BÖRSIKRAHH 2022

"kristlipp"
Hetke arengud viitavad küll sellele, et enne ostlemist võiks S&P 500 puhul -20% või vähemalt maagiline 4000 piir ära oodata.

Päris täpselt päeva põhi ära tabatud :)
Päris kindlasti polnud need numbrid ühe päeva perspektiiviga. Oligi juba ühe päeva kohta palju toimunud. Ei maksa nii kärsitu olla, protsessi peab ikka nautima. Kui üleeile veel pidasin võimalikuks, et läheme peagi uusi tippe vallutama, siis nüüd olen arvamusel, et lähitulevikus see toimuma ei saa.
Väike tehe 2.0. Miks inflatsioon ja fed funds rate on gravitatsioon aktsiatele?

https://www.multpl.com/shiller-pe
Shille pe on 36.43. 100/36.43=2.75%
Intressmäär=0%
2.75-0=2.75% preemia

Kui keskmine intressimäär on ajalooliselt 3.7%
PE 17 100/17=5.88%
5.88-3.7=2.18%

Nii on see olnud pikalt. Praegune preemia isegi parem kui ajalooline.

Aga tuli inflatsioon ja keskpank tõstab intresse.

Oletame, et turg arvab, et intressid tõstetakse 3% peale. Mis on ajalooliselt isegi madalam. (Sellesse aastasse 1-2% on sisuliselt juba fedi poolt sisse kirjutatud)

Mis peaks pe olema, et saada 2.5% preemia?

3+2.5=5.5%

100/5.5=18.18

Kukkumismaad täpset 50% veel. Sest shiller pe on hetkel 36.

Olgu öeldud
100/4.5=22.2 see oleks 2%
100/3.5=28.5 see oleks 1%, mis on sellesse aastas juba enamvahem kindel.

Seda Robinhood investoritele keegi kallitel "ekskursioonidel" ei õpeta. Saite selle tasuta.

Mul hakkas lihtsalt kahju rumalatest algajatest kes praegu pikaks lähevad... Arvates, et see on "long term" ostukoht...
Kindlasti mõni robinhooder homme ostab kui turg tõuseb, et siis nädala pärast veel suurema kahjumiga müüa.

Miks se Schiller P/E oluline on muidu? Nt 2020 pekkikukkunud aasta paljude jaoks, selgelt majandusevälistest teguritest põhjustatud ühekordne laks. Relevantne?
"kristlipp"
Päris kindlasti polnud need numbrid ühe päeva perspektiiviga. Oligi juba ühe päeva kohta palju toimunud. Ei maksa nii kärsitu olla, protsessi peab ikka nautima. Kui üleeile veel pidasin võimalikuks, et läheme peagi uusi tippe vallutama, siis nüüd olen arvamusel, et lähitulevikus see toimuma ei saa.

Eks me kõik võime siia suva numbreid ilma analüüsita postitada ja hiljem väita, et tegelt oli ajahorisont pikem. Nii need spekulatiivsed tehingud pikaajalisteks investeeringuteks muutuvad.

Kui sa postitaksid mingitki analüüsi, siis mul ei oleks mingit probleemi sinu pessimistliku vaatega. Aga kuni sa postitad ainult suvalisi numbreid maagiliste piiride kohta, siis on see rohkem huumor kui sisu.
See krahhi jutt ei päde absoluutselt.
Enne selle nn. pandeemia algust oli ameeriklastel hoiuseid 2. triljoni väärtuses.Hetkel on 8 triljonit.Vahe on sekundites 100 000 aastat.

Sellest peaks ju piisama,et jõuda järeldusele,mis on tulemas.
Mida ma sellega öelda tahan,on see,et karuturu jutt on jamps.
"invictus"
"kristlipp"

Eks me kõik võime siia suva numbreid ilma analüüsita postitada ja hiljem väita, et tegelt oli ajahorisont pikem. Nii need spekulatiivsed tehingud pikaajalisteks investeeringuteks muutuvad.

Kui sa postitaksid mingitki analüüsi, siis mul ei oleks mingit probleemi sinu pessimistliku vaatega. Aga kuni sa postitad ainult suvalisi numbreid maagiliste piiride kohta, siis on see rohkem huumor kui sisu.

No kui vaadata S&P 500 graafikut, siis mina näen seal tõusutrendi murdumist. Või kui vaadata Elliott Wave analüüse, siis oleme mitmest võimalikust stsenaariumist allapoole kukkunud. Mina näen seda pigem optimistlikult, et aeg on liigne rasv maha raputada, kaalus alla võtta, siis on hiljem kergem uusi tippe vallutada.
"invictus"
Miks se Schiller P/E oluline on muidu? Nt 2020 pekkikukkunud aasta paljude jaoks, selgelt majandusevälistest teguritest põhjustatud ühekordne laks. Relevantne?

Schilleri P/E-ga on nii, et seoses nõrkade aastate (2011,2012 ....) järkjärgulise väljalangemisega arvutusest teeb E samal ajal arvestatava tõusu isegi siis kui kasumid jäävad tänastele tasemetele või langevad mõõdukalt. rääkimata sellest kui kasvavad analüütikute ootuste kohaselt ....

