on keegi vaadanud? uued rekordid kukuvad. võibolla on tegu koguni maailmarekordiga.
go talse, go!
Tundub, et ka Eesti Pank on suurest hirmust numbreid siluma hakanud, et just nüüd oli vaja võrdlusbaasi muuta, kvartaalselt GDP-lt aastasele minnes, ehk et saaks 22% asemel 14% tõlgendada...
shortida pangandust?
mis järjekorras yldse majandus hakkab kokku kukkuma?
mis järjekorras yldse majandus hakkab kokku kukkuma?
Jooksevkonto ei huvita kedagi. EL-is pole Eestit, pole Eesti JK probleemi.
Mismoodi??? Vaat see on midagi uut!
Tegelikult huvitaks, milline siis kriis välja näeb - intressid üles, laenud kallimaks, kinnisvara hinnad alla, palju pankrotte -> pangad jälle ettevõtete omanikeks, tööpuudus üles? 1998. aasta olukord vaevalt kordub, sest siis oli probleemiks pigem Venemaa turu ärakukkumine ehk loodaks seekord pehmet maandumist.
Ka mind huvitaks...
No minu arvates ikka nii, et kui mingist riigist igapäevase majandustegevuse tulemusena (kaubad, teenused, tulud, ülekanded) raha välja liigub, siis keegi peab siia kas laenu andma või investeerima omanikuna (ehitama uusi ettevõtteid vms. või ostma kohalikke aktsiaid). Samas tahab see välisinvestor oma raha tagasi, mis tähendab tõenäoliselt veelgi hullemat tulude saldot tulevikus.
Siiani on ju selgelt jooksevkonto puudujääki katnud nii ettevõtete kui ka eraisikute võla kasv. Välispangad annavad siinsetele tegijatele laenu kas otse või läbi siinsete kommertspankade.
Millal tekib aga probleem võlakoormuse teenindamisega...?! Praegu igatahes antakse pigem juurde.
Huvitav fakt: Eesti jooksevkonto puudujääk on suurusjärgus 1mld EUR aastas, Soomel on ülejääk +10mld EUR aastas. Arvestades tarbimise taset...hmm, ekspordi osas oleme ikka nõrgad küll.
Siiani on ju selgelt jooksevkonto puudujääki katnud nii ettevõtete kui ka eraisikute võla kasv. Välispangad annavad siinsetele tegijatele laenu kas otse või läbi siinsete kommertspankade.
Millal tekib aga probleem võlakoormuse teenindamisega...?! Praegu igatahes antakse pigem juurde.
Huvitav fakt: Eesti jooksevkonto puudujääk on suurusjärgus 1mld EUR aastas, Soomel on ülejääk +10mld EUR aastas. Arvestades tarbimise taset...hmm, ekspordi osas oleme ikka nõrgad küll.
eriti vingelt revolutsiooniline situatsioon tekiks meil siis kui ühel ilusal septembripäeval veel rahvas oma õnnetu EI ka ära ütleb, vaat siis alles lähevad pirrud suisa kahel otsal põlema ja lausa tuleleeki saab lõikama. seda ma teile ütlen... :-)
Mina seda septembrit täitsa kardan. Kõige lollim on see, et kuigi EI annaks hea ettekäände EEK devalveerimiseks, sööks kaubandusrezhiimi muutused (EL) ja mittemuutused (Venemaa) lühemas perspektiivis ära kogu devalveerimise positiivse efekti.
PS ei näe eriti võimalust, et ei korral eek vahetuskurss samaks jääks - see oleks üsna üksühele Argentiina mudel.
PS ei näe eriti võimalust, et ei korral eek vahetuskurss samaks jääks - see oleks üsna üksühele Argentiina mudel.
Ma olen seda korra näinud - 97. Töötasin ise sel ajal pangas ja mingil määral või kõige otsesemalt olid süüdi selles pangad, jagades arutult kõigile soovijatele raha. Täna jälle sama situatsioon. Keegi annab lihtsurelikele arutul hulgal raha - selleks on jälle pangad.
