Börsipäev 27. oktoober

Kõik riskivarad on üleöö saanud korralikku tuge ja nüüd, kus EL on võlakriisi lõplikult seljatanud, võib aktsiaturgude ralli rahumeeli jätkuda. Milles siis kogu plaan seisneb ja milles kokku lepiti?

1) Kreeka langetab 2020. aastaks oma võlataseme 120% peale SKTst. Eraksektor kirjutab maha 50% Kreeka võla nominaalsest väärtusest (~100 miljardit eurot) ja nõustub vahetama aeguvad võlakirjad uute vastu. Eurotsooni liikmesriigid käivad Kreekale uue abipaketina välja 30 miljardit ja EL tervikuna veel 100 miljardit eurot. Uue abipaketi üksikasjad üritatakse paika panna aasta lõpuks.

2) EFSFi maht võimendatakse 4-5 kordselt 1-1,4 triljoni euroni. Selleks kasutatakse kahte moodust: eurotsooni liikmesriigid kindlustavad investoritele probleemsete riikide võlakirjad, alandades seeläbi riikide intressimakseid. Lisaks luuakse veel fond nimega Special Purpose Vehicle (SPV), millega suunatakse omakorda veel raha probleemsete riikide võlakirjadesse.

3) Euroopa pangad peavad tõstma omakapitali määra 9% peale järgmise aasta juuniks. Kapitali peavad pangad kaasama omal jõul ja valitsuste ning EFSFi poole võidakse pöörduda juhul kui muud pääsu pole. Lisaks seatakse pankadele piirangud dividendimaksete ja boonuste pealt, kuni on jõutud ettenähtud reservimäärani.

Otsuse kohaselt jääb Euroopa Keskpank EFSF võimendamisest kõrvale, kuid loodetakse, et keskpank pakub võlakirjade ostmisel jätkuvat tuge.

Meeleolu turgudel on hetkel igatahes väga positiivne: Euroopa indeksid tõotavad avaneda üle 2-3,5% kõrgemal; USA indeksite futuurid kauplevad hetkel kuni 1,8% kõrgemal; euro on jõudnud uude seitsme nädala tippu $1,4013 tasemel; üldise riskisentimendiga tugevalt korreleeruv Austraalia dollar on USD vastu tõusnud täna 1,35% ja kaupleb samuti seitsme nädala tippudes $1,0540 juures.

Makronäitajatest avaldatakse päeval eurotsooni ärikliima indeks; USA sessioonil ilmub III kvartali SKT esialgne näit, eratarbimise näidud, töötuabiraha taotlused ja lõpetamata kodumüügi andmed.

Ma ei julgeks küll öelda et "EL on võlakriisi lõplikult seljatanud" aga vähemalt mingigi kindlam pinnas edaspidiseks.

Kergelt tüütuks muutus juba Euroopa probleemide pidev läbimälumine.
momentum
Ma ei julgeks küll öelda et "EL on võlakriisi lõplikult seljatanud" aga vähemalt mingigi kindlam pinnas edaspidiseks.

Kergelt tüütuks muutus juba Euroopa probleemide pidev läbimälumine.

Üritasin veidi ironiseerida. Pikk tee on veel käia, et tagajärgede ravimisest põhjuste juurde pöördutakse.
Risto Sverdlik
Lisaks luuakse veel fond nimega Special Purpose Vehicle (SPV)

WTF!?
Luuakse SPV mille nimeks ongi SPV? Mul oli kunagi koer, kelle nimi oli Dog, aga see on midagi muud.

Võibolla mõtlen liiga ette, aga kas nüüd ongi nii, et probleemsed riigid hakkavad vastutustundlikult mõtlema? Kreeka näiteks mõistab, kahetseb ja enam nii ei tee? Itaalia midagi samasse auku? Teie ise sellesse usuksite?
Mina natuke isegi usun. Kui sellest kriisist ka muud kasu pole olnud, siis vähemalt need poliitilised jõud, kes propageerivad võlgade suurendamist, on hetkel üsna out. Tegelikult usun sedagi, et kui see jant ükskord ka tegelikult läbi saab, võib majandust (ja turge) oodata ees päris pikk kasvuperiood.

