Armetu Eesti kaubandus

"JP76"

Olete ikka kursis, et selline tegevus pole legaalne?
https://commission.europa.eu/law/law-topic/consumer-protection-law/unfair-commercial-practices-and-price-indication/price-indication-directive_en
Trahv on 4% käibest, mõnel vbla tasub ära.

Pole päris minu keiss, mul nimelt pole avalikku hinnakirja. Pole letikaup vaid iga toode on erinev mis toodetakse vastavalt kliendi vajadusele.
Samuti ma ei muuda suvaliselt hindu, komponendide hind nimelt on enamvähem sama ja kõigub max 5% ulatuses.
Point oli allahindluse protsendi suuruses, võin näidata ka 50% aga reaalne kauplemisruum on ikka kuni 5%.

muureks, tõsi ta on. Aga tuletaks siin juures meelde, et loll pole see, kes küsib, vaid see kes maksab. KUNI inimesed ostavad 4-5 euroga kohvi jne, siis nii see jääbki. Isegi sel kuul Soomes käies tundus, et meie hinnatase rühib mööda.
Mastaabiefekt tuleb eriti välja nishitoodetes. Kui ma ostan Saksa laost sisuliselt tihti sama hinnaga kui ülemaailmne netipood soodukaga müüb, siis mida ma teha saan? Ma ei saa ju alla omahinna müüa. Aga see selleks.
Aastaid tagasi ma kirjutasin siin foorumis, kuidas üleinvesteerimine meie jaekaubanduses viib kõrgemate hindadeni, st mingist tasemest liiga suur poodide arv hakkab hindasi hoopis tõstma, sest püsikulud on nii suured, siis naerdi mu üle ja nimetati SK poolt vist lolliks. Nüüd me näeme tulemust.
"siretsch"
Mul täpselt sama suhtumine, mis Marvinil — nišipoodidest ostan asjad kodumaalt ja maksan hea meelega “kogukonna toetamise maksu”. Küll aga näen ühe teise hobi näitel, et kui nišipood hakkab käituma kogukonna huvide vastaselt või muudmoodi kehvalt, siis läheb see raha turuosalistelt ikka välgukiirusel Amazoni üle.

No nii on jah. Tihtipeale saavad kohalikud müüjad väga häid hindu pakkuda, kui neile tarne logistiliselt klapib - no et transakulud jagunevad paljude klientide peale. Aga näiteks minu paadi genu rullsüsteemi varuosad on Eestis ja lähiriikides mõistliku ajaga mittelahenduv ülesanne - Eestis pole teada tarneaeg, Soomes on jupp backorderis ja Euroopa parematest pakkumistest 50% kallim. Lihtsam on osta mõnest pöörase laoseisuga Euroopa veebipoest, kellel on logistikapartneriga nii suur leping, et kaup hea hinnaga siia saab.
"siretsch"
Eks siin ole küsimus ka selles, kas ostuakt on lihtsalt asja omandamiseks võimalikult madala hinnaga või on sellel mõni muu väärtus ka. Näiteks valid lapsega Kaubamajas uut rongi — no võib-olla saakski Saksa amazonist odavamalt, aga seda elamust ei saa, kus ta riiulist omale meelepärast valib ja õhinal kassasse viib. Või näiteks jalutad sõbraga raamatupoes, vahepeal krabad mõne raamatu ja pärast sirvid seda Literaadis kakao kõrvale. Või premeerid ennast eriti toreda panniga, mille saad koduosakonnast, et kohe toiduosakonnast sinna mingi hea lihatükk või mereelukas peale särisema osta.

Selle panniga on probleem, et paremaid tooteid lihtsalt pole ühelgi Eesti müüjal letist võtta. vt näiteks Oma Maitse suurt pannitesti ja arva ära mitut nendest on võimalik letist saada. :)
https://omamaitse.delfi.ee/artikkel/120232596/suur-test-oma-maitse-otsib-parimat-panni
"siretsch"

All that said, kui ma avastasin, kui palju maksavad Kitchenaidi asjad Saksamaal Kochformi poes, siis…

