Alibaba Group (BABA)

See on jah päris hoiatav näide ettevõtetele, kes tahavad Hiinas äri ajada. Aga investorite vaatest võib-olla hoopis ostukoht? Sest mis vahet seal, kas Jack Ma tõstetakse oma ettevõttest välja või mitte, ega tema seal mingi otsustaja ammu enam pole ju. Firmal on omaette juhatus ja kasumid laekuvad endise hooga. Õigupoolest pandeemiat peetakse E-kaubanduse tugevaks stiimuliks, mille mõjud võivad kesta aastaid ka pärast terve maailma vaktsineerimist.

Suuremaks riskiks on see Trumpi soov hiina ettevõtteid USA börsilt delistida. Aga Trump on nädala pärast läinud ja saab näha, mida Bideni administratsioon selles osas teha plaanib.

Sogases vees on lihtsam kala püüda. Isegi kui Hiina valitsus selle ettevõtte kaaperdab, vaevalt siis investoritelt aktsiad käest rebitakse, pigem läheb Jack Ma kuldsete trellide taha ja vaatab sealt mõned aastad oma endise firma jätkuvat edu. Hiinal pole mingit motivatsiooni või vajadust Alibaba põhja lasta. Head lüpsilehma tapale ei viida.

Oman ja ostan juurde, kui peaks edasi langema.
See on ju 8. jaanuari uudis? "Uudis".
Alibaba teema oli kuhugi kaugele ära vajunud. Tõstsin mõned päevad vana uudisega selle taas esilehele, sest ettevõte ise ja selle ümber toimuv võiksid laiemat huvi pakkuda.
Jooksvate börsiuudiste jälgimiseks on teised kohad.
"kindsigo"

Suuremaks riskiks on see Trumpi soov hiina ettevõtteid USA börsilt delistida. Aga Trump on nädala pärast läinud ja saab näha, mida Bideni administratsioon selles osas teha plaanib.

Nagu ma aru saan, siis vähemalt USA uudiste põhjal on see ikkagi suhteliselt aktuaalne, et BABA USA börsilt eemaldatakse. Oled sa muidu mõelnud, mida see võiks investorile/ aktsiale tähendada?

Lisaks ei saa ju ka välistada igasuguseid muid sanktsioone, mida täiendavalt BABAle rakendatakse (näiteks eemaldamine Apple või Google play storest), eriti veel kui Jack Ma jõuliselt tagandatakse ning ettevõte Hiina kontrolli alla läheb. Muidu suhtarvude poolest, eriti võrreldes Amazoniga, on aktsia hind hetkel igati mõistlik ning ettevõtte positsioon Kagu-Aasias väga tugev (loe 2 miljardi inimesega turul, kus inimeste tehnoloogia huvi on suur ning jõukus igaastaselt märgatavalt kasvab).
Kui BABA USA börsilt eemaldatakse, siis tõenäoliselt investorid kaotavad osa raha. Kui suur see olema saaks, ei oska öelda. Kas fondid ja muud suurinvestorid teevad kõik, et seda ära hoida? Tahaks loota. USA-s on lobistamine legaalne. Keegi saab mõne miljoni võrra rikkamaks ja tavapärane elu jätkub. Või siis teine variant, et kõik kaotavad ja Alibaba satub musta nimekirja, kellega koostöö on keelatud. Nagu Huawei, kellega äri ajamine on keelatud.

The Treasury Department on Friday issued an updated list of companies on its blacklist, which includes a number of state-run Chinese firms. Significantly, the list excluded Alibaba and Tencent.

https://www.investors.com/news/technology/china-stocks-treasury-blacklist-alibaba-stock-tencent-baba-bidu-jd-vips/

Blacklist ise on siin. Kindlasti pole see lõplik.
Kui Alibaba NYSE'lt eemaldatakse, siis läheb kauplemine üle "over-the-counter" protsessile. Seejuures on irooniline, et näiteks Tencent (TCEHY) on juba over-the-counter, aga igasugused delisting uudised on ka Tencenti aktsia hinda pärssinud. Päris paljud Hiina ettevõtted kauplevad paralleelselt mitmel börsil. Alibaba nt NYSE ja HKG, Tencent OTC, HKG ja lisaks ka XETRA.

Mis puudutab eelnevalt välja toodud Ant Group natsionaliseerimise artiklit, siis huvitaval kujul pole see väga kuskilt minu arust läbi käinud. Tundub ausalt öeldes ka natuke ebareaalne.

Kui ma ei eksi, siis Anti earnings osakaal oli/on Alibabas kuskil 9%. Alibaba aktsia on langenud hetkel alates oktoobrist ca 28%. Vaevalt, et Anti väärtus edaspidi Alibaba jaoks 0 on - isegi kui nad peavad edasidi ainult online maksetega piirduma.

Detsembri lõpus langes Alibaba aktsia seoses antitrust investigation avamisega. Nii palju kui mina aru saan, on küsimus monopolistlike võtete piiramises: näiteks keelab Alibaba oma kauplejatel hoida tooteid üleval nendega paralleelselt teistes portaalides. Aga taaskord on selliseid kauplejaid väidetavalt ca 10% kõikidest kauplejatest. Ühe huvitava nüansina tooksin siinkohal välja, et kui Alibabal sellist tegevust piirataks, siis oleks see kasulik teistele konkurentidele (JD.com, Tencent jne). Samas langesid antitrust uudise peale nende kõigi aktsiad - taaskord väike mõttekoht.

Tencentil on samuti sarnaste juhtumitega kogemusi. Tencent Musicu uurimine lõppes näiteks sellega, et Tencent ei saanud isegi trahvi. (Rääkimata sellest, et Facebook, Alphabet, Microsoft jt USA hiiud on teemaga samuti väga hästi tuttavad.) Mulle endale tundub, et turg reageeris uudistele üle ja seetõttu kasutasin võimalust, et oma positsiooni nii Alibabas, Tencentis, JD.comis kui ka Baidus suurendada.

Adam Khoo Youtubis tõi mõni aeg tagasi välja 3 tsenaariumi, mis ta hind olla võiks kui juhtub sündmus A, B, C. Väärtused 290, 300,350
"kindsigo"
Hiinal pole mingit motivatsiooni või vajadust Alibaba põhja lasta. Head lüpsilehma tapale ei viida.

Oman ja ostan juurde, kui peaks edasi langema.

Kust sa seda Alibabad ostad? Kui NYSE-lt, siis peaks arvesse võtma, et tegemist pole tavalise aktsiaga, vaid pigem aumehe lubadusega. Aumehe osas on siis Hiina valitsus. Vähemalt veel mõned aastad tagasi kasutas Alibaba Lääne investorite tarvis suhteliselt tühja vahekeha, mille saab edukalt põhja lasta ilma põhitegevust kahjustamata. Suhteliselt radioaktiivne värk, kuna palju sõltub Hiina heast tahtest.

Pikemalt Variable Interest Entity-st siin.
Kõik Hiina aktsiad USA börsidel on tõesti seal Kaimani saarte riiulifirmade kaudu, kuna Hiina seadused ei luba välismaalastel otse investeerida. Ma ei tea mitu aastakümmet on see nii juba. Seepärast on tõesti hiina aktsiad keskmiselt madalama P/E väärtusega alati olnud USA turul. On jah radioaktiivne, aga kui selle skeemiga Alibaba suuruseid firmasid vahekeha näol põhja laskma hakatakse, võivad hiina ettevõtted USA kapitalist pikemaks ajaks suu puhtaks pühkida ja seda ei soovi Hiina Kommunistlik Partei küll näha. USA ja Hiina võivad olla vaenlased, aga nad vajavad teineteist. Trump üritas küll mingit kaubandussõda käima tõmmata, et paremaid tingimusi läbi rääkida, aga mida ta siis õieti üldse saavutas, suurt midagi. Bideni administratsioon pigem ei jätka sellega, vaid otsib lepitust, aga eks varsti saame ehk rohkem nende seisukohtadest teada. Trump vist läheb 8 päeva pärast. Ma tunnustan Trumpi vähemalt katse eest midagi muuta, aga delistimine pole päris see relv, millega võitlema minna.
US EXPECTED TO ALLOW AMERICANS TO CONTINUE TO INVEST IN ALIBABA, TENCENT, BAIDU - SOURCES. $BABA
Üks kivi kaelast, samas ma ei tea kas julgeksin investeerida firmasse, mille asutaja oma riigi poolt ära kaotatakse.
Jack Ma paistab olevat vabaduses.
Eile õhtul võtsin BABA positsiooni, kuna tundus, et see hakkab vaikselt taastuma ning hommikune Jack Ma uudis tekitas seetõttu ikka päris palju rõõmu. Pre-market hetkel +7%.

Tahaks loota, et seda aktsiat võib nüüd rahulikult vähemalt aasta hoida ja hind liigub 350 kanti. Ei kiirusta müüma oma positsiooni.
Andris, tore, et meiega oma rõõmu kasumist jagad. Jaga teinekord ideed ka :)
"angelp"

Haha, sa tead kust mind leida, kui on vaja halba nõu, sest lihtne on tuututada avalikult õnnestumistega, aga vähem nende tehingutega mis metsa lähevad :D
Tore , et inimestel hästi läheb...:) Jälitas kuidas Jack Ma liigub ja tegi treidi
"angelp"

Seda ideed siin mõned päevad tagasi vihjamisi jagati ka.
Kle, Marat rääkis selles oma blogis siis, kui see hind seal 122 juures ja mõni teinegi seda rääkinud ennem, nagu Adam Khoo, päev kaks enne teda omakorda.
In response to pressure by China's government to fully follow financial regulations, Jack Ma's Ant Group is planning to convert into a financial holding company overseen by China's central bank, the Wall Street Journal reports, citing people familiar with the matter.

Pigem nagu hea uudis? Äkki saab IPO veel sel aastal ikka ära teha.
Ant Group Co. and Chinese regulators have agreed on a restructuring plan that will turn Jack Ma’s fintech giant into a financial holding company, making it subject to capital requirements similar to those for banks.

An official announcement on the overhaul could come before the start of China’s Lunar New Year holiday next week...

https://finance.yahoo.com/news/ant-reaches-agreement-china-regulators-083830972.html

No kas läheb lendu nüüd aktsia lõpuks ometi. Olen nendel nõrkusehetkedel üksjagu juurde ostnud. Eile sai ka võetud.