Blog - uus liik ajakirjandust?

See on tunnetus, et kuulud Maailma. :)
Velikij, selles see iva ongi, et sa ei pea seda tegema. Milleks maailma ümberkasvatada.
Blog on kui päevik, ainult avaliku juurdepääsuga. Päevikut peetakse ka selleks, et sahtlis oleks rohkem asju.
Mina seda blogindust päris maha ei kannaks. Asja iva on aga vast selles, et kirjutada võiksid need inimesed, kellel on ka midagi öelda (peale selle, et mulle meeldib Kalev, aga ma ei julge seda talle öelda). Loeksin isegi huviga ümbermaailma jalgrattaga tiirutava seikleja blogi või siis mõne asjaliku kaupleja oma, kes kirjutaks oma tehingutest, analüüsiks neid jne.
Tegelikult, kuna on ikkagi sõnavabadus, siis võivad kõik öelda mida tahavad, iseasi kas kellelgi on huvi seda lugeda.
Blogidega seoses on evulutsiooni loomuliku osana sündinud ka üks uusim reklaamileiutis - blogvertising. Kui su blog on piisavalt suur, võetakse sind teatud vahendusfirma blogide nimekirja, lisad enda lehele koodijupi ja minek.

Blogidega on nii nagu tavaliste märkmik-päevikutega. Ilmselt proovivad selle asja kõik läbi, aga kuna blogimine nõuab suhteliselt head vaimuannet ja viitsimist, siis jäävad alles ainult teatud friigid. Ka mina mõtlesin, et võiks ka Bloggeris mingit pula kokku ajama hakata. Aga aega pole, viitsimist ka. Kui ajsal pole funktsiooni, siis kaob asja mõte ära. Mul on oma isiklik kauplemise ja ideed blog MSNis, mis on omakorda nähtav ainult minu MSNi listis olevatele kasutajatele.

Ilmselt saab see olema nii nagu kodulehtedega - kõigil on, aga külastatakse ainult suurimaid ja parimaid. Ja polegi muud.

Blog on ju tegelikult sisuhaldustarkvara.
Just praegu lugesin BBC'st uudist, kus Yahoo! jagas välja parimate lehekülgede auhindu ning üheks laureaadiks oli Blogi, mille autori eesmärgiks on kohtuda 100 erineva kuulsusega (sõber koostas talle 500 nimega listi ning kui Blogi autor nendest 100 kohtub, siis võidab kihlveo).
Mina seletaks rahvakeeli nii, et ühed kirjutavad tõesti päevasündmustest - kus keegi käis ja mida tegi. Pean neid blogisi rohkem "isiklikeks", sest minu enda jaoks on kohutavalt igav neid lugeda. Peab tõdema, et selliseid blogisi on valdav enamus.

Ja teine, niiöelda informatiivsed blogid, kus kellelgi ka midagi öelda on inimestele. Isiklikult ei kirjuta blogisse kunagi päevasündmusi, ei taha, ei viitsi ja kui mina oleks lugeja, siis sureksin igavusse. Kui mul on midagi öelda, kasvõi ridade vahelt, siis kirjutan... sest loomehetki tuleb päris tihti ja blogi on üks viis seda teistele öelda/jagada.

Ja pealegi on päris tore, kui on mingi ringkond tuttavaid kelle blogisid siis lugeda - saab ka nende mõtetest aru.
Vastuseks Velikij´le. a) mille põrgu pärast peaksin ma kogu maailmale selgitama, kus ma eile käisin ja mida tegin ja mida nägin?
b) keda põrgut peaks huvitama see, mis ööklubis või veebilehel ma eile käisin või mis muusika mulle meeldib?

Kõik on ju ikkagi valikute küsimus. Sellised blogid on blogosfääri "kollased seltskonnaajakirjad". Mina ka ei saa aru miks peaks keegi minema kioskisse, maksma raha ja hakkama huviga lugema Kroonikat või Cosmot. Oluliselt huvitavam on lugeda mõnda teadusblogi, vaadata hea fotograafi photoblogi, lugeda ränduri rännublogi või daytraderi kauplemisblogi jne jne. Samas need "seltskonnaajakiri-blogid" ongi ju mõeldud ainult teatud seltskonnale lugemiseks ja neile täidavad oma eesmärgi 100%liselt.

Siin huvitav artikkel (new window): the porous membrane: why corporate blogging works. Ning Ajaveeb 06 konkursilt leiab kindlasti vähemalt 1 huvitava eestikeelse blogi.
Velikij, siin sulle mõned põhjused:

blog on töövahend. nagu ka word. no ei tule wordi ära keelata mis siis et enamus sellega tehtud tekste on cräpp! inimesed ajavad sassi asja m6tte ja vormi. ja noh noored naised tehku mis tahavad - see on kasuks arengule. ja kui sulle ei meeldi - ära loe. aga kellele meeldib - tal on vähemalt voimalus lugeda.

ise kirjutan ka blogi - peamiselt selleks et meeles pidada ja yles tahendada koik mida olen uurinud. nö märkmik. kuna arvutid vahetuvad ja backupid ununevad, siis blog on selline "igavene" asi internetis. näiteks otsisin omal sekvenseri dokumente, ja labi suure hada leidsin 2002 suvel tehtud märkmed yles. oleks blogi pannud oleks search olnud. pärast hea pensionipolves noorutst meelde tuletada ja "oh kui oppimishuviline ma olin".

monda asja otsides lhv foorumites satun peale oma kirjutistele aastast 2002-2003 ja loen ja imestan - kas t6esti mina. seega on isegi lhv's sonavotmine sisuliselt blogimine.. hea on jalgida oma arvamuse muutusi ja nö oppida oma vigadest kuna saad lugeda mida minevikus arvasid. selline mälu abivahend on arenguks olululine.

blogil on see eelis, et kui keegi tahab sinust aru saada siis void anda blogi - ta saab ruttu ylevaate millega oled tegelenud ja mida teinud, mis on su vaated. ise teab palju uurib su tausta. pole vaja cv'd voi lopmatult jaurata. inimesest aru saada on vaja aga selleks et temaga koostööd teha, ja koostöö on t6hususe alus. ja sarnaste m6ttemaailmadega inimestel sujub koostöö paremini. ja naiste blogisid on hea lugeda, saab cheat koodid teada ja ei pea litsimajja minema ;)

meil tuli tööle kunagi yks tyyp kes kirjutas iseendast raamatu ja siis lasi kaastöötjatel lugeda.
ise leidsin naiteks blogi hackaday.com voi engadget.com joystiq.com autoblog.com
Good marketing, riq!

Dziises, ma ei mõtleks iialgi ärakeelamise peale, isegi 45 aastat tagasi peeti päevikut, noh, veebi polnud, aga keegi oma päevikut teisele lugeda kah ei andnud.
Nii kauaks seda siis oligi -> http://www.siseinfo.ee/
Ivo, nad olla palgatööle läinud nagu nad ise väitsid!
Polegi seda teemat enne nainud, kuid viskan enda $.02 ka sisse. Ise pean ka blogi (mitte liiga aktiivselt - uritan taiendada nii kord nadalas) ning samuti kahel pohjusel - endale markmiku tarbeks ning kodustele massemaili asendamiseks. Kes iganes tahab minu tegemistel silma peal hoida, saab seda teha lihtsalt ja mugavalt ning ma ei pea kirjutama kumneid erinevaid emaile, mille sisu praktiliselt sama. Minu jaoks margatav aja kokkuhoid ja mugav suhtlusvahend.

B.
Buhvet, kas tegemist on privaatblogiga või kas ütleksid aadressi?
Kahjuks tegemist jah privaatblogiga, kuigi hiljem on plaan paralleelselt ka natukene avalikumat blogi pidama hakata (vahemalt noudlus on selle jargi olemas). Eks annan siis teada.

B.
http://blogsearch.google.com/

kirjuta otsingusse näiteks lhv ja vaata kes oma blogis lhv-st kirjutanud on. aegajalt annab tulemustes mõned uudistelehed ka kuid valdavalt siiski blogid
barronsis, mis on valdavalt tasuline on värskelt käima läinud blogi, esimesed sissekanded tunduvad asjalikud

http://blogs.barrons.com/techtraderdaily/

taksojuhi blogi
200 investorit, kes 'katavad' 4000 treiditavat aktsiat
et kohalikul turul midagi taiolist käima lükata oleks vaja teha inglise keeles ja koos läti-leedu investoritega?

http://seekingalpha.com/about
Näide blogi rakendamisest: Kristiine teeb viralit
Sellist sõna nagu "blog" ei ole mõtet kasutada.

See ingliskeelne sõna tähendab "päevik" ja ma ei saa aru, miks nimetatakse seda blogiks????