Ja ma arvasin, et midagi paremaks minna enam ei saa.... Juba see on üks põhjus, miks tasub avatud meelega aeg ajalt foorumile pilk peale visata.
Eile märkasin, et naine on Temust mingid jubinad tellinud. Ise olin avastanud ta juba ammu mingite tüütute reklaamide näol telefonis, aga eile siis registreerisin konto ära. Ladusin 2h ostukorvi igasugu "kasulike asju", kuni ära väsisin. Nüüd kogun paar päeva hoogu, et jätkata või siis ostukorv tyhjaks kustutada. Hirm tuleb lausa peale, et saabki kõik "vajalikud" asjad ühest kohast... Jõulud ka veel tulemas ja suur suguvõsa oma osa ootamas...
Ma pole vist 4 aastat enam poes toitu ostmas käinud. Laupäeval oli kiirelt midagi vaja ja külmetasin teel parklast poeni kaela nii ära, et kolmandat ööd järjest saan magada ainult nagu dracula. Järjekordne näide, et kohapeale ostlema minek on saatanast. Kusjuures see õlu mille järgi läksin oli nii kallis, et loobusin ostmast. Võtsin mingi suvalise veini, mida tundus kõige vähem järgi olevat...
Kui ma lapsepõlve kodukohta külastan siis ma püüan ikka alati kohalikust küla Coopi poest ka läbi käia. Muidu tellin linnas kõik vajamineva ära, aga käin ikkagi ka külapoest läbi ja pistan midagi seal ka korvi. Kahjuks on valik küll suht nutune, aga midagi ikka leiab. Kas või leiva saia ja saab tuttavale müüale ka tere öelda...
"JP76"
"ttrust"
"ziff"
"ttrust"
Riiklik regulatsioon on siinkohal juba ammu olemas - tarbija õigus e-kaubanduse kaudu ostetud toode tagasi saata ja raha kätte saada. Seda kõike 14 päeva jooksul. Ja pole tähtis, mis on tagasisaatmise aluseks.

Just nimelt. Kas peaks siis veel midagi lisaks juurutama?

Nüüd ongi küsimus, et kas see klausel nagu liiga palju palli ühte väravasse ei tao?
Põhimõtteliselt kannatavad ka teised tarbijad, kuna selline kammajaa toodete tagasisaatmise ümber teeb ka teised kaubad kallimaks. Algne eesmärk oli hea ja mõistlik, mistõttu see klausel seadusesse kirjutati, aga tegelikkus osutus teiseks.

Te olete ikka kursis, et see on seaduses sätestatud miinimum nõue?
Amazon pakub nt. 30p sh, firmadele.
Ja jõulude ajal on üldse eripakkumine, alates 1.nov ostetud kaupu saad tagastada kuni 01.02, ehk 90p.
Džinn on pudelist välja lastud ja seda sinna enam tagasi ei topi.

Jutt ei ole loomulikult pakkide tagastamise aja pikkuses, Sa said valesti aru.
Allahindluste praktilisema poole pealt ka. Kuidas saab ükssama kassitoidu pakike, samas poes maksta üks päev 29 senti, teine päev 35 senti ja kolmas päev suisa 98 senti. Müsteerium, kas pole. Muidugi, "prestiižsse tootja" "kvaliteetkassitoit" enamasti ei kõigu nii palju ja naljalt alla 6EUR kilo ei kuku. Aga vahel, ennäe imet, on PTKKT kah 3 euri kilo. Harva küll, aga on. Samal ajal, samal riiulil on see "mitteprestiižsse tootja" kassitoit, järsku 3.50 kilo.
Ja üldse, 3.50 ülespoole on odavam kasse toita inimestele mõeldud, soodukaga, kanafilee, säinafilee, tuunikala vees jms. naturaalse kraamiga :)
Ja ega lage ei ole. DEPOst võib leida delikatess-kassikonservi merivähi, tuunikala, kreveti, isegi mõõkkalalihast. 60 EUR kilo. SÕidame!!!! Näu!
"Offf"
Allahindluste praktilisema poole pealt ka. Kuidas saab ükssama kassitoidu pakike, samas poes maksta üks päev 29 senti, teine päev 35 senti ja kolmas päev suisa 98 senti. Müsteerium, kas pole. Muidugi, "prestiižsse tootja" "kvaliteetkassitoit" enamasti ei kõigu nii palju ja naljalt alla 6EUR kilo ei kuku. Aga vahel, ennäe imet, on PTKKT kah 3 euri kilo. Harva küll, aga on. Samal ajal, samal riiulil on see "mitteprestiižsse tootja" kassitoit, järsku 3.50 kilo.
Ja üldse, 3.50 ülespoole on odavam kasse toita inimestele mõeldud, soodukaga, kanafilee, säinafilee, tuunikala vees jms. naturaalse kraamiga :)
Ja ega lage ei ole. DEPOst võib leida delikatess-kassikonservi merivähi, tuunikala, kreveti, isegi mõõkkalalihast. 60 EUR kilo. SÕidame!!!! Näu!

vabandust, aga igasugu pehmed pakid ja konservid on kõige kallim vesi, mida saab osta. Jah kassidele kindlasti meeldib ja kui rahakott kannatab, miks mitte.
"pahurik"

vabandust, aga igasugu pehmed pakid ja konservid on kõige kallim vesi, mida saab osta. Jah kassidele kindlasti meeldib ja kui rahakott kannatab, miks mitte.

