Baltic Horizon Fund (NHCBHFFT)

Teeks ära? Minul on naljanumber osakuid, aga ma volitaks küll keda iganes siin, kes on varem siin kriitiulise sõnavõtuga esinenud. Kes oleks nõus minu ja teiste volitustega minema?

Ma ise ei läheks niikuinii, sest ma ei suudaks end tagasi hoida Tarmo Karotamele ütlemast a la et tema erialase ebapädevusega olen leppinud, aga et ta veel ka kelmiks osutus, see on andestamatu.

5 Likes

Kui leiate konkreetse ütlemisega inimese, siis siit saab kah volituse.
Võin ausalt tunnistada, et Baltic Horizon on pea ja õlgade jagu kõige nukram positsioon minu portfellis(nr 2 on Silvano - aitäh Putin). Samas kui mingi asi kaupleb ca neljakordse allahindlusega varadest, siis peaks isegi selle kontori rahvale selge olema mida turuosalised nende tööst arvavad. Loodame, et neil ei ole Armin Karu telefoni numbrit…
Keegi võiks minu lemmik päästeplaani neile välja pakkuda, et äkki paneks kogu kinnisvara turgu ja ostaks Eftenit…

4 Likes

Kas keegi oskab selgitada, miks üldse peaks fit-out’e tegema? Eriti kui fond ei teeni aastaid kasumit.

Kas fit-out’i eesmärk on üüripinna atraktiivsemaks muutmine? Kas seda eesmärki ei saa kuidagi teisiti saavutada? Näiteks üürnik teeb vajalikud tööd ise, aga fond tuleb vastu ja pakub üürilepingut mingiks perioodiks soodsamatel tingimustel, et sisseelamine oleks lihtsam? Ja mis juhtub, kui üürnik läheb 3 kuu pärast pankrotti, kas uue üürniku jaoks tuleb taas uus fit-out teha?

Sa teed oma muidu eluterves arutluses vaid ühe vea - eeldad, et seda fondi juhitakse traditsiooniliselt ehk heaperemehelikult.

Kui see nii oleks, siis Tarmo Karotam seda enam ei juhiks.

4 Likes

Üldiselt tundub aina enam tõenäosem, et kogu praeguse teostatava idee autor on ikka Karotam ise: leidis leedukad, kes tulid aitama fondi ülevõtta ja meile bagholderitele mütsi pähe tõmmata ütleme otse eriti labasel nahaalsel viisil. Esimesel uuel üldkoosolekul isegi ükski suuromanik ei viitsinud veebi teel vähemalt tere või Sveiki öelda ega end tutvustada ja Karotam leemendas näost punast, loodetavasti häbist, et taas väga must plekk balti börsile ja aina enam ei taha sellega siin mingit pistmist teha

7 Likes

Karotamiga täna miniatuurne intervjuu Äripäevas, kus tegelikult raskeid küsimusi küsida ei tahetud (Kaspar - tean, et loed ja ütlen, et pead oma mängu tulevikus tõstma). Uus emissioon on selgelt lahjendamise eesmärgil korraldatud, kus oli isegi Karotame umbmäärasest vastusest võimalik aru saada, et leedukad on noolimas täit mahtu nendele potentsiaalselt allokeeritavast mahust. Septembri lõpuga oli leedukatel ca 30% fondiosakuitest ja Q4 on Tallinnas kaubeldud veidi üle 4 miljoni osakuga. See pole enam märkimisväärne kogus leedukate jaoks, seega tõenäoline mänguplaan on see, et genereeritakse veel negatiivseid uudiseid, leedukad teevad oma osas max pakkumise ning ülejäänud pakkumise maht jääb üsna õhukeseks.

Oletame, et 10 miljonit eurot saadakse ehk ca 67 miljonit uut osakut emiteeritakse. Kui leedukad panevad täismahu ehk saavad allokatsiooni ca 43 miljonile osakule, siis oleks neil juba 40% fondist käes. Paar sarnast tiiru teha ja see vajalik 80% ei peagi kokku tulema. Leiad veel mõne suurema liitlase ja kokkuvõttes on fond võimalik börsilt minema viia. Väikeinvestor ei tule siia sipsima ja leedukad juba piisavalt suured, et konkurentsi keegi vaevalt enam pakkuma tuleb.
Pole ka mõtet lasta ennast uinutada likviidsusest, sest seejärel võid objekte rahulikult turul müüa ja võimalusel pakkumise vastu võtta. Fondi hind on juba nii odavaks aetud, et sisuliselt Postimaja + CC Plaza müügiga saab uus omanik kuludega nulli ja kõik ülejäänud on kasum. Jõulukink missugune.

