljuski kordus teistele teemadele, siis kordame veelkord üle, miks ma veel ostmas ei ole.

a) Kui sedasama graafikutki vaadata kasvõi, siis oleme alles punktid 6 umbes :) Kõik on siin ostmas, keegi ei ole müümas. Pole praktiliselt ühtegi tegelast märganud, kes tuleks välja jutuga "oh my god, aktsiad ei tõuse enam mitte kunagi, ma müün kõik oma aktsiad maha ja ei vaata enam kunagi börsi poole". Ei ole ka suure käibega müüki, mis viitaks kapituleerumisele. Kui jätta välja Äripäeva mingisugune üllitis, siis ei paista kuskil paanikat. Baarmanid ei helista mulle ega küsi, et kas nad peaks müüma oma aktsiad, nad küsivad hoopis, et kas peaks ostma hakkama. On ainult rahulik, ühtlane välisraha väljavool siit. Enne uuesti tõusule pööramist oleks vaja näha välisraha liikumise suuna muutust, st raha peaks hakkama uuesti sisse tulema. Aga enne kui see juhtub..

b) Kõigepealt on vaja arenevatel turgudel oma tasakaal leida ja tõusule pöörata. Riskantsemaid kohti nagu Eesti hakatakse siis rohkem vaatama, kui arenenud turgudel hinnad on tõusule pööranud ja on vaja leida uusi kohti, kus raha tööle panna. Seniajani.. miks peaks ostma aktsiaid kuskil kaugel kolmanda maailma riigis kui samasuguse valuatsiooniga aktsiaid võib leida ka näiteks USAs? Aktsiad ei tundu fundamentaalselt odavad mitte ainult Eestis, vaid ka mujal maailmas.

c) Ettevõtted tunduvalt fundamentaalselt odavad, aga me ei tea järgmiste aastate kasumeid. Tuntud tõde on see, et põhjas on valuatsioonid kõige kallimad ja tipus kõige soodsamad. Praegu räägime kõik soodsatest valuatsioonidest, sest arvame, et kasumid ei kuku väga ära. Ma tahaks kõigepealt näha seda, et aktsiad muutuvad "kalliks", st ootused on alla toodud.

Ehk siis, enne kui ma hakkan raha Eesti turule panema, tahaks näha:
* Tõelist paanikat, alumises limiidis olevaid aktsiaid, suurt käivet, margin callid Tallinki, Silvano, Arco, Kalevi omanikele
* Ootuste allatõmbamist sellistele tasemetele, mida suudetakse ületada ja mille järgi aktsiate valuatsioonid ei tunduks enam odavad.
* USA turgude rahunemist. +10% päevad ei ole rahunemine või positiivne märk, see on jätkuv hullus. Eelistaks kasvõi rahulikku paigalloksumist ja raha roteerumist sektorite vahel (näiteks ostuhuvi commodity aktsiates oleks väga tähelepanuväärne).