Üldse ei vaidle vastu. Aga ega kassid ka ainult kuivikust ei ela. Jah, ma vaheldan oma kasside söögilauda: kuvikud (kassikrõbinad). Kui on "kampaania" siis saab 25 kilose koti 2.5 E/kg ("tavahind" 6.50). Konservi ostan 4 kasti kaupa 4 erinevat sorti (ühes tüdinevad ära, olgu see kuidahes hea). Ja kui on 2-3 EUR kg kana (aga Maximas on midagi alati "punase sildiga") siis saavad "inimeste toitu". Ja pühapäeva puhul madala soolsusega "tuunikala vees" konservi.
OK, kasside toitmisest aitab külll...
29 -- 98 on umbes 71% vahe. Päris suur %
Ja näiteks spektrianalüsaatori ja ostsilloskoobi saab Alist ikka massiivselt odavamalt ja... üllatus üllatus, täiesti töötava tüki. Ja see pole sentides hinnavahe, see võib ulatuda kilodest kümnete kilodeni.
Võrdle mis maksab see kõige lihtlabasem amatööri tester YEIntis ja sama asi netipoes :)
Kivide lahti-jootmise föön... 17.50 netipoes ja ei ütleks, et siiamaani on kuidagi sitemini kivid kätte saadud kui 170 rublase fööniga.
Ma võin seda nimekirja siin jätkata lõputult ja lõputult ja lõputult. Aga elektroonika / arvutustehnika hobina Eestis Poest vs. netipoest tellimine -- keskmiselt 10KORDNE hinnavahe. Toeta Eesti Kaupmeest?
"Offf"

Yep.
Aga võib vaadata ka näiteks zooplus.de poodi. Hinnad on mõistlikud ning kohale toovad päris käbedalt.
Meie kaslaste toitlustamisel kasutab abikaasa antud poe teeneid juba jupimat aega.
"ziff"
"Offf"

Yep.
Aga võib vaadata ka näiteks zooplus.de poodi. Hinnad on mõistlikud ning kohale toovad päris käbedalt.
Meie kaslaste toitlustamisel kasutab abikaasa antud poe teeneid juba jupimat aega.

soovitaks Sanabelle kassitoitu sealt poest. Kui lemmikloomapoodidega tegelesin, siis tõime seda maale ja oli väga populaarne ja kvaliteetne.
"siretsch"

All that said, kui ma avastasin, kui palju maksavad Kitchenaidi asjad Saksamaal Kochformi poes, siis…

Kui sa jalutad Rocca al Mare keskuses siis võid seal märgata "nüüd eriti soodsat" malmist ahjupotti "kõigest" 450 EUR eest. OK, oli küll Raskest Malmist, aga no kurat... "soodushind" 450.- Johhaidii! Isegi kui sa korra elus selle juraka ostad ja laste-lastele pärandad.
Kui sa räägid nüüd Le Creuset’st, siis käpad eemale :D 450 on küll ainult need erimudelid (a la tahad osta kõrvitsakujulist või jõuluteemalist), tavalise saab ikka 300-400ga kätte.
"siretsch"
Kui sa räägid nüüd Le Creuset’st, siis käpad eemale :D 450 on küll ainult need erimudelid (a la tahad osta kõrvitsakujulist või jõuluteemalist), tavalise saab ikka 300-400ga kätte.

Ei taha. Mul on olemas malmist ahuj-pott, mis kuulus algselt minu vana-vanaemale ja on ostetud sügaval klike-ajal. Kuna e-mail ei ole kusagilt koorunud, siis ei näe mõtet. Jääb järgmisele põlvkonnale soetada.
"ttrust"

Jutt ei ole loomulikult pakkide tagastamise aja pikkuses, Sa said valesti aru.

Kas ikka sain. Maailma suurim e-kaubamaja, pakub oma klientidele alati paremaid tingimusi, kui seaduses on ette nähtud, sh. mis olukorras tagastatav toode on. Igasugu piiranguid võib kehtestada, nemad pakuvad oma klientidele ikka paremaid tingimusi. Tehke järgi või makske kinni.

Enne kui nemad ei hakka kruve keerama, ei muutu midagi.

Ja tegelikult on väikest muutust juba näha, alates sellest aastast on nad nt. hakanud mõnedel kallimatel eletroonika brandidel nõudma müüjatelt SN sisestamist ja mõnel tellimusel on juures märge, et ainult allkirja vastu. Ju on siis ka neil see kulu ületanud taluvuse piiri.

