"ToivoT" Kusjuures ei ole Valloxile niiskustagastust saada ... veel, olles ise ühe MV110 kasutaja kirjutasin ka nendele soojusvaheteid tootvale Recutech nimelisele ettevõttele et kaua võib kuivada .... lubati käesoleval aastal midagi valmis saada. Olen ka ise mõelnud Valloxi välja vahetamisele aga sellega vist täpselt sama jama nagu Komfovendiga, et torud ei klapi.
Valloxil on tarneraskused et entalpia/niiskustagastusega vahetit ei pakuta? Iseenesest isegi eestikeelses juhendmaterjalis on see antud mudelil olemas.
"Airobot" Meie fookus ei ole suunatud mitte seadmete tootmisele, vaid innovaatiliste lahenduste leidmisele...
Kujutan ette, et seadmete/raua tootmise osas on konkurents väga tihe. ning mingeid mõnusaid marginaale pole võimalik tekitada. Pigem on see võidujooks suurema tootmise optimeerimise suunas. Ilmselt juhtub varem või hiljem ka sellel turul nii, nagu on juhtunud telefonide turul või sülearvutite turul. Keskmine toote hind on väga odav ning kasumit ei teenita. Kasumi võtab Apple.
Kui aga rääkida innovaatilistest lahendustest, siis kui neid veel leitud ja patenteeritud pole (võibolla polegi siin midagi patenteerida?) võib asi olla keeruline. Nimelt on tänapäeval olemas kõik jupid selle sisekliima paika saamiseks. Lihtsalt näitena võin tuua termostaadi Siemens RDS110, millel on peale kütte juhtimise olemas niiskuse mõõtmine ning ka õhu kvaliteedi mõõtmine. Kõik need andmed on olemas Siemensi pilves. Tõmba ainult alla ning juhi "mittenutikat" ventilatsiooniseadet nende andmetega. Mina ise olen niimoodi teinud - mul on Valloxi ventilatsiooniseade, mille ventilatsiooni tavavõimsus on väike, kuid mõnes toas CO2 tõusmisel lülitub ventilatsioon suuremale võimsusele ning "õhutab" toa.
See eelmine lahendus pole mõeldud mitte igale inimesele. See on keeruline ning eeldab oskuste olemasolu. Samas kui oleks olemas toode, mis koosneb tuppa käivatest õhu kvaliteedi mõõtjatest ning välisest ventilatsiooni juhtijast (mis on universaalne erinevate toodete lõikes), siis ilmselt saaks sellega lihtsalt "uuendada" suure hulga olemasolevaid ventilatsiooniseadmeid. Ehk ilmselt peaks rõhk olema mugavusel tarbijale.
Selle jutuga ei taha ma midagi halba öelda Airoboti kohta. Minu meelest on äge, et Eestis nutikamaid lõpptarbija tooteid välja töötatakse ning ka toodetakse. Ja loodetavasti täieneb ka tooteplatvorm selliselt, et raud ja nutitehnoloogia oleks omavahel lahti ühendatud ning universaalsemad.
Arendaja oli valinud mu korteri ventseadmeks Komfovent REGO 250 PE.
Teie toode äratas sügava huvi, sest praeguse seadmega rahul pole - lärmab, ja ikka õhku pole.
Päringut tehes sain teada, et minu seadme ja teie poolt pakutava sissetõmme ja väljapuhke otsad on vahetuses. Kuna masin lae all, siis torude ümbertõstmist ei kannata, seega pean praeguse juurde jääma.
Miks ei ehita te samasuguse setupiga, nagu on Komfoventi laealused seadmed? Neid peaks turul hulgim olema ja huvi vahetamise vastu täiesti reaalne.
Komfovendi 250 mudelil on tehnoloogiliste eripärade tõttu tõesti torude otsad vahetuses, samas nende suurema 400-se mudeli toruotsad paiknevad samamoodi nagu Airobot L seadmel (st et saab asendada 400-se Airoobt L mudeliga). Tegeleme ja otsime lahendust ka sellele, et saaks 250-seid seadmeid asendada. Märkus järelturul asenduse osas on väga õige. Juba aastaid on kõikidesse uusarendustesse projekteeritud ja paigaldatud ventilatsiooniseadmeid ning järelturu potentsiaalne maht on väga suur. Infoks, et selliseid vahetusi 400-se seadmega on juba mitmetes korterites, ka päris uutes, juba tehtud.
"ToivoT" Kusjuures ei ole Valloxile niiskustagastust saada ... veel, olles ise ühe MV110 kasutaja kirjutasin ka nendele soojusvaheteid tootvale Recutech nimelisele ettevõttele et kaua võib kuivada .... lubati käesoleval aastal midagi valmis saada. Olen ka ise mõelnud Valloxi välja vahetamisele aga sellega vist täpselt sama jama nagu Komfovendiga, et torud ei klapi.
