Karuturule jõutakse kui -20% tipust.
Riskin siinkohal end lolliks teha ja arvamust avaldada.
Kuidagi ei usu Jate pakutud 1-2 aastast vindumise varianti. Nagu Stefan mainib, siis raha on ringluses nii palju, et see langus ostetakse mõne nädalaga tagasi, nagu on juhtunud ka varasemalt (2017-2018).
See Corona viirus on muidugi probleem, kuid võrreldes misiganes tavalise külmetusviiruse statistikaga, ei ole see kuidagi NII PALJU ohtlikum.
Ühesõnaga, mina arvan, et kuu aja pärast, kui kogu maakera põhja poolsetel aladel päike kõrgel ja ilm ilus on, siis on see Corona unustatud ja börsid aasta alguse tasemetel.
PS. tegin täna Nasdaq'l väiksed sisseostud (müünud viimastel aastatel pole)
Kuidagi ei usu Jate pakutud 1-2 aastast vindumise varianti. Nagu Stefan mainib, siis raha on ringluses nii palju, et see langus ostetakse mõne nädalaga tagasi, nagu on juhtunud ka varasemalt (2017-2018).
See Corona viirus on muidugi probleem, kuid võrreldes misiganes tavalise külmetusviiruse statistikaga, ei ole see kuidagi NII PALJU ohtlikum.
Ühesõnaga, mina arvan, et kuu aja pärast, kui kogu maakera põhja poolsetel aladel päike kõrgel ja ilm ilus on, siis on see Corona unustatud ja börsid aasta alguse tasemetel.
PS. tegin täna Nasdaq'l väiksed sisseostud (müünud viimastel aastatel pole)
Võtame positiivselt -- vähemalt foorum töötab :)
Jate
Eilsed head ettevõtted ei pruugi "homme" enam kuigi head olla.
Head inimesed ja head varad on ka homme head inimesed ja head varad.
Vana probleem, et raha oli seotud kullaga, seejärel fiksvaluutaga, seejärel kõrgete intressidega, enam ei eksisteeri. Tänapäeval on riigid ja keskpangad õppinud. Vanasti kardeti ka "bank run". Tänapäeval teavad kõik, et keskpankadel/valitsustel on piiramatult palju raha. Piiramatult palju.
Ehk hüperinflatsiooni risk eksisteerib alati, aga risk et "raha saab otsa" RIIKIDES enam ei kehti.
Börsikrahh pole midagi muud kui raha väärtuse tõus. Aga seda tõusu võivad poliitikud alati ohjeldada.
Ja huvitav on ka tõdeda, et näiteks kuld isegi mitte täna, ei tõuse.
=>
Ehk kogu protsess on praegu ajakirjanduses ja moodsate (millennials') inimeste peades, aga raha EI OLE maailmas otsa, ega saa. Hea reaalvara, ja head inimesed on aga piiratud ressurss.
ID-kaart nüüd kenasti kinni keeratud,kohalik kapitali kontroll vist.
Meenutagem tarkust aastast 1997: Laupäevad ja pühapäevad on seetõttu toredad, et siis TALSE ei kuku.
Nagu keegi siin varasemalt ilusti meile tuletas meelde börsireeglit, et kukkuvat nuga ei ole mõtet püüdma minna lisaksin siin Jate mõtete valguses juurde kus pole mõtet sellest ka kinni hoida. Head ostukohad tekivad aga ennem tahaks saada selgust kas need on täna või tunduvalt hiljem.
stefan
Pööre algab sellega, et see kes istub 100% rahas mõtleb, et noh, äkki siiski investeeriks 5%. Ja siis lumepall liigub vastupidises suunas.
Eks me kõik osta siin ei maksa arvata, et ei osta.
Lihtsalt vahe on selles, et me ostame odavamalt kui sina nagu ajalugu on näidanud. Ostame siis kui on põhjust raha lauale panna. Margin of Safety
harleystefan
Pööre algab sellega, et see kes istub 100% rahas mõtleb, et noh, äkki siiski investeeriks 5%. Ja siis lumepall liigub vastupidises suunas.
Lihtsalt vahe on selles, et me ostame odavamalt kui sina nagu ajalugu on näidanud. Ostame siis kui on põhjust raha lauale panna. Margin of Safety
Ah, sina oled see kes tagantjärgi räägid oma headest investeeringutest. Neid on palju aktsiafoorumites.
Rohkem imponeerivad aga need, kes räägivad kohe oma tehtud ostudest. Eriti kui nad räägivad oma pärisnime all ka.