Mis juhtuda võib? Juhtub midagi väga lihtsat - rootslased vaatavad ühel hetkel , et riskidega sai liiale mindud ja tõmmatakse rahakraanid kokku. See põhjustab rahalise halvatuse (raha ehk sula puudus) majanduses. Kinnisvaraturg jäätub ja ettevõtted jäävad massiliselt üksteisele võlgu. Kes on liialt sõltuv laenudest või kellel on liiga palju laene kukuvad kokku.
Ja siis hakkab kõik jälle uuesti otsast peale oma 7 aastase tsükliga.
Mis juhtuda võib? Juhtub midagi väga lihtsat - rootslased vaatavad ühel hetkel , et riskidega sai liiale mindud ja tõmmatakse rahakraanid kokku. See põhjustab rahalise halvatuse (raha ehk sula puudus) majanduses. Kinnisvaraturg jäätub ja ettevõtted jäävad massiliselt üksteisele võlgu. Kes on liialt sõltuv laenudest või kellel on liiga palju laene kukuvad kokku.
Ja siis hakkab kõik jälle uuesti otsast peale oma 7 aastase tsükliga.
pangad süüdi? aga kaubamajad, kes arutult kõigile pesumasinaid müüvad? või kust meil järsku kõik need porsched siia tekkinud on? laenuvõtjatelt ootaks ka ikka natuke arukust.
tnt, oled siis juba kinnisvaras lühike? ;-)
tnt, oled siis juba kinnisvaras lühike? ;-)
Muuseas, ma mõõtsin ära - juhtiv roosa leht pühendab eilsele pommuudisele oma tänases paberväljaandes 49.5 cm2 ehk 0.15% lehe mahust. kõva sõna, tõepoolest.
Ära oota Matrox laenuvõtjalt liigset arukust! Nagu sa peaksid teadma - see on liilt oodatud. Kui laenuraha kõigile jagatakse on võtjaid ka palju. HP vahepeal nagu karmistas laenuandmist arendajatele aga et EYP ja Nordea koos Sampoga tagusid sellevõrra rohkem peale annab nüüd ka HP täie rahuga edasi.
Ma olin nn lühike aga vahepeal oleme jälle ühtteist ostnud - mitte külle eriti palju laenu kasutades. Vähemalt on meil täna mingi sularaha tagavara - mitte eriti suur aga siiski . Võiks 10-12% suurem olla. Elaks need "võimalikud" rasked ajad üle.
Kahjuks ei saa olla kv lühike - kui sa just ei taha oma tegevust täitsa lõpetada. Lihtne põhjus: projektid on algusest lõpuni ca 4 aastase kestvusega.
Ma olin nn lühike aga vahepeal oleme jälle ühtteist ostnud - mitte külle eriti palju laenu kasutades. Vähemalt on meil täna mingi sularaha tagavara - mitte eriti suur aga siiski . Võiks 10-12% suurem olla. Elaks need "võimalikud" rasked ajad üle.
Kahjuks ei saa olla kv lühike - kui sa just ei taha oma tegevust täitsa lõpetada. Lihtne põhjus: projektid on algusest lõpuni ca 4 aastase kestvusega.
Sven, eilne roosa leht: "õige hetk kinnisvara ostuks". "See on ohu märk", nagu juba Lennart ütles. :-)
sellsellsell!
keegi ei kirjuta ajakirjanduses ju sellest miskit, mis te jahute
no midagi ikka on
http://www.epl.ee/artikkel_238503.html
http://www.epl.ee/artikkel_238503.html
6ige TNT,
kui ei kirjutata, siis probleem puudub.
isegi Arve Jomm hakkas alles peale rbl devalveerimist "Rahva H22lt" ostma...
;)
kui ei kirjutata, siis probleem puudub.
isegi Arve Jomm hakkas alles peale rbl devalveerimist "Rahva H22lt" ostma...
;)
Eesti kinnisvaraturul toimuv meenutab kohe kangesti mulli aktsiaturul - kas keegi kinnisvarasektoris usub, et kinnisvarahinnad võiksid üldse langeda?