Riiete osas ei oska kaasa rääkida, kui siis ainult seda, et Boomerang Ülemistel poleks ilmselt väga häppi, kui nende käive oluliselt langeks. On nad ju ühed euroopa suurimad tagastuste refurbijad.

"siretsch"

Le Creuset on hea. Aga mitte NII HEA.
Mul on päris mitu emailitud malmist potti, mis on ostetud ca 5x väiksema raha eest ning mis on praeguseks ca 20+ aastat käigus olnud. Praegu läheb välja viskamisele üks pragunenud Emile Henry keraamiline koogivorm, mis on umbes samast ajast kui need odavamapoolsed malmpotid ning tootjat uskudes peaks olema "igavene" :)
Ühesõnaga -- ärge fetiśeerige mingeid kaubamärke! Ostke seda, mida vajate ning mis on kvaliteetne. Kui raha kõrvust välja pritsib, siis ostke mida tahate :) Nagu kunagi üks proua Pika tänava ARS-i poes läikivaid potte vaadates ütles -- "Davaite mne vsjo. Pastavlju v kuhnju śtob blestela"...
Muide -- kõik malmpannid, mida ma viiamasel ajal kaubanduses kohanud olen, on eranditult liivavormides valatud, sõltumata sellest kui edeva tootja nimi sildil näha on.
Kas keegi oskab juhatada kohta mis müüb terasvormis valatud malmpanni? S.t. et panni tööpind on sile ja mitte krobeline? Vanasti selliseid toodeti, praegu võib hea õnne korral vanakraamiturult leida.
Ütlen kohe, et ma ei hakka selle eest poolt tonni maksma -- tööriistad on olemas ja lihvida oskan...
E-poed karmistavad nõudeid nüüd, sest müügitingimuste ärakasutamine on räme kulukas neile ja levinud.

The pendulum has swung from generous return policies of previous years to increasingly restrictive policies.

One-third of retailers now charge a fee for returning an item
One-third of retailers are issuing exchange-only and store credit-only policies
Two in five online retailers now allow just seven days to file a claim. In contrast, brick-and-mortar stores have historically provided 30 days for returns, refunds, and exchanges.

Riskified: Returns, refunds, and exchanges constitute a staggering $394 billion expense for retailers, at least $28 billion of which is perceived to be impacted by fraud and abuse.

Policy abuse, in which consumers knowingly exploit or manipulate a merchant’s terms and conditions for personal gain, includes behaviors such as ordering multiple sizes and colors with the intent to return most items (“bracketing”), claiming “item not received” (INR) or “did not arrive” (DNR), returning an item as if unworn for full refund (“wardrobing”), and more.

Not only are regular consumers committing abuse, professional fraudsters are magnifying the challenge. Driven by information-sharing forums like “fraud-as-a-service” groups on the Dark Web and the availability of malicious generative artificial intelligence (GenAI) tools, fraud and abuse have become more prolific and sophisticated. Because of this, three in four online merchants say they feel overwhelmed by policy abuse, while 84% find it harder to detect abuse of their returns and refund policies.
"opex"
E-poed karmistavad nõudeid nüüd, sest müügitingimuste ärakasutamine on räme kulukas neile ja levinud.

Sellest jutust kehtib Euroopas üsna väike osa...
Euroopaski võib tagastamise tasuliseks teha, ei? Või vähemalt tagasisaatmiskulud jätta ostja kanda. Võimalik et ka exchange-only and store credit-only on võimalik.
OK, restocking fee pole lubatud, kuid tagastamiskulud saab jätta kliendile kasutades trikke:

Some items — such as clothing and accessories — have is a high level of returns. Customers buy several items, try them on, and if they do not like them, return them for a full refund. Retailers lose out every time. At the very least they lose the postage charge. Clever tricks to avoid this loss...

Offer several speeds of posting. Certainly they offer cheap but slow “standard” post. But they heavily promote a more expensive faster service. This is because the regulations allow them to only refund the cheap “standard” post and keep the difference if a customer has used the enhanced service.

Second they offer very cheap extras. For example, I recently ordered a pair of shoes online. The retailer offered a nice key ring for £0.01. So instead of buying a pair of shoes for £39.99, I was buying the shoes and a key ring for £40.00. It’s apparently a great deal.
But, actually, it’s not so great. If I return the shoes, but keep the key ring, the retailer does not have to refund the postage. Only if I return the complete order do I get the postage refunded. On top of this, some retailers automatically add a “super deal” into the cart. If a customer does not notice, he gets it anyway. I can see why they do this. The return rate for clothing is high; retailers are losing money. Such tricks reduce these losses.