Börsipäev 1. okt - Mõned mõtted Mercki (MRK) teemal..

Pfizeri ravimite saatuse üle otsustamine lükati veebruarisse. Turg on juba praegu ettevaatlik. PFE ei saa kuidagi MRK varjust välja.
Absoluutselt nõus, et pipeline on nõrk, aga ega 10 aasta perspektiivis kaovad kõikidel ravimifirmadel tänastelt ravimitelt patendikaitsed ära ja turg niikuinii investeerib just lootuses nende potentsiaali, et ise uued ravimid välja töötada või osta väikefirmad, kes on midagi juba välja töötanud. Selles valguses on väga oluline, et oleks krediidireiting ja võime odavalt kapitali kaasata, kui kedagi osta tahetakse. Selles osas Mercki positsioon selgelt halvenes. Ma ei peagi seda viimast otsust krediidireitingu osas problemaatiliseks mitte niivõrd olemasoleva võla, vaid uue võla jaoks. Olemasolev võlg on võrreldav mingi 6 kuu rahavooga.
Ma ei oska ka hinnata, kas turg on lõplikult oma negatiivse arvamuse öelnud või tuleb veel mõni aste allapoole, aga minu point oli see, et Bayeri ostjad olid juba 6-12 kuu perspektiivis plussis, kui nad pärast Baycoli isegi n-ö valel ajal ostsid. Vioxx on muidugi suurem juhtum, aga 40mld USD Mercki turuväärtuse kaotust on ka rohkem kui Bayeri kogu turuväärtus (kui ma õigesti mäletan, siis see oli 25mld USD lähedal. Väide ongi see, et turg on potentsiaalset kahjumit topelt üle hinnanud. Ma igatahes ostsin 26.39-ga. Ajahorisont 3 aastat.
Ja dividendide argument ei ole mulle muidugi fundamentaalse väärtusega. Samas usun ma, et turul on psühholoogiliselt raske arvestada, et aastas makstakse 5% ettevõtte turuväärtusest dividendideks. Kui dividendide väljamaksmise mõjul peaks ettevõtte turuväärtus dividende mittemaksva ettevõttega võrreldes langema 5% võrra, siis ma usun, et tegelikkuses ei oska turg seda adekvaatselt hinnata. Suurt dividendi maksev firma peaks seetõttu kergemini sisulise hinnastabiilsuse saavutama.
Ma ei oska seda paremini selgitada, aga efekt on samalaadne, mis kütusefirmade tootluse hindamisel. Sisuliselt tuleb iga-aastasele hinnamuutusele 2-4% juurde liita. Kui seda teha, siis tundub tootlus hoopis midagi muud, kui puhtalt aktsia hinna muutust vaadates. Kuigi fundamentaalselt ei tohiks see midagi tähendada, siis turg seda vist küll õigesti ei hinda.
Täiesti nõus US selle koha pealt, et suuri farmaatsiaettevõtteid tuleb vaadata, nagu ka teisi vanamajanduse firmasid. Praegune korrektsioon on pigem tingitud kõrgetest ootustest ning R&D tsüklist. Vaadates suuri farmasid, siis jääb silma asjaolu, et enamus on suurt raha teeninud just kolestorooli alandajate ja depressiooniravimitega. Praeguseks on nende ravimite elutsükkel jõudnud küpsusfaasi ning farmad on hakanud aina enam kulutama reklaamile ning püüdnud laiendada ravimi kasutajate hulka. Kuna konkurents on läinud väga ägedaks, ei valita enam vahendeid ning iga hinna eest püütakse konkurentide vigu välja tuua. Lisaks ähvardavad koopiaravimite tootjad ning paljud ongi suures hirmus sektorist väljunud ning usuvad, et langus jääbki kestma.

