Armetu Eesti kaubandus

Ma olen nõus neljas keeles rääkima, tõsi, üks on setu, aga see jamps mida w tähega kullerfirma on ikka p…k. Viimati visati +30 õhutemperatuuri ajal toidukotid koos hunniku jäätisega lihtsalt hoovi ja ei mingit märguannet, et tulin. Gps jam neile tundmatu. Helistada ei saa. Edaspidi ka teenust ei saa e ei osta.

1 Like

Teistpidi jällegi, ega sa ei taha üleliia palju sellele kullerile transa eest massetada ka, eks ole. Kui transa on juba toiduga võrdses hinnas, siis võtab mõtlikuks. Eks see banaanides maksmise häda olegi, et saad ahvist klienditeenindaja.
Ma olen täitsa mõelnud, et oleks päris lahe õhtul natuke “premium” klassi kullerteenust teha. Mitte toit - joogid ja selle saabumine poleks oluline vaid ülevas tujus seltskond saaks GPSi pealt vaadata, et kui kiirelt tuleb ja sinna juurde oleks ka väike panuste mäng 1. kas põrkub patrulliga 2. kas saab eest minema 3. kas paneb matsu 4. kas läheb seekord üle 100, 150 või kloguni 200.
Paraku, muhedaks ideeks see jääbki, sest ilmselgelt on Riigivõimul sellise teenuse kohta eriarvamus ja lõpuks võib teenuse omahind natuke liiga kõrgeks minna ja isegi “premium” hinnakirja järgi jääks äri kahjumlikuks.

Kui proovida ise end ette kujutada selle saalitöötaja saabastesse… Siis ma arvan selline pohhuism ongi ainuvõimalik ellujäämisstrateegia, kui sa ei taha hulluks minna või suitsiidi teha.

On ju olemas “ilusad hädavaled”. “Ma edastan selle info meie tiimijuhile”. “Me võtame selle järgmisel tiimi/arhitektuuri/planeetimise koosolekul arutlusele”. “Ma võin sellest osakonnajuhatajaga rääkida”. Mina tean, ja küsija ka teab, et see on “viisakalt kalevi alla lükkamine”.
Karmimad jutud on ka olemas: “vaatame, mis infoturbe-osakond sellest arvab” või “räägi ise osakonnajuhataja/meie tiimijuhi/juhtkonnaga” jms. Küsija teab, et vastus on “EI” ja ei hakka rohkem painama (enamasti).
ja ilmselt on veel viisakamaid äraütlevas kõneviisis väjendmise vorme, kui lihsalt selg keerata ja minema jalutada.

Esimese nädala tööl - usun. Vbolla paremad meist ka esimese aasta. Aga sa oled 40 aastane umbkeelne, ilma hariduseta tädi, vales riigis, miinimumpalgaga, millest enamus kulub ühiselamutüüpi ühisköögiga puuküttega peldiku üürile ja sul puudub igasugune helge tuleviku lootus.

1 Like

Samal ajal Arenenud Riikides… Volkar järgib BMW eeskuju. Seekord siis kunstlikult “ära kägistatud” mootori täisvõimsusel tööle panemiseks tuleb 670 lisanaela välja köhida.

Aga mille jaoks need hädavaled, kui küsija teab, et talle valetatakse ja valetaja teab, et küsija teab jne… jõuame tagasi sinna, et intelligentne klient ei algatagi sellist sündmuste jada, mis nõuab talle valetamist, sest ta teab juba ette, kuidas see skeem töötab. Kui algatab, siis järelikult on ta ignorantne või on tal midagi muud peast viga, näiteks armastab konflikte või vajab enesekehtestamist teiste arvelt.

tbf. ka ICE maailmas on võimsam mootor alati kallim olnud, vb see 20hj ongi u. 700 maksnud. MB, BMW, VAG jt. on erineva võimsusega kuid sama mahuga ICE mootoreid ikka pikalt pakkunud. See kuutasu variant on muidugi fubar, aga ostmise hetkel rohkem nati võimsama auto eest maksta on alati võimalus olnud.