Enne seda tuleb muidugi ära kannatada võlakoormuse normaliseerumisest tingitud majanduslik kokkutõmbumine.
Üks väheseid positiivseid asjaolusid selle kammi juures on see, et investorid mõtlevad järgnevatel aastatel (kuni mälestused kriisist tuhmuvad) mitu korda enne kui mõnele valitsusele pappi laenavad ja see ehk aitab veidi pidurdada lõunaosariikide võimet kulutada.
OK, üks kiire blondiinitest (googeldada ega pikalt mõelda ei tohi!) - Pronksöö oli kui ammu?
Ma pakkusin 3.a. tagasi, ehk siis valesti. Kui blond ma olen? :D
Härrased, ärge nüüd selle väikese järjekordse eurobulls***i peale eufooriasse sattuge. This ain't over!
Kuulge mismoodi see vabatahtlik 50% mahakirjutamine käib?
Kui võlakirja tähtaeg saabub, siis ma võin valida, kas tahan tagasi 50% või 100%???
Pigem valid sa kas 0% või 50%.
Karum6mm
Härrased, ärge nüüd selle väikese järjekordse eurobulls***i peale eufooriasse sattuge. This ain't over!

jah, finantsturud tervikuna on rumalad, kuid õnneks on LHV foorumis mõned prohvetid, kes teavad mis on BS ja mis mitte :)

õnneks aeg annab arutust, vanade foorumipostide lugemine on teinekord päris meelelahutuslik ettevõtmine

mitte, et keegi ei võiks eksida, aga ei maksaks absoluutse tõe monopolile pretendeerida ja oma arvamusi nii kategoorilises vormis välja öelda
Õige vastus: Mis vahet kui ammu see oli, kui valu, vaev ja vaegused on detailides hägustunund.

This ain't over, vaenlane ei maga, võlakriis sez I'll be back jms. on kõige õigemad eeldused.

Reeglina leitakse igas valus midagi positiivset. Muidu poleks seda evolutsioonilises mõistes vaja.
SideKick, mismoodi 0%?
Kas Kreeka suhtes kuulutatakse välja pankrot? Millise seaduse alusel?
Või tuleb Kreeka asemele mingi uus riik, kes ei ole õigusjärglane?
Jättes kõrvale kõik võlakriisiga seonduva...FTs täna:

Other European news
•BASF warns on delayed orders
•Lufthansa scales back passenger forecasts
•France Telecom hit by domestic downturn
•ABB cautious on economy as sales increase
suffiks
Risto Sverdlik
Lisaks luuakse veel fond nimega Special Purpose Vehicle (SPV)

WTF!?
Luuakse SPV mille nimeks ongi SPV? Mul oli kunagi koer, kelle nimi oli Dog, aga see on midagi muud.

Ei, luuakse fond nimega Eriotstarbeline Sõiduk :D
Henno, ära muretse - ma ei ole peast nii soe, et ma hakkaksin finantsturgude kontekstis ilma keelt põske asetamata kindlas kõneviisis rääkima. Aga kui tõsisemalt rääkida, siis ma arvan (mitte ei tea), et kõik, mis seni EL-i suunalt võlakriiski kontekstis tulnud on, on olnud BS ning mul ei ole põhjust arvata, et mitmetriljonilise probleemi "lahendamine" triljoniliseks pumbatud skeemiga oleks oluliselt tõsiseltvõetavam kui varasem BS.
Ajakirjandus on eurovõlakriisi teemat praeguseks nii pikalt ekspluateerinud, et neil on selle käiamisest vist suht kopp ees. Meediakajastus peaks lähikuudel oluliselt vähenema, mis loob ka turgudel vähe rahulikuma fooni. Ei imestaks, kui päris kena jõuluralli ära tehakse ja järgmise aasta alguses kaineks saades ja makrot vaadates kõigil uuesti deprekas peale tuleb.
Skeptikute leeri toetab BI vahendusel ka Mike Shedlock (Sitka Pasific Capital) öeldes järgmist:

Although many details are yet to be resolved, the bulls got everything they wanted except endless printing by the ECB. However, the sad fundamental situation remains unchanged
1.No structural problems have been solved
2.Banks most assuredly need more than 106 billion in recapitalization efforts. The idea that French banks only need to raise 8.8 billion is preposterous.
3.No investors in their right mind will fund Greek and Spanish banks to the tune of 56.2 billion euros
4.The haircuts were not voluntary
Instead of the rumor mill of potential actions working to lift the market 24 hours a day for three straight weeks, it will be up to the EU to make the plan work. However, the plan won't work because of point number one above: not a single structural problem has been solved.
Although this rally may run for a while longer on fumes of past rumors and blind hope, it will eventually wear itself out.

Bear market rallies tend to end on good news. What more good news is coming?

Lühidalt öeldes pole tema sõnul lahendatud mitte ühtegi fundamentaalset probleemi ja olemasoleva lahenduse ootuses on turud rallinud kolm järjestikust nädalat. What if this is as good as it gets?