Aitäh põhjaliku vastuse eest. Siin on päris sisukad küsimus võrreldes tavaliste küsimustega inimestelt, kas hind läheb ülesse v mitte ![]()
Minu jaoks tuleb siin eristada kolme asja: bitcoini hind, kaevandamise tasuvus ja võrgu turvalisus. Need ei ole päris üks ja sama asi.
Sul on õigus, et plokitasu väheneb ajas ja järjest suurem roll jääb tehingutasudele. Aga sellest ei järeldu automaatselt, et kui mõnel hetkel osadel kaevandajatel enam ära ei tasu, siis bitcoin sureb. Praktikas kukuvad lihtsalt kallima kulubaasiga tegijad välja, raskusaste kohaneb ja alles jäävad efektiivsemad. Küsimus ei ole selles, kas kõigil tasub ära, vaid kas piisavalt paljudel tasub võrku üleval hoida.
See ongi minu meelest päris oluline debatt: kas bitcoin suudab ajas liikuda mudelini, kus võrku hoitakse üleval väiksema plokitasu ja suurema tehingutasude pealt. See on täiesti õigustatud küsimus, Ehitusmees365!
Aga ma ise ei vaata bitcoini kui “tuleviku kohviraha”, vaid pigem kui digitaalset scarce censorship-resistant assetit, mis kaitseb rahatrüki, süsteemse usaldamatuse ja fiat-riskide vastu. Kui see tees murdub, siis ma ei näha põhjust ka seda vara omada.
Ja nagu videost mu krüptoportfelli juures näha oli, siis meme-coine seal ei ole. Ehk ma ei räägi siin mingist P&D kasiinost, vaid eelkõige bitcoinist kui eraldi varast, mille üle saab vähemalt minu hinnangul pidada tõsisemat arutelu.
Ma ei kuulu ka leeri “osta ja hoia igavesti ükskõik mis hinnaga”. Iga vara puhul tuleb küsida, mis rolli ta portfellis täidab ja mis hinnaga ta on atraktiivne. Paljud jälgivad mu newsletterit kristjankangro.com ja seal on näha, et krüpto osakaal alla 10% hetkel.
Sinu küsimus kaevandamise kulude ja võrgu pikaajalise turvamudeli kohta on täiesti fair.