Börsipäev 4. november - Kes on USA järgmine president?

Täna siis presidendi valimise päev. Kas Valgesse Majja jõuab Harvardi juurateaduskonna taustaga Chicago mustade linnaosas endale naise võtnud Barack Obama, keda tuntakse kui suurt innustajat, eestvedajat ja meest, kes suudab rasketest olukordadest leida tee välja või John McCain, kes on oma eluea jooksul kogenud rohkem sõda, kui oleks ehk soovitatav ning kelle perekondlikud juured on sügavalt seotud sõjaväega. Obama aitaks taastada USA majanduslikku võimsust, McCain aitaks kindlasti säilitada USA sõjalist võimsust. Mõlemad on olulised, kuid täna on rohkem ameeriklasi mures ikkagi majanduse pärast. Erinevad kihlveokontorid pakkuvad Obama võitu kuni 10 korda tõenäolisemaks. Kas USA saab endale ajaloo esimese mustanahalise presidendi?

Loodetavasti võidavad ameeriklaste kaine mõistus ja kogu maailm tervikuna. Seda oleme näinud, kes neist parem näitleja on. Aga kellest saab parem president?
Seda me ei saagi teada, sest paraku valitakse neist ainult üks :)

Eile õhtul teatas oma tulemused Mastercard (MA). Lühidalt öeldes ületas ettevõte ootusi. Tulusid teeniti $1.31 miljardit vs oodatud $1.27 miljardit ning aktsiapõhist kasumit teeniti $2.47 vs oodatud $2.25. Prognooside osas oldi pisut ettevaatlikud, öeldes, et 2009. fiskaalaasta tulud kasvavad aeglasemalt kui ajalooline kasv 12% kuni 15%, kuid kasvu siiski ikkagi nähakse. 20% kuni 30%lise netokasumikasvu saavutamiseks oleks vaja müügitulu kasvu ca 7% kuni 9%.

Valuutaturgude agressiivseid liikumisi peeti ebasoovitavateks... Nimelt iga USD/EURi ühe sendiline liikumine mõjutab müügitulu rida aasta baasil ca $8 kuni $9 miljoni võrra. Aga tänased numbrid on igati okeid ning turule need meeldivad - aktsia eileõhtusel järelturul ca 8% plussis.

Võimalik, et näeme täna ka analüütikuid ettevõtte selja taha kogunemas.

Kas läheb täna valimiste ralliks??

Mina kardan, et Obama võidab, kuigi isiklikult eelistan Mccaini.
Samas, kuna Obama on tugev meedia soosik, võiks ju eeldada, et järgneb soliidne ralli turgudel.
see on ikka naljakas kuidas usa (ja tegelt ju kogu maailma) meedia on McCaini kottinud ja Obamat promonud. Eriti usas olles hakkas see silma, et pea kõik meedia oli Obama poolt.
Kui valik oleks Obama või Beria-Mao Zedongi-vms vahel, kas sa siis ka kurdaks et meedia on liigselt Obama poolt? Ei saa ju avaldada võrdset toetust kandidaatidele, sest tahes-tahtmata on üks sitem kui teine.
Tõsi ta on, et nii arvamusküsitlused kui ka meedia justkui näitaks selget Obama võitu. Samas on sarnane olukord olnud ka varem, näiteks 1982. aastal Kalifornia kuberneri valimistel oli samuti mustanahaline kandidaat valge ees selge edumaaga arvamusküsitlustes, valimised näitasid aga vastupidist tulemust.
Seda selgitab selle sama mustanahalise kandidaadi järgi nime saanud Bradley efekt
http://en.wikipedia.org/wiki/Bradley_effect

Lühidalt seletades siis valged vastates arvamusküsitlustele kardavad jääda kõrvalseisjate/küsitlejate/tuttavate põlu alla, kui toetavad avalikult valget (kartes näida rassistina), samas valimispäeval anonüümselt kabiinis istudes hääletavad ikkagi südame järgi valge poolt. Nii on laias laastus seletatud 1982. aastal toimunut, maailm on kindlasti paljuski edasi liikunud ning võimalik, et tänapäeva ühiskonnas sellist efekti enam ei eksisteeri...
Loodame et see Bradley efekt toimib veel, ma ei taha näha kuidas USA president kott peas Kremlist tgasi tuleb.
Seda ei taha keegi. Kujutage vaid ette Sarah Palinit läbirääkimistes Vladimir Putini vastu...
Putin on Palini ees küll täitsa relvitu, nagu enamus teisigi (:
Aga Palin oskab ju nii hästi silma pilgutada. Selle ripsmete välgutamisega teeb ta ilmselt pool tööd ära. Ehk nagu ütles Letterman -- During the debate, Palin winked, wrinkled her nose and sent a shout-out to 3rd grade class. That says "Commander in Chief" to me!
Tüübid kes Palinile Sarkozy nalja tegid, lasid lindistuse YouTube´i üles.
http://www.youtube.com/watch?v=QbEwKcs-7Hc
:D
Aasia ja Euroopa turud kenasti plussis ning ka USA futuurid päris korralikult ülespoole liikunud. S&P500 indeks liigub samm sammu haaval järjest lähemale 1000 punkti piirile. Hetkel ES +1.7% 986 punkti peal.
Kui mustanahaline toetaks ainult mustanahalist ja oleks valgete vastu, Kas Siis Tema Ei Ole Rassist ? Sellest eritipalju ei räägita
Ja neeger ei tohi neile öelda, kuigi seda nad ju tegelikult kogu aeg on olnud
Ma ei ole rassist aga minu arust nad tahavad liiga palju, anna neile raha ja võimu vaadake mis nendega kohe toimub. Olete näinud mustanahalise muusikavideot kus mõni valge? (üksikud)
USA elanikkonnast on mustanahalisi ca 12%. Igasuguste vähemuste puhul on vastandumine tavaliselt tugevam kui enamuste puhul. Lihtsalt kaalul on rohkem. Selles ka ilmselt põhjus.
Mulle meeldis üks Forbesi kommentaar:
--Asian government officials at the national level are smarter, more learned and more capable than American public officials. Let me be clear: I would never say that Asian authoritarianism (benign in Singapore, less benign in China) is a superior model to Western democracy. I do say with no regret that Singapore's Lee Hsien Loong is more impressive than George Bush, Barack Obama or John McCain.
Street, juhiksin tähelepanu, et EL-i ametnikud on ka USA omadest veel poole...mömmimad....
Hell, ma hääletaks hetkegi kõhklemata partei poolt, mis outsourceks riigivalitsemise Singapurilt ja saata laiali siinse debiilvalitsuse laiali. :)