Gribah
Nagu keegi siin varasemalt ilusti meile tuletas meelde börsireeglit, et kukkuvat nuga ei ole mõtet püüdma minna lisaksin siin Jate mõtete valguses juurde kus pole mõtet sellest ka kinni hoida. Head ostukohad tekivad aga ennem tahaks saada selgust kas need on täna või tunduvalt hiljem.
Kas head ostukohad olid täna või hljem saab selgust pärast, mitte ennem :)
Ei arvagi, et maailm otsa saab ja head ettevõtted. Ma isiklikus plaanis lihtsalt leian, et panustamine sel hetkel kui oleme kümne km jooksu esimesel meetril, või ok, vbl kilomeetril, on ennatlik. Jah, raha on palju, aga see raha pole ka loll raha ja liigub siis, kui asi on kas väga sitt, et on vaja "maailma päästa", või siis, kui on vaevutuntavad märgid võimalikust olukorra stabiliseerumisest. hetkel neid märke pole kuskiltki otsast näha (kui Hiina "usaldusväärne" statitsika välja jätta)
Ma arvan, et keegi meist täna sisimas ei usu, et olukord seoses viirusega pöördub positiivseks lähima paari nädala jooksul, isegi mitte lähima kuu jooksul? Või keegi usub, et kuu aja pärast on probleem ununenud sedasi, et kõik võimalikud riskid halva stenaariumi osas on ellimineeritud, või et rahval on tugev usk, et nüüd oleme üle koera saanud, teadmatust on hetkel lihtsalt liiga palju mu arust.
Tark ei torma, loll jääb hiljaks, eks nii on see alati olnud. Ma ei leia tõesti hetkel ühtegi head põhjust miks peaks praegu olema hea aeg sisenemiseks või lisamiseks kui ühtegi positiivsele uudisele pole isegi lootust, vastupidi, WHO ütleb, et just nüüd oleme murdepunktis, et kas tuleme välja või ei tule ja perse on mullas - ma ei näe seda punkti kuskilt otsast murudmas positiivses suunas
Kihla ei hakka vedama, aga ma ise olen panustan sellele, et kuu aja pärast pole olukord maailmas parem - ka headel ettevõtetel on ruumi veel alla tulla selle jama käigus.
Ma arvan, et keegi meist täna sisimas ei usu, et olukord seoses viirusega pöördub positiivseks lähima paari nädala jooksul, isegi mitte lähima kuu jooksul? Või keegi usub, et kuu aja pärast on probleem ununenud sedasi, et kõik võimalikud riskid halva stenaariumi osas on ellimineeritud, või et rahval on tugev usk, et nüüd oleme üle koera saanud, teadmatust on hetkel lihtsalt liiga palju mu arust.
Tark ei torma, loll jääb hiljaks, eks nii on see alati olnud. Ma ei leia tõesti hetkel ühtegi head põhjust miks peaks praegu olema hea aeg sisenemiseks või lisamiseks kui ühtegi positiivsele uudisele pole isegi lootust, vastupidi, WHO ütleb, et just nüüd oleme murdepunktis, et kas tuleme välja või ei tule ja perse on mullas - ma ei näe seda punkti kuskilt otsast murudmas positiivses suunas
Kihla ei hakka vedama, aga ma ise olen panustan sellele, et kuu aja pärast pole olukord maailmas parem - ka headel ettevõtetel on ruumi veel alla tulla selle jama käigus.
Mitu kuud tavaliselt börsikrahhid kestavad, 6-12 või midagi sellist? Või seekord tehakse kiiremini? Surnud kassi põrge kindlasti tuleb ka ära oodata ju. Või enam selliseid asju ei juhtu, põrutab kohe raketina kosmosesse tagasi?
stefanharleystefan
Ah, sina oled see kes tagantjärgi räägid oma headest investeeringutest. Neid on palju aktsiafoorumites.
Rohkem imponeerivad aga need, kes räägivad kohe oma tehtud ostudest. Eriti kui nad räägivad oma pärisnime all ka.
Lehto ca 40% tõus tegi mind veits eufooriliseks küll jahh. See oli ka erand.
2007 aastal ostsid sa Merkot 200 ja 250 krooni eest ja mis edasi sai oli ajalugu.
Siis levitasid sa samamoodi oma usku siin kilbi ja mõõgaga.
blaa-blaa-blaa.
SPY on pooleteise tunniga põrganud $288 pealt $293.45-te. Ralli!
SPY on pooleteise tunniga põrganud $288 pealt $293.45-te. Ralli!
Jate
Ma arvan, et keegi meist täna sisimas ei usu, et olukord seoses viirusega pöördub positiivseks lähima paari nädala jooksul, isegi mitte lähima kuu jooksul?