Valloxil on tarneraskused et entalpia/niiskustagastusega vahetit ei pakuta? Iseenesest isegi eestikeelses juhendmaterjalis on see antud mudelil olemas.
Firmware sai eelmise aasta keskel täienduse mis lubab vaheti tüüpi muuta, reaalselt selle tootekoodiga midagi ostetavat leida ei ole mina suutnud (mis ei tähenda muidugi et seda poleks olemas). Pakuks et kood on antud ja kunagi tuleb ka toode :)
Sai prooviks soetatud Airoboti seade, kõik edasimüüjad kinnitasid kui ühest suust, et tegemist konkurentidest parema seadmega. Tõesti ei ole pidanud pettuma: tõhus, vaikne ja ilus ka. Julgen soovitada nii tehnoloogiat kui toodet.
Märkimine lõppeb täna kell 16:00, seega aeg teha küsitlus. Kui osaled Airoboti IPOs, pane eelmisele kommentaarile pluss, kui jäed kõrvale, pane minu kommentaarile miinus.
Eks see ole nii, et korralik tootearendus on ju kallis ja pikaajaline - materjalid, mehaanika, õhuvoolud, heli levik ja müra summutamine, lahenduse efektiivsus, jne. Vajadus rahavood kiirelt käima saada viibki selleni, et tehakse valmis midagi elemetaarset ja siis püütakse tarkvaraga tootearenduse puudujääke lappida. Ja seda mitte laboris vaid klientide juures, sest me oleme nii agiilsed ja innovaatilised pilvetehnoloogia uued Apple'd, Mercedesed ja Teslad. Eriti on see näha mõningate odavama otsa uute autode puhul - "Smart AWD" kaevab esmalt esirattad sisse, siis tagarattad ja lõpuks lülitab käigu välja - unknown error! Please update AWD SW! Füüsikareegleid paraku tarkvaraga ei painuta.. Aga kuulutame ennast uueks AI tehnoloogia firmaks, räägime, et kõik on "smart", masinõppel ja algoritmidel ning nagu möödaminnes jääb tähelepanuta, et Apple, Mercedes ja Tesla teevad muuhulgas väga-väga-väga head ja läbimõeldud riistvara, mis on ühtlasi hea ja toimiva tarkvara, kokku toote, eelduseks.
Kas sa tõmbad mingeid paralleele Airobotiga või mis sinu postituse rebu on? Mulle jäi see jube umbmäärane jutt segaseks, et kas sa rääkisid konkreetselt Airobotist. On sul mõni näide? Siiani olen tootest ainult head kuulnud. Kuigi see piirdub ainult selle foorumiga, paari artikliga ja Äripäeva raadioga.
Sõnaga - ehk jagad veidi täpsemalt. Või oon lihtsalt puhteestlaslik kadedus, et keegi kuskil midagi teeb? :-)
jutu sisu kuidas mina aru sain: tarkvara ei saa muuta toodet paremaks kui on selle toote riistvara.. öige ju
teisisönu, potensiaal on automaatikal mis baseerub läbimöeldud riistvaral... röhu panemine sw smartsusele on ületähtsustatud.. asja ei muuda kasumlikumaks see, kui ta on targem kui tema füüsilised vöimed
"vipvalve" jutu sisu kuidas mina aru sain: tarkvara ei saa muuta toodet paremaks kui on selle toote riistvara.. öige ju
teisisönu, potensiaal on automaatikal mis baseerub läbimöeldud riistvaral... röhu panemine sw smartsusele on ületähtsustatud.. asja ei muuda kasumlikumaks see, kui ta on targem kui tema füüsilised vöimed
Ota mida? Et terviklahenduse seisukohalt pole mingit vahet, kas su pessukas jooksutab windows10-t, win95t, või hoopiski MSDOS 1.0-i?
Mis mõtet on üldse tarkvara arendada, kui sellest midagi tolku pole?
vastust Sinu küsimusele ilmestab üleminek win11-le.. kui riistvara pole piisav, ei ole sul win11-st sellel mingit kasu
sama loogika kohaldub misiganes lahendustele.. köige alus on riistvara ja selle adapteeruvus tarkvaraarendusele
samas, mulle küll pole vaja et mu pesumasin minu eest nt poe ostusid telliks, tulenevalt tuvastatud plekkidest mu särgil.. mida eesmärgipärasemalt toode oma tööd teeb, seda töökindlam üldjuhul
Ei tõmmanud parallele Airobotiga. Ka mina olen Airoboti kohta ainult head kuulnud. Peamiselt küll siit foorumist ja Äripäeva artiklist, aga see-eest on enda vahetu kogemuse pealt kiitjaid päris palju.
Komplekslahenduse puhul on lihtsustatuna tegemist binaarkorrutisega. Kui riistvara on kräpp ja tarkvara super, on tulemus kräpp. Kui tarkvara on kräpp ja riistvara super, siis tulemusels on samamoodi kräpp.