Viisakus. Hääd kombed. Lähed Jaapanlasele külla ja ta pakub sulle teed mass-toodangu uuesti tassist – kohe selge, et ega ta sust eriti ei pea. Või annab sulle vana, kulunud servaga, vaevu-nähtava pildiga ja mitte sugugi ideaalselt ümmarguse tassi. Järeldus - nüüd võeti 300 aastat vana perekonna reliikvia kapist välja - see on ülim lugupidamise avaldus.
Vaata, inimesed enamasti solvuvad, kui neile otse ütelda: “Kuule, see on nii loll idee, et lihsalt valus hakkab, käi p…sse ja ära raiska siin mu aega nõmeduste peale”.
Palju viisakam on sellised ideed “komiteesse saata” – vabandust, mul pole praegu aega pikemalt süveneda, aga palun pane oma mõte kirja ja me arutame seda nõukogus/töögrupis/turvadega/äripoolega sobivas arendus-mõttekojas.
Ja lõppeks, niimoodi on lihsalt kombeks. Nagu pole viisakas näpuga nina nuusata, tänavale sülitada, palja torsoga söögikohas istuda… samamoodi ei peeta heaks kombeks inimesi “straightforward” pikale lainele saata.

Nõks ongi selles, et sa oled juba maksnud. Üks elektrimootrratta tootja oli eriti innovatiivne. Aku on N Ah. Ei mäleta peast, mis see N täpselt oli. Aga “poest” tuli ta 80% peale piiratud mahtuvusega defaultis, 90% peale said krõbeda ja 100% peale Väga Krõbeda obroki eest.
Minu nägemuses on asi, mille eest sa oled maksnud ja mis on juba sinu oma… selle mingeid omadusi kunslikult tarkvaraliselt piirata ja siis igakuist tasu küsida, paras SCAM.
Meenub legendaarne “Totu kuul” ja võõrastemaja “Kokkuhoid” – voodi, santik, lina, santik, tekk, santik, padi - santik. Aga võid ka kokku hoida ja magada paljal põrandal ilma lina teki ja padjata. :slight_smile:
Kõige ARUSAAMATUM asja juures on see, MIKS nad nii teevad. Kas tõesti see 10-15 EUR kuus, isegi kui on hea müügimahuga toode, kompenseerib selle mainekao ja tasub ära endale röövelliku väljapressija, sisuliselt “kiirlaenuhai” imago saada. Päriselt ka tasub ära vahetada imago – “ma olen hea ja usladusväärne tootja, kes toodab sulle kauakestva töökindla toote” maine – “ma olen röövel-väljapressija, kes pakub sulle natuke madalama hinnaga barebonet ja kui ma su konksu otsa olen saanud, siis hakkan igasugu “lisade” eest kuumaksu küsima” vastu??? Mõni marketinigi-turunduse-müügi alal kunn ehk seletab, kudias selline asi hästi ära tasub, pikas perspektiivis brändtruudust tõstab ja ettevõttele igatepidi kasulik on?

2 Likes

Tundub jabur muidugi, et autol on mingid funktsioonid olemas, kuid rakendada saab neid ainult lisatasu eest. Kuid ilmselt on siis niiviisi odavam toota. Toodetakse mingi riistapuu valmis kõikide enamlevinud võimekustega/ funktsioonidega ,vorbitakse neid hiiglakogus ja siis lisatasude eest hakatakse ükshaaval neid lisa-funktsioone sisse lülitama.

Muidugi täiesti koomiline.
Ostad näiteks teleka. Hea soodsa hinnaga. Töötab suurepäraselt . Kuid paraku värve ei ole. Mustvalge nagu sovetiaegne Rekord. Saate vaadata 17 kevadist hetke originaalis ilma rõvedate juurdevärvinguteta.Gestapo mustad mundrid, mida sõja ajal enam peaaegu ei kasutatud, on briljantsed. Saate vaadata Viini postmarki , Kevadet ja Tuulevaikust .Saate vaadata Spy who came in from the cold .

