Äripäeva khmmm....rumalus?

Kas sa mõtled seda, et reklaami edastamise kanalit doteeritakse reklaami müügi arvelt?
Ma motlesin seda, et AP Kirjastus annab usinalt valja raamatuid, lisaks korraldatakse koiksugu seminare ja konverentse ning on veel muud tulutoovat tegevust. Kogu AP grupp on kindlasti kasumis, aga kas see ajaleht Aripaev ongi uldse kasumis?
spunk. 2003 aasta ÄP käive 124.8 miljonit, kasum 20.1M, tegevuskasum 17.5M. Mõni aasta tagasi andis ajaleht 60% kogukasumist, nüüd võib see suurem isegi olla.
Äripäev on tõepoolest sisuliselt monopoolses seisundis ning seepärast saavad omale lubada seda, mida teevad, kuid mitte kauaks. Mõniaeg tagasi ilmus uudis [http://www.epl.ee/artikkel.php?ID=271083], kus Eesti Päevaleht hakkab alates 1. sept kolmapäeviti lisama Eesti Päevalehe äripaketi versiooni tellinutele (juriidilised isikud) roosal paberil Päevalehe Ärilehte. Tundub, et see on Eesti Päevalehe poolne uue turu kompimine (müüdava reklaamipinna suurendamine) ja kui see edukaks osutub siis võib peatselt oodata ka 5x nädalas ilmuvat uut Ärilehte.
Noh, niipalju kui ma ka tahaks, et konkurents teeks ÄPst sisu poolest kvaliteetsema, on mul raske uskuda, et EPL seda suudaks. Asi selles, et ÄP on ärileht "by default." EPL teeb seda "muu töö kõrvalt ning üritab olemasoleva ressursiga konkureerida... Ma ei usu, et see kuigi hea idee oleks. ÄP on liiga suur ja "well established" selleks, et tõsiselt nossu saada.
Tanud, Abesiki, numbrite eest!
Abesiki, palun lisa siis ka ÄP kontserni tulu gruppide lõikes (ajaleht, seminarid, raamatute müük jne)
ÄP soovitused päris tihti ei lange kokku ajalehes avaldatuga, kui palud täpsustada, ajavad jama. Tervitan EPL-i algatust.
Kollane vöi punane ega erilist vahet ei ole põlevad ühtemoodi hästi ahju all.
spunk ja velikij, natuke rohkem numbreid :)

Ajalehe Äripäev tegevuskasum 2003 7,6 miljonit krooni.
Tellijate arv 2003 aastal 17 700

Aastal 2001 aastal oli Äripäeva Kirjastuse kasum 20,1 miljonit
Tellijate arv 17 556
Kasum toodete lõikes 2001:
Äripäev 9 mln
Delovõje Vedomosti 0,6 mln
Käsiraamatud 3 mln
Seminarid 4,8 mln

Tudengitele oleks siinkohal üks väike üleskutse. Kui peate mõne ettekande, referaadi või kursatöö esitama, siis "häkkige" ÄP struktuur lahti. Iga toote kohta mitu töötajat on rakendatud, nende võimalikud palgad, sidemed, vahendajad, püsikliendid, tiraazide võimalikud arvud, trükikulud ja metoodika, sidusreklaamid, jne.. Kindlasti on mingite andmeteni jõudmiseks loovaid ideid vaja rakendada. Kui valmis, pane siia üles.
Selleks võiks saada hobiprojekt ...for relax.
Foorumi kaudu pakub (kel tuleb idee ja viicib) raffas kuidas midaski võiks paremini esitada ja millest kirjutada.
Kui ÄP-le ei meeldi pakutavad mõtted, võib mõni ärihunt äkki neist kinni hakata ja konkurentsi pakkuma hakata. Vbla muutuks asi kvaliteetsemaks.

tänud, abesiki!
Ei tea kuhu veebist foorumid on kadunud. Kunagi nagu olid mitte eriti aktiivse sõnavõtuga.
Oli vist lootusetu ettevõtmine.
Skoor seega 1:0 LHV kasuks
Äripäeva fenomen seisneb ilmselt peale monopoolsuse ka selles, et valdav osa ettevõtjatest usub nagu kirjutaks roosa-kollane ajaleht ebakompetentselt üksnes nende valdkonnast, muudel aladel on aga OK. Tegelik pilt on siiski see, et Äripäev pole kompetentne üheski valdkonnas peale iseenda turunduse :)
Ja muide, meelest läks ära ennist, eelmisel nädalal kirjutas ÄP pika jutu sellest, kuidas Hansapanga turuosa laenude suhtes on kukkunud 35 protsendile, kusjuures õige number oli üle 50 protsendi. Noh, nüüd ilmus ka kolmerealine vabandus.
Äripäev on oma online versiooni uuendamas: http://www.aripaev.ee/uusveeb/
Tegelikult on Äripäeva "emaleht" Rootsis Dagens Industri ka peaaegu monopoolseisus, kuigi konkurendid on proovinud pakkuda alternatiivi. Dagens Industri sattub ka pidevalt kriitika alla erinevalt poolt.

Mis mina leian äärmiselt positiivselt Äripäeva suhtes on see et nad julgevad kirjutada vabalt ja (tundub mulle) iseseisvalt. Eesti on oma väiksuse tõttu täis erinevate ärisidemeid gruppide vahel ja sellepärast on siin vaba ja julge ajakirjandus olulisem kui mujal. Hea küll, on nii häid ja halbu ajakirjanikke (ja mina ei saagi keeleoskusi hinnata) aga palju tähtsam on see, et on olemas foorum kus erinevaid hääle on kuulda ja kus igaüks kes saab kriitikat võib ka sellele vastata. Äripäev on jumal tänatud avastanud palju siin Eestis mis muidu poleks läinud päevavalgusesse.

Stefan Andersson
Tänases ÄP-s on jälle selline rida vabandusi ja vigade parandusi, et varsti peab meie kallis ärileht neile eraldi lehekülje eraldama.
Mulle meeldib tänane poll Äripäeva internetisaidil:

"Hansa aktsiat müü siis, kui terendab astmeline tulumaks"
Äripäev annab Hansapanga aktsiale ostu-soovituse
- Plaanin ostu isegi (26.74%)
- Ei järgi seda soovitust (73.26%)
kokku: 86

Ma panin enda HPA1T'ile kohe stop'i külge
"IF EST_TULUMAKS=ASTMELINE THEN HPA1T=MYY ELSE HPA1T=OSTA"

B.
megairw@ //IF EST_TULUMAKS=ASTMELINE THEN HPA1T=MYY ELSE HPA1T=OSTA//
12 points:)
äripäevas börsi kohta arvamust avaldavad ajakirjanikud peaksid avaldama oma hetke aktsiaportfelli artikli ilmumise hetkel, nii mõnigi võib produtseerida selliseid uudiseid, et pumpa ja tumpa teha.