Turg muidugi üritab diskonteerida mis hakkab juhtuma. Aga küsimus on kas turg on liiga palju või liiga vähe hullu diskonteerinud. Ma ei tea, aga ma spekuleerin, et liiga palju. Ma ei näe uudistes midagi mis viitab sellele, et corona tuleb Euroopas hullem kui tavaline gripp.
harley
2007 aastal ostsid sa Merkot 200 ja 250 krooni eest ja mis edasi sai oli ajalugu.
Siis levitasid sa samamoodi oma usku siin kilbi ja mõõgaga.
Mine palun tagasi Merko foorumile ja loe kes ostis kogu aeg põhjas kevadel 2009 ja selle ümber. Seal peaks olema kümneid ja kümneid kommentaare.
Aga jah, ma mäletan, et ma ka kaotasin äkki 1 eur languses. Hüppasin sisse äkki kuskil 8 eur ja müüsin jälle 7 eur vms. Peamine tegevus aga toimus palju madalamatel hindadel hiljem. See, kes on sellest huvitatud võib ise läbi lugeda Merko foorumi.
Kuna tasusid ei ole siis ma olen iga päev justkui väike hagijas väikestes kogustes aktsiaid juurde lisanud ja nii tuleb keskmiselt päris hea hind.
Noh harley, kas täna on õige päev osta Tallinna Börsil, või ei ole? Keegi muidugi ei tea, aga mõned avaldavad foorumis ikka oma arvamust.
stefan
Vana probleem, et raha oli seotud kullaga, seejärel fiksvaluutaga, seejärel kõrgete intressidega, enam ei eksisteeri. Tänapäeval on riigid ja keskpangad õppinud. Vanasti kardeti ka "bank run". Tänapäeval teavad kõik, et keskpankadel/valitsustel on piiramatult palju raha. Piiramatult palju.
Ehk hüperinflatsiooni risk eksisteerib alati, aga risk et "raha saab otsa" RIIKIDES enam ei kehti.
Börsikrahh pole midagi muud kui raha väärtuse tõus. Aga seda tõusu võivad poliitikud alati ohjeldada.
Ja huvitav on ka tõdeda, et näiteks kuld isegi mitte täna, ei tõuse.
Väga lihtne, aga samas väga sügava sisuga tõde. Eriti see boldis osa. Mulle endale tundub praegu, et see viirus hoopis päästab järjekordselt igati õigustatud ikaldusest, kuna:
2020Q1 ja 2020Q2 SKP alla => keskpankade kraanid keeratakse jälle max lahti (keegi ei saa kobiseda, kuna "act of god" vajab mitigeerimist, töökohad säilitamist ja blabla => järjekordne õigustatud cooldown edasi lükatud.
Rääkivad pead juba räägivad, et FED ei peaks märtsini ootama, vaid võtma tarvitusele erakorralised meetmed. St, et hiljemalt märtsis läheb jälle lahti proper central bank fuckery.
Aina rohkem on tunne, et deflatsioonipaanika on diversioon nendele, kes eelmise kriisi vastu ennast kindlustavad. Aga eelmist kriisi ei tule, stefani kirjeldet põhjustel.
EDIT: ütlen ka, et võtsin näpuotsaga üht-teist Eestist juurde, kui ikaldub edasi ilmselt veel. Puhtalt gamble sellele, et mitte viirusepaanika ei tapa turgusid, vaid loob õigustuse järjekordseks rahauputuseks.
stefanharleystefan
Nojah, ega minagi pole Stefani ostude üle ironiseerimise patust puhas:
jaans
Kuna olen TTM lühike, lisaksin autotootjate diagrammile Tata Motorsi (Tata + JLR) 12kUSD kõrguse posti. Erinevalt selle tabeli teistest postidest on Tata Motorsi EPS negatiivne. TSLA hind on küll kõvasti tõusnud, aga tundub, et TTM languselt võiks suurema tõenäosusega või rohkem teenida.
See oli TSLA foorum 06.01.2020, võtsin positsiooni küll mõned päevad varem, aga selle kommi kirjutamise kuupäevast tänaseni:
TTM $13.18 -> $9.14 (-30%)
Munad käivad mul ühes korvis ja rohkem tehinguid ma vahepeal teinud pole, seetõttu pole mul põhjust olnud oma tehingutest rohkem kirjutada. See ka veel, et kuna kasutan võimendust ja kuna hinna langemisel tekib lühikese positsiooni puhul tagatist juurde mille arvel saab positsiooni suurendada, on hetke seis parem, kui see niru 30%.