Kui soovite värvilist pilti, saatke SMS teleka seerianumbriga, makske 300 eurot ja me saadame teile koodi, mille sisestamisel rakendatakse televiisoris järgmiseks 12ks kuuks värvipilt . Siis makske jälle 300 ja saate veel 12 kuud värvipilti kui hetked ja Martin Rolli seiklused on surmani ära tüüdanud.
Sellal kui ma telakat veel vaatasin, muuseas keerasingi vahel värvifilmis pildi mustvalgeks, kuid see ei näinud hea välja, oli kuidagi ebaloomulik.

See näeb välja päris loomulik.
https://youtu.be/xwcUDvMMuZg?si=2WZCalGDF2PLYVNg&t=47

Sellele ei tahakski, et AI sinna mingid värvid juurde plätserdaks…

Ma seda ei oska arvutada, kas see kuutasu oluliselt kasumit tõstab, aga ka autotootmises on standardiseerimine olulise mõjuga.
Kui tootmisliinilt tuleb kogu aeg täpselt samade omadustega masin, siis võib omahind olla isegi odavam juhul kui neid funktsioone on rohkem, sest sul on kõik asjad alates mootorist (hea küll, EV-l on aku) kuni lülititeni salongis täpselt samad.

Ostjalt tahaks ikkagi hinda küsida erinevalt, sest ostja on sellise hinnakujundusega harjunud, et võimsam mootor või rohkem lisasid = kallim.

Jaemüük ja logistika on samuti lihtsam. Sa ei pea enam salongis uut autot valides 3-6 kuud ootama, kuni täpselt sinu valikutega masin tehasest Eestisse jõuab. Ainus muutuja on värv, ja kui see sobib, siis: voila, iga suvaline õiget värvi masin salongist sobib. Keerame vastavalt valitud paketile lisad lahti ja kohe võtmed kätte.

1 Like

Niisiis, sa ostad maja. Müüja küsib 350k, teete diili. Ja siis “hakkab selguma”. Akendel on digitaalsed lukud (kuna see ei ole otseselt “viga”, siis müüja ei pea seda isegi mainima). Aknaid saab avada ainult “äppiga”. Äppi kasutamiseks pead müüjale andma kõik oma isiklikud andmed ja ligipääsu FB kontole ja lisaks maksma 10 EUR kuus (per aken). Rõdu kasutamine on lausa 25 EUR kuus. Küte ja ventilatsiooni juhtimine. Äpiga. Kuutasu 50 EUR. (100 talevkuudel) Kui nurised, siis ütleb müüja, sa maksid kütte ja ventilatsiooni eest, need on sinu. Nende JUHTIMISEKS tuleb lihsalt subcription osta – ei taha, ära sisse lülita. pole minu asi. Yadda yadda yadda. Ja kõige selle “õigustamiseks” ja “põhjendamiseks” öeldakse … aga “teised” majad turul on ju 400K, vaata kui ODAVALT sa selle “barebone” kätte said.
EDIT: kui kurikuulus “naistehuviline” ärimees kunagi Heldri teel küsis rämedat pappi “maja juurde viiva eratee kasutamise eest” (sisuliselt sama asi) siis oldi siin foorumis küll valdavalt seda meelt, et sihuke “ärimudel” ikka päris hästi ei lähe,

Mind tegelt üldse ei häiri, et mingid varustustasemed mistahes tarbekaubal on erinevad ja odavam on ühtlasi ka viletsam / vähem mugavam. See peabki nii olema.

Mind häirib tohutu raiskamine, et pmst toodetakse kallim, paljude suurepäraste funktsioonidega riistapuu, mida see väiksema rahakotiga tarbija kunagi kasutada ei saa / ei taha.See on ju raiskamine.
Kui ma ei taha auto esiistmete peatugedesse tagaistujale igavuse peletamiseks televiisoreid saada või laia käetoe sisse mini-külmkappi coca-cola purkidele , siis ärge ehitage seda sinna.