8 Likes

Kust kohast te fondi osalusi näete? Börsi aktsiaraamatust üles ei leia, kuid siin tundub see leedukate osakaal olevat võtmeteema.

Majandusaasta aruanne, nt 9 kuu omas lk 42.

3 Likes

Ja kus nüüd on FI??? Keegi võiks vihje anda. Tõesti need varad allahinnatud juba aastaid, kui inflatsioon, ehitusindeks ja kinnisvara buumib. Uskumatu seltskond ikka. Aga FI ajab taga mingi 1000 euroga aktsia kauplejaid. Masendav ikka. Üritasin leida eelmisest buumi ajast ka 2008 jne Karotamme sama seika, aga googlest väga ei leia enam, äge kui keegi lisaks siia sarnase artikli. Ja mis plaan on nendel, kes veel sees istuvad isegi oma väikse osalusega? On mingi tees ja lootus, et viimaseidki sente ei päästeta ja mujale ei viida?

5 Likes

Uus kinnisvarafond. Must minevik - Eesti Ekspress

12 Likes

Ma olen kogu aeg seda vihjanud. Hea on olla vana ja mäletada asju. Sama on ju selle seltsimehega kes Plus-Plus võlakirju müüs ja seda poodi juhatas. Nime ei mäleta. Otsida ka ei viitsi.

4 Likes

Kriminalistid nimetavad seda modus operandi.

1 Like

FI ka ei jõua kõike teha. Neil on praegu ülioluline finfluencerite ära keelamise projekt käsil. Kui pole finfluencereid, siis pole ka rahval huvi investeerida ja järelikult on kõik korras.

6 Likes

Teese ja lootusi sooviks tõesti teisteltki kuulda. Ise olen ausalt kahvlis.

Ühtepidi usun, et see uute osakute pakutav hind on võrreldes varadega väga odav (pre-money valuation 21 MEUR). TauriA hinnang on vb liiga optimistlik arvestades fondi-taseme võlakirju, aga usun, et kui PCC kompleksile lisaks Galerija juurde panna, siis nende kahe objekti puhasväärtus + raha kontol annab juba 21 välja ja ilmselt paar sidrunit peale ka. Seega oleks justkui narr mitte osaleda ja last Leedukatel nii odavalt suppi lahjendada (kogu koore endale ahmides). Samamoodi ei tundu tänase hinna pealt müümine ja oma investorikarjääri konkurentsitult suurima lossi sissevõtmine kuigi ahvatlev.

Samas, kui lugeda Eskimo viidatud artiklit härra Antanas Anskaitise varasematest vägitegudest, BPT Optimaga, siis võib siin veel nii mõndagi juhtuda… esimene kaasamine nö. “kukub läbi”. Siis tehakse järgmine kaasamine juba “kinnise suunatud pakkumisena” (nagu eelmine aasta), aga seekord veel palju madalama hinna pealt (Karotam ütles webinaril, et osad “võtmeinvestorid” kellega pakkumise hinna osas konsulteeriti nõudsid palju suuremat discounti, seega narratiiv on juba laotud) ja/või müüakse mõni vähestest tõeliselt headest objektidest kiirmüügi korras mõnele Antanase heale sõbrale. Lõpuks pakutkakse ehk mullegi, nagu Ekspressi loos 1 sent osaku kohta ja saabki ka selle viimase kapitali kaasamise pealt 90+% lossi!

Ma rõhutan muidugi, et see viimane lõik on puhas spekulatsioon, juhuks kui härra Antanase advokaadid foorumit juhtuvad lugema…

Seega investeerimisteesi kujundamiseks on kaks võtmeküsimust:

1. Kui nahhaalne lubatakse anno domini 2026 ühel Eesti Finantsinspektsiooni järelvalve all oleval fondil olla? Ma isegi saan aru, et need viimaste kuude käigud on ehk veel JOKK, aga mu viimasele spekulatsioonile sarnane lõppmäng ei saa seda ometi olla?

2. Kuivõrd on siia fondi jäänud veidi põikpäisemat, rahakamat või mõjukamat JA Grinvestiga mitte seotud seltskonda, kes seljad kokku paneks ja advokaatide või FI või millegi muuga ähvardades veenaks Grinvesti seltskonna viimastele bagholderitel koti sisse midagi jätma?

Teise küsimuse peale meenub mulle üks vana hea lugu

P.S. Varem tehtud pakkumine volituse osas on endiselt jõus. Kui leidub keegi, siis olen nõus oma kontakti jagama ja teiste valmisolekut avaldanute volitusi ka orgunnima. Läheks ise, aga ei viibi sel perioodil Eestis.

4 Likes

Fit out, nagu inglise keelne nimi viitab, on üüripinna sobivaks tegemine.