S&P500 earnings by year

Analyst`s consensus 1/24/2022

2023 246.06
2022 223.61
2021 206.41

_______

30-Sep-21 178.24
31-Dec-20 100.75
31-Dec-19 151.32
31-Dec-18 146.92
31-Dec-17 124.27
31-Dec-16 109.18
31-Dec-15 102
31-Dec-14 121.48
31-Dec-13 119.87
31-Dec-12 105.05
31-Dec-11 107.42

Minu jaoks on Schilleri P/E üldiselt hea adekvaatsuskontroll aga tema häda on selles, et kui on majanduses kiire kasvu periood, siis on Schilleri P/E väga pikalt n.ö. ajast maas (perioodi madalad algväärtused tõmbavad seda alla), samal ajal kui kiire kasv õigustab kõrgemat jooksvat P/E-d. Kokku annab see väga kõrge Schilleri P/E. Samas kui on majanduses halvad ajad, siis Schilleri P/E ei pruugi palju erineda jooksva aasta P/E-st ja sellele lisaks halb makromajanduslik keskkond õigustab madalat jooksva aasta P/E-d. Kokku annab see madala Schilleri P/E.

Suures pildis minu arvamus: USA on ülehinnatud; ülejäänud maailm not so much.
"invictus"
Minu jaoks on Schilleri P/E üldiselt hea adekvaatsuskontroll aga tema häda on selles, et kui on majanduses kiire kasvu periood, siis on Schilleri P/E väga pikalt n.ö. ajast maas (perioodi madalad algväärtused tõmbavad seda alla), samal ajal kui kiire kasv õigustab kõrgemat jooksvat P/E-d. Kokku annab see väga kõrge Schilleri P/E. Samas kui on majanduses halvad ajad, siis Schilleri P/E ei pruugi palju erineda jooksva aasta P/E-st ja sellele lisaks halb makromajanduslik keskkond õigustab madalat jooksva aasta P/E-d. Kokku annab see madala Schilleri P/E.

Suures pildis minu arvamus: USA on ülehinnatud; ülejäänud maailm not so much.

USA turule olen investeerinud pikaks ajaks läbi SPDR S&P US DVD ARISTOCRATS ETF - see on hetkel +6.7% vs S&P500 -1,3% samal perioodil - ost septembris 2021

muidu olen panustanud rohkem arenevate turgude poole - allpool S&P500 vs iShares MSCI Emerging Markets ETF (EEM) 5 aasta lõikes, aga YTD on EEM -1,1% ja S&P500 -7,7% ja arvan, et see vahe pikema perioodi tootluses hakkab jõudsalt vähenema ...

ostan küll EURis noteeritud instrumente ...

XTRACKERS MSCI EM UCITS ETF mida olen ostnud 5 osas september-detsember 2021 PIKi on hetkel nullis
XTRACKERS MSCI BRAZIL UCITS ETF sai võetud 30.11.2021 ja see on +8%
ISHARES CHINA LARGE CAP ETF on -6%

Balti börsil osalejad on veidi kummalised, SPY künnab taas punast ja meil ostetakse eilset põrget. Kas Äripäeva artikkel, et NIMED ostavad mõjub meie investoritele nagu raps metskitsele ? (https://loodus.ohtuleht.ee/1053694/raps-murgitab-ida-virumaa-loomaparki-saabub-uhe-enam-haigeid-metskitsi)
Haige metskitse põrge?
Ega balti börsil nüüd kõik ka nii ülehinnatud pole,et sealt eemale peaks hoidma ja kõik maha müüma.
Eilne oli küll kummaline kus valimatult kõik langes.

"kristlipp"

Märts 2020 ka valdav enamus valmistus mitmekuiseks pikemaks languseks. Tuli aga väga järsk lühike langus ja kohe sinna otsa järsk taastumine ja sinna omakorda pikk tõus. Viimasel ajal tundub kõik kuidagi liiga järsku toimuvat ja sellisel turul on keeruline õigeid otsuseid teha. Oht hiljaks jääda sündmustele reageerimisel.
"koitv"
Haige metskitse põrge?

Kuidas sa nimetad sündroomi, et kui indeks punane ja tormad ostma, sest meilile potsatab Äripäeva uudiskiri
https://www.aripaev.ee/borsiuudised/2022/01/24/investorid-kasutavad-ara-soodushindu-balti-borsil?utm_campaign=%C3%A4rip%C3%A4ev%2Buudiskiri%2B2501&utm_medium=email&utm_source=sendsmaily

Kui võiks vaid eeldada, et need kitsed ära ei sure, tuleks siin rämedalt spekuleerida, et kui selline artikkel tuleb, osta, ära vaata, mis maailmas toimub ja 2h pärast müü. List ka, siis järgmine kord teab.
Huvitav, et Äripäeva uudiskiri on terve Euroopa ostma pannud ....

Loe artiklit, mida keegi ostis ja mis rallib, mitte +1% põrge üle Euroopa polnud point. Mida ostis aasta investor ja mida Saare? Vihje, otsi +7% alt seda :)
kui spread on suur siis suur töus vöi suur langus ilma käibe infota ei näita ei ostjaid oleks palju vaid et müüjaid lihtsalt altpoolt hinnaga hetkel pole vöi on vähe..
Suht tavapäraselt oleme minemas eelmist mõõna vähemasti nuusutama.