Päris ilmselt saab punktist A punkti B sõita ka ilma telekat vaatamata. Coke ja isegi õllepurgid kaassõitjaile saab panna ka vastavassse lihtsasse kaasavõetavasse coolerisse, mis on iga matkaja ja piknikulkäija standardvarustuses. Ei pea ilmtingimata külmutatavas kapis olema

https://youtu.be/UZGHlsfTpKQ?si=0YSB__g5VPXG82__

1 Like

stagna, ma täiesti nõustun teiega. Pigem käib tants ja trall selle ümber, et “customer rights” liikumine leiab, et “kõik mis on füüsiliselt küljes, kui sa “asja” ostsid, kuulub sulle ja sul on õigus sellega teha mida iganes sulle pähe tuleb” versus tootja poolne “kui mingi asi on digitaalselt kinni lukustatud, siis selle tarkvaraline avamine on illegaalne häkkimine”.
Tegelikult on see päris vana teema. Vanasti kasutati tootja poolt ära pigem DMCA jms. taha pugemist, et “püsivara asendamine on tootja intellektuaalsete õiguste rikkumine”. See täna enam suuremat ja kõrgema kaarega ei kipu lendama.
Muide, kusagil, aastat 20 tagasi, vähemalt osa USA “kopiraitiste” elas suisa nii sügavas illusioonis, et kui tootja on seadmesse ehitanud “hooldusreziimi” mida saab aktiveerida nt. TV puldist teatud “maaglise klahvikomnbinatsiooni” sisestamisega, siis selle kasutamine “lihtkliendi” poolt võiks olla criminal offence. Reaalsustaju täielk minetamine 101.
Kui sul juhtub näiteks SAMSUNG telekas olema, siis selle “kõhust” leiab nii mõndagi põnevat:

Ja jah, veel 20 aastat tagasi leidus korporatsioone, kes häälekalt lobistasid, et sellise video üles riputaja peaks veetma vähemalt 20 aastat föderaalvanglas, sest nende varalisi õigusi on ju rikutud ja neile kahju tekitatud.

Meenub mingi aeg transpordifirma, kes eeldas, et vändaga aknad on odavamad ja tellis uued vedukid nõnda. Tulemus oli hoopis lisapapp.

Mis seal akendest. Ma ise olen pealt näinud kuidas vändaga löödi auto mootorit käima. See oli küll päris ammu külmal talveajal,veokas oli mingi vene auto niikuinii, kuid käima see lõpuks läks. Mingi naine oli tal kah kabiinis seal.

Ma olin siis poisike ja ei saanud päris hästi aru, miks autojuht on nii vihane ja vannub selle tegevuse juures tulist kurja, kuid kartsin küsida.Ta oleks võinud ka mulle selle vändaga kere peale anda kui mingi tattnokk tuleb nina nokkides juurde küsima, et onu, mis sa teed siin ja kas auto on katki ?
Tattnokad peavad teadma, kuna vihasest inimesest eemale hoida…

“Asjade internetist” rääkimine omandab kõige selle juures ka huvitava varjundi.

Kui seni võib-olla imestasid, et miks peaks külmkapp, pesumasin või põrandapesurobot su WiFi võrgus olema, siis järgmisel hetkel võib-olla avastad, et pärast tarkvarauuendust ja vaikset EULA upgrade’i saad üle kahe masinatäie pesu pesta ainult subscription fee alusel. Kes maksta ei taha, saab homseni oodata ja siis seadme jälle tööle panna.

1 Like

Kunagi omatud esiveolise keskklassi autol pisijama pärast sai käidud nn koduteeninduses ja sealsed poisid vaatasid, et ohoo, ei ole väga keeruline neliveoliseks teha - kardaan jm veel puudu, ülejäänud olemas

1 Like

Off, oi kui suurel eksiteel sa selle kommiga oled. Ilmselt pole maja enam ammu omandanud. Tänapäeva ostjad saavad müüja käest kompi kohtus nõuda hoopis väiksemate asjade eest kui, :
“Akendel on digitaalsed lukud (kuna see ei ole otseselt “viga”, siis müüja ei pea seda isegi mainima)”

Peab ikka küll , muidu on varjatud viga ( info)