Aktsiate reklaamimine

Mind on aktsiahindade juures alati huvitanud rohkem see pool, mis ei sõltu analüüsidest vaid inimeste arvamustest ja ootustest. Töötades ise reklaamijana ei näe ma ühtegi põhjust, miks ei peaks aktsiaid saama reklaamida ja miks suurem nõudlus ei võiks hindu vähemalt lühiajaliselt üles viia. Parimaks reklaamiks aktsiale on tõenäoliselt analüütikute soovitused.

Analüütikuid on palju ja soovitused erinevad. Mis juhtuks kui:
1) teha analüüs kõikide (paljude) analüütikute ostusoovitustest lugedes kokku inimeste arvu, kes neid analüüse on lugenud (klikid veebis+TV vaatajaskond jne), koostada edetabel stiilis aktsia xxx - strong buy - lugenud xxx mio inimest
2) vaadata, kas aktsia, mille ostusoovitust on enim inimesti lugenud, tõuseb?

Kui seda oleks lihtne teha, teeks kohe ise. Kuna see tundub VÄGA MAHUKA ülesandena tunnen pigem huvi ega keegi tea, kas midagi taolist on proovitud teha ja mida sellisest asjast arvatakse?

Pakun ,et kui juba iga taksojuht mingi aktsia vastu huvi tunneb, siis on viimane aeg seda müüa.
Aga kuidas seda mõõta, et kas ja kui palju taksojuhid mingist aktsiast räägivad?
Iseenesest on teema ju väga huvitav.
Erinevate analüütikute soovituste mõju on USA-s loomulikult uuritud. Ca 3-4 nädalat tagasi tegi keegi TheStreet.com's sellest ülevaate.
kas keegi teab, kuidas aktsiate reklaamimise legaalse taustaga on?
ma kunagi kusagilt kuulsin, et näiteks USAs on stokkide avalik reklaam keelatud? analüütikute soovitused on muidugi teine teema...
saksa telekanalitest tuleb küll aeg-ajalt reklaame, et ostke Pro7 aktsiaid.
to Robert:

Täienduseks niipalju, et mitte ainult keelatud, vaid et sellest on nii mõnigi paks pahandus (loe: kohtuasi) tõusnud. Värskeim peaks olema minu mälu järgi alles paar kuud vana. Häda ja õnnetus ikka süüdimatute analüütikute soovitused, kes paluvad käia oma sõnade, mitte tegude järgi!
Saksas pole aktsiate reklaamimine telekas keelatud. Enamasti reklaamitakse küll IPO-sid, aga on ka sellist reklaami, et meie aktsiad on lihtsalt head. Sakslastel pole ka keelatud konkurente maha tegev reklaam. See on tüüpiline, et Mannesmann mönitab telereklaamis Telekomi körgete hindade pärast.

Ilmselt ei ütleks keegi ka selle peale midagi, kui BMW teataks reklaamis, et ärge ostke DaimlerCrysleri aktsiaid vaid BMW omi, säästate 50%.
täienduseks veel: IPO reklaam pole mõistagi keelatud - kuidas muidu seda saaks üldse läbi viia!
to: Kristjan Ega sa äkki ei oska TheStreet'i ülevaate leidmiseks mingeid kasulikke vihjeid anda? Tutvuks huviga ..
to Robert:

Kui aktsiate reklaamimine USAs keelatud on, siis see veel ei pruugi tähendada, et seda ei tehta. Ma kujutan ette, et päris mitme kompanii niiöelda image/branding kampaaniate puhul on teiseseks sihtrühmaks valitud investorid. Keegi ei saa ju takistada näiteks McDonald'sil tegemast reklaami FTs stiilis OÜ McDonald's - maailma suurim burgerifirma. Loomulikult on sellise kampaania tõhusus madalam ja tõenäoliselt on esmaseks eesmärgiks mingi teine eesmärk.
Siin on neid mitu
Kas Kapital teles, eriti Tiina Joosu ajal, ja aktsiate hinnad peaaegu igas lehes ja paaris ajakirjas pole siis reklaam?
Kuulge asjaosalised, Kristjan, Graafik jt., kas teid pole kunagi palutud mõnd aktsiat natuke upitada (kas oma kolleegide või vaevalt,et siis firma enda poolt)?
See ei kuulu teema juurde: HP hind on kõikunud kordades, aga kas keegi mäletab muud investeerimissoovitust kui "osta" (Eestis "strong buy"-d ei ole:-) )?
Oleksin imestunud, kui keegi asjaosalistes siin foorumis jaatavalt vastaks :)

Mulle tundus toona, et paljud kommentaatorid tegid oma ennustusi selle baasilt, millised suuremad orderid juba järgmiseks päevaks sisse oli antud üldistades seda ennustust siis nädalale või nii.

Ainsad prognoosid, mida lugeda kannatas olid just Graafiku omad. Tema üritas ka mingeid pinnaaluseid seoseid tabada. Äkki tulenes see sellest, et tal polnud nii palju siseinfi ;)
To: MSM & Gorilla G

Jah, tegelikult Maarjamaale tagasi tulles põrutasid Sa praegu naelapea pihta. Eks ilmselt (vanduda küll ei julge) seetõttu Kapitalis see aktiivne reklaam ära lõpetatigi, et seal läks lihtsalt turu üles pushimiseks suhteliselt läbipaistvate ja mõneti isegi tobedate meetoditega. Seda probleemi sai natuke loksutatud igal tasandil nii- ja naapidi, aga kinni hakata otseselt kusagilt siiski polnud. Oktoobrikuu'97 tegi ise selle tänamatu töö teiste (börs j.t. regulaatorid) ära.
Ei ütleks aga, et ainsad loetavad prognoosid olid Graafiku omad. Ka HP-s ja TP-s oli tol ajal väga arvestatavaid tegijaid-praktikuid, kes ühtlasi arvamusliidritena (ei taha nimesid nimetada, kõigile ei pruugi kõik sugugi meeldida) juba septembri alguses lausa telekakasti seest börsihullumusele lõppu ennustasid. Võib-olla Sa, GorillaG, ei pannud neid lihtsalt tähele ja nende manitsused jäid hüüdjaks hääles kõrbes.
Teine asi on mõistagi Krugmani stiilis üldist kadu ennustada...aga see on juba teine teema ja sobib rohkem neile, kes Nokia pärast nutavad.
Ma natuke mäletan Graafiku kommentaare Kukuraadios kelll 9.50. Kaua need kestsid? Mina kuulsin neid ainult enne "lõppu" :-( See oleks ju võinud pikema aja jooksul kasvada korralikuks show-ks..., eriti taksojuhtidele ja liftipoistele, nagu armastatakse rõhutada.
Muidugi pole viisakas hakata arutlema Graafiku personaalküsimuse üle (mis on kindlasti hiiglama huvitav, aga ilma asjaosalise osavõtuta...?). Ma mäletan neid samuti - aga nad olid suunatud laiale kuulajaskonnale, milles iseenesest ei ole ju midagi halba. Üks parematest soovitustest algavaks päevaks (loodan, et mälu ei peta) oli: "hoia sees ja ära liiguta!"

No comments!
HOIA SEES JA ÄRA LIIGUTA - pärineb 97.a hilissuvest(muideks hoiu hind seisis teistest aktsiates kauem üleval tänu eesolevale aktsiaemissioonile) ja kuulsin selle nalja ,kui mälu mind ei peta, ühelt Hoiupanga juhtivtöötajalt.