Meie usume, et see on normaalne tsükkel farmaatsiasektoris ning ellu jäävad firmad, kes omavad tugevat bilanssi ning arukat juhtkonda. Praegune olukord toobki esile tugevad firmad, kes on pidevalt tegelenud aktsionäride vara kasvatamisega, mitte käibe kasvatamisega. Oleme pikalt analüüsinud antud sektorit ning otsustasime praegust soodsat turusituatsiooni ära kasutada ning luua selleteemalise fondi, mis hakkaks investeerima nii USA kui ka teiste riikide tervishoiusektorisse.
CIBC kommentaarid Mercki kohta - nädalavahetusel tulnud negatiivne info pole midagi uut, kuid aktsiat osta võib veel olla vara, 2004 lõpus rõhuvad aktsiat veel tax-selling, investor meeting detsembris ja 2005 EPSi määramatus.
Ma pean märkima, et ma olen farmaatsiasektoris toimuvat jälginud küllaltki põhjalikult 3-4 aastat, aga mulle on ikka jäänud veidi arusaamatuks, millised võiksid olla ühinemisvõimalused. Tegelikult ei ole juba tükk aega sellist tõsist ülevõtmist olnud. Pfizer ja American Home Products oli vist viimane, aga see oli ka mitu aastat tagasi, enne seda vist võttis Pfizer üle Warner-Lamberti. Sealt vist oligi pärit Lipitor, mis praegu on enimmüüdud ravim maailmas. Ja Pfizer on maailma suurim ravimifirma 220mld USD turuväärtusega.
GSK on vist 2. kohal ja turuväärtus on 120mld-130mld USD kandis. See on ka 90. aastate II poolel tekkinud 3 firma ühiendus. Glaxo ja Wellocome ühinesid vist kuskil 90. aastate keskel ja siis võeti 1999 või umbes sel ajal üle ka SmithKline Beecham.
Maailmas 3. firma on Novartis. Seda mäletan ma kindlalt, et see firma tekkis oma praegusel kujul 1996, sest siis ma hakkasin maailma majandust üldse tõsisemalt jälgima. Novartise tekkis Ciba & Sandozi ühinemisest ning täna peaks firma väärtus olema ligi 110mld USD.

Ja ülejäänud seltskond ongi turuväärtusega seal 40-60mld USD. Seal on LLY, BMY, WYE, MRK, AZN... Huvitav oleks teada, kes seal kellega ühineda võiks või kes keda üle võiks võtta. Lisaks on ju väiksematest fimadest veel Bayer, Abbott, Schering-Plough. Abbott vist oli isegi veidi suurem, aga sellest ma tean lihtsalt vähe.

Kas keegi on seda sektorit rohkem vaadanud. Ma pean tunnistama, et kui tunnetaks seda konsolideerumist paremini (kes keda siis ikka üle võtab), siis oleks investeerimisotsuseid palju lihtsam teha. Ma olen vägagi kindel, et midagi suurt on lähiaegadel toimumas. Turg on kuidagi kitsamaks jäänud ja see oleks väga mõistlik, kui sellises seisus turujõudu suurendada.
Väike parandus US, Pfizer'i viimased suured ostud on olnud Warner-Lambert ja Pharmacia, mitte American Home Products. American Home Products muutis oma nime pärast Merck'iga sarnast jama Wyeth (WYE).

LHV Pro all on ka üks aktsia välja toodud Oliver Peek'i poolt, mis peaks olema ülevõtmiskandidaat.
Roche cap 75B usd
Jah, loodetavasti rohkem mind enam ei ole vaja parandada. Natuke kiirustades ja ilma kontrollimata üritasin selle pildi peast paberile panna. Väiksed näpukad tulid ikka sisse. Pigem tahtsingi sellist üldpilti ette tuua.
Muide, ise olen pikk LLY-s, MRK-s, AZN-s. Põhimõtteliselt on selles sektoris ka JNJ. Juurde tahaks osta GSK (aga passin hinda alla 42 USD-i), NVS-i (hind alla 45 USD) ja PFE (hind alla 25 USD).
Momendil kannab USA.s C-SPAN live'is üle Mercki Finance Committee hearingut R. Gilmart'iniga (Mercki CEO). Senaatorite positsioon on üsnagi positiivne, tuuakse esile eelkõige ettevõtte proaktiivsust, kuid rõhutatakse ka Mercki info väljatoomise viivitamisega (esialgsed findingud date'ivad 2002-se aastasse). Ühesõnaga mixed picture, kuid tasub siiski jälgida.

B.
Mulle tundub küll, et Merck juba hakkab halba alla neelama ja on sellel tasemel üsna tugev.
FDA lahmib praegu kõikjal. Reedel said AZN ja GSK oma paugu kätte. Pikas perspektiivis ma ei usu, et ravimite müük kannataks. Selliste rünnakutega mängitakse lihtsalt turgu ümber. Sellepärast ei julge ma ravimistööstuses liiga kitsalt investeerida. 3-4 aktsiat on miinimum 6-7 ehk oleks normaalne. Keegi ei tea, millised tootjad edaspidi üliedukad on ja millised peavad üle elama tagasilööke. Üldiselt ma pärast halbu uudiseid ostaksin, ainult PFE valuation tundub liiga kõrge.
Paar väljavõtet ühest artiklist (http://www.healthtalk.ca/vioxx_hearings_11212004_9023.php):

A US Senate Finance Committee hearing into the Vioxx recall has shed some light on the events that eventually led to the recall of Vioxx.
/.../During the hearings, more drug safety issues were brought to the table when a FDA safety reviewer warned senators that at least five other common drugs currently on the market could become the next Vioxx.

Dr. David Graham said AstraZeneca's Crestor, a cholesterol-lowering drug; Meridia, a weight-loss drug by Abbott Laboratories; Accutane, an acne-fighting drug by Roche Holdings; Bextra, an arthritis pain-relieving drug by Pfizer; and GlaxoSmithKline's Serevent, an asthma drug could become the next Vioxx.

/.../

Väga huvitav situatsiooni, ei oskagi seisukohta võtta, kuid peaks eeldatavasti nii mõnegi hea sisenemisvõimaluse farmasektorisse pakkuda. Ise kavatsen antud sektorit tähelepanelikult jälgida.

B.
Pidev hirm turgudel ongi parim, mis saab tekitada allahinnatud sektori. Minu arust on farmaatsiasektorit juba terve aasta tümitatud. Ma pean siin all näiteks silmas ka JNJ-ga seotud jamasid.

Kas nüüd ongi siis Mercki teema õhus? Spekulatsioonid, et võetakse üle. Kui tekiks üks ülivõimas ravimifirma juurde, siis see oleks praegu turul kõva jõud. GSK+MRK? NVS+MRK? AZN+MRK? Vaevalt JNJ päris tõsisele ravimiturule siseneb.
(ma lugesin esimese hooga AZN+MRK asemel AMZN+MRK ja jõudsin seda pool sekundit päris intrigeerivaks spekulatsiooniks pidada)... :)
MRK püsib päris hästi PFE ja AZN uudiste peale.
PFE-d peaks nüüd kuskil ostma. Liiga kiiresti kosus. Jälle üle 24 USD-i, alles oli 22 USD. Aga muidu tahaks nii AZN-i kui PFE-d selliste uudiste peale osta. No Iressa ei ole AZN-i jaoks küll kasumi mõttes nii oluline, et ettevõte peaks 10% oma väärtusest kaotama. Kvartalikäive oli Iressal vist mingi 130m USD. Krt, 10% AZN-ist on väärt 6mld USD.
Goldman Sachs arvestuste kohaselt on Celebrexi osa järgmise aasta kasumist 0,41 senti, aktsia ettevaatav 2005 P/E oli eile 12,8 ning selle järgi peaks aktsia kukkuma vähemalt 5,25 dollarit. Seega sellist arutlust järgides ruumi alla veel on.
Pfizeri (PFE) Celebrexi uudis ei ole vast nii kole kui tundub. Konsulteerisin kiirelt ühe firma töötajaga, kes ei näe kindlasti ravimi eemaldamist turult. Jah, Celebrex on samasugune COX-2 inhibiitor nagu Vioxx aga eks molekulidel ole ikka erinevusi ka. Tõenäoliselt läheb label muutmisele ning kõrgemat doosi tõmmatakse allapoole. Lisaks sellele on ka ju Bextra.

Kui PFE oleks meile sümpaatne firma, siis oleksime praeguse kukkumise pealt ostmas.

sB
PFE teatas ka ametlikult, et Celebrexi müügist maha ei võeta. Pole küll minu ala, kuid mõju peaks PFE-le olema palju väiksem kui Vioxx Merckile, seega ehk siin üle reageeritud (aktsia $24.70 hetkel).