Ometi lisandub börsil noteeritud hüvitusfondi obligatsioonide kõrvale ka ETL 1.aastane võlakiri.
Huvitav tundub küsimus: kumb võlainstrument hinnatakse riskantsemaks?
Kas ETL võlakirjade vastu võiks ka väikeinvestoril huvi tekkida on aga kahtlasevõitu.
ETL võlakirjade vastu ei tohiks ratsionaalselt käituval erainvestoril huvi olla, sest maksudejärgselt on tootlus väiksem kui pangadeposiidil, mille risk on ju väiksem. Kuid kogu projekt siiski positiivne, ka TSE aktiviseerimise suhtes. Ja ka ETL on lõpuks mõistnud, et finantseerimine omakapitali abil on kallim laenukapitali abil finantseerimisest.
to beast: võlakirja ja pangadeposiidi võrdlemisel puhul tuleb arvestada, et võlakiri on likviidne - sa võid ta igal ajal müüa. Pangadeposiidi katkestamise korral kaotad marginali.
to graafik: oleneb ka sellest kui likviidseks ETL võlakiri kujuneb. Kuid ebakindla investeerimishorisondi puhul võib mõnele investorile tõesti võlakiri paremini sobida.
ei ole nagu sellesse teemasse pikemalt süvenenud ja sooviks kiiret vastust: palju selle asja tootlus on?
to rene222: oli vist max 6.1%. Erainvestorina pead ka tulumaksu lahutama.
6.1% on EYP 100M garanteerinud tulususe, aga vastavalt tenderile võib ka tulusus madalamaks kujuneda
Täna toimub kõik kuidagi korraga:) vt. maksundusalane foorum.
Kellele see EYP selle tulususe garanteeris? Võlakirja likviidsus järelturul oleks ju iseenesest tore asi kui võrrelda deposiidiga aga paraku väiksemagi üldise intressitaseme tõusu korral pead ikkagi enam vähem lõpuni selle paberi otsas istuma, et mitte kahjumit saada. Teisalt on siis jälle hea osta muidugi.
Minu teada jääb spread koos fikseeritud kuluga väikeinvestori jaoks vist ikkagi liiga kõrgeks, et siin võlakirjadega edasi-tagasi sebida ja intresside peal spekuleerida.
Minu teada jääb spread koos fikseeritud kuluga väikeinvestori jaoks vist ikkagi liiga kõrgeks, et siin võlakirjadega edasi-tagasi sebida ja intresside peal spekuleerida.
...võlakiri on likviidne - sa võid ta igal ajal müüa. Pangadeposiidi katkestamise korral kaotad marginali.
Ja kas võlakirju ostetakse/müüakse tänapäeval ilma marginaalita või? :)
Ja kas võlakirju ostetakse/müüakse tänapäeval ilma marginaalita või? :)
No püüa siis ise vastata: miks peaksid jõukad erainvestorid ostma võlakirju kui nad ei konkureeri isegi pangadeposiitidega?
Vastasid ju ise. Kui ei konkureeri, siis pole ka mõtet osta :)
Pole küll emissioonitingimustega tutvunud aga kuulda oli, et emiteeritakse diskontopaber. Nii saadakse tulu kapitalikasvult, mitte intressidelt. Ja selle tulu saab omakorda vastu kirjutada oma väärtpaberitehingute kahjumitele.
Tänane (14.07) EPL kirjutab, et Eesti Telekom tahab saadava kapitali abil osta või luua uus internetiportaal. Ükski suurtest Eestis tegutsevatest portaalidest end müüa aga ei taha. Mulle tundub see ETL samm rohkem hädise üritusena e-ärisse tõtata, portaal ei ole just kõige parem investeering. Ma lootsin, et midagi huvitavat wireless vallas on tulemas, kuid see küll ETl jaoks eriti positiivne uudis pole, üsna vaimuvaene.
Artikkel ise siin - Kliki!
Artikkel ise siin - Kliki!