Olen kunagi sektoris töötanud ja ümberehitusi on kindlasti vahest vaja. Esiteks kui pinnal on 5-8-10 aastat üürnik sees olnud, siis on värskendus enne järgmise sissekolimist elementaarne. Lisaks on nt büroo üürnikel väga erinevad vajadused. Kellel vaja avatud bürood, kellel puhtalt kabinetisüsteemi jne. Lisaks tuleb ette olukordi kus sul on nt 500 m2 büroo üürida ja sellises suuruses kliente absoluutselt ei paista, aga on hea 250 m2 klient kes valmis lepingusse minema ja turul selle ülejäänud pinna üürimine tundub ka kiirem kui ühe suure kliendi ootamine jne.

Samas hämmastust tekitab kuidas ühe küllaltki väikese fondi puhul on justkui “fit outi” miljoneid kulutatud ja miljoneid veel vaja… eriti olukorras kus raha on fondi jaoks super kallis ja minnakse suure allahindlusega kapitali kaasama…

Eesti turul oli vanasti tõesti tavaline, et üürileandja teeb selle investeeringu ja keevitab siis üürihinda juurde, AGA alati on olnud võimalik osade üürnikega ka teistmoodi kokku leppida (nt teha invest kahasse või üürivabastuse vastu). Vahest võib ka tõesti olla mõistlikum veidi pikemalt oodata ja leida üürnik kellele olemasolev lahendus sobib või minimaalsete kuludega sobivaks saab teha kui sisuliselt esimese poolaasta või aasta üüri täielikku ümberehitusse investeerida. Seda ERITI kui raha hind on kõrge!

Ja kui tõesti on sul suur ja väga usaldusväärne üürnik, kes valmis pikka lepingusse minema ja head üürihinda maksma, aga mingil põhjusel oleks ümberehituse ise plekkimine neile dealbreaker, siis kindlasti saad pangas jutule mõistliku intressiga finantseerimise tagamiseks. Panga jaoks antud hoone tagatisväärtus ju sellisest lepingust automaatselt tõuseb…

Kokkuvõtteks, ümberehtused on ärikinnisvaras tõesti loomulikud, aga antud fondi tegevus on arusaamatu.

3 Likes

Suuromanike puukettevõtted lüpsavad fondi? Fondijuht Tarmo Karotam on muidugi ka läbi aegade helde ümberehitaja ja siis uuesti ümberehitaja olnud.

Vähetuntud 11. käsk kõlas umbes nii: Thou shalt not fall in love of a stock.
Meie konnatiigis on selliseid näiteid olnud ju piisavalt (Telekom, Olympic, Norma jne), kus jonnakad väikeinvestorid pole peale pikale veninud vaidluste midagi sisulist saavutanud. Parim tulemus on päris mitme aasta vaidluste järel võibolla mõned protsendid kõrgem väljaost. Alternatiivkulu/-tulu, bitches?

Ei oma ega ole omanud.

4 Likes

Olid tükk aega samad mõtted aga eile viskas üle ja võtsin oma 80+% lossi sisse. Liiga palju sai langevat üha enam juurde ostetud ning lõpuks polnud ka sellest kasu. Portfelli osakaal hakkas liiga suureks minema. Realiseeritud kahjum on ka minu isiklik rekord, mida ei soovi korrata.

Püsijatele jõudu!

12 Likes

Ma paneks BHF-i ühte patta Baltika ja PRFoodsi­ga. Karotam, Mildre ja Kasela on küll kogenud juhid, kuid nende ettevõtted on aastaid pigem hääbunud kui arenenud — justkui lõputu agoonia. Tallinna börsil on osa ettevõtteid „soodsad“ põhjusega. Ma saan aru kiusatusest osta odavana tunduvat aktsiat lootuses tõusule, kuid Tallinna börs on õpetanud, et radioaktiivsest kraamist tasub pigem eemale hoida.

Puhtalt isiklik arvamus, aga mina julgeks Tallinna börsil investeerida Merkosse, Efteni, LHV-sse ja TKM-i. Eemale hoiaksin BHF-ist, Nordeconist, Hepsorist, Tallink/Infortarist ja Silvanost. Minu jaoks on Tallinna börsil investeerimise esmaseks kriteeriumiks ettevõtte juhtkonna ja omanike senine ajalugu. Kui see on minu jaoks usaldusväärne, siis hakkan alles finantsnäitajatesse süvenema.

21 Likes

Paras Shitshow ikkagi, oli kaa portus pisike kogus seda saasta, ma loodan, et saab õppetunniks kõigile et mitte rohkem investeerida Karotamme projektidesse. Kaotada raha Eesti äri- ja üürikinnisvaras nõuab ikka skilli.

Märkimisõigustega ikka kaubelda saab? :smiley:

12 Likes