Mõlemad komponendid suudavad teise puudujääke teatava piirini kompenseerida, kuid mitte lõpmatult.
Ja mis Win11-sse puutub, siis vähemalt viimase 6-7 a jooksul välja lastud masinate juhul pole kräpp mitte masin, vaid too win11 ise. Viisakamalt öeldakse selle kohta ”planned obsolescence”.
Rääkisin ventseadmete paigaldajaga. Ta ei öelnud antud toote kohta midagi halba, aga arutult kiitma ka ei hakanud. Need head küljed, mis siin eraldi rõhutamist on leidnud, pidid ka konkurentide seadmetes sarnased olema. Lihtsalt hind on kõrgem. Kodukat vaadates see esimese asjana minema peletabki, et selgeid rahanumbreid välja toodud pole ja käib päringute abil kalastamine. Võtke end algatuseks sedapaljugi kokku, et julgete hinnad välja panna. Konkreetses kliendipakkumises saab selle alati paremaks kirjutada ja komponentide hinnaralli korral kasvõi iga tund muuta. Läbipaistvus võiks pikaajalise ausa äri esimene moto olla.
Avalikult pakuti kuni 130 785 aktsiat, kusjuures Airobot jättis endale õiguse ülemärkimise korral suurendada pakutavate aktsiate arvu 20% võrra ehk kokku kuni 156 942 aktsiani. Pakkumise käigus märgiti 4084 investori poolt kokku 778 183 aktsiat 3 867 569,51 euro eest ehk pakkumise kavandatud maht (kuni 130 785 aktsiat) märgiti ligi 5,95 korda üle.
Kõigile Airobot Grupi töötajatele, kes pakkumises osalesid, jaotatakse kõik nende poolt märgitud aktsiad; Kõigile investoritele, kes märkimises osalesid jaotatakse vähemalt kuni 47 aktsiat; Kõigile üle 47 aktsia märkinud investoritele jaotatakse ülejäänud aktsiad proportsionaalselt märgitud aktsiate arvule.
Tetatati allokatsioon. Töötajad saavad kõik märgitud aktsiad. Kõik tavainvestorid saavad kuni 47 aktsiat garanteeritult ja üle selle vastavalt pro-rata.
4. veebruaril 2022 kell 16.00 lõppes Airobot Technologies AS (edaspidi Airobot) aktsiate esmane avalik pakkumine.
Avalikult pakuti kuni 130 785 aktsiat, kusjuures Airobot jättis endale õiguse ülemärkimise korral suurendada pakutavate aktsiate arvu 20% võrra ehk kokku kuni 156 942 aktsiani. Pakkumise käigus märgiti 4084 investori poolt kokku 778 183 aktsiat 3 867 569,51 euro eest ehk pakkumise kavandatud maht (kuni 130 785 aktsiat) märgiti ligi 5,95 korda üle.
„Meie esimese aktsiaemissiooni tulemus näitab investorite suurt usaldust ja huvi Airoboti tegevuse ja missiooni vastu. Meil on selle üle väga hea meel ning oleme tänulikud kõigile märkijatele, kes meisse usuvad ja meie visiooni jagavad. Pakkumise mitmekordne ülemärkimine viitab, et huvi autonoomsete ja mugavate sisekliima juhtimisseadmete vastu on suur ning võimaldab Airobotil astuda oma arengus suur samm edasi panustades uute toodete arendusse ning tootmismahtude suurendamisse. Nii saame viia ellu Airoboti missiooni tuua kvaliteetne ja puhas õhk igasse hoonesse,“ kommenteeris Airobot juhatuse liige Heiki Aulik.
Airobot otsustas kasutada aktsiate arvu suurendamise võimalust ja jaotada investoritele 156 942 aktsiat. Pakkumisest saadavat netotulu summas ligi 730 000 eurot kasutab Airobot uute toodete arendamiseks, meeskonna laiendamiseks ja tootmismahtude suurendamiseks aga ka müügitegevuse laiendamiseks ning uutele turgudele sisenemiseks.
Uued aktsiad jaotatakse pakkumises osalenud investorite vahel järgmistel põhimõtetel:
Kõigile Airobot Grupi töötajatele, kes pakkumises osalesid, jaotatakse kõik nende poolt märgitud aktsiad; Kõigile investoritele, kes märkimises osalesid jaotatakse vähemalt kuni 47 aktsiat; Kõigile üle 47 aktsia märkinud investoritele jaotatakse ülejäänud aktsiad proportsionaalselt märgitud aktsiate arvule. Eeltoodud põhimõtete rakendamise tulemusena said ligi 34% investoritest kõik nende poolt märgitud aktsiad.
Pakkumise arveldus on plaanitud toimuma 9. veebruaril 2022 või sellele lähedasel kuupäeval. Airobot kõik aktsiad on plaanis võtta kauplemisele mitmepoolses kauplemissüsteemis First North, esimeseks kauplemispäevaks on 10. veebruar 2022 või sellele